Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Power metre hakkında kampanyalar yenilikler indirimler, satmayı ve almayı düşünenler

"Eğer hedefte GF yarış vs. varsa 1 dk'lık intervaller üzerinde durulabilir" gibi bir yorum çıkarılabilir buradan, zira en geride tarihli olan o.

Ama şu var: Hedef ve amaç nedir? Buna hizmet edecekse PM güzel bir ürün ;)
GF tarzı yarışlara giriyorum, aslında bisiklette eski sayılmam yol bisikletine başlamam 2017'de Bergen de yapılan dunya kupasını canlı izleme fırsatından sonra oldu, ondan önce diz sakatlığı ameliyatından sonra fizik tedavicinin tavsiyesi ile şehir bisikleti kullanıyordum. Bugüne kadar intervalleri hep nabız üzerine yaptım. Tatil vs derken şuan pek aktif değilim hafiften kiloda aldım. Kışın power üzerinden antrenmanları deneyeceğim bakalım bariz fark olacak mı yoksa benden anca yukarıda attığım rakamlar mı çıkar göreceğim 🤣

• Beğen
Tepkiler: lrfan
Scudo
2013 yılında PM aldım (4iiii - single side), verileri analize başlayınca "ne kadar boş km geçiyormuşum sürüşlerde" dedim kendime, antrenman için zaman dar, yarış için de hedef belli olduğunda...

Anladığım kadarıyla PM kullanımı ve tartışmaları bizim piyasada da zirveye ulaşmış durumda. Sizi çok zor günler bekliyor arkadaşlar :)
Antrenman tartışmalarına 2000'li yıllarda girmiş, PM kullanımı ve tartışmalarına 2012'den beri katılan emekli bir üyeniz olarak bu işin çok ömür yediğini söyleyeyim. Zamanla birçok bariz gerçeği farkedeceksiniz ama o zamana kadar sürüyle hata, tartışma, kamplaşma, aldatılma vb yaşamanız gerekiyor.
Elimden 20 civarı PM geçti, 3-4 farklı yazılım, portal vb kullanıyorum, tüm bisikletlerimde ve trainerlarımda PM var, bu konuda gerçek uzman olan tiplerle epey iletişimim de oldu. Size iki gerçeği şimdiden söyleyeyim:
1) PM ile gerçekten doğru veri almak kolay değildir. Çünkü üreticilerin uymaları gereken bir standart yok. %1 tutarlılık? Neye göre? Hangi ölçüm tekniğine göre? Belli değil.
2) Medya yoluyla ulaştığınız bilgiler veya öneriler anlamsız pazarlama süreçlerinin sonucu ve pek işe yaramayacak bilgiler. Hatalarla ve ürün gazlamalarla dolu satış içerikleri kafanızı hurafelerle doldurur. Bu en büyük dergiler için de popüler bloggerlar için de böyle. Derinlemesine(!) test yapan gplama veya dcrainmaker vb için de böyle. Bunlar çok detaya iniyor gibiler ama asla güçlü firmaların ayağına basmazlar. Satış sisteminin bir parçası hepsi.

Söylediklerinize katılmakla beraber. Hep aynı pm üzerinden antrenman yapan birisi için çok bir şey fark edeceğini düşünmüyorum. Sizin gibi birden fazla bisiklet ve farklı pmler kullanan birisi için fark edecektir tabi ki. Krank pmye pedal pm bağlayıp, krank pm ile smart trainer pm verisini karşılaştıran birisi olarak pmler arasında oransal değil ama sayısal ve tepkisel farklılık olduğunu deneyimlemiş biriyim. Örneğin kullandığım krank pm aynı anda test ettiğim pedal pm ve smart trainer pm'sinden ~10 puan eksik veri alıyor ama bu oransal değil biri 200 ortalama ise diğer 190 ortalama, 300 ortalama ise 290 ortalama. Kullandığım krank pm ivmelenmeleri daha net ve hızlı algılarken smart trainer çok daha yumuşak ve geç kaydediyor. Ben trainerda da kendi pm mi kullanıyorum, dışarda da içerde de veri olarak tek bir cihazı baz almış oluyorum.

Kullandığım ürünün bana bir çok veri sunmasını isterim ama pratikte bu forumdaki, benim gibi bir yok kişi için sonunda baktığı veri, anlık, ortalama ve max power.

Benim pm alacak arkadaşlara önerim, bilindik markaların ve batarya ömrünü düşünerek pilli bir model almaları. Ülkece alım gücümüz düşük olduğu için uzun ömürlü ve elden çıkartılabilirliği olan ürünler almak zorunda kalıyoruz. Pedal veya krank demicem ikisinin de handikapları var. Pedallar darbeye açık, kranklar ise krank uzunluğu gibi kişisel ölçüleri olan ve bisikleti satmaya kalkınca bisiklette eksiklik yaratacak tipler.

Buna benim veriler 70 kg. Şu max powerları artıramıyorum 😆
Screenshot_2022-08-25-12-04-42-46_d9aa206de00b4b7c29deeb8e9ccbd9e7.jpg

Söylediklerinize katılmakla beraber. Hep aynı pm üzerinden antrenman yapan birisi için çok bir şey fark edeceğini düşünmüyorum.
Bu görüş akla yatkın ve bir noktaya kadar da doğru ama uygulamada öyle olmuyor. PM'ler eskiyor, bozuluyor, yeni donanımla uyumsuz hale geliyor. Bir anda 5 yıllık veriniz tekrar kullanılamaz hale gelebilir.
Ayrıca bir PM eğer hatalı ölçüm yapıyorsa bu hatanın sebebine bağlı olarak değişen oranlarda hata yapıyor olabilir. Kullandığım PM belki gerçekten %5 fazla veya az ama hep öyle olduğu sürece veri işimi görür denebilir. Bu hatalı bir bakış çünkü hata yapan PM bu hatayı nadiren tutarlı bir şekilde yapar. Genelde bir %3 fazla bir %8 eksik ölçe ölçe günün sonunda %5 fark tutturur. Tutarlı PM üretmek zor, haliyle tutarlı şekilde hatalı veri üreten PM de zor. Eğer bir PM tam olarak belli bir yüzde ile hatalı ölçüm yapıyorsa problem calibrasyondur. Calibre edilip düzeltilebilir. Bu da çok rastlanan bir durum.

Krank pmye pedal pm bağlayıp, krank pm ile smart trainer pm verisini karşılaştıran birisi olarak pmler arasında oransal değil ama sayısal ve tepkisel farklılık olduğunu deneyimlemiş biriyim.
Bu da PM tutarsızlıklarıyla başetmek için üreticiler ve şakşakçıları tarafından gazlanan bir görüş. Hayır, doğru çalışan her PM diğerleriyle büyük ölçüde aynı verileri üretir. %0-1 civarı farklar idealdir. %1,5 vb limit çoğu durumda. Çok kısa süreler (<5 saniye) kayıt cihazları, algoritmalar, iletişim protokolleri vb sebebiyle çok önemli değil.
Örneğin Garmin pedallar ve yol bisikletindeki Quarq aynakol:
xc200-Quarq_LAP1.png

7-8 saatlik bir mtb sürüşünde dağ bisikletindeki Quarq vs Garmin XC200 pedallar.
Quarq170vsXC200.png

Bir bu kadar da felaket karşılaştırmalar var. mesela Assioma pedallar ve Stages SB20 smartbike. İkisi de hatalı ölçüyordu. Özellikle de SB20 ayrı bir konuşma konusu. Üretilmiş en kötü PM diyebilirim kendisi için.
SB20vsFav_SS.png

Bu da iki taraflı ölçümün fazladan kullanışlı bilgi sağladığı bir test. Sağ ve sol taraf iki ayrı PM olduğundan farklı hataları oluyor. Burada pedalların biri ve krank kollardan karşı taraftaki doğru ölçerken diğer iki kafadar saçmalıyor. Toplam hata bazı durumlarda çok az yani sadece toplam değere bakınca fena değil gibi. Ama tek tek baklınca saçmaladıkları görülüyor. Pedallar geri gitti, kranklar değişti sonuç olarak.
sb20vsGarminXC200.png

Kullandığım ürünün bana bir çok veri sunmasını isterim ama pratikte bu forumdaki, benim gibi bir yok kişi için sonunda baktığı veri, anlık, ortalama ve max power.
2016 yılında da yazdığım gibi:
Pm kullanmayı düşünenlere önerim nasıl kullanacaklarına daha çok yatırım yapmalarıdır. Bu işin ilmine dair tüm bilgi kaynakları, yazılımlar ve tartışmalar ingilizcedir ve bunları takip edemezseniz elinize pahalı bir kayıt cihazından başka birşey geçmez.
PM bu spora zaten ileri seviyede zaman ve para yatıranlar için atılacak bir adım. Bütçesi olan haftada 3 saat sürüp 3s güce bakmak için de alabilir. Ama PM kullanımı çok detaylı bir iş ve ileri seviye kullanım koşullarında tüm antrenman sistemini yönlendiriyor.
anlık, ortalama ve max power.
benim için mesela bunlar bırakın sürüş esnasını sonrasında dahi bakmadığım veriler.

Son düzenleme:
Power meter neden bu kadar pahalı?

Ekranımda % FTP olsun yeter :) Power zonlarına da bir pencere açarız

Başlığa ithafen, GXP Sram quarq vs PM satmayı düşünen var mı?

Herkese merhaba powermetre ayna kol alma düşüncelerim var fakat bisikletimde 105 set var malesef şuanda 105 170mm sol kol hiç bir yerde yok hatta pedal vs. yok onun için şöyle bir şey olur mu diye soruyorum sizlere ultegra sol kol alsam 170 mm bisikletime takmada yada herhangi bir problemi olur mu ?

• Beğen
Tepkiler: Cihangir38
Olmaz

Herkese merhaba powermetre ayna kol alma düşüncelerim var fakat bisikletimde 105 set var malesef şuanda 105 170mm sol kol hiç bir yerde yok hatta pedal vs. yok onun için şöyle bir şey olur mu diye soruyorum sizlere ultegra sol kol alsam 170 mm bisikletime takmada yada herhangi bir problemi olur mu ?

Biraz daha pahalıya gelir sadece.

Ayna kolun göbeğe olup olmamasından korkum var birde pedal ve ayna kol arasında kararsızlığım var aslında.

Ayna kolun göbeğe olup olmamasından korkum var birde pedal ve ayna kol arasında kararsızlığım var aslında.

Bu sizdeki 105 aynakol (R7000 ise tabii): (link)
Burada alttaki tablonun sağ kısmındaki Interchangeability (Değiştirilebilirlik) sütunlarının üstünde yazan FC-5800 ve FC-R8000 sütunları sırayla eski 105 ve yeni Ultegra serileri.
Tablonun 2 bölümündeki farklı uzunluklardaki kollardan 170 mm olanın karşısında her iki sütunda da B yazıyor.
Tablonun dipnotuna baktığınızda B için "Parts are usable, but differ in materials, appearance, finish, size, etc " yani parçalar birbirlerinin yerine kullanılabilir ama malzemesi, görünümü, detayları farklı olabilir diyor.
Dolayısıyla 105 7000 kolu yerine 105 5800 ve Ultegra 8000 kollarını kullanabilirsiniz.

1676735092897.png

Çok teşekkür ederim hocam ozaman ultegra r8100 powermetre sol kol aldığımda hem ilerisi için bir yatırım yapmış gibi olacağım belki ilerde bisikletimi değiştirdiğimde ultegra set olur ozaman tamamlamış olurum çok teşekkür herkese değerli bilgileri için

• Beğen
Tepkiler: kimbell71
Çok teşekkür ederim hocam ozaman ultegra r8100 powermetre sol kol aldığımda hem ilerisi için bir yatırım yapmış gibi olacağım belki ilerde bisikletimi değiştirdiğimde ultegra set olur ozaman tamamlamış olurum çok teşekkür herkese değerli bilgileri için

Ürün tam belli olunca cevap bulmak daha kolay oluyor: (link)

1676739747044.png

Ayrıca:
(link)
"If you have a different version of Shimano crankset (RS510, Tiagra, etc.), in most cases you can still install one of these crank arms. You just need to make sure your crankset uses the Shimano Hollowtech II Standard"..."Please note, if you are mixing and matching crank arms (like a Stages R7000 power meter crank arm on a Shimano Tiagra crankset), the color of the crank arms won’t be exactly the same (a cosmetic issue only), but most customers are ok with this."

• Beğen
Tepkiler: OrhanOzkaya
birde pedal ve ayna kol arasında kararsızlığım var aslında.
Pedal powermetreleri tavsiye ederim.
Aynakol üzerindeki powermetrelerde sağ sol arasında dengesizlik olabiliyor. Ayrıca yoldan gelen titreşimler veri iletimini etkileyebiliyor...

Pedal powermetreleri tavsiye ederim.
Aynakol üzerindeki powermetrelerde sağ sol arasında dengesizlik olabiliyor. Ayrıca yoldan gelen titreşimler veri iletimini etkileyebiliyor...
Pedalda alırsam muhtemelen sadece sol taraf alıcam malesef Türkiye şartları hiç zor değil :)

• Beğen
Tepkiler: Ahmet TOPAL
Pedalda alırsam muhtemelen sadece sol taraf alıcam malesef Türkiye şartları hiç zor değil :)
Tek taraf alırsanız bacaklardan biri zayıf ise doğru veri almış olmayacaksınız.
Powermetrenin benim için en iyi yanı sağ bacağın sol bacaktan %7-8 daha az çalıştığını görmek oldu. Tabiki tutarlı güç verisi de kondisyon olarak sizi geliştiriyor...
Biraz daha sabredip çift taraftan güç ölçen pedal almanızı tavsiye ederim...

Geri