Scudo Sports

Şu an içinizden ne geçiyorsa yazın

Osmanlı Devleti,Anadolu halkına hiçbir yatırım yapmamış ve kendi halkından korkmuş bir imparatorluktur bana göre.(Yani okuduklarıma göre)
Bunu hangi mantıkla söyleyebilir bir insan anlayamıyorum. Halkına (hiç?) yatırım yapmayan bir devlet nasıl bu kadar süre tarih sahnesinde yer alabilir. Yapabileceğinin en iyisini yapmamıştır falan deseniz tartışabiliriz, hatta haklı bile olabilirsiniz bazı noktalarda ama hiç demek nasıl bir reddediciliktir. Bu topraklarda şimdiki devletimizden önce Osmanlı hüküm sürüyordu. Hatalar yapıldı, Paşam yeni bir yol oluşturdu. Ama geçmiş tarihini göz ardı edenlere karşı Atam'ın şu sözü aklıma geliyor: Geçmişini bilmeyen geleceğe yön veremez.

Scudo
Osmanlı rejiminde millet diye bir kavram yok zaten. Müslümanlar ve gayrimüslimlerden oluşan tebaa var; ve bunların hepsi padişahın kulu.

Bu arada, "Biz Osmanlı torunuyuz ulen!" diye yeri göğü inletenler, gerçek Osmanlı torunları arasında numunelik bile olsa bir tane bile tesettürlü/türbanlı kadın veya fesli/sarıklı erkek olmayışını nasıl yorumluyorlar acaba? Osmanlı'nın torunları dedelerine ihanet mi ediyor yoksa?

318802 dosyayı görüntüle

318803 dosyayı görüntüle

318804 dosyayı görüntüle
Biraz eksik olmuş bu değerlendirme. Genel hatları ile dedikleriniz doğru ancak Osmanlı ulus devlet olmadığı için ulus kavramı yoktu, milletler sistemi ile yönetiliyordu ama ulus bilinci yoktu, Osmanlının tebası var bunların müslüman olanlarına Türk deniliyor bir de gayri müslimler var. Askerler Türklerden alındığı için de sürekli savaşlatan savaşa sürükleniyorlar, kimisi ölüyor kimisi sakat kalıyor.
Bunu hangi mantıkla söyleyebilir bir insan anlayamıyorum. Halkına (hiç?) yatırım yapmayan bir devlet nasıl bu kadar süre tarih sahnesinde yer alabilir. Yapabileceğinin en iyisini yapmamıştır falan deseniz tartışabiliriz, hatta haklı bile olabilirsiniz bazı noktalarda ama hiç demek nasıl bir reddediciliktir. Bu topraklarda şimdiki devletimizden önce Osmanlı hüküm sürüyordu. Hatalar yapıldı, Paşam yeni bir yol oluşturdu. Ama geçmiş tarihini göz ardı edenlere karşı Atam'ın şu sözü aklıma geliyor: Geçmişini bilmeyen geleceğe yön veremez.
Osmanlı en başından itibaren balkan imparatorluğu, denilen doğru anadoluya pek önem vermemiş, anadoludaki çoğu eser osmanlı öncesine ait

Reddbull ve verstappenin koşulsuz üstünlüğü kayboluyor gibi böyle daha zevkli yarış

• Beğen
Tepkiler: Umur Bora

Reddedebilirim,başkaları da reddedebilir. Neden tarihi değişmez,sorgulanamaz bir dogma gibi tüm insanlara kabul ettirme diktesinde bulunmak istiyorsun,kabul ettirme girişimi çabası içinde olmanın kökenini basit milliyetçi düşüncelerle mi temellendirdiğin için böyle yazdın ?Seni bu kadar savunmacı kılan ana düşünce ve ya düşüncelerinin temelinde seni böyle çarpık ve eksik bir yoruma iten şey bilgi eksikliğin midir ?Bilmiyorum açıkçası…

• Beğen
Tepkiler: mcanerg
Reddedebilirim,başkaları da reddedebilir. Neden tarihi değişmez,sorgulanamaz bir dogma gibi tüm insanlara kabul ettirme diktesinde bulunmak istiyorsun,kabul ettirme girişimi çabası içinde olmanın kökenini basit milliyetçi düşüncelerle mi temellendirdiğin için böyle yazdın ?Seni bu kadar savunmacı kılan ana düşünce ve ya düşüncelerinin temelinde seni böyle çarpık ve eksik bir yoruma iten şey bilgi eksikliğin midir ?Bilmiyorum açıkçası…

Sözlerimi çarpıtmanızın amacını anlamış değilim. Benim takıldığım noktanın siz de farkındasınız. Bilgi eksikliğim her konuda olduğu gibi bu konuda da vardır. Yanlışlarımı, eksiklerimi mantıklı bir yolla gösterirseniz üzerine konuşabiliriz ama sizin bu tutumunuza anlam veremiyorum.

Sözlerimi çarpıtmanızın amacını anlamış değilim. Benim takıldığım noktanın siz de farkındasınız. Bilgi eksikliğim her konuda olduğu gibi bu konuda da vardır. Yanlışlarımı, eksiklerimi mantıklı bir yolla gösterirseniz üzerine konuşabiliriz ama sizin bu tutumunuza anlam veremiyorum.

Ben burada kimsenin yanlışlarını ve eksiklerini düzelteyim diye yorum paylaşmadım.Defalarca da söyledim bunlar benim fikirlerim diye.Neden hala kendi doğrularını başkalarına da kabul ettirmekte ısrar ediyorsun ? Kabul etmeyebilirsin,sorun değil ama neden burada birilerinin yorumu üzerinde tartışmak için ısrar ediyorsun ? Benim fikirlerimi beğenmeyebilirsin,eleştirebilirsin AMA kendi doğrularını bana şırınga gibi empoze etme konusunda neden ısrar ediyorsun?İnsanlar çoğu zaman ama çoğu zaman sabit fikirlerini asla değiştirmeyen bir yapıdadır.Sabit fikirden kastım insanlar gördüğü eğitim,okul,arkadaşlar ve ailenin de etkisiyle ve son olarak da kendini yetiştirme faktörünün de etkisiyle kültürel,dini,siyasi,sosyolojik,tarihi bilgileri kendi akıl süzgecinden geçirerek kendilerine meşru bir fikir tabanı oluştururlar.Bu taban kişinin hayata bakış açısının temelini oluşturan bir iskelettir yani bunun değişmesi çok zor.Söyleyeceğim çok şey var ama daha fazla yazmak ve burayı gereksiz meşgul etmek istemiyorum.

@speedymammy
Fikrinizin üzerine yorum yapmama bir şeyler itham ederek bastırmaya çalışmak nasıl bir kafa yapısıdır? Bir şeyleri kabul ettirmeye çalışmak, bir şeyleri dikte etmek ahmakçadır çoğu zaman. Hepimizin elinde olmayan bazı farkları var ama bu demek değil ki bu farklar bizi tek bir yola itsin. Düşünmek, mantık çerçevesinde tartışmak önümüze yeni yollar açabilir AMA bu demek değil ki her insan bunu yapar, yapabilir. Denemenizi tavsiye eder, iyi geceler dilerim. Diğer forumdaşlardan ayrıca özür dilerim.

Gel de doğu insanının nasıl erdemli olduğundan bahset biraz.

Yalnız adamı dövenlerin gerçekten erdemli olduğunu söyleyebiliriz. Adamın işini bitirmesini ve doyum noktasına ulaşmasını beklemişler, ondan sonra dalmışlar. Buradaki incelik, nezaket pek az toplumda görülür :)

Sigarasını içip yola atanlardan tiksiniyorum. Halka açık yerler dahil her yerde yasaklansa ve sadece belirli alanlarda iyice kısıtlansa... Azalarak bitsin şu saçmalık. Yeter yav.

image.png

Sigarasını içip yola atanlardan tiksiniyorum. Halka açık yerler dahil her yerde yasaklansa ve sadece belirli alanlarda iyice kısıtlansa... Azalarak bitsin şu saçmalık. Yeter yav.

318883 dosyayı görüntüle
O seviye sigara yasağı olarak tek bildiğim yer Singapur var. Yere izmarit atanlar başta olmak üzere çöp kutusu dışında elindeki herhangi bir şeyi oraya buraya atan herkesten tiksiniyorum. Zaman zaman çevremde bunu yapanlarda oluyor uyarıyorum kimisi "dalgınlıktan oldu" diyerek alıyor kimisi "tek ben mi atıyorum" diyor. O tip insanla zaten ufaktan ilişkileri kesiyorum.

Bu ara acayip bir gravel bisiklet ateşi var içimde. Yolu dağı satıp tek bisiklete indirmek istiyorum. Ama iki bisikleti satsam bile xl veya xxl kadro bulamayacağım için yine beklemek zorunda kalacağım.

O seviye sigara yasağı olarak tek bildiğim yer Singapur var.

Bir Singapur, bir de TSK'da var :) Askerliğimi yaptığım bölükte, bölük komutanımız bahçeye sigara izmariti atanlara o izmaritleri toplatıp yedirmişti. Gerçekten etkili bir cezalandırma yöntemi...

Diyelim ki umumi yerde sigara içmenin yasak olması üzerine kanun çıktı. Her sokak başına devletten bu iş için maaş alan bir "sigara denetçisi" konamayacağına göre, umumi bütün alanlarda yasaklanabilmesi için, kendi içinde otonom kontrolü olan bir toplum gerekiyor. Yani sigara içen gördüğü zaman, "yasak olduğunu bilmiyor musun, neden içiyorsun?" diyecek insanlar çoğunlukta olmalı ki çoğunluğa karşı kendini güçsüz hissetsin ve yeltenemesin. Ama yok ya, yine de yeltenirler. Türklerin sırf laf ile hizaya girdiği nerde görülmüş. "O sigarayı söndürmezsen dayak yiyeceksin" diyip bunu uygulayan şahıslar bolca olacak da, anca öyle içmeye yeltenemezler. Ütopya yani. Boşver. Girme böyle hayallere.

şu an mevcut sigara içme yasağı olan yerlerde bile içiliyor, önce onları uygulayacak bir irade olsun da sonrasına bakarız, bu arada biz askerde fosurfosur içiyorduk yav sigara nerede yasakmış :D

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve Alazarhus
şu an mevcut sigara içme yasağı olan yerlerde bile içiliyor, önce onları uygulayacak bir irade olsun da sonrasına bakarız, bu arada biz askerde fosurfosur içiyorduk yav sigara nerede yasakmış :D

Askerde birlik içinde yasak ama kimse kurallara uymuyor, kurallar da uygulanmıyor. Ama muhtemelen içmeyen ve içenlere takık bir rütbeliye denk gelince bir şekilde hatırlatıyorlar.

Ben içmiyorum ama çarşı iznine çıktığım arkadaş nizamiyeye doğru yürürken yakmıştı yanımızda bir araba durdu pencereyi açtı rütbeli bir asker bekleyin dedi torpidodan not defteri ve kalem aldı "bölüğünü ve adını söyle" dedi arkadaş söyledi "burada bir yangın çıkarsa aklımdasın" dedi.

Hava öyle bir sıcak ki nöbete giderken şapkanın içine su doldurup kafaya geçiriyoruz kuleye geldiğimizde şapka kupkuru oluyor, öyle Urfa, Antep, Adana falan da değil Balıkesir ama doğudan gelen arkadaşlar bile bu nasıl bir sıcak diyorlardı. Kendimiz temizlememize rağmen yine de yere izmarit atmalarını aklım almıyor hem de yangın riski çok yüksek bir yer olmasına rağmen.

Şimdi İstanbul’da trafikte tabi hemen hemen 1 arabalık bi boş yer olduğu taktirde orayı mutlaka doldururlar bilirsiniz, arabanın tam sığmasına gerek olmadan girerler hatta. Bu alışkanlıkla Eskişehir’e gittim geçen sene bi, saat akşam üstü gibi iş çıkışı saatleriydi, Sazova Parkı’nın orda Osmangazi Üniversitesi önündeki yola bağlanan kavşaktaydım, yol o kadar geniş ki İstanbul’da 4 araba yan yana gider öyle bi yol düşünün ama tek şerit çizilmiş, hemen aynalarımı kontrol ettim ne taraftan arabalar girecek diye, aa o da ne? Kimse girmedi. Baya tek şeritte tek sıra halinde bekledik ana yola bağlanmak için, hatta yola bağlanırken kimse taralı çizgilere falan da basmıyordu. Eskişehir’deki arkadaşlara tavsiyemdir; böyle olmaz arkadaşlar girin bu boşluklara, yeteri kadar kilitlenmiyor bu şekilde trafik. Önünüzdeki sıra bekleyen enayilerin üstünden falan geçmeniz lazım, bu şekilde gideceğiniz yere nerden baksanız en az 1-1,5 dakika falan daha erken gidebilirsiniz :)

Askerde birlik içinde yasak ama kimse kurallara uymuyor, kurallar da uygulanmıyor. Ama muhtemelen içmeyen ve içenlere takık bir rütbeliye denk gelince bir şekilde hatırlatıyorlar.

Ben içmiyorum ama çarşı iznine çıktığım arkadaş nizamiyeye doğru yürürken yakmıştı yanımızda bir araba durdu pencereyi açtı rütbeli bir asker bekleyin dedi torpidodan not defteri ve kalem aldı "bölüğünü ve adını söyle" dedi arkadaş söyledi "burada bir yangın çıkarsa aklımdasın" dedi.

Hava öyle bir sıcak ki nöbete giderken şapkanın içine su doldurup kafaya geçiriyoruz kuleye geldiğimizde şapka kupkuru oluyor, öyle Urfa, Antep, Adana falan da değil Balıkesir ama doğudan gelen arkadaşlar bile bu nasıl bir sıcak diyorlardı. Kendimiz temizlememize rağmen yine de yere izmarit atmalarını aklım almıyor hem de yangın riski çok yüksek bir yer olmasına rağmen.
Ben de şu an içmiyorum ama yaparken tuncelide tabur komutanı ikram ederdi odasında içerdik. Tabi ben rütbeliydim

Geri