Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Rulmanlı ve bilyalı göbek farkı

@boom916 hayir takilmaz..bisikletinizin 7 li arka disli buyuk ihtimalle vidali dedigimiz ruble..bence siparisi iptal edin derim.
Size uyan sunfengin gobekleri..36veya 32 olani tel adeti belirler..ayrica gobegi ormeyi becerebilecekmisiniz..akort ayari felan yapabilecekmisiniz.

• Beğen
Tepkiler: boom916
Scudo
@BisikletKolikK

göbeğin akıcılığı düşündüğünden çok daha önemli. tecrübemden yazıyorum. bence her bilyeli göbek kullanan arkadaş okusun. geçenlerde iki göbeği de çıkarıp elle çevirirken rahat dönmediğini farketmiştim. hatta forumda mesajlarımı görebilirsin. iki parmakla döndürülüyor ama hafif takılma-zorlanma hissediliyordu. merdiven inerim, baya hızlı tali yollardan geçerim vs diye göbekleri dağıttığımı düşünmüştüm.

arkayı açamadım henüz, sadece ön göbeği açabildim. sıkıntı bilye yataklarının fazla sıkılmasıymış. ve bunun da son derece zor bir ayarı var. gevşek bırakırsanız mil rahat dönüyor ancak teker sağa sola oynuyor, somunu yarım tur fazla sıkarsanız da teker sabit kalsa da mil rahat dönmüyor, çünkü bilyeler yataklarda sıkışma yaşıyor. hem mili elle çevirdiğinizde hiç zorlanma hissetmemelisiniz, hem de lastikte hiç yanal oynama olmamalı. yataklardan sonra bir somun daha sıkmanız gerekiyor, bu somun da yatağı döndürdüğü için onu da hesaba katmalısınız. neyse 15dk uğraştım toparladım.

bugün gayet normal bir turda bisikletin hızına bakıyorum zorlanmamama (bu nasıl kelime abicim) rağmen yüksek görünüyor. allah allah km saatin ayarı mı bozuldu diye bakıyorum, kulaklıktan mesafeyi teyit aldım meğer gördüğüm hız gerçek. normalde 22kmh civarı ortalama yaparım. bugün hiç kasmadan normal bir 1,5 saatlik turda 24kmh ortalama yaptım. eve gelince baktım telefon tebrik ediyor. en hızlı ortalamayı yapmışım, önceki rekor 2-3 ay önceymiş. ve bu da göbeği düzelttiğimden sonraki ilk turumdu.

göbeklerden bir tanesini bile düzeltmek ortalamada böyle bir hıza sebep oldu. ve farklı marka değil aynı göbeğin ayar sıkıntısı sadece. 20km mesafede o göbek belki 20 bin kez dönüyor. o ufak takılma 20 bin kez bisikleti yavaşlatıyor, ve elle bakarken ufak olsa da toplam sürtünme çok büyük oluyor. en kısa zamanda arka göbeği de açtıracağım bisikletçide. size de bakmanızı tavsiye ederim, akıcılığı müthiş etkiliyor.

@boom916

arkadaşın dediği gibi göbek ayarın doğru yapılmamış teker ondan sallanıyor.

soruna gelirsek 2 çeşit arka dişli tipi vardır. kaset ve ruble. ruble eski tip, kaset yeni tiptir ve daha üst seviye bisikletlerde kullanılır. senin bisikletinde kaset değil ruble var yani vidalı dediklerinden. senin arka dişli vida gibi arka göbeğe çevirerek takılıyor. sram göbeğin resimlerine bak, ve verdiğin shunfeng linkine bak, shunfengin dibinde yivler var vidalı kaset için, sramda ise yok. yani aldığın göbek bisikletinle uyumsuz. illa uyduracağım dersen arka rubleyi söküp kaset alman gerekir, bu kasetin de şuanki vites sisteminle uyumlu olması gerekir.

• Beğen
Tepkiler: boom916 ve C.Koc
@efeozata gobeklere yapilan bakim illaki bir fark yarattirir..bosta donderirken bilyalarin sorunlu oldugu net anlasilmasa bile, yuk altinda o gobek asiri bir yavaslatma saglar..bakimlari duzenli yapmak cok onemli gercekten.

Rulmanlı göbek bakımı normal şartlar altında ne kadar süre ile yapılmalı ?

@efeozata İşte göbek ayarı bozuk olduğu için göbeği sıkıyormuş. Hocam 24/2=12 ve 100/12=8 küsür yapıyor.

Tek bir göbek akıcılığından %8 fark etmiş, normalde bu kadar farketmesi tek kelimeyle İMKANSIZ.

Sizin hızınız %8 artmış çünkü eskiden ayarı bozukmuş, zaten normal akışkan bir bilyalı göbekle normal bir rulmanlı göbeğin arasında %8 imkansız bir fark.

Şuan alt seviye olan 2 göbek yerine üst seviye bir göbek alsanız 2 göbekten toplamda %16 verim ALAMAZSINIZ.

@BisikletKolikK

ben yorumda göbeklerin akıcılığının öneminden bahsettim. yani %9 hız artışı yakalarsın demiyorum. ancak iki parmakla çevirirken hissedilen sürtünmenin giderilmesinin ortalamayı arttırdığını düşünürsek alt seviye göbekler ve üst seviye seramik göbekler arasında ciddi farklar olabilir. kesin olarak şu verimi alamazsın demek için bilimsel olarak test etmek lazım.

• Beğen
Tepkiler: Ismaildmr
@efeozata

@Ismaildmr

İkinizede ilginiz için teşekkür ederim hocam. Bildiğim kadarıyla Shunfeng çin malı bir ürün. 70-80 TL bazında daha kaliteli bir göbek söyler misiniz? Göbek ayarını tamirci arkadaşa; " göbek ayarını yapar mısın?" Desem yapar mı? Tamirci arkadaş biraz değiştirmeye meraklı. Bilye bozulduktan sonra hemen rulmanlıya geçirelim 60 TL karşılığında dedi. Fakat düzgün ürün takıcağından şüpheli olduğum için taktırmadım açıkçası. Parçayı alıp, bisikletçiye taktırmak aklımda ki fikir.

(link)

(link)

@boom916 shunfengin kalitesi ortada..bu gibegin canagi bozuk degil ise eger..ki bisiklet yeniye benziyor buyuk ihtimalle saglam, o yuzden bi bisikletciye git gobegin ayarini yapsin..illa rulmanliyla degitirecem dersende sen bilirsin..vidali olup rulmanli sadece sunfeng var sanki..baska markada yok bildigim kadariyla..

• Beğen
@Ismaildmr

İlla rulmanlı olmasına gerek yok efenim. Sağlam göbek iş görür diye düşünüyorum. Novatech bilyalı göbekleri mesela, gayet sağlam diye duydum. Shimano ya da Sram'ın f/p ürünü yok mudur? Şimdi gidip ayar yaptıracağım ama yinede yedekte olsa göbek almak istiyorum. Uzun yola çıkacağım. Bisiklet daha 1 aylık değil :) Şimdiden teşekkür ederim.

@boom916 bence ayar yaptirin..1 aylik jant gobegi sorunsuz calisir..yetkili servise gidin ayarlattirin..garantili degilmi bu..

• Beğen
@Ismaildmr

Garanti kapsamına giriyor muydu göbek? Ben bilya değişimine 25 TL verdim serviste! Şimdi tekrardan gittim. Bı bak usta dedim, çocuğu yerine kendisi vardı orada. Anlattı bişiyler, bizim çocuk hata yapmış dedi. 35 TL'ye rulmanlıya çevirelim dedi. Dedim göbeği mı değişeceksin, yok ben kendim yapıyorum (göbeği de değişmeden) dedi. Ayar yaptı, aldı, taktı. Yine de sallanıyor. Göbek sıkıntılı dedi. Ne yapmam gerekiyor şuan? Teşekkür ederim ilginiz için.

Not: Sadece ayar yaptırdım, bişiy değiştirtmedim. Ayarda 20 dk sonra yeniden bozuldu, lastik tekrardan sallanıyor.

@boom916 senin bisikletci kapatsin o dukkani gitsin..baska bisikletciye git..ki 1 aylik bisiklet garantilidir..hangi sehirdeyseniz kitapciginda yazar..o adam rulman isinden para almaya calisiyor gibime geliyor..dedigim gibi eger gobegin kendinde canaginda bir hasar yoksa bu gobek saglamdir..siz yetkili servise gidin..
Eger gobek sakatsa garantiden degisir zaten..pesine dusun

@Ismaildmr

Gittiğim yer kendi servisi zaten hocam. Başka bir servise gideceğim yarın.

@boom916 garantili bsiikelt para harcayamam deyin..ama tabi gicikligina 5 10 gunde yapilacak isi 1 ayda anca yapar..bence baska servise gidin derin.

@boom916 garantili bsiikelt para harcayamam deyin..ama tabi gicikligina 5 10 gunde yapilacak isi 1 ayda anca yapar..bence baska servise gidin derin.
Benim arka gobektede bosluk oldu, ceyrek tur vidasini siktim ne sarsinti aklri ne bisey..yani canak ve icindeki misketler saglamsa yapilmayacak ayarlanamayacak bir durum yok yani.

• Beğen
@Ismaildmr

Anladım, teşekkür ederim. Yarın ilk iş servise gideceğim. Güncellemeleri tekrardan yazacağım. Tekrardan teşekkürler.

@boom916 Hocam paranızı kaptırmayın böyle adamlara; yok elemanı yanlış yapmışmışta, yol bir sorunu olmayan göbeği rulmanlıya çeviriyormuşta, yok göbek bozukmuşta.

Belliki bisiklete yeni başlayan veya sadece ulaşım aracı olarak kullanan kişilerden birisi olduğunuzu anlamış ve hemen klasik para alma taktiğini uygulamış.

Benim bisikletiminde göbeği kırıldı, ayrıca kırılan göbekte milliydi. Ben 20" bisikletin tekerleğinden göbek söktüm ve üstelik vidalıydı. Kısa geldi ama araya pul koydum, üstelik dişli çıkarma anahtarım olmamasına rağmen yaptım.
NEDEN?
-Piyasadaki çakallarla uğraşmamak için 3-4 saat göbek sökmek için uğraştım, gene sinirlendim.

@boom916

sanırım üçkağıtçı çakalın tekine denk gelmişsin. o arkadaş göbeğin bozuk olduğunu tamiri yapıp ücreti aldıktan sonra mı farketmiş? "göbek sıkıntılı" da ne demek? mil mi yamuk, yataklar mı bozulmuş, milin yivleri yalama mı olmuş yani sorun nedir? bunu açıkça söylemedi mi? göbeği değiştirmeden rulmanlıya çeviren usta da ilk defa duydum. rulmanı nereye taktı? göbeğin içindeki bilye yuvalarının oraya çekiçle rulman mı soktu ne yaptı?

sağa sola sallanıyorsa teker büyük ihtimal mile takılan ilk somunun -yani yataklı olan, bilyelerin üzerinde gezdiği- gevşek takılmasıdır. yani şu;

service-shimano-hubs-630x350.jpg

bu biraz sıkılırsa düzelir. ancak fazla sıkarsan bu sefer o gördüğün küçük toplar sıkışır ve mil rahat dönmez. gevşek bırakırsan teker sağa sola sallanır. onun çok ince bir ayarı var. bu ayarı yaptıktan sonra ince anahtarla o yataklı somun sabit tutularak arkasındaki somun sıkılır. ve işlem biter. bence al bisikleti güvenilir bir yere git, ya da bir büyüğünü al öyle git, 5-10 liraya yaptır bu ayarı ve artık sürmeye başla.

• Beğen
@efeozata

İlginiz için teşekkür ederim. Bende kazıklandığımı hissettiğim için yaptırmadım bişiy. Yarın başka servise gideceğim. Sanırım o da, oraları sıktı ama 20 dk sonra tekrar gevşediler sanırsam.

@BisikletKolikK

Aman sakin olun :) Haklısınız. Bişiy bilmediğimi anladığını anladım. O arada da kazıklıyor. Üzücü, gerçekten üzücü. Lakin sizler sayesinde anladım. Tekrardan ilginiz için teşekkür ederim.

@boom916 Önemli değil hocam, bisiklete biniyorsunuz diye göbek vb. bilgilere hakim olmak zorunda değilsiniz. Sizin iyi niyetinizi de adam hemen kullanmaya kalkmış.
Ben anlamıyorum böyle insanları, helalinden paranı kazansan ne olur sanki.?

Gelişmeleri yazıyorum arkadaşlar. Başka servise gittim. Adam, bu göbeğin arka mili, çanağı felan kırılmış dedi. Ayrıca benim değiştirdiğini sandığım bilya setini, önceki servisimiz değiştirmedi. Ayrıca üstüne para aldı. Tamir ettim diye verip, arka seti sıkarak çanağın kırılmasına sebebiyet verdi, üstüne üstlük 35 TL'ye bilyalı göbeğe rulmanlı takıcağım diyip (göbeği değişmeden) dolandırmaya çalıştı. Siz siz olun, aşağıdaki servise ölseniz dahi gitmeyin!

(link)

Arkadaşlar arka göbek arıyorum. 70TL'ye kadar. Alttaki gibi olmalı. Tavsiyelerinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.

(link)

Geri