Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Manavgat Yanıyor

Kavaklıdere Muğla da arkadaşım. Bugün aynı anda 6 yerde birden çıktı yangın dedi. 6 farklı yerde. Aynı anda.

Scudo
Dün akşam bir grup arkadaşım Denizli teleferik bölgesinden yangın bölgesine geçiş yapmış çevredekiler ile birlikte 10 kişi olarak yerden yayılma ihtimali olan 500-600 metrelik bir alanı anca kontrol edebilmişler. Biraz daha gece kalsak da akşam 8 yangın bölgesine erzak ve personel taşıyan Denizli Pamukkale Belediyesi 'ne ait araçla üst bölgeye bizde gittik. Benim olduğum bölgeyi alevler vurup geçmiş ağaçların bir kısmı yerinde sağlam dursa da bir kısmı yerdeydi. Ana toplanma bölgelerinin bir tanesinden kumanya, su, ayran, ilk yardım malzemeleri ikmal noktası vardı buradan 100 kişiden fazla bir ekiple ilerleyerek üst noktalara devam ettik. Bu kısımda ne kadar alevleri söndürmüş olsalar da en küçük bir esinti ile devrilmiş yada kesilmiş ağaçlar alevlenmeye başlıyordu. Hatta bizim 150-200 metre ilerimizde alevler devam ediyordu. En son üst noktalarında birinde ilaçlama ekipmanlı bir traktörün soğutma çalışmasına yardım ettik. Bir çok alan tamamen küllerden oluşuyordu. Normal bir alan diye yürüdüğünüz zaman anlıyorsunuz ki hala altında közler var zaten hemen ardınızdan küllerin uçuşması ile közler belli oluyordu. Belirli bir bilince sahip olan kadar olmayanda vardı. "Ben işçiyim abi ateşten ne anlarım" diyerek ateşin yanında çöküp sigara için bekleyen kişileri de gördüm. Benim olduğum alan ve Çamlık kısmında bir çok yere ulaşım daha basit olduğu halde zorluydu. İş ile toplantım olması sebebi ile gece 2-3 gibi eve dönmek zorunda kaldım, aklım hala o alanda. Karınca misali en küçük bir yardımın büyük önemi var.

Gece eve gelir gelmez ve sabah duş almama rağmen hala o közün külün isin kokusu burnuma geliyor. Allah görevli ve gönüllü tüm çalışanların yardımcısı olsun.

Teleferik tarafında arkadaşlarımın ulaşıp ellerinden geldiğince tutukları bölge.

basın -nedendir bilinmez- yangın haberlerini vermek istemiyor. aydın bozdoğan da yanıyormuş. binlerce kişi söndürme çalışmasına katılıyor dedi arkadaşım.

basın -nedendir bilinmez- yangın haberlerini vermek istemiyor. aydın bozdoğan da yanıyormuş. binlerce kişi söndürme çalışmasına katılıyor dedi arkadaşım.

Basına bir genelge ile yangın haberi verme yasağı getirilmiş diye duydum.

Aynen rtük yangın haberi yaparsanız cezaları yazarım demiş. Hatta sosyal medyada gönderilen yazı dolaşıyor.

IMG-20210803-WA0007.jpg

Aynen retük yangın haberi yaparsanız cezaları yazarım demiş. Hatta sosyal medyada gönderilen yazı dolaşıyor.
Yangın haberi olmazsa yangın da olmaz, tıpkı faiz enflasyon ilişkisi gibi, çok mantıklı aslında. neden şimdiye kadar yapılmamış acaba?

Yangın haberi olmazsa yangın da olmaz, tıpkı faiz enflasyon ilişkisi gibi, çok mantıklı aslında. neden şimdiye kadar yapılmamış acaba?
Şehit haberi vermeyince şehit de olmaz ilişkisi, işlerine gelmeyen hiçbi haber yapılamaz.

Her yerde aynı anda yangın çıkıvermesi ne kadar tesadufi? Şans İşte!

270546 dosyayı görüntüle

Eskiden THK'nın yangın uçakları vardi, hala var ama özel bir şirkete ihale edilen yangın söndürme uçakları nedeni ile THK'nın uçakları kullandırılmıyor.

(link)

İhale en pahalı teklif veren firmaya gitti haberleri daha önce yayınlanmıştı

(link)

Şimdi ise gelinen nokta her yer yanıyor, yeterli mudahale ekipleri yok. Terorun yeni yuzu orman yangınlari suclamaları basladi.

270547 dosyayı görüntüle
Kimseye birşeyin savunuculuğunu yapmak istemiyorum ama köyde çıkan iki yangında da bizzat devletin çabasını gördüm ve notumu verdim.

Uçakların 1 saatte iki defa 4'er tondan 8 ton su ikmaline karşın helikopterler, bir saatte ortalama 8 defa ve her seferinde 2.5 tondan 20 ton su ikmali yapıyor.

_119770270_5c75c6bd-264d-4110-a409-56a584827703.jpg

Şu cümle, sansür'ün sözlükteki tam karşılığıdır:

"Bu minvalde orman yangınlarıyla ilgili yapılan yayınların 6112 sayılı Kanun'da yer alan yayın ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilmesi, tereddütler halinde İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı ile temasta olunması son derece önemlidir."

Olası diyaloglar:

TV yöneticisi: Efendim bir haber geldi, yayınlama konusunda tereddütte kaldık. Size bir danışalım dedik?
RTÜK yetkilisi: Bu haberi yayınlarsanız çanınıza ot tıkarız, bilesin.
TV yöneticisi: Anlaşıldı efendim...

Aman yangını nasıl söndürürüz konuşmayalım. Halen suç atacak birilerini bulma telaşına devam.

Kim nasıl yaktı neden yaktı yakınca altında ne bit yeniği var vs bunlar sonra konuşulur.
Önce yangını söndürelim. Yanıyor ortalık yanıyor.....Millet nerde bu uçaklar helikopteler diye bağırıyor. Bizzat arkadaşlarım köyceğiz deler. Evlerini kurtarmak için evlerinin önüne set çekme ile uğraşıyorlar. Ne helikopter ne uçak birşey görmemişler. 80 km lik dairede yangin artarak devam ediyormuş. Her gün yeni bir dağın yokoluşunu izliyorlar. Bana da görüntülü gönderiyorlar.

Yok komplo yok dış güçler yok terörist eylem. Benim için farketmez. Yangın söndükten sonra bulunur suçlu.
Ama öncelik yangın.
Kim yakarsa yaksın, yanıyorsa söndürülecek. Yangın söndükten sonra oturur incelenir sorumlular bulunur cezaları verilir. Hepsi bu...

Kimseye birşeyin savunuculuğunu yapmak istemiyorum ama köyde çıkan iki yangında da bizzat devletin çabasını gördüm ve notumu verdim.

Uçakların 1 saatte iki defa 4'er tondan 8 ton su ikmaline karşın helikopterler, bir saatte ortalama 8 defa ve her seferinde 2.5 tondan 20 ton su ikmali yapıyor.
Bravo! Sizin oradaki yangın için çok sevindirici. Keşke bunu heryerde başarabilseler!
Ancak çoğu yerde yangın başladıktan sonra kısa surede mudahale olmadi veya olamadi :(
Yayildiktan sonra zaten önü alınamıyor; şiddetli rüzgarın dinmemesi, aşırı kuru ormanlık alan, yanan ağaçlardan savrulan kor haldeki dal parcalari ve kozalaklar, söndürülen kısımlarda odun kömürüne dönüşen içten içe yanan ağaçlar ile tekrar tekrar alevlenmeler başlıyor. Bu yeni başlangıçlarada farkedilir edilmez mudahale ve soğutma yapılması gerek.
Maalesef biz burada daga taşa tırmanarak el ile kazma kürek ile toprak atarak, arazözlere destek çekerek, motorlu testereler ile yerleşim yerlerine ulaşmasın diye yangın hattında seyreltme yaparak uğraştık ve uğraşıyoruz.

Yangın eğitimi ve tecrubesi olan gönüllüler, motorlu testere ekipleri, hortum taşıyıcılar, sogutma icin kürekli ekipler yangın hatlarinda calisiyorlar. Orman teşkilatlarinin kara ekiplerine, itfaiyecilere lafımız yok!
Kalan gönüllüler yangın sahasına tedarik zinciri oluşturmuş, içecek, yiyecek,buz, ilk yardım malzemesi dfagitiyorlar. Sırt çantalarında malzemeler ile daglarda koşuyorlar.

Umuyorum en kısa surede söner.
Ve umuyorum her yangın ihbarinda hava mudahalesi sizin gördüğünüz gibi hizlica gelir ve yayılmadan önlenir.
Ve umuyorum sogutma çalısmasi icin yeterli ve hızlı hava mudahalesi olur.
Yanan orman olunca yol yok, sarp kayalar, vadiler ulaşilmaz noktalar her an parlamaya hazır ve aşırı sıcak kalıyor...

Evet, başlıktaki yazılara bakınca, ne kadar haklısınız. Tıpkı dediğiniz gibi, önce yangını söndürmek lazım, di mi?
Siz farklı mı düşünüyorsunuz? Şu anda yangını söndürmek daha mı önemsiz?

Hayır. İlk öncelikli iş yangın söndürmektir. Nereden çıkardınız?
Bu işin sorumluları (yani görevliler) da yangını söndürmeye çalışıyor zaten. Ama bir yandan da, bu felaketi çıkaranlar veya onların dostları veya bu durumdan nemalananlar tarafından tezgahlanan sinsi bir siber terör faaliyeti vuku buluyor. Bunu paylaşmadan siz niye rahatsız oldunuz?

Geri