Kimseye birşeyin savunuculuğunu yapmak istemiyorum ama köyde çıkan iki yangında da bizzat devletin çabasını gördüm ve notumu verdim.
Uçakların 1 saatte iki defa 4'er tondan 8 ton su ikmaline karşın helikopterler, bir saatte ortalama 8 defa ve her seferinde 2.5 tondan 20 ton su ikmali yapıyor.
Bravo! Sizin oradaki yangın için çok sevindirici. Keşke bunu heryerde başarabilseler!
Ancak çoğu yerde yangın başladıktan sonra kısa surede mudahale olmadi veya olamadi
Yayildiktan sonra zaten önü alınamıyor; şiddetli rüzgarın dinmemesi, aşırı kuru ormanlık alan, yanan ağaçlardan savrulan kor haldeki dal parcalari ve kozalaklar, söndürülen kısımlarda odun kömürüne dönüşen içten içe yanan ağaçlar ile tekrar tekrar alevlenmeler başlıyor. Bu yeni başlangıçlarada farkedilir edilmez mudahale ve soğutma yapılması gerek.
Maalesef biz burada daga taşa tırmanarak el ile kazma kürek ile toprak atarak, arazözlere destek çekerek, motorlu testereler ile yerleşim yerlerine ulaşmasın diye yangın hattında seyreltme yaparak uğraştık ve uğraşıyoruz.
Yangın eğitimi ve tecrubesi olan gönüllüler, motorlu testere ekipleri, hortum taşıyıcılar, sogutma icin kürekli ekipler yangın hatlarinda calisiyorlar. Orman teşkilatlarinin kara ekiplerine, itfaiyecilere lafımız yok!
Kalan gönüllüler yangın sahasına tedarik zinciri oluşturmuş, içecek, yiyecek,buz, ilk yardım malzemesi dfagitiyorlar. Sırt çantalarında malzemeler ile daglarda koşuyorlar.
Umuyorum en kısa surede söner.
Ve umuyorum her yangın ihbarinda hava mudahalesi sizin gördüğünüz gibi hizlica gelir ve yayılmadan önlenir.
Ve umuyorum sogutma çalısmasi icin yeterli ve hızlı hava mudahalesi olur.
Yanan orman olunca yol yok, sarp kayalar, vadiler ulaşilmaz noktalar her an parlamaya hazır ve aşırı sıcak kalıyor...