Yalnız besmele çekip iş bulma olayından şüpheliyim. İşsizliğimdeki yedinci ayıma girdim, mesleki anlamda o zamandan bu zamana toplamda linkedin, kariyer.net, iş-kur vasıtası ile toplamda 130 kadar işe başvuru yaptım 50 civarı görüşmeden 3 tane geri dönüş aldım. Geri dönüş aldıklarımdan 1 tanesi sabit gece vardiyasında çağrı merkezi hizmetiydi bu işte rack kabini, server kurulumu vs yapıyordu ama teklif ettiği iş başka. 1 tanesi fabrikada plastik basım makinesi operatörlüğü, ki buraya bakım elemanı olarak başvuru yaptım. Verdikleri cevap "sen bir başla eğer boşalırsa oraya geçebilecek misin düşünürüz" Bir tanesi de güneş paneli montajıydı. Güneş paneli montajında işe söyledikleri gibi sabah 7de başladım 11e kadar oyalandılar. Öğlen sıcağında çatıya 250 tane panel taşıttırıp montajını yaptırıp dünya kablo çektirdiler sonra elektrik bağlantısı için mühendis gelip sigorta takıp sistemi devreye aldı. Bende gidip "ben elektrik işi için başvurmuştum sürekli rutin bu mu" sordum. Cevap "biz seni mesleğinden dolayı değil bize amele lazımdı onun için aldık" dediler. Az diğer çalışanlara sordum öğrendim ki hepsi günlük yada haftalık ücret karşılığı geliyormuş firmanın 4 çalışanı var, 1 mühendis 2 ortak olan patron, 1 de muhasebe. O ara işsizlik maaşı alıyordum sanki çok dürüst bir iş yeriymiş gibi ilk günden sigorta yaptığı için o maaşta kesildi. Az önce son bir borcum vardı onu da ödeyip sıfıra daha da yaklaştım. Sahibinden de elimde olup satılmayı bekleyen 4 ürün gelirse yine 4-5 ay daha götürür beni.
Diyebilirsiniz ki "arkadaş sende iş beğenmiyorsun git a101'e bim'e işe gir" Daha önceki iş tecrübelerimde meslek dışı çalıştığım işlerden dolayı bir çok firma görüşmeyi yarıda kesti. Madem ki elektronik otomasyon mezunuyum ben bu işi yapmam gerekiyor. Herkes işçi arıyor ama aynı zamanda İsviçre çakısı gibi olsun istiyor. Geçen elektrik dağıtım firmasının iş ilanında EKAT ve diğer elektriksel belgeler, SRC, iş makinesi operatörlüğü, iş güvenliği sertifikası ve 5 yıllık tecrübe istiyorlardı.
Sözün özü gidip iş bul demek o kadar basit değil. Bir örnek vereyim. Denizli 'de 2022 yılına kadar 40000 (kırk bin)'den fazla çalışanı olan firma 2023'e yirmi bin personel ile giriş yaptı. Orada çalışan bir arkadaşımın bölümünü de 20 kişiden 3'e indireceklermiş elemeye başlamışlar. Şirket üretiminin %60'ını maliyetlerin daha ucuz olmasından dolayı Pakistan 'a çekme kararı almış. Bu firma içlerinde madam coco, english home gibi firmalara üretim yapan bir tekstil firması.