Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Parafin PTFE zincir wax

ptfe toz ürün için asil polimer diye bir yere ulaştım. sorduğum tek şey siz toz olarak mı kullanıyorsunuz, toz halde nasıl bulabilirim diye.
genel müdürmüş, bana diyor ki: "nasıl üretim yaptığımızı sizle paylaşamayız" diyip kapattı.
tekrar aradım, sekreter baktı, öncekinin genel müdür olduğunu o an öğrendim. diyor ki: "üretim konusunda bilgi paylaşamayız."
yahu banane üretiminizden.
dedim ki "bana sadece bu çubukları toz hale getirebilir miyiz, böyle öğütüm yapan firma var mı, bunun bilgisi lazım"

bunu da paylaşamayız diyip tersledi. Ne acayip bu türk firmaları ya. başkasına zerre fayda sağlamamak için 70-80 yıllık bilgiyi saklamaya çalışıyor...
Bu yüzden de gelişmiyor türkiye.

Davranış çok saçma ama direk toz olarak mı kullanıyorsunuz demek yerine olayı anlatsaydınız belki konuşma daha farklı ilerlerdi. Belki size toz bile gönderirlerdi.

Scudo
Davranış çok saçma ama direk toz olarak mı kullanıyorsunuz demek yerine olayı anlatsaydınız belki konuşma daha farklı ilerlerdi. Belki size toz bile gönderirlerdi.
tabi ki bundan bahsettim uzun olmasın diye yazmamıştım. nasıl kullanacağımı da söyledim. yani dümdüz iş planı anlattım. ptfe tozundan yağlayıcı kullanılmaz, bizim çalışmamızdan bilgi vermem diyip kapadı yüzüme. ilginç :)
PTFE wax olayı pek ilgilendiğim bir konu değil ama , merak edip google dan şöyle bir baktım, daha önce kimse paylaşmadığı için vereyim dedim linki , şöyle bir yer satıyor :
(link)
Türkiye satışı oldukça yüksek. Yani ne kadar PTFE kullanılıyor bilmiyorum ama ulaşması bu kadar zor bir şey için ben de olsam uğraşmazdım, alır Wax Club ı geçerdim.
iyi de wax club ptfe kullanmıyor

ptfe toz ürün için asil polimer diye bir yere ulaştım. sorduğum tek şey siz toz olarak mı kullanıyorsunuz, toz halde nasıl bulabilirim diye.
genel müdürmüş, bana diyor ki: "nasıl üretim yaptığımızı sizle paylaşamayız" diyip kapattı.
tekrar aradım, sekreter baktı, öncekinin genel müdür olduğunu o an öğrendim. diyor ki: "üretim konusunda bilgi paylaşamayız."
yahu banane üretiminizden.
dedim ki "bana sadece bu çubukları toz hale getirebilir miyiz, böyle öğütüm yapan firma var mı, bunun bilgisi lazım"

bunu da paylaşamayız diyip tersledi. Ne acayip bu türk firmaları ya. başkasına zerre fayda sağlamamak için 70-80 yıllık bilgiyi saklamaya çalışıyor...
Bu yüzden de gelişmiyor türkiye.
Bence adam son derece haklı

Bence adam son derece haklı
yani şöyle ki, daha ilk başta bana hangi firmalarla çalışıyoruz bunun bilgisini veremiyoruz diyebilirler.
ikincisi bunlar boru üretiyor boru ve ben bunlara boruyu nasıl üretiyorsunuz diye de sormadım. bana ilk başta sordu, ne için kullanacağımı anlattım. yani kendi knowhow ımı bu adama aktardım. sorduğum tek şey de siz bunu toz olarak mı temin ediyorsunuz yoksa toza mı dönüştürüyorsunuz. çünkü bana öğütücü lazım. Bunun bilgisini veremem diyip yüzüme kapattı. yani ptfe ta 1938 de icat edilmiş bir ürün, youtube da nasıl kullanıldığının tonlarca videosu var. senin ürettiğin borudan banane. yüzüme niye kapatıyorsun, bir şekilde elde ediyoruz, firma bilgisi de veremem de iyi günler de, bu kadar.
ikinci arayışımda sekreter beni, anlamıyor musunuz beyefendi falan diye azarlıyor. bu mu haklılık yani

başka bir kimya firmasını aradım daha önce satıyorlarmış. dümdüz nasıl olduğunu anlattı. çinden ptfe tedarik edilip öğütücü de öğütüyorlarmış, bu kadar basit bir şeyi söylemeyip yüzüme kapatıyorlar, ikincisinde de azar çekiyorlar. bu mu haklılık

Bu iş ne kadar çabuk, bisikletçi söğüşleme endüstrisine dönüştü yahu? İki yıl önce ısıtılmış parafin içinde mum eriterek elde edeceğimiz sıvıda bekletmek yetiyordu zinciri. Şimdi nasıl oldu da tozunun mikron çapını ölçeceğimiz nano hassas bir işleme dönüştü? :snzdglsn:

• Beğen
Tepkiler: templeos ve skopan
yani şöyle ki, daha ilk başta bana hangi firmalarla çalışıyoruz bunun bilgisini veremiyoruz diyebilirler.
ikincisi bunlar boru üretiyor boru ve ben bunlara boruyu nasıl üretiyorsunuz diye de sormadım. bana ilk başta sordu, ne için kullanacağımı anlattım. yani kendi knowhow ımı bu adama aktardım. sorduğum tek şey de siz bunu toz olarak mı temin ediyorsunuz yoksa toza mı dönüştürüyorsunuz. çünkü bana öğütücü lazım. Bunun bilgisini veremem diyip yüzüme kapattı. yani ptfe ta 1938 de icat edilmiş bir ürün, youtube da nasıl kullanıldığının tonlarca videosu var. senin ürettiğin borudan banane. yüzüme niye kapatıyorsun, bir şekilde elde ediyoruz, firma bilgisi de veremem de iyi günler de, bu kadar.
ikinci arayışımda sekreter beni, anlamıyor musunuz beyefendi falan diye azarlıyor. bu mu haklılık yani

başka bir kimya firmasını aradım daha önce satıyorlarmış. dümdüz nasıl olduğunu anlattı. çinden ptfe tedarik edilip öğütücü de öğütüyorlarmış, bu kadar basit bir şeyi söylemeyip yüzüme kapatıyorlar, ikincisinde de azar çekiyorlar. bu mu haklılık
adamın işi vardır, vakti yoktur, canı bilgi vermek istemiyordur. Sonuçta bilgi verme görevi değil ki.

Bu iş ne kadar çabuk, bisikletçi söğüşleme endüstrisine dönüştü yahu? İki yıl önce ısıtılmış parafin içinde mum eriterek elde edeceğimiz sıvıda bekletmek yetiyordu zinciri. Şimdi nasıl oldu da tozunun mikron çapını ölçeceğimiz nano hassas bir işleme dönüştü? :snzdglsn:
o yetiyor zaten ama ptfe ekleyin zincirin ömrü artıyor çünkü metalin içindeki boşluğa doluyor bunlar. ptfe neredeyse tamamen inert malzeme olduğu için korozyonu da engelliyor. mesela ws2 yani tungsten disülfit yüksek sıcaklıklarda okside olabiliyor yani korozyona uğratıyor.
adamın işi vardır, vakti yoktur, canı bilgi vermek istemiyordur. Sonuçta bilgi verme görevi değil ki.
kusura bakmayın da bu olumlamanızı anlamıyorum. vakti yoksa en baştan söyleyebilir, neden benim yapmak istediğim iş planını sonuna kadar dinliyor mesela. ben bilgi alabilir miyim diye aradım en baştan bunu diyebilirdi. zaten bunu bi önceki mesajda en üste yazdım. ikinciyi arayınca ne oluyor da sekreter neyini anlamıyorsunuz diye azar çekiyor, çocuk mu var karşılarında. bana diyorlar ki "nasıl ürün ürettiğimizin bilgisini paylaşamayız" e ben bunu sormuyorum ki, "herhangi bir bilgi paylaşımı yapmıyoruz" dersin olur biter.

Bir toz yapma yöntemi daha söyleyeyim. Daha önce boya için karbon tozu elde etmek için kullanıyordum. Matkabın ucuna 80'lik zımpara takıp torbanın içinde karbon parçaları zımparalayarak toz haline çeviriyordum. Biraz zahmetli ama bu da bir yöntem. Verniğe eklenmiş toz aerosol sprey (1.8 nozul) ile uygulanabilecek kadar ince oluyordu.

o yetiyor zaten ama ptfe ekleyin zincirin ömrü artıyor çünkü metalin içindeki boşluğa doluyor bunlar. ptfe neredeyse tamamen inert malzeme olduğu için korozyonu da engelliyor. mesela ws2 yani tungsten disülfit yüksek sıcaklıklarda okside olabiliyor yani korozyona uğratıyor.

Atmosfer koşullarında -(270) --- 650C derece gibi bir çalışma aralığı belirtiliyor WS2 için. Oksidasyon riski olacağını düşünmüyorum bisiklet zinciri uygulamalarında :) Umarım aradığınız malzemeye ulaşırsınız ama ben hissedilir bir fark yaratacağını düşünmüyorum.

• Beğen
Tepkiler: profmillerson
Bir toz yapma yöntemi daha söyleyeyim. Daha önce boya için karbon tozu elde etmek için kullanıyordum. Matkabın ucuna 80'lik zımpara takıp torbanın içinde karbon parçaları zımparalayarak toz haline çeviriyordum. Biraz zahmetli ama bu da bir yöntem. Verniğe eklenmiş toz aerosol sprey (1.8 nozul) ile uygulanabilecek kadar ince oluyordu.
mantıklı bir çözüm üş denenebilir aslında 😅
Atmosfer koşullarında -(270) --- 650C derece gibi bir çalışma aralığı belirtiliyor WS2 için. Oksidasyon riski olacağını düşünmüyorum bisiklet zinciri uygulamalarında :) Umarım aradığınız malzemeye ulaşırsınız ama ben hissedilir bir fark yaratacağını düşünmüyorum.
Bu sıcaklığa çıkmadığı için problem yok aslında 😅
ama attığım videoda bunu anlatıyor araştırma yapan avustralyalı birisi var, zincir ömrü olarak ptfe 3 kat daha uzun ömür vadediyor diye söylüyor. Bir de diğer eşlikçi eklenen tozların az da olsa toz tuttuğunu söylüyor. tabi ws2 için spesifik olarak bunu söylemiyor.

edit: cümleyi düzenledim

Son düzenleme:
Ben ptfe aliexpress’ten aldım gümrükte sıkıntı çıkmadı. Yalnız üzerine teflon tozu yazdırdım onun etkisi olabilir. Ptfe çok zor karışıyor wax ile baştan fazla ısıtma nedeniyle karışım karardı. Bende şu an sadece wax ile sıvı parafini karıştırdım bir tık sulandırdım ses kesildi şimdi geçişler daha yumuşak. Zincirleri waxlamadan önce kaynar suda temizlemiyorum artık çünkü zincirler paslanıyor.

Bende şimdilik renksiz kokusuz mumu eritip yaptım wax işlemini. Bi dahaki işlem için aliexpressten 1.6 mikron ptfe sipariş verdim. Paketin üstüne teflon tozu yazmalarını söyledim forumda birisi böyle yapınca sorun olmadığını söylemiş gümrükte. oz cycle diye bi amcamız var youtubeda. zinciri waxlama işlerinde baya tecrübeli birisi. en iyi sonucu ptfe ile aldığını söylüyor. Diğer tungsten sülfat, grafit gibi kuru kaygankaştırıcılarla karşılaştırdığında ptfenin 3 kata kadar daha uzun zincir ömrü sunduğunu söylüyor. sonuçları kendi denemelerinden bulmuş. 10 yıldır zincirlerini waxladığını söylüyor. boyut olarakta en iyi sonucu 1.6 mikronla aldığını söylemiş. Daha küçük boyutlar mikro boşluklara tam tutunamıyor, daha büyükleride sadece büyük boşlukları dolduruyor demiş. Amcamız bi videosunda kuru kayganlaştırıcıların zincir ömürlerine katkısını paylaşmış. WS2 tungsten disülfat oluyor. video linkide burada daha ayrıntılı incelemek isteyenler için.

Ben ptfe aliexpress’ten aldım gümrükte sıkıntı çıkmadı. Yalnız üzerine teflon tozu yazdırdım onun etkisi olabilir. Ptfe çok zor karışıyor wax ile baştan fazla ısıtma nedeniyle karışım karardı. Bende şu an sadece wax ile sıvı parafini karıştırdım bir tık sulandırdım ses kesildi şimdi geçişler daha yumuşak. Zincirleri waxlamadan önce kaynar suda temizlemiyorum artık çünkü zincirler paslanıyor.

Zinciri kaynar suda temizledikten sonra en hızlı şekilde kurutup tekrar wax karışımına sokmak gerekli , yoksa dediğiniz gibi uzun süre dışarda asıp kurumayı beklerseniz paslanma hızlanacaktır.

• Beğen
Tepkiler: MakRo
Bende şimdilik renksiz kokusuz mumu eritip yaptım wax işlemini. Bi dahaki işlem için aliexpressten 1.6 mikron ptfe sipariş verdim. Paketin üstüne teflon tozu yazmalarını söyledim forumda birisi böyle yapınca sorun olmadığını söylemiş gümrükte. oz cycle diye bi amcamız var youtubeda. zinciri waxlama işlerinde baya tecrübeli birisi. en iyi sonucu ptfe ile aldığını söylüyor. Diğer tungsten sülfat, grafit gibi kuru kaygankaştırıcılarla karşılaştırdığında ptfenin 3 kata kadar daha uzun zincir ömrü sunduğunu söylüyor. sonuçları kendi denemelerinden bulmuş. 10 yıldır zincirlerini waxladığını söylüyor. boyut olarakta en iyi sonucu 1.6 mikronla aldığını söylemiş. Daha küçük boyutlar mikro boşluklara tam tutunamıyor, daha büyükleride sadece büyük boşlukları dolduruyor demiş. Amcamız bi videosunda kuru kayganlaştırıcıların zincir ömürlerine katkısını paylaşmış. WS2 tungsten disülfat oluyor. video linkide burada daha ayrıntılı incelemek isteyenler için.

AliExpress'ten iki ayrı sefer teflon tozu siparişi verdim. İlki (Shop1102551057) 3 hafta sonra Türkiye'ye ulaştı ama maalesef gümrüğe takıldı ve aracı şirketin yeni havalimanındaki irtibat bürosuna giderek yarım gün uğraşmama karşın, gümrükten alamadım. Nedeni: Toz olarak gelen malzemelerin kimyevi madde olarak işlem görmesi imiş!! Ne yapıp ettiysem laf anlatamadım. Bu şekilde bir 'tozun' ne olduğu bilinemezmiş, başka bir madde olup olmadığını nasıl bileceklermiş vbg. Bir sürü saçmalık sonuç olarak. Bu yol ile sonuç alamayınca, ikinci kez bu sefer ABD'deki bir arkadaşın adresine yine AliExpress'ten sipariş ettim, bu sefer yolcu beraberinde ve gümrüğe takılmadan geçebileceği ümidiyle. Fakat bu siparişi de AliExpress satıcısı (JiangSuDongYi) iptal etti.

Yine de, AliExpress'ten toz teflon sipariş ederek sorunsuz teslim alan arkadaşlar olduğunu biliyorum. Dolayısıya, o gün pakete bakan gümrük memurlarının kim olduğuna bağlı biraz da şansa kalmış. Türkiye'de bir satıcıda (Ege Nanotek) 1.6 mikron teflon tozu buldum fakat fiyatı epeyce yüksekti. Son çare olarak oradan satın almayı düşünüyorum başka çözüm bulamaz isem.

• Beğen
Tepkiler: MakRo
AliExpress'ten iki ayrı sefer teflon tozu siparişi verdim. İlki (Shop1102551057) 3 hafta sonra Türkiye'ye ulaştı ama maalesef gümrüğe takıldı ve aracı şirketin yeni havalimanındaki irtibat bürosuna giderek yarım gün uğraşmama karşın, gümrükten alamadım. Nedeni: Toz olarak gelen malzemelerin kimyevi madde olarak işlem görmesi imiş!! Ne yapıp ettiysem laf anlatamadım. Bu şekilde bir 'tozun' ne olduğu bilinemezmiş, başka bir madde olup olmadığını nasıl bileceklermiş vbg. Bir sürü saçmalık sonuç olarak. Bu yol ile sonuç alamayınca, ikinci kez bu sefer ABD'deki bir arkadaşın adresine yine AliExpress'ten sipariş ettim, bu sefer yolcu beraberinde ve gümrüğe takılmadan geçebileceği ümidiyle. Fakat bu siparişi de AliExpress satıcısı (JiangSuDongYi) iptal etti.

Yine de, AliExpress'ten toz teflon sipariş ederek sorunsuz teslim alan arkadaşlar olduğunu biliyorum. Dolayısıya, o gün pakete bakan gümrük memurlarının kim olduğuna bağlı biraz da şansa kalmış. Türkiye'de bir satıcıda (Ege Nanotek) 1.6 mikron teflon tozu buldum fakat fiyatı epeyce yüksekti. Son çare olarak oradan satın almayı düşünüyorum başka çözüm bulamaz isem.
(link)
ege nanotek dediğin buysa bunlar aşırı ince. muhtemelen tutunmayacaktır. bunu mühendislik alanlarında kaydırıcı/aşınma engelleyici olarak kullanıyorlar.
1.6 micron 1600 nm oluyor malesef. kendilerine sorduğumda bu boyutta yapmadıklarını söylediler. isterseniz siz de bir sorun

(link)
ege nanotek dediğin buysa bunlar aşırı ince. muhtemelen tutunmayacaktır. bunu mühendislik alanlarında kaydırıcı/aşınma engelleyici olarak kullanıyorlar.
1.6 micron 1600 nm oluyor malesef. kendilerine sorduğumda bu boyutta yapmadıklarını söylediler. isterseniz siz de bir sorun
Evet, bu tanecik büyüklüğünde idi sanki. Pahalı olması dışında sizin işaret ettiğiniz sakıncası da eklenince, almamak için yeterli sebep.
Galiba AliExpress'ten 1.6 mikron tanecik büyüklüğünde olan toz teflondan yeniden sipariş verip yine yurtdışından gelen bir tanıdık ile getirmeyi deneyeceğim.

Güncelleme geldi. 5 ağustosta çin'den kargoya verilen ürün bugün elime ulaştı. Tam yeni 30 euro yasası çıkışına denk geldi. Ürün 30 euro üstü değildi ama forumda geri dönenler olduğu için çok umudum yoktu (Yeni yasa yüzünden değil ürün kimyasal madde kabul edildiği için. Geri dönenlerin hepsi yasa daha ortalıkta değilken oldu). Yani benim siparişim yasa geçmeden önce verilmiş sonuçta yine de beni etkilememesi gerekiyor ama burası Türkiye işte gümrük memurunun o anki ruh haline kalmış. Satıcıya teflon tozu yazar mısınız isteğim reddedilmişti.

Yeni yasadan mı bilmiyorum gümrükte yoğunluk olduğundan mı kargo güncellemeleri çok eksikti. 5 ağustosta Çin'den kargoya verilen ürün 10 ağustosta tasnif merkezinden ayrıldı diyor. Tasnif merkezi Çin'de kargoların sınıflara ayrıldığı yer. 16 ağustosta uzun mesafeli taşıyıcı ofisine ulaştı diyor. Bu da ülkeye gelen kargoların gümrüğe gitmeden önce toplandıkları yer. Ondan sonraki tek güncelleme 19 ağustosta gönderim yolda demesiydi. Normalde gümrüğe ulaştı, gümrük muayenesi başladı, gümrükten yola çıktı gibi güncellemelerde olması lazım. 19 ağustostan beri haber alamayınca kesin geri gidecek demiştim ama bugün rastgele elime ulaştı. Vergilerini aliexpresste ödememe rağmen ekstra 150 TL ödeme çıkarmışlar. Çin'den gelen ürünler de vergi 2 katına çıktığı için benim satın almam yasanın çıkışından çok önce olmasına rağmen hatta ülkeye girişi yasanın yürürlüğe girmesinden önce olmasına rağmen (yasa 21 ağustosta yürürlüğe girdi ürün 16 ağustosta Türkiye'deydi) resmen 150 lira ek vergi almak için ürünü bekletmişler.

Bu malın son olarak kaça patladığına bakarsak 50 gr toz 132 TL ben 2 adet aldım. Kargo 225 TL. Tek satıcı burası olduğu için gözümü yumdum artık. Vergi 78 TL ve bu adamlar benim aliexprestte ödediğim vergiyi tamamen yok sayıp tekrar %60 ını hesaplamışlar. Son toplam 100 gr ptfe için 712 TL ye geldi. Yarım kilo parafine 25 gr ekleyeceğim. Normal beyaz mum aldım yarım kilo 150 TL'ye geldi. Yarım kilo wax 328 TL'ye geliyor ve bunu da 5000km de bir değişebiliriz. Her 300 km'de bi yeniden waxlarsak 16 kez kullanabiliyoruz(Bu değerleri üstte attığım videodaki amcadan aldım. Waxı 3000 km de bir değişin diyor fakat biz onun kadar sert sürmeyeceğimiz için 5000 dedim. 300km birde waxlayın diyor.). Wax club 500 gr paket için 200 kere kullanabilirsiniz diyor ama en bilinen ve bu işe en çok araştırma yatırımı yapan silca bile 500 gr paket 50 kere kullanılabilir diyor. 50 kullanımı baz alırsak 500gr waxclub 1100 TL ve bizim waxın maliyetini 50 kullanıma çevirirsek 50/16=3,125 yani 3,125*328=1025 tl çıkıyor. Fiyatlar aşağı yukarı aynı ama bizde 500 gr'ı 50 kez kullanırsak 328 vs 1100 oluyor. Yani ikiside parafin bazlı wax sonuçta kirlenmeleri eşit olur diye düşünüyorum. Wax club yada silca farklı bi şekilde zincirdeki pisliği temizlemiyor eski wax erirken zincirin üstündeki pislik bütün waxa karışıyor. Waxı asıl değiştirme nedenimiz kirlenmesi. Mum waxı beyaz olduğu için kirler daha kolay görülüyor olabilir. Diğer iki marka siyah bir rengi var kiri belli etmiyordur. Şu ana kadar edindiğim bilgiler bu. Denemek isteyen arkadaşlara yararı olur umarım.

Not: Paketin üstüne bike tools yazmışlar sanırım ürün o yüzden geçti. Aliexpressten alacak arkadaşlar satıcıdan bunu isteyebilir. Ben teflon tozu yazar mısınız demiştim hayır demişlerdi kendileri bike tools yazmışlar. Ayrıca ürün Özbekistan'dan gelmiş

500grlik wax 150kere kullanilir rahat. Silca ve wax clubun farki ptfe yerine tungsten di sulfide kullanmalari kuru yağlayici olarak. Silah kaplamalarindada kullaniliyor. Dayanikli bir bilesen.

Son düzenleme:
1724697570062.png
aslında yine iyi almışsınız bu 50 gr mı muhtemelen yeni vergiyi de işlemişlerdir. ben bakarken sadece 600 liraya vardı siz yine 170 liralık bulmuşsunuz, hayırlı olsun. waxclub tan iyi bir karışım hazırlarsınız bu arada, waxclubı kötülemek değil amacım ama bu işe yıllarını veren bi avustralyalı ptfe nin tunsten disfulfattan 3 kat daha uzun ömürlü zincir olacağının videolarını yapıyordu.
1724697766803.png

Geri