Umur Bora
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 3.418
- İsim
- Bora
- Başlangıç
- 2013—14
- Bisiklet
- Diğer
- Bisiklet türü
- Yol bisikleti
PM10 ölçeğinde ölçüm yaptığında ortalama çapı 10 mikrometre ve daha küçük parçacıkları ölçebiliyorsunuz. PM2,5’ta da 2,5 mikrometre ve daha küçük parçacıkları ölçebiliyorsunuz. PM10’a göre yapılan ölçümler de bir fikir verir ama insan sağlığına daha büyük zararı veren parçacıklar genelde 2,5 mikrometreden küçük çapta oldukları için PM2,5’a göre yapılan ölçüm sağlık açısından daha iyi bi fikir verebilir. PM2,5’a göre PM10 daha yüksek bi değer gösterir ama daha düşük tehlikeli olabilir gibi değerlendirilebilir zannediyorum. Çok iyi bildiğim bi alan değil ama kabaca bu şekilde olması lazım.Hava kalitesine taktım son günlerde. Şimdi accu weather ve aq air gibi sitelere bakınca hava sakıncalı durumda. Ama ibb nin hava kalitesi sitesine bakınca. Herşey çok iyi. Bisiklet sürülür spor yapılır diyor. Yurtdışı uygulamalar hava radar verilerini görsel atlas olarakta veriyor.
İstanbul kartal için konuşuyorum. Orada ölçüm noktası var bana yakın olarak. Neden böyle diye düşündüm araştırdım. Hava kalitesinde farklı değerlemeler var. Pm10 var, pm2.5 var. İbb nin sitesine bakınca pm 2.5 u ölçmüş ve ölçeklendirmediğini görüyorum. Ama yurtdışı uygulamaları pm 2.5 a göre sakıncalı hava diyor. İbb ise pm10 a göre hava iyi diyor.
Kafam oldukça karıştı. Bu konuda bilgisi deneyimi olan varsa, paylaşım yapmasını rica ediyorum.