Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Pedal önerisi

Dünyada en çok tercih edilen platform pedallardan biri;

(link)

Scudo
@x2772 bütçemi aşıyor malesef. Başlangıç olduğu için biraz daha makul fiyatta almayi düşünüyorum. İleriki zamanlarda alistikca daha iyi bir tane alırım

Triatlon ayakkabısı nedir acaba

• Beğen
Tepkiler: Cycoholic
Hakan.16
triatlon esnasında yüzmeden sonra sırasıyla bisiklete binildiği için,normal spdlerden farklı çorapsızda giyilebiliyorlar,ayaklar ıslak olarak giyiliyor ama çabuk kuruyan iç özellikte oluyorlar yani tam prof işi.

@seko35.50 anladım gayet güzelmiş
@seko35.50 bir tane uygun fiyatlı buldum da almayi düşünüyorum

• Beğen
Tepkiler: seko35.50
Boşluk açıları kal seçiminde bence en önemli faktör olmalı. Ben duruma göre hem Shimano hem de Look Keo kalleri kullanıyorum SPDL ayakkabılarımla. O
nedenle iki markada da epey deneyimim var.

Önce kal boşluk açısı nedir onu açıklamam gerekir. Bu boşluk veya serbestlik açısı, ayağınız pedala kilitlenmişken, sağa veya sola oynattığınızda pedaldan kurtulmak için en çok kaç derece döndürmeniz gerektiğini tanımlayan açıdır . Örneğin 6 derecelik serbestlik açısına sahip bir kalin pedaldan çıkabilmesi için onu 6 veya daha yüksek bir derecede ayağınızı döndürmeniz (tabi dışa doğru) gerekir. Aksi halde, örn., 5 derece döndürdüğünüzde ayağınız (yani ayakkabınız) hala daha pedala takılı kalacaktır. 0 derecelik bir serbestlik açısına sahip bir kal ise ayağınızı en ufak bir döndürmeyle birlikte pedaldan kurtulacak, 12 derecelik bir kal de pedaldan ayrılmak için ayakkabının en az 12 derece dışa doğru döndürülmesini gerektirecektir.

Avantajları ve dezavantajları daha kolay görebilmek için örnek olarak 0 derece açılı ve 12 derece açılı iki kali ele alalım.

1. Sıfır derece açılı bir kal ile pedala kilitlenmek için ayağınızı pedala dik olarak basıp itmek zorundasınızdır. Biraz eğik bastığınızda pedala kilitlenemezsiniz. Yani kilitlenme (takma) zorluğu - dezavantajını yaşarsınız. Çıkarmada ise en küçük bir döndürme pedaldan kurtulmak için yeterlidir. Özellikle acil durumlarda ayağınızı pedaldan çıkarmanız gerekiyorsa bu bir avantajdır. Diğer bir avantajı da ayağınızın pedal-kal ayarı eğer doğru yapılmışsa, size hep o pozisyonda pedal çevirmenizi sağlamasıdır. Dolayısıyla ayağınızın basış açısı hep olması gerekiği gibidir. Tabi bunun için kal montajında yönün gerçekten doğru ayarlanmış olması gerekir. Yanlış bir açı ile monte edilmiş bir kal bu avantajı çok kötü bir dezavantaja dönüştürür.

2. 12 derece boşluk açılı bir kal ile pedala kilitlenmek kolaydır, 0-12 derece arasında bir açıyla ayağınızı pedala basıp iterek kilitlenebilirsiniz. İlk kalkış sırasında bu güzel bir avantajdır. Ancak ani duruşlarda bu defa ayağınızı pedaldan kurtarmak için en az 12 derece dışarı doğru döndürmek zorunda kalırsınız. Özellikle düşmelerde bu mecburiyet büyük dezavantaj yaratır. Ama diğer yandan sürüş sırasında ayağınızı 0-12 derece arasında istediğiniz bir açıda dönük tutma imkanınız olur. Ancak bu durum, kalinizin ayarı ergonominize tam ayarlanmış olsa bile sürerken pedala farklı pozisyonlarda basmanıza da imkan verir. Sonuçta ayak pedal pozisyonunuz olması gerekenden fazlaca sapabilir ve eklem rahatsızlıklarına davetiye çıkarırısınız. Eğer kaliniz doğru açıda takılmamışsa, bu açı size hatalı montajı bir ölçüde ayağınızın basış açısı değiştirerek telafi etmenize imkan verir. Bu da dezavantaj içinde avantaj :kötü:, yani yanlışı yanlışla düzeltmek...

3. 4-7 derece açılı kallerde bu yukarıda anlattıklarımın orta yoludur diyebilirim.

Benim tercihim daha çok 0 dereceli kallerden yana oldu. Evet takarken yarım veya bir saniye fazla sürebiliyor bazen, ama ters durumlarda takılı kalmaktan kurtulmam da çok kolay oluyor. Şimdiye kadar 2-3 defa düştümse, bunlar hep ani duruşlarımda takılı ayağımı zamanında pedaldan ayıramamaktan oldu. O zamanlar 6-7 derecelik kaller kullanıyordum. Öte yandan uzun incelemelerden sonra doğru pedal basma açımı bulduğum için 0 dereceli kaller ile sürekli aynı pozisyonda pedal çeviriyorum ve daha az diz ağrısı yaşıyorum. Düz yolda 0 derece açılı olması nedeniyle ayağımın pedaldan kendiliğinden kurtulduğu hiç olmadı.

Bir de kalinizin yayını size uygun sertliğe ayarlamanız önemli. Ben kişisel olarak çok sert kullanmıyorum yayı. Doğru pozisyonu bulduğunda ayağım rahatça pedala kilitlenebiliyor. Belki kadansın çekme segmentini fazla sert kullanmadığım için şimdiye kadar bu nedenle pedaldan kendiliğinden ayrılma gibi bir olay pek olmadı.

Burada saydığım seçim kriterleri doğrultusunda kendi kişisel tercihlerinize göre doğru kalleri seçmeniz önemli. Önemli olan, her şeyde olduğu gibi burada da bilerek seçim yapmak.

@Haluk Eke verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Kal montajı için ben kendim o kdr bilgili olmadığım için bisikletciyé yaptırmayi düşünüyorum. Kaller için genelde herkes sarı kal kullanıyor. Başlangıçta kırmızı kaller ağrı vs.yapar dediler bende decatlondan hem SPD pedalla birlikte verdikleri kaller vardı gri beyaz arası bir renkti

Hep spd hem normal ayakkabı ile kullanıma uygun ucuz yollu pedal tavsiyeniz var mı acaba ?

@Haluk Eke verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Kal montajı için ben kendim o kdr bilgili olmadığım için bisikletciyé yaptırmayi düşünüyorum. Kaller için genelde herkes sarı kal kullanıyor. Başlangıçta kırmızı kaller ağrı vs.yapar dediler bende decatlondan hem SPD pedalla birlikte verdikleri kaller vardı gri beyaz arası bir renkti

Ben zaten etraftan bilgisizce duyumlarla seçim yapılmasın diye yazdım onları. Arkadaşımızın biri, kırmızı ağrı yapıyor der, diğeri yeşile trafik polisi ceza kesiyor, gri ile takla atarsın..., komedidir aslında bunların hepsi, saymakla bitmez. Bilgi sahibi olmadan bilgi satan o kadar çok kişi var ki maalesef.

Yazdıklarımı sabırla okuyup değerlendirin, doğru seçimi siz kendiniz yapacaksınız.

Kal ayarı konusunda ya biraz okuyup, kendinize uygun pozisyonu deneyerek bulacaksınız, ya da ciddi bir bike-fit uzmanından destek alacaksınız. Ama size kırmızı ağrı yapar gibi asılsız, kulaktan dolma şeyler diyen "bisikletçilerden" uzak durun. Youtube'da veya sitelerde Türkçe veya İngilizce olarak kal ayarı ile ilgili bir çok bilgi var. Alt tarafı üç alyan vidayı gevşetip sıkarak kalinizin pozisyonunu ayarlayacaksınız. Bilinçli olarak 2-3 denemeden sonra olayı kavrayacaksınız ve değişik konumları denemek imkanınız olacak.

Yetkisiz bir kişinin size yapacağı ayarı sürekli kullanmanız nedeniyle göreceğiniz zarar, hatalı da yapsanız, kendi bilinçli yaptığınız ayara göre çok daha büyük olur.

@Haluk Eke haklısınız çok sağolun verdiğiniz değerli bilgiler için ?
Screenshot_2019-11-24-21-33-57.png
Screenshot_2019-11-24-21-34-10.png
Bu triatlon yol ayakkabisini önerir misiniz almaya niyetlendim 45 numara normal spor ayakkabı 44 giyiyorum. Olur diye düşünüyorum. Ayakkabinin taban ölçüsü 28.5 cm benim ayak ölçüm 27 cm olur diye dusunuyorum

@selim82 Diz sağlığı için kırmızı kalde ne gibi bir fark oluyor sarı kale göre ya da dizi alıştırarak mı kal değişmesinden bahsediyorsunuz. Benim bildiğim kadarıyla kırmızı kal daha az oynadığı için enerjiyi daha iyi iletiyor ama dizler alışmadığından dolayı ilk başta tavsiye edilmiyor.
Sarı kal 6 derecelik oynamaya izin verir. Buda kal ayarındaki küçük hataları sönümler. Kırmızı kal 0 derecedir . Yanı ayağını oynatamazsın. Çok iyi ayar gerektirir. Pro sporcuların çoğu sarı kullanır. Kırmızı genelde sprinterler tercih ediyor. Youtube da videoları mevcut

@Santaruins Bir süre kullanmayı düşünmüyorum. 2. el tur bisikleti bakıyorum kendime; uygun bir bisiklet bulabilirsem kullanmaya başlayacağım. Şimdilik kenarda yatıyor yani pedallar :) Aktif Pedal'daki fiyat piyasaya göre çok uygun olduğu için şimdiden alıp kenara koyayım dedim.

• Beğen
Tepkiler: Santaruins
Selâmün aleyküm beyler kilitli pedal montajı yaptım yanlız Alyan küçük geldi sanırım hangi takım ile pedalı sıkıyoruz acaba

@Hakan.16 aleyküm selam, hocam hangi pedalı aldınız bende bisiklet ayakkabısı aldım geçen gün. Şimdi kilitli pedal ve kal bakıyorum. Başlangıç seviyesi için

@galen Screenshot_2019-11-29-18-20-01.png
@galen bunu aldım da pedala taktım sıkıcaktım alyan küçük geldi sanırım kaç numara Alyan lazim

Ben de shimano r540 aldım. Bakalım inşallah alışabilirim. Bugün ilk denememde biraz zorlandım. Yapamadım.

• Beğen
Tepkiler: Santaruins
@undefined teşekkürler ben tavsiye almak için sormuştum aldığınız pedalı. alyan konusunu bilmiyorum ne yazık ki

Geri