Bazen burada arkadaslarin Istanbul'daki soguk dedigi, sikayet ettigi hava kosullarini goruyorum ozeniyorum.
12 ay cikiyoruz bisiklete, 4-5 ay boyunca 15 dereceyi gecerse hava cocuklar gibi seviniyoruz. Ruzgar zaten bambaska bir konu, 30 km/s'in altina duserse ruzgarsiz gunmus diyoruz. Gozu karartip 45-50 km/s civari ruzgarda ciktigimiz durumlar oluyor. Kisaca yilin cogunda kis kosullarinda bisiklete biniyoruz.
Simdiye kadar bisiklet yuzunden bir kac kez sifayi kaptim. Benim tecrubelerime gore hastaliga sebep olan en buyuk nedenlerden birisi kat kat giyinip vucuttan atilan terin buharlasmadan arada kalmasina sebep olmak: Bence kisin en sik yapilan hatalardan birisi fazla giyinmek. Eger bisiklete ciktiginizda ilk 10 dakikada ( ya da kaslar isinana kadar diyelim ) usume hissetmiyorsaniz bu fazla giyindiginizi gosterir. Fazla giyinmek de fazla terlemeye ve buharlasmanin zorlasip vuducun/kiyafetlerin islak kalmasina sebep oluyor, ruzgarla da birlesince bu sonuc genelde hastalanmak oluyor.
Yerde kar varken dahi altta tayt, ustte thermal iclik/uzun kollu ruzgar gecirmez forma ile cikiyorum hasta olmadim uzun zamandir cok sukur. Iclik, ustune forma, ustune ceket, onun ustune yagmurluk gibi cok katman giyinmek izolasyonu arttirip isiyi vucutta tutsa da teri disari atma konusundan basarisiz.
Ruzgar yememek icin en iyi alternatif ruzgar gecirmez kiyafetler dogal olarak fakat bunlarin maliyetleri yuksek. Hem ruzgar gecirmesin, hem de nefes alsin derseniz bu sefer de maliyet daha da artiyor. Bu durumda en ekonomik cozumlerden birisi ruzgar gecirmez yelekler. Nefes almayan malzemeden yapilan uzun kollu giyildigi taktirde ter sikisip kaliyor, yelek olunca bunu atmak biraz daha kolaylasiyor.
Ruzgardan herkes agzini yuzunu korumaya calisiyor fakat surus sirasinda ruzgara en cok maruz kalan yerler gogus, omuz baslari, kollar ve boyun. Agzi kapatmaktansa ozellikle gogusu kapatmak bence daha onemli. Eger ruzgari onleyecek kiyafet yoksa formanin icine gazete kagidi koymak sasirtici sekilde ise yariyor.
Diger onemli bir konu da ayaklar. Yagmur yagmasa dahi yerler islaksa overshoe kullanmak bence faydali. Ayaklar bir kez islandi mi vucudun geri kalanini sicak tutsaniz dahi usuyor insan. Ayaklari kuru tutmak icin su gecirmez, naylon overshoe makul bir cozum. Cok soguk havalarda sicak tutmak icin ise ayakkabilarin altindaki havalandirma deliklerini bantlamak, ayaga aliminyom folyo sarmak ( askerde de yapardik bunu ) gibi cozumler denenebilir.