Esnafın umurunda mı? Vergiyi müşteriye yansıtırlar, olup biter.
Ben de kiracıyım, çok uzun zamandan beri aynı evdeyim. Piyasa koşulları ile uyumlu fiyattan oturduğum için ev sahibi ile geçiniyoruz, ben kira arama ve taşınma derdi ile uğraşmıyorum o da kirasını zamanında alıyor. Ocak ayı için şimdiden anlaştık ve zam oranım tam %100. Yasal haklarımın farkındayım ama olay çok farklı boyuta gidebilir. Aralık 2022-Ocak 2025 arasında kira artışı 15 kat olmuş olacak, 2018-2022 arası nispeten ucuza oturduk ama yeni fiyatlar da gerçekten çok yüksek. Mülteciler, deprem ve kriz çok pis vurdu piyasayı.
Her kiracı bizim gibi değil. Gerçekten de ev sahiplerine çok çektiren kiracılar oluyor.
Taahhütname olayı da bunlardan. Tahminime göre kiracı çıkmamak için dirense ev sahibini uğraştırır. Örneğin peşin alınan taahhütname esasında geçersiz. Yani kira sözleşmesi ile eş zamanlı taahhütname düzenlenmesi kanuna uygun değil... Anladığım kadarıyla taahhütnamenin amacı kiracının ev sahibine evi boşaltma niyetini kesin olarak bildirmesidir, ilk taşınma anında ev sahibini garantiye almak gibi bir amacı yoktur.
Kira konusunda... Bekarken bir evde oturuyordum, ev satıldı ve yeni sahibi hemen taşınmak istedi. Yasal olarak taşınma zorunluluğumuz olmamasına rağmen, ev arkadaşım ile anlaşıp çıkalım dedik. Benim eşyaların 1 ay bir odada kalması konusunda anlaşıp, evden çıktık onlar da taşındı... 1 ay annemlerin yanında kaldıktan sonra gittim yeni kira bulup eşyalarımı alacağım. Evi satın alan adam, yazdan sonra biz gidiyoruz istersen kiracı olarak kal dedi, istediği fiyat bizim eski kira bedelinin neredeyse 2 katıydı. Neyse, kendi kiramı buldum ve eşyalarımı almaya gittim. Yeni ev sahibi odayı kiralama bedeli olarak da yarım kira istedi benden. Esasında anlaşırken bir miktar para veririm demiştim ama rakam konuşmamıştık, ben sembolik birşey olur diye düşünmüştüm ama 3+1 evin bir odası yarım kira etmez. Adamlar hem evine taşındı, hem de yarım kira aldılar.
Şu an olsa, kesinlikle özel eşyamı başkasının hanesinde bırakmam. O eşyalar orada durduğu sürece orası benim hanem ve başkası giremez.