Cok uzun zamandir bisiklet kullanıyorum. Mevcut hardtail, on tekerden amortisorlu MTB bisikletimi de 5 yıldır kullaniyorum.
Hayatımda ilk kez, gece surusunde ''tank slapper'', ''speed wobble'' veya Turkce haliyle ''hız yalpalaması / yalpalama'' sorununu ciddi sekilde yasadim.
Gercekten basina gelmeyenin tanımlayamayacagi, anlayamayacagi bir deneyim oldugunu soyleyebilirim. Yuzlerce kez inmis oldugum, 60 km/h hizlari gordugum bir rampada yakaladı beni. Gece oldugu icin temkinli gidiyordum ancak sanirim 40 km/h saat civari bir hizda yakaladi beni. Bisiklet once titremeye sonra altimda salinarak yilan gibi kivrilmaya basladi. İniş esnasinda seleden hafif kalkmis pedallari yola paralel konumda tutarak ilerliyordum. Yol bisikletlerinde sikca rastlandigi soyleniyor ama on suspansiyon acik haldeyken oldu butun bunlar.
Frenleme yapmak istedigimde daha da artti. Kontrol tamamen kayboldu. Kadroyu dizlerimin arasinda sıkıstırdıgımda hafiflemeye basladi ancak kısa surede siddetlenerek geri dondu. Rampayi nasil bitirdim, dusmeden nasil bisikletin uzerinde kaldim bende tam olarak bilmiyorum
Bir ara direksiyon hakimiyetim olmadigi icin bankete dogru gittim, bir sekilde ondan siyrildim ama asiri hizlandigim halde frenleme daha siddetli rezonansa neden oldugu icin yavaslayamadim. Bisiklet surekli sizi silkeleyip atmak altinizdan savrulup gitmek istiyor o anda.
En sonunda duzlukte durmayı basardim. Gec saat oldugu icin hic araba olmamasi buyuk sansti. Cunku inis tek yon olmasina ragmen, rampanin sonunda cift yonlu karayolunun ters seridine girmekten baska sansim yoktu. Aksi takdirde manevra veya fren denemelerim ile 51 km/h ile cakilacaktim yola veya artik neresi denk gelirse oraya
(durduktan sonra km saatine baktigimda olay sırasinda 51 km'ye ulastigimi gordum).
Arastirdigim pek cok kaynakta kesin bir bilgi bulamadim. Eger kadro geometrisi degilse, lastik basinci veya surucunun agirlik dagilimi neden olur diyor farklı kaynaklar. Kimisi on tekerlege fazla guc verilince olur diyor, kimisi arkaya verildiginde...
Durdurmanin net cozumunu de tam olarak anlamadim okuduklarimda
Fakat surasi kesin ki bundan sonra cok rahat bir sekilde asiri hizlara cikacak cesaretim olmayacak
Ancak bu konu gercekten onemli ve ciddi yaralanma hatta olumle sonuclanacak kazalara yol acabilecek bir sey.
Kimsenin basina gelmemesini dilerim. Cunku ciddi sekilde bunu yasayan biliyor ne oldugunu.