İdealinden bi tık küçük kadro belki çok problem olmayabilir de bi tık bile olsa büyük olunca çok yorucu oluyor sanırım. Benim boyum 194, Decathlon’dan XL kadro aldım ölçülerime göre diye ama yokuşlarda özellikle gidona uzanmak zorunda kalıyorum gibi geliyor ve o iki büklüm pozisyondan dolayı ciğerlerim sıkışıyor yeterince nefes alamıyormuşum gibi geliyor. Gerçi dışardan bakınca öyle garip bi görüntü yok, belki de ben öyle hissediyorum tam emin olamıyorum.
Gidon boğazı, aynı kadronun tüm boylarında aynı mı? Eğiliyorsanız, gidon size göre hem alçak hem uzakta olabilir. Alçak olmasında gidon boğazının tutunduğu hiza da etkili. +/- 6 veya 12 dereceli gidon boğazları ile bunların kısa ve uzun varyasyonlarından bakarak eğilmeyi kısmen önleyebilirsiniz. Oturuşu zorlayan bir diğer olay, sele borusuyla pedal kolunun boyu. Bazı kadrolar büyük olmasına rağmen 170-172.5mm kol kullanıyor. Halbuki 175mm'den aşağı beklemezsiniz.
Benim bir gözlemim de, üst beden ve alt beden boyunun ırksal olarak farklılık gösterebilmesinden, uyumsuzluklar olması. Bacak boyu uzun, üst beden kısaysa, gidon mecburen yakın olmak zorunda. Tersi ise sele boyu kısa, kadro boyu büyük ve gidon uzak olmalı. Deneme yanılma...
Tool açıklamış ama ekstra olarak varsa göbek de nefes almayı zorlaştırabiliyor. Arkadaşım yol bisikletine geçti her ne kadar kilo vermiş olsa da vücut kütle endeksine göre hala şişman öne de eğilince pedal atarken sürekli tıkanıyor. Forumda ara ara boy muhabbetini dile getirdiğimi gördüyseniz bende 198 boyla Btwin L kadro kullanıyorum. Tool 'un dediği gibi bacak boyum üst bedene göre bir tık uzun. Kadro XL olsa efsane olurdu ama şuan ki hal ile de çok memnunum sadece sele biraz yukarıda duruyor. Yine 190 civarında binmek isteyenlere olunca seleye oturamadığı için genelde vazgeçiyor.
Merhaba herkese. önümüzdeki sene nisan mayıs gibi bisiklet ile Bursa'dan Antalya'ya gitmek istiyorum. bisiklet kondisyonum hiç yok denecek kadar az. hangi bisikleti almamı tavsiye edersiniz. (sadece bisiklet değil ekipman donanım da tavsiye edebilirsiniz çadır, çanta vs)
bütçe (bisiklet maks 20 25k toplam 50k?)
Saygılar
Önümüzdeki sene dediğiniz 2025 ise her ne kadar kışa doğru geliyor olsak da uygun kıyafetler dahilinde günlük düzenli 10-15km ile bile kondisyon kazanabilirsiniz. 2016da aynı modelde ben ve 4 arkadaşım Denizli-Marmaris yapmıştık tabi ki daha kısa rota, ama günlük 10km binmemiz ile yine bir kondisyon kazanmıştık. Burada sizin için en önemli konu doğru kadro boyuna sahip ve konfor sağlayabileceğiniz bir bisiklet almak.
Bisiklet önerileri konusunda yardım edenler oldukça fazla özellikle de
@Spartiat Barış yılmadan usanmadan herkese yardım ediyor. Bana göre beden kondisyonu kadar mental ve zihin olarak da iyi olmalı.
Çadır: Ben çadır olarak 2 kişilik Naturehike Mongar 2 modelini kullanıyorum, hafifliği bisiklet için ideal denilebilir. İyice hafif olmasını istiyorsanız tek kişilik hatta polsüz çadırlardan bakabilirsiniz. Likya yolunu yürüyen bir arkadaşımda polsüz bir çadır var. 2 tane baton yada dal ile kenarlardan iple tutturuyor. Oldukça hafif, tabi o İsviçre'de aldığı için fiyat olarak cebinizde de bir hafifleme olabilir, ama benzeri modeller var. TR'de kamp malzemesi satılan yerlerden 6-7bine satılırken ben amazondan vergi dahil 3bine almıştım. (mayıs 2023). Aldığınız bisiklete göre çanta seçmek daha doğru olacaktır, bazı bisikletlerde bagaj yerleri yok eğer öyle bir tercih yapacaksanız bikepacking durumuna yönelmeniz gerekecek. Yolculukta ne lazım olacağı biraz da siz ile alakalı, ben düz uyku tulumu ile yattığım bile oldu. Gerçi şimdi böcek sokma/ısırma gibi durumları düşününce en azından bir bivak lazım diye düşünüyorum.
Mat: Bence bütçe el veriyorsa şişme mat en pratik yöntem, yoksa katlanır mat tercih edilebilir. Akordiyon mat diye geçiyor galiba, bende rulo olanlardan var, bazı yerlerde olmasa da fark etmem sadece ısı yalıtımı için iş görüyor. Şişme matı ekstra olarak hamak kampında da kullanabilirsiniz. Hamak+Tarp(gölgelik, güneşlik) şeklinde kamp yaptığımda bendeki mat sıkıntı olmuştu.
Uyku tulumu: Mevsim geçişi olduğundan o dönem ne sıcak ne soğuk üşüme ihtimali olan bir dönem. Gündüz 45 derecede yanarken akşam kampta titreyerek uyandığımı biliyorum. (16 Temmuz 2023, Beyağaç Topuklu yaylası) Bende 2 adet uyku tulumu var bir tanesi portatif kullanımı rahat 15 derece konfor sıcaklığı olan makul bir model. Niye vaktiyle bir tane de ekstrem durumlar için almadığımı bilmiyorum. İkinci tulum bu ekstrem durumları karşılayan bir tulum ama boyutları devasa 99-2004 yılı arasında Hollanda Ordusuna üretilmiş Alman Malı bir uyku tulumu. Markette satılan uyduruk naylon çadır ile Ocak 2017 'de -20 derecede 1890metre de kamp yapmıştık gram üşümedim. Çadırın uydurukluğu ile nefes alıp verdikçe çadırın içi buz tutmuştu. Taşıması sıkıntı o zaman sırt çantamı göğsümde taşıyıp ondan daha büyük uyku tulumunu sırtımda taşımıştım. En kötü ihtimalle 10 derece konforlu bir ürün almanızda fayda var.
Aslında yazacak çadır uyku tulumu malzeme çok şey var ama şuan aklıma çok gelmedi. Gürkan Genç Ekipman listesine bakıp kendinize göre sadeleştirip bir liste çıkarabilirsiniz. Yine sormak istediğiniz olursa buradan veya özelden sorabilirsiniz foruma baktıkça yardımcı olmaya çalışırım. Bende tulumun görselini ekliyorum. Birini Decathlondan aldım ötekisi Almanya'dan gelen birisi getirmişti 2008 yılında.
Çadır modeli aklımdaydı uzun bir süre youtube karşılaştırma videolarına baktım ne şartlarda nerelerde kaldıklarını inceledim. Alttaki adamın videolarının birisi ile karar verip aldım.