Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Nutella mı? Sarelle mi yediniz? - Yerli malı sagra'nın hikayesi

domatesler için belgeselde denilen "gerçek gibi görünseler de imgesel" DOMATES OLDUKLARINI VARSAYIYORUZ cümlesi tüyler ürpertici...
FOOD belgeseli de ZEIGEIST gibi çok çarpıcı ve iyi hazırlanmış bir belgesel gerçekten...
paylaştıgınız için teşkkürler, @Kudret Kurtcebe iş sağlıklı beslenmeye döndü çok daha iyi oldu.

Scudo
@alper 76

teşekkürler artık doğal besinlerin satıldığı dükkana aboneyim kendiside bisikletçi aynı zamanda ,burada her şey doğal ve gezen tavuğun yumurtasından tutunda sağlıklı bala zeytinyağına ve manda tereyağına kadar her şey var ,yalnız sebze ve meyveler yok ,baklagilleri ben artık tüketmiyorum ,sadece mercimek alıyorum ,her türlü buğdaydan yapılmış ne varsa almıyorum pasta ,unlu mamuler ,bana yasak ,esasında işin özü metabolizmamıza sahip çıkmak, bu da sağlıklı beslenmeden gelmekte ,erken yatıp kalkmak gerekir ,vücud uyardığı an yatacağız ,yatmaz isek ertesi güne hayalet gibi dolaşırız ,sadece beslenme değil erken yatıp kalkmak tam bir disiplin gerektirir.zararlı olan sigara içilmeyecek ,içki içilmeyecek ama akşamları kırmızı şarabın faydası var o da 1 kadeh, fazlası zarardır o biradan hayır gelmez...ha idman sonrası 1 tane için o kadar fazlası asla içilmeyecek.

@Kudret Kurtcebe aslında Bira iyi ve faydalı bir içecek ancak maalesef doğal yöntemlerle üretilmiyor. sonuçta her şeyin fazlası zararlı

BoBöy şeylerin çok meraklısı değilim ama. Aramızda "kendimi odullendiriyorum- ne var? Yedigim bir tek bu var?" Diyen arkadaşlar a gelsin...
Fiskobirlik NUGA diye bir sey çıkarmış benim hatun baska sey yemez oldu. O derece begeniyor, tadı bana çocukluğumda yedigim çikolata lari hatırlattı. %16 en yüksek( findik oranı) var, trans genetik yağ, boya yok. Muş...
images.jpeg

@alper 76
Yenge hanim kesinlikle hakli..katkisi susu busunu dahi gectim, bunu yiyen nutellayi agzina koymaz o derece iddaliyim..umarim kalitesini bozmazlar..su sisenin icinde tam 112 gram findik var..siseyi findikla doldursaniz yarim kilo gelmez..neredeyse sisenin yariya yakin kismini findik diye dusunebilirsiniz..ben Orduya bir ziyaret yapmistim..Fatsa uretimli cevizli kakao ezmesi vardi..yani bunun cevizlisini dusunun..kesinlikle muhtesemdi..buram buram ceviz kokuyordu..insallah cevizli olanida piyasaya cikar..

• Beğen
Tepkiler: samurusov ve MakRo
Wild-Tomatoes-Collage-850x417.jpg
,
Soldaki "gerçek" domates, sağdaki seçici üretim sonucu bugün yediğimiz domates. Bir nevi GDO'lu yani. İnsanoğlu bütün meyve, sebze, hatta hayvanlara bu işlemi uyguluyor. "Eskiden domates ne iyiydi" dediğiniz domatesi atanız, dedeniz "sağlıklı" diye seçmedi. Bir sonraki seneye ekilecek domates "daha çok ürün verenden" seçildi.

50 sene önceki domatesi sağlıklı diye savunup, 1000 sene önceki domatesin hiç sözünü etmemek komik. 300 sene önceki atanız dedeniz domatesin ne olduğunu bile bilmiyordu, onu ne yapacağız? En sağlıklı onların yaptığı ise bize gavur ellerinden gelen domatesi yemeyelim :)

Bu arada bir konudan daha bahsedeyim, yüzyılın pazarlama stratejisi: Gezen Tavuk

Bir tavuğun gezmesi, vicdani açıdan iyidir, sağlık açısından değil. Asıl problem şudur, "tavuk ne yiyor". Gezen Tavuk herkesin sahiplenebildiği bir etiket. Peki hayvan gezerken çöp mü yiyor, kimyasal yem mi yiyor? Eğer sadece organik, genetiği değiştirilmemiş yem yiyorsa firma başvurup EcoCert ve Türkiye Cumhuriyeti Organik Tarım sertifikası alabiliyor. Peki soru: "gezen tavuk" olduğunu iddia edip bu sertifikayı alamayan firmalar, tavuklara ne yediriyorlar?

• Beğen
Tepkiler: samurusov ve MakRo
@Buğra C Dediginiz gibi. Mesela annem koyde yuzum uzerinde tavuk bakiyor. Onlara kumes yaptik2 donum de alan biraktik. Gezip bos tarlada bortu bocek yiyorlar. Yem yemezlerae ac olurler. Biz yem olarak bugday veriyoruz sadece. Geri kalan otlama. Buna ragmen ben dogal diyemiyorum. Neden? Bir tavuk 300 taneye yakim yumurtlar mi? Bir yilda. Tavugun dahi genetigi degistirilmis olma ihtimali var. Biz koyluden almistik tavugu ve hangi cins bilmiyoruz. Gelelim komsumun tavuk ciftligini. Veteriner kontrolunde zamanli olarak asi hormon vs oluyor. İcme suyuna aspirinden tutun antibiyotikine kadar katiliyor. Yem olarak besi yemi veriliyor ve bu besi yeminin icinde soya kuspesi var. Gdo ludir diye etiketinde yaziyor. Her vitamin var icinde. Yer desen daracik. Binin uzerinde tavuk 400 metrekare alanda geziniyor. Ve marketlere bakkalara ve pazara yumurta satarken "gezen tavuk" diye satiyor. Yahu 400 m2 de 1000 tavuk nasil gezsin. O kadar kimyasalli gdo lu yem yiyor. Ostrojen aspirin antibiyotik aliyor pazarda gezen tavuk yumurtasi organik vs diyip satiyor. Dediklerini cok dogru.
Nutelladan biraz karisti konu. Bimin cikolatali urunleri guzel aslinda ama bu nutella tarzi urettigi igrenc geldi bana. Nutellayi da pek begenemedim. Sanirim cikolatadan anlamiyorum:(

• Beğen
Tepkiler: Buğra C ve MakRo
@Buğra C
Söylediklerinize katılmakla birlikte, böyle internette gezen safsata fotolara pek inanmamanızı öneririm. Fotodaki bir ağaç , domates ise tek yıllık bitki : )
menengic-agaci-1-376x280.jpg

@alper 76

buna başlamadan önce torku banada yiyodum ama nugadan sonra gerçekten geri kalanları unutturuyor.
bikeresinde nuga bulamamıştım nutella almıştım. valla ne yalan söyliyim nutellanın tadı ot gibi gelmişti

• Beğen
Tepkiler: alper 76
siyasetçiler ve bürokratlar sanki nutella'ya tetikçilik yapmış gibi geldi bana ;)

• Beğen
Tepkiler: alper 76 ve MakRo
Geleneksel nurltella-sarelle savaslari yine mi basladi?

• Beğen
Tepkiler: alper 76 ve MakRo
@halil halil bu iki fotoğraftaki aynı bitki değil. Tamarillo diye bir arayın bakalım nerde yetişiyormuş :)

Koskoca bitkiye de inanırsınız inşallah :koptum:

@halil halil Halil bey, uzun uzun mu anlatayım?

1) Benim verdiğim resimde görünen bitkinin tek yıllık-çok yıllık mı olduğunu fotoğraftan anlamamız mümkün değil.
2) Sizin verdiğiniz fotoğraftaki bitki ile, benim verdiğim fotoğraftaki bitki farklı.

Bizim şu an meyvesini yediğimiz bitki Solanum lycopersicum.

Tamarillo'nun bilimsel adı Solanum betaceum, bu iki bitki ise aynı alt familyaya üyeler. Birisinin ağaçta yetişmesi akraba olmadıklarını kanıtlamıyor.

Yine aynı familyaya ait domates ve patates bitkilerinin 7 milyon yıl önce ayrıldıkları tahmin ediliyor:

(link) Siz nasıl ki mavi gözlüyseniz mavi gözlü olacağınız kesin değilse, domatesin de bir sonraki sene diktiğinizde çıkacak halinin %100 aynı domates olması mümkün değil. Bu topraklara 300 sene önce gelen domatese, insan eliyle yapılan bir "seçilim" var. Çiftçi bir sonraki seneye kalacak tohumu "sağlıklı" olandan değil, iyi görünenden, çok mahsul verenden seçer.

Sizin 2 metre boyunda olmanız, 10 çocuğununuzun olması nasıl ki sağlıklı olduğunuzun garantisi değilse, domatesin de değil.

Bir de burada yabani tip dediğimiz konu var. Siz gidip antep fıstığını toprağa dikerseniz, çıkan ağaç antep fıstığı vermez. Yani doğada kendiliğinden antep fıstığı yetişmez. Yine insan eliyle yapılan bir tür "genetik mühendisliği" olan aşılama sonucu ortaya çıkmıştır. Bu yukarıdaki fotoğraflar da, bizim işlenmiş, kültür dediğimiz bitkilerin yabani hallerini gösteriyor.

• Beğen
Tepkiler: MakRo
@Buğra C
Tamam da Buğracığım domates ve antep fıstığı yenmez gibi bir sonuç yok.
İlla grönlandlı arama arada bir melez güzelleri de var.
gdo vb çok uzak 7 milyon yılla.
çıtımık ve antep fıstığı gayet yenir.

yani o fotoğraf patates ile domatesi yan yana koyup soldaki sağlıklı, torunu domates sağlıksız demek gibi.

@halil halil Halil bey, "Buğracığım" hitabınızdan ne zaman samimi olduğumuzu anlayamadım. Tekrar anlatıyorum:

@halil halil Domates ve antep fıstığı yenmez demiyorum. "Eski domatesler sağlıklıydı, yeniler sağlıksız" diye bir durum yok diyorum.

@halil halil@halil halil 7 milyon yıl önce canlıların genomu sabit miydi size göre? Ali ve Ali çiftleşiyor, sonuç olarak yine Ali mi çıkıyordu?

@halil halil@halil halil Yukarıda "yenmez" mi yazıyor onu tekrar, sağlıklı şekilde okumanızı rica ederim.

@halil halil@halil halil Sağlıklı/sağlıksız demiyorum farkındaysanız, siz en yukarıdaki mesajınızda "bu başka bitki", "internette gezen safsata fotolar" demişsiniz. Ben de bahsettiğiniz gibi "torunu" olanı anlatıyorum sadece.

Sağlıklı günler dilerim.

Dünyada sadece 1.90 üzeri insanlar çiftleşse, doğanlardanda 1.95 üzeri olanlar çiftleşse bu yeni nesillerin sağlıksız olacağı anlamına gelmez.

En iyisi ne nutella ne saralle, fındığın kendisi.

• Beğen
Tepkiler: JusTiMe
GDO ile bitkilerin tozlaşması üremesi gen aktarımı vs birbirinden farklı şeylerdir karıştırmayalım...

Arkadaşlar, son mesajlar ile ilgili değil ama fındığımız ile ilgili bir kaç şey yazayım bilmeyenler için;
Türkiye dünya fındığının yarıdan fazlasının yetiştirildiği yer
Kalanın büyük çoğunluğu ise italya ne neresi italya yani FERRERO nun ülkesi yani NUTELLA nın,
Peki bu ülkemizin fındığını kim işliyor hangi şirket; OLTAN GIDA,
Geçtiğimiz sene OLTAN GIDA SATILDI,
Kime mi FERRERO ya yani NUTELLA nın sahibine.
Şimdi ne olacak artık nutella bize kendi fındığımızı satıyor...

Geri