Bu konudaki kaçıncı tartışma bilmem ama, yine arada doğru bilgiler paylaşılmış.
Dikkat ettiğim konu, kullanım amacından, ve kullanım şartlarından doğru düzgün bahseden az.
-Uzun süredir v-fren kullanıyorum. Lastik seçiminiz ve fren ayarları doğru olduğu sürece,
asfalt veya stabilize yollarda, extrem şartlar dışında sorun yaşamazsınız. Yoldan sıçrayan
su ile v-fren iptal olmaz.
-Yağmurlu havalarda, arazide; jant su birikintisine battıktan sonra v-fren performansı düşer.
Bir süre sonra toparlar, asıl sorun yumuşak zeminde v-frenin çamur toplaması.
Doğru lastik seçimi bir derece durumu telafi etsede bir yere kadar...
Jant yanağı üzerindeki birikinti bir şekilde atar, fakat frenla arası tıkanırsa sıkıntı...
Kar mevzusunda, biriktiğinde sıkıntı yaratır, ama asıl donduğunda görmek lazım...
Tümü kendi deneyimlerimden, son iki senedir dört mevsim kullanmaya başladım,
kış şartlarında sabrım tükendi diyebilirim...
-Mekanik disk fren hadisesine gelince; tektro ve shimano'ları kullandım. İyi ayarlanınca
iş görmüyor değiller. Dört mevsim kullanılır, bütçe kısıtlıdır, geçiş dönemidir vs vs. alınır takılır
daha iyi alternatifi var çocuk gibi dalga geçmenin anlamı yok.
Mekaniğin sıkıtıları;
-İki balatadan sadece birinin hareket etmesi, hareket eden balata diski diğerine doğru bastırıyor.
Bu diskin sabit balataya daha yakın ayarlanması gerekli demek, kısa süreli kullanımlardan sonra
bile sürtme başlayabiliyor. Uzun süreçte diskin aşınmadan önce yamulması söz konusu, yanlış
ayarda çok daha kısa sürede oluyor. BB-7'de sistem nasıl bilmiyorum bilen varsa paylaşırsa
güzel olur.
- Evet gücü düşük, mantıken düşünürseniz; v-frenle aynı fren kolu; disk çapı ortada jant çapı
ortada, kaliperin çalışmasını 'vida' mantığı olarak düşünün, v-frenle kuvvet farkını bu şekilde
kapatmaya çalışıyor. Sürmeyi engellemek için balatalar arası açıldığında haliyle sorun artıyor.
Hidrolik disk hakkındaki bilgim, kısa süreli denemelerden ibaret. Uzun sürede ne sorunları var,
bakımı zor mudur hiçbir fikrim yok. Sıkıntı çıktığında maliyetler ortada o başka.
İki aylık fikirlerden ziyade, uzun süreli deneyimler paylaşılırsa güzel olacağını düşünüyorum
ı