@erdsde Şöyle basit bir hesap yapalım. Ön vites en büyük yani 50 dişli çarkta ve arka vites en küçük yani 11 dişli çarkta iken aktarma oranınız 50/11= 4,5454 olarak bulunur. Tekerlek çapının 28" yani 71,12 cm'dir. Bu da tekerlek çevresinin yaklaşık Ç=2,23 m olduğu anlamına gelir. Sürtünme ve zincir boşluk kayıplarını yok sayarsak, pedalı bir saniyede 1 tur çevirdiğinizde arka tekerlek 4,5454 tur dönecek yani yaklaşık 10,14 m yol alacak demektir. Kadansınız (yani 1 dakikadaki pedal çevirme sayınız) 60 ise, bu size saniyede 10,14 m; saatte ise yaklaşık 36,5 km yol alımı sağlar. Bu da 36,5 km/h hız yapmak anlamına gelir. Kadansınızı 90 (saniyede 1,5 tur pedal çevirmek demektir!) yapabilirseniz saatte yaklaşık 55 km hız elde etmiş olursunuz ki bu performansla ne kadar devam edebilirsiniz, bilemem. Buradan sonrası muhtemelen "Boşa dönen pedal" demektir!
Kron TX150 HD 2018 bisikletimle yaklaşık 12-13 saniyede hafif aşağı eğimde ön 3 arka 8'de iken 57 km/h'e çıktım gücüm yetse 60 yapabilirdim ama çok da zorlanmadım gerçi artık Rubena STU Hook lastikler olduğu için aynı güçle 45 50'ye çıkabiliyorum lastik deseni ve ağırlığı çok büyük bir etken
Tabii ki bozar. Hizli giderken bir sure one egilerek, bir sure de dikleserek gidin ayni pedal gucuyle, gozunuz de km saatinde olsun (yolun guvenliginden emin olmak sartiyla) diklestikce km hizi pitir pitir dusuyor.
@seviman Bence değil çünkü, şehir-tur bisikletleri yapı gereği hızlı gitmek için değil, etrafı görmek, 90 derecelik oturuş pozisyonu ile de rahat bir şekilde gitmek için tasarlanmıştır. Umarim yardımcı olabilmişimdir.
Başlığı görünce "ulen şimdi mtbciler gibi 80-90 km/h hızları görenler doluşacak buraya" diye düşündüm ama yanılmışım.
25ler, 28ler gayet normal ve mantıklı.
City bike candır.
Ben baya yavaşım demekki 500-600km.lik turlarda ortalama hızım 12-13km.Gerçi ben keyif turu yaparım her zaman hiç kasmam kendimi.Ortalaması 25-30km olan arkadaşları canı gönülden kutlarım...eğer bu ortalama 500km ve üstü turlarda yapılıyorsa helal olsun..
@bhr42 turun amacına göre değişir ortalamalar. uzun mesafeli gezi amaçlı turda ortalamanın lafı bile olmaz. günlük 100-150 km giderek geçilen yerlerin tadını çıkarmak önemli olan. hatta 100-150 km bile gereksiz olabilir.
@Ahmet Ayaz
Sana kesinlikle katılıyorum uzun amaçlı ise örneğin ilk gün eskişehirden kütahyaya 70 km ertesi gün kütahyadan afyona 90 km gibi gidilmesi gayet mantıklı olur
Yıllar sonra yeniden bisiklete başladım, başlayalı 10 gün falan oluyo, Yaş 30, kilo 101, günde 1 paket sigara (askerde başladım), gidiş-dönüş toplam 14 kilometre trafiksiz yol 39 dakika sürüyo, yolun 1,5 kilometrelik kısmı devamlı yokuş yukarı, yokuş olan kısım engebeli olduğu için yokuş aşağı inerken hızlanamıyorum, toplam engebeli yol varış ve dönüş 6 km, sürekli 20nci vitesteyim hiç vites değiştiremiyorum, ortalama hız 22 km/s. (28 jant ve bisiklet ağırlığı 14 kg) hedefim varış ve dönüşü 28 dakikaya düşürmek, bakalım olacak mı