Scudo Sports

Neden tüm bisikletçiler Strava kullanmalıdır?

Scudo
Strava iyi güzelde herşey neden türkçe dil desteği yok? bu büyük uygulama türk bisikletcileri adamdan saymıyor galiba!(not:ingilizce biliyorum sorun değil ama bilemeyenler ne yapacak)

@Serkan Mıstınoğlu

Bu yazı bana çok inandırıcı gelmedi. Şehir planlamacıları neden bu haritalarla ilgilensin? Zaten onlar planlıyor, zaten onların açtığı yollar kullanılıyor. Bir bisikletli elbette her zaman en uygun yolu kullanır ama bunu planlamacılar bisikletlilerden öğrenmez, zaten planları üstünde bunu planlamışlardır. Bu makale bence Strava'nın para verip kullanımı arttırmak için yayınlattığı bir makale.

Yurtdışında adamların bisiklet yolu ağı hazır zaten onlara gerek yok, bizde ise stravayı şunu bunu ipleyen olmayacaktır o yüzden pek önemsenmez..Keşke açıp bakılsa.

Aklıma takıldı. Tüm gps takip programları google harita alt yapısını kullanıyor. Google zaten tüm kayıtlı sürüş datasını anonim olarak saklıyor ve işliyor. Şehir planlamacısı için data kaynağı strava ya da runastic vb değil google'dır bu durumda. Ki hali hazırda bu dataların yapay zeka tarafından işlendiği ve harita iyileştirmeleri yapıldığı biliniyor. Yani derdiniz anonim data sağlamaksa istediğiniz programı kullanın. Ama bu yoğunluk haritası işi faydalı, tuttum o kısmını.

HTC Desire 820 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@BerkEvren

Şehir planlamacının kaynağı Google vs.. de değildir onlar farklı topoğrafik haritalar kullanırlar. 30 sene önce ne yapıyordu bu şehir planlamacıları?

:(@clubber
Amerikanin oyunu da olabilir. Ben de pek inandirici bulmadim acikcasi. Oyuna getiriliyor olabiliriz. Uyanalim arkadaslar

Forumda giderek Kafkaesk bir iklim oluşmaya başladı, Allah sonumuzu hayretsin.

Konuyla ilgili kişisel bir anımi paylaşarak ek yapmak isterim. Geçen bahar aylarında öğrencilerimle birlikte İstanbul'da Tarihi Yarımada'ya Bisiklet Yolu Ağı Projesi yaptık ve bunun gerçekleşebilmesi için İBB'nin UKOME birimiyle planlarımızı paylaştık. Ben şahsen buradaki birçok arkadaş gibi belediyenin bu tür uygulamalardan haberinin olmadığını düşünürdüm ancak gördüm ki belediyedeki bisiklet yollarının planlanmasindan ve yapımından sorumlu olan birim bu uygulama verilerini takip ediyor. Hatta bu konuda bize fikir de verdiler. O görüşmeden sonra telefonum konum bulmada kafayı yiyene kadar stravayi daha sık kullandım.

Bu başlığın bu anlamda açılması iyi olmuş, benim aklımdan geçen bir meseleydi. Bisikletlilerin aktivitelerini stravada kaydetmeleri gerçekten önemli. Belediye dikkate almasa dahi proje geliştirmek için çok değerli veriler bunlar.

Konuyu silmemi isterseniz hemen siliyorum. Soylemeniz yeterli

@rknsycck Hocam telefonda strava'nın kapanma sorunu RAM'den ve samsung'un optimizasyon programından. RAM dolu olunca arkaplanda açık uygulamayı kapatıyor. Strava'yı arkaplana atmadan kullanmayı deneyin, olmuyorsa çözüm cihazı sıfırlayıp tekrar temiz kurulum. Bende de S4 var, sırf o yüzden farklı ROM kullanıyorum.

Strava'nın şehir planı işi biraz enteresan bir mevzu. Normalde sizin Strava Heatmap'ten baktığınız verilerin daha detaylı ve çözümleyici halini, (link) diye ücretli bir hale getirmişler. Özellikle kaydınızı başlatırken "commute" diye kaydettiğiniz, işe, okula giderken ulaşım amaçlı gezileriniz, bu arabirimden ayrıca görüntüleniyor.

Buraya yerel yönetimler, aylık belli bir ücret karşılığında üye oluyorlar ve buradaki verilere göre analiz yapıyorlar (tabi ki bizimkiler değil). Dünyadan 85 şehir buna katılmış, Seattle ve Queensland gibi bazılarının başarı hikayeleri de sitede var ordan bakabiliyorsunuz. (Tabii ki Türkiye'den yok).

Plan yaparken de atıyorum "Hadi Florya sahile bisiklet yolu yapalım da insanlar burada bisiklete binsin" diye değil, insanlar bisikleti ulaşım amaçlı kullanırken en çok nereleri kullanıyor diye bakıyorlar. Atıyorum bisiklet yolu olmayan ve ortamala hızın 10 km/s'ye düştüğü bir caddede, yoğun bir şekilde bisiklet kullanımı da varsa, buraya yapılacak bir bisiklet yolu daha çok kişinin ulaşım amaçlı bisiklete binmesini sağlar. Tutup milyonları "sahile bisiklet yolu yapmak" yerine "trafik sorununu çözmek" için değerlendirebilirsiniz.

Ama gel gelelim ben Türkiye'de hiçbir belediyenin böyle bir hizmete para verip alacağına inanmıyorum. İşin ucunda rant yok bir kere. Ama mümkün olduğunca her sürüşümü Strava'ya kaydediyorum. Performans amaçlı bisiklet sürmüyor olmama rağmen onun da iki sebebi var:

1- Bir bisiklet günlüğü oluşturmak. Öteki türlü geçmiş aylarda, yıllarda ne kadar, ne hızla bisiklet kullandınız görmek zor. Açıp "ya geçen sene Silivri'ye gitmiştik" diye saniye saniye inceleyebiliyorsun. Gerekirse yedeğini alıyorsun, Strava kapansa bile sen ölene kadar hatıra kalıyor.

2- Strava Heatmap'i hem ulaşım hem gezi amaçlı çok kullanıyorum, kullandıkça ben de veri eklemiş oluyorum. Mesela Ege'de sahil yolunda, Google Maps'in bile yol olarak görmediği bazı bölgelerde aktivite görünüyordu. Hiç tereddüt etmeden "demek ki daha önce birileri gitmiş" diye ben de basıp gittim. Normalde "bu yola girilir mi acaba" sorularınızı birilerine sormanız lazım, kimse yoksa Heatmap'ten cevaplayabiliyorsunuz.

• Beğen
Tepkiler: CyclistAntalya
@Cem cm

En yakın iç mihrak ile 17 sn fark var, gerçekten de bu dış mihraklarda var bir şey :)

@clubber

Bizde şehir planlamacılarının ne kadarı bu tip bir uzmanlıkla konuya yaklaşıyor emin değilim. Ancak ülkemizde bisiklet yolları malum, şayet ulaşım amaçlı bisiklet yolları bir gün gündeme alınacaksa strava bence iyi bir kaynak diyeceğim ama ulaşım amaçlı kullanan kişilerin ne kadarı strava'dan haberdar, ne kadarı kullanıyor. yine de planlamacı için referans olabilecek son derece değerli ve özel bir veri seti diye düşünüyorum.

Biz türkler olarak çoğu seyi ücretsiz temin etmeye çalışıyoruz. Ancak bilmiyoruz ki bu uygulamanın geliştiricileri ne zorluklarla bu uygulamaları yazıyor. Bnede en yakın zamanda uygulamaya aylık premium üyelik almsyı düşünüyorum. Bu dünyayı bisikletçiler kurtaracak buna eminim bu yuzden bu tür uygulamalara destek vermeliyiz. Biz hala kask kötü duruyor yoldakiler bana gülüyor konusunu tartışıyoruz.

• Beğen
Tepkiler: kubilayt
@Keyif adamı valla dostum 80 lerin çocuğuyuz, 90 ların genci bilgisayar denen şu gavur icadı bize konuşamasakta işimizi görecek kadar ingilizce öğretti hatta oyunlarda almanca kelimeleri bile anlar durumdayız :D Sen dert etme dandik bi programı BASİC :D seviyede kullanmak için ingilicesi herkesin yeterli :D
cya :D

@iksis Kendisine saygı duymayan toplumları göğe çıkarma konusunda tuhaf bir millet olduğumuz için sende haklısın yoksa türkçe yapmış yapmamış nede olsa 80'lerin video kuşağı herşeyi çözer:Dbenimde almancam süperdi hep hatırlarım:D

@thedewil haklısınız. konuyla ilgili epey uğraştım. samsung optimizasyon porgramı uygulamaları kapatıyor. strava yı arka plana atarak kullanıyordum. ve her defasında uygulamanın kapatıldığını gördüm. ayrıca telefonumun işlemcisinin arızalı olduğunu farettim. bu süreçte servise verdim. servis işlemciyi garantiden dğiştirdi. telefonun performansı meğer minimumdaymış. şimdi telefon sorununu çözdüm. optimizasyon yapan programdan staravyı kaldırdım. arka plana atmadan kullanıyorum. bunları yaptıktan sonra stravanın takıldığını görmedim. iyi çalışıyor. ama arka plana atarak kullanmak gerek normalde. bu hafta sonu bu şekilde de deneyeceğim.

ayrıca sürüşü durdurduğumuzda otomatik pause moduna geçiyor strava aynı samsungun Shealth programı gibi bu güzel bir uygulama ama. telefon elimdeyken tuvalete gitsem sayaç saymaya başlıyor. Shealth bunu algılıyordu ve sayaç başlamıyordu. bir binanın içinde telefon cebimdeyken stravanın sayaçı başlattığını ve fazladan bir km eklediğini gördüm. bu konunun ayarı var mı bilmiyorum. yeterli ingilizcem olmadığından da uygulamayı anlamakta zorlandığım zamanlar oluyor.

Teşekkür ederim.

memleket yanlış zihniyet bozuk bisiklet yollarının halini görüyoruz

Geri