@halil halil Halil bey, uzun uzun mu anlatayım?
1) Benim verdiğim resimde görünen bitkinin tek yıllık-çok yıllık mı olduğunu fotoğraftan anlamamız mümkün değil.
2) Sizin verdiğiniz fotoğraftaki bitki ile, benim verdiğim fotoğraftaki bitki farklı.
Bizim şu an meyvesini yediğimiz bitki Solanum lycopersicum.
Tamarillo'nun bilimsel adı Solanum betaceum, bu iki bitki ise aynı alt familyaya üyeler. Birisinin ağaçta yetişmesi akraba olmadıklarını kanıtlamıyor.
Yine aynı familyaya ait domates ve patates bitkilerinin 7 milyon yıl önce ayrıldıkları tahmin ediliyor:
(link) Siz nasıl ki mavi gözlüyseniz mavi gözlü olacağınız kesin değilse, domatesin de bir sonraki sene diktiğinizde çıkacak halinin %100 aynı domates olması mümkün değil. Bu topraklara 300 sene önce gelen domatese, insan eliyle yapılan bir "seçilim" var. Çiftçi bir sonraki seneye kalacak tohumu "sağlıklı" olandan değil, iyi görünenden, çok mahsul verenden seçer.
Sizin 2 metre boyunda olmanız, 10 çocuğununuzun olması nasıl ki sağlıklı olduğunuzun garantisi değilse, domatesin de değil.
Bir de burada yabani tip dediğimiz konu var. Siz gidip antep fıstığını toprağa dikerseniz, çıkan ağaç antep fıstığı vermez. Yani doğada kendiliğinden antep fıstığı yetişmez. Yine insan eliyle yapılan bir tür "genetik mühendisliği" olan aşılama sonucu ortaya çıkmıştır. Bu yukarıdaki fotoğraflar da, bizim işlenmiş, kültür dediğimiz bitkilerin yabani hallerini gösteriyor.