Scudo Sports

Pedala yüklenirken gelen ses

Geçen hafta 2.bisikletim olarak aldığım borla'dan pedalı çevirdikçe her turda 2-3 kez çıt sesi geliyor. Bu ses sadece hızlanırken yani pedala sert basarken çıkıyor. 20-25 km hıza ulaştığımda pedalı yumuşak çevirirken ses kesiliyor. Mekanik konularda pek bilgim yok elimden iş gelmez ama acaba bilyeler mi dağılmıştır? Bisikleti aldıktan sonra 7 gün içerisinde 2 yarışa girdim. Gerçi yarıştan çıktıktan sonra o sesi duyduğumu hatırlamıyorum ama 2-3 gün sonra şehirde dolaşırken duymaya başladım. Bilye dağıtma veya başka bir problem varsa garanti gibi bir durum oluyor mu bisikletlerde?

Scudo
Büyük ihtimalle sorun pedalındadır önce yagla biraz bin gez olmaz ise pedal degiş...

• Beğen
Tepkiler: samet ceylan
Ben de bisikleti ilk aldığımda anlayamadığım o sesi duyuyordum. Fakat bir süre sonra ses kalmadı. Bence biraz sabırlı olmakta fayda var. (Yoksa benim kulaklarımda işitme kaybı mı başladı :))

İlk olarak sele borusunu çıkartıp temizleyip geri tak. Aynı şekilde sele borusunun girdiği yeri ve seleyi de çıkartıp rayları temizleyip yerine tak.

Eğer ses kesilmezse, kadroda çatlak ara :)

• Beğen
Sırf o çıt sesi yüzünden aynakolu değiştirdiğimi biliyorum ama aynakol sebepli değilmiş gerçekten sinir bozucu bir ses :D

Önerim 1-2 dk boyunca seleye oturmadan ayakta bisikleti kullanman eğer ses yine geliyorsa pedal veya aynakol sorunu olabilir ses gelmiyor ise büyük ihtimal sele rayları sebepli bir sorun sele raylarında boşluk olabilir.

• Beğen
bnm eski bisiklettede böyle bi sorun vardı (kron xc1000)çözememiştim bisiklet im yeni bi bisikletde deildi komple arka göbek arka dişli arka attırıcı yı ve zinciri değiştirdikten sonra büyük oranda yok denecek kadar azaldı fakat kesilmedi :) Allah yardımcınız olsun

• Beğen
Sorun genelde pedal vidası veya ortagöbekten kaynaklanıyor olabilir.orta göbek (mesela bi ara tourney kullanmıştım)ten geliyordu ses parça değişimi sonrası kesildi.Genelde bilyalar gidiyo.

• Beğen
arkadaşlar sorun büyük ihtimalle pedaldan kaynaklanır.Arkadaşlar arka aktarıcı,kadro...gibi yerler diye düşünüyorlar,ama yanlış.Ayrıca bu sorundan dolayı da size parça ücreti çıkaranlarda esnaf olarak yanlış yapmışlar.
Soruna gelince;ses hangi pedalınızdan veya pedallarınızdan geliyorsa;pedalların dış kısmında plastik kapakları vardır.Bu kapağı dikkatlice (bisikletinizin garantisini bozmamak için)ince uçlu düz tornavida ile sökün.İçeride somun var ise;somunu da sökün ve pedalı,bilyalarıyla beraber çıkarın.Eğer somun yok ise,pedal/pedaller komple değişmelidir.

Daha sonra parçaların temizliğini yapın ve bilyaları,bilyaların pedalın içinde oturduğu yerleri ve pedal yuvasını gresleyip yerine takın.Somunun takıldığı saplama kısmını da normal motor yağı ile yağlayıp,somunu da sıkın.Pedal kapağını da taktığınızda işlem bitmiştir.
Pedalın bakım zamanı geldiğinde size uyarı sesi budur.
Bu işlemden sonra,hala daha ses var ise,orta göbek bakımını yapmalısınız.

arkadaşlar parça falan değişştirmeye gerek yok pedalın aynakol bağlantısını biraz daha sıkın olay bundan ibaret genelde

• Beğen
Tepkiler: mersault
kardesim sorun gevşeklikte sana elinle kontrol eddiginde sıkı gelebilir ama gevsemiştir aynı problem bendede vardı cünkü onu iyice sıkıla düzelir

Aynı sorun bendede var yüksek ihtimalle pedaldan kaynaklı benimkisi yarın bir bisikletçiye götüreceğim, istanbul anadolu yakasında varmı işini iyi bilen bir bisikletçi ? Eli yağ lekesi olan mahalle bisikletçilerinin bisikletime dokunmasını istemiyorum.

ozan kardeş,"eli yağ lekesi olan mahalle bisikletçileri"lafı çok ağır bir lafdır.Sana yakıştıramıyorum.Acaba nasıl bir bisikletçi istiyorsunuz,elleri pudralı mı olacak.Arkadaşın konusundan çok çıkmak istemem,ama usta kişinin eli her zaman yağlıdır ve yıkasa da izi kalır.Onun için kimseyi küçümsemeyin,canım milletim.

konuyla iligili yazıları okuyorumda genellikle bu sorun yeni bisiklet alanlarda oluşmuş. aynı sorun aldığım yeni bisikletimde de var.arkadaşların tecrübelerini denedim yani pedalı değiştirdim, ayakta kullandım, seleye baktım düzelmedi.birde gidonda boşluk farkettim bu boşluktan olma şansı varmıdır acaba bu yeni bisikletin parçalarının alışma sorunumudur?

Arkadaşlar bisikletimi 2 yıldır kullanıyorum ve çıt sesi 1 aydır başıma ağrıtmakta,şehir içinde sürdüğümde etraftaki seslerden dolayı bu ses beni rahatsız etmiyor ama dağ sürüşlerinde, akşam sürüşlerinde,sessizliğin hakim olduğu yerlerde bu ses beni öyle rahatsız ediyorki anlatamam.Pedalları değiştim,zinciri değiştim,orta göbeği değiştim ama sorun hala devam etmekte.Forumdan okuduğum sele vb çözümleride deneyeceğim ve çözüme ulaşırsam buradan paylaşacağım.Herkese Malatya Bisiklet Topluluğundan selamlar

Bu nasıl bir bela sorunmuş.. Aynısı geçen hafta aldığım 711v bisikletimde var... Bakalım bu hafta sonu bisikletçiye götürüp hem arka vites ayarını yaptırıp hemde onu soracağım

@Ercan Topalak

Umarım bike&outdoor'dan almamışsındır. Ben de ordan 711V aldım 2 ay önce.
Aynı ses bende de var. Geçen gün götürdüm sesi sordum. Ordaki beyefendi "daha kaliteli bir pedal alırsan geçer" dedi. O günden sonra bir daha oraya uğramamaya karar verdim.

Geri