Scudo Sports

Şu an içinizden ne geçiyorsa yazın

Hava kalitesine taktım son günlerde. Şimdi accu weather ve aq air gibi sitelere bakınca hava sakıncalı durumda. Ama ibb nin hava kalitesi sitesine bakınca. Herşey çok iyi. Bisiklet sürülür spor yapılır diyor. Yurtdışı uygulamalar hava radar verilerini görsel atlas olarakta veriyor.

İstanbul kartal için konuşuyorum. Orada ölçüm noktası var bana yakın olarak. Neden böyle diye düşündüm araştırdım. Hava kalitesinde farklı değerlemeler var. Pm10 var, pm2.5 var. İbb nin sitesine bakınca pm 2.5 u ölçmüş ve ölçeklendirmediğini görüyorum. Ama yurtdışı uygulamaları pm 2.5 a göre sakıncalı hava diyor. İbb ise pm10 a göre hava iyi diyor.

Kafam oldukça karıştı. Bu konuda bilgisi deneyimi olan varsa, paylaşım yapmasını rica ediyorum.
PM10 ölçeğinde ölçüm yaptığında ortalama çapı 10 mikrometre ve daha küçük parçacıkları ölçebiliyorsunuz. PM2,5’ta da 2,5 mikrometre ve daha küçük parçacıkları ölçebiliyorsunuz. PM10’a göre yapılan ölçümler de bir fikir verir ama insan sağlığına daha büyük zararı veren parçacıklar genelde 2,5 mikrometreden küçük çapta oldukları için PM2,5’a göre yapılan ölçüm sağlık açısından daha iyi bi fikir verebilir. PM2,5’a göre PM10 daha yüksek bi değer gösterir ama daha düşük tehlikeli olabilir gibi değerlendirilebilir zannediyorum. Çok iyi bildiğim bi alan değil ama kabaca bu şekilde olması lazım.

• Beğen
Tepkiler: myjourney
Scudo
Hava kalitesine taktım son günlerde. Şimdi accu weather ve aq air gibi sitelere bakınca hava sakıncalı durumda. Ama ibb nin hava kalitesi sitesine bakınca. Herşey çok iyi. Bisiklet sürülür spor yapılır diyor. Yurtdışı uygulamalar hava radar verilerini görsel atlas olarakta veriyor.

İstanbul kartal için konuşuyorum. Orada ölçüm noktası var bana yakın olarak. Neden böyle diye düşündüm araştırdım. Hava kalitesinde farklı değerlemeler var. Pm10 var, pm2.5 var. İbb nin sitesine bakınca pm 2.5 u ölçmüş ve ölçeklendirmediğini görüyorum. Ama yurtdışı uygulamaları pm 2.5 a göre sakıncalı hava diyor. İbb ise pm10 a göre hava iyi diyor.

Kafam oldukça karıştı. Bu konuda bilgisi deneyimi olan varsa, paylaşım yapmasını rica ediyorum.
Hava kalitesi şu an IStanbulda çok kötü bizde hava temizleyici var onun da göstergesi var, pm10 daha büyük partikül daha zararlı olan pm 2.5. Kendiniz de ölçer alabilirsiniz. Bazı araçların da ölçümü var mesela range rover velar dışarıyı ve kabini ölçüyor.

Hakan abinin yazısı var okumanızı öneririm
(link)
IMG_6268.png
IMG_6270.jpeg

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: myjourney

Cübbelinin kızı Yüsra.. Bindiği araba Mercedes G Wagen, satış fiyatı 25 milyon TL. Ortamlarda sohbetlerde "Peygamber efendimiz karnına taş bağlardı, bir lokma bir hırka" goygoyu yapar geçersin.

325276 dosyayı görüntüle
pm2.5 bile ölçmüyor bari Range rover alaymış, kapısı da ağır zor kapanıyor :)
Şimdi bu kızcağız bu çakarı 3 yıldır kullanıyorsa mesela yıllık 35000 tlye çakar kullanmış oldu aylık 3000tl etmiyor ispark aylık abonmandan ucuza çakar kullandı, ticaret bilmek böyle bir şey demek ki.

Son düzenleme:
İbb ozaman kendini kandırıyor yada bizi. Pm10 a göre hava güzel, çıkın spor yapın diyor. Ama pm2.5 a göre değerlendiren yurtdışı uygulamalar hava sakıncalı diyor. O yüzden bir tutarsızlık kafa karışıklığı var.

Anlaşılmıştır konu, teşekkürler.

İbb ozaman kendini kandırıyor yada bizi. Pm10 a göre hava güzel, çıkın spor yapın diyor. Ama pm2.5 a göre değerlendiren yurtdışı uygulamalar hava sakıncalı diyor. O yüzden bir tutarsızlık kafa karışıklığı var.

Anlaşılmıştır konu, teşekkürler.
Beyaz masaya bir sor istersen belki mantıklı bir cevaplar vardır. Ben Belediye başkanının beğensem de spor özellikle de Bisiklet açısında kötü buluyorum şu an. Bakırköy belediyesi zaten imkanları ile orantısız başarısız

Saçma bir olay. Ama bir okadarda önemli. Beyaz masaya yazmak lazım haklısınız.

Dosyalar

• IMG_0617.jpeg
    IMG_0617.jpeg
    116,2 KB · Okunma: 14
  • IMG_0618.jpeg
    IMG_0618.jpeg
    84,6 KB · Okunma: 13
haftalardır binmiyordum yola çıkmadan tekeri bir mıncıkladım baya inmişti ama benzinliğe kadar götürür dedim. Hep 32 basarım, hem ön hem arka 18'e düşmüş.

Sorunsuz gittim benzinliğe kadar ama kaça düşünce acaba jant sürtme riski olabilir merak ettim.

Saçma bir olay. Ama bir okadarda önemli. Beyaz masaya yazmak lazım haklısınız.
Aslında saçmalık yok. Şu an İstanbul haritasına İBB'den ve AccuWeather'dan bakınca benzer bi görüntü çıkıyor. Çok önemli bi kirlilik yok şu an, şöyle sağlam bi yüksek basınç etkisinde bi kaç gün geçirdikten sonra bakmak lazım 2,5'la 10 arasında nası bi fark oluşacak diye. Bu arada AccuWeather veriyi nerden topluyor bilemiyorum (araştırmak zor geldi ne yalan söyleyeyim) ama bu tip meteorolojik veriler konumda var olan istasyonlardan alınır genelde, bu örnekte ya o şekilde yapmıyorlar, yani AccuWeather başka istasyonlar kullanıyor, ya İBB mevcut verileri işlemiyor, ya da AccuWeather PM10'a göre bi normalizasyon metodu kullanarak PM2,5 verisi olarak raporluyor.

1740762246300.png
1740762305961.png

Accuweather plumelabdan alıyor o veriyi

(link)

• Beğen
Tepkiler: Umur Bora
Plumbelabs a bakınca pm2.5 ve pm10 a göre atmosferik görsel farkı görülebiliyor. Pm10 görseli ibb görseliyle örtüşüyor. Yani ibb pm10 a göre değerlendirme yapıyor gibi gözüküyor. Pm2.5 asıl sağlığa zararlı olan okuduklarım kadarııyla.

Pm2.5 asıl sağlığa zararlı olan okuduklarım kadarııyla.

PM2,5 parçacıkların sebebiyet verdiği ana rahatsızlıklar;
  • Respiratory conditions like asthma or chronic bronchitis
  • Exacerbation of lung disease
  • Exacerbation of heart disease and increased risk of heart attack
  • Coronary artery disease
PM10 parçacıkların da şöyle;
  • Asthma attacks
  • Irregular heartbeats
  • Decreased lung capacity and functionality
  • Enhancement of existing respiratory disease
  • Inflammation of airways
Parçacık boyutu küçüldükçe vücuda nüfuzu daha kolay oluyor ki daha küçük parçacıklar genellikle SO2 ve NO2 gibi çok tehlikeli moleküller oluyor. Zannediyorum PM2,5 gibi bi seviye de esas bu parçacıkları ayırt edebilmek. Her iki seviyede de sıkıntı var ama 2,5'uğun sıkıntısı daha büyük. Yine de parçacıkların kaynağı değerlendirildiğinde çok ciddi farklılık görmediğimiz için olsa gerek daha kolay ve muhtemelen de daha ucuz olan PM10 ölçümünden kabaca bi PM2,5 miktarı tahmini de yapılabiliyor (Plumelabs gibi).

Konu açamıyorum deliricem
Forumumuzda başlık açmak %99 ihtimalle yasaktır. (O %1'lik kısım da, 20 yıllık forumda daha önce hiç konusu yapılmamış bir bisiklet konusu olması).

Neyle ilgili başlık açacaktın? Yeni bir üye olarak buraya yazmana müsamaha gösterilir. Admin sonra uygun bir yere taşır.

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve Alazarhus
Forumumuzda başlık açmak %99 ihtimalle yasaktır. (O %1'lik kısım da, 20 yıllık forumda daha önce hiç konusu yapılmamış bir bisiklet konusu olması).

Neyle ilgili başlık açacaktın? Yeni bir üye olarak buraya yazmana müsamaha gösterilir. Admin sonra uygun bir yere taşır.
Bu arkadaşın açtığı ne o zaman?
Bisiklet önerisi isteyecektim.

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve Alazarhus
"Bu arkadaş" derken? Kimden bahsediyosun anlamadım.

Bu alt forumda öneri başlıkları var. Yol, Dağ, Şehir gibi sınıfa özel başlıklar mevcut. Hangi sınıftan alacağına karar vermemişsen genel başlığa da yazabilirsin.
Bisiklet önerilerine istediğim şeyi yazdım, cevap verecekler mi ki?

Geri