MutluGezgin
Forum Demirbaşı
- Tepki
- 482
- İsim
- Ali
- Başlangıç
- 1983—84
- Bisiklet
- Diğer
- Bisiklet türü
- Şehir - Tur
Mühendis fazla değil iş yok. İş yok arkadaşlar işsiz insanları suçlamayı bırakın. İşgücüne katılım yüzde 50. Evet çalışabilir çalışma çağında ama çalışmayan 20 milyon işsiz var. Bunun haricinde iş arayan da işgücünün yüzde 10 u var. Peki geri kalan çalışanların durumu ne? Yarısı asgari ücret alıyor.
Bu tabloda son suçlanacak insanlar gençler. İş az olduğu için torpili olmayan işsiz kalıyor. Diğer teknik lise mezunları iş mi buluyor. Komik olmayın. Ben hiç görmedim teknik lise mezunu ilanı. Onada 10 kişilik ilana 10bin kişi başvuruyordur.
Türkiyede 200 üniversite varken, almanyada 400 üniversite var. Geçin Türkiyede çok üniversite var safsatasını.
Genel olarak katılsam da, 1-2 noktada itiraz edeceğim. İş bulma konusunda ben de gençlerin daha çok desteklenmesi gerektiğini ve iş olanaklarının yetersiz olduğunu düşünüyorum.
Türkiye'de çok hızlı değişen bir demografik yapı var. Üniversitelileşme oranında patlama var. Almanyadaki üniversite sayısı daha fazla olabilir ama Türkiye'de kayıtlı öğrenci sayısı çok yüksek. CB bir ara Merkele laf atıyordu ya, sizde 3 milyon üniversiteli bizde ise 8 milyon üniversiteli var diye. Resmi istatistikler durumun böyle olduğunu gösteriyor.
Almanyada lisans 3 yıl, Türkiye'de 4 ila 7 sene arasında hatta af durumuna göre 4-10 sene arasında değişiyor. Bizde hem öğrenci mezun olmuyor, hem de sisteme takılan öğrenciler çok. Açık öğretimde kayıtlı öğrenci sayısı da çok yüksek, o yüzden yığılma var ve öğrenci rakamları şişiyor. Hükümet de suni rakamlardan memnun ve bunu azaltmak için bir çaba harcamıyor.
Üniversite diploması alan bir genç de ister istemez bir beklenti içine giriyor ve sonra da hayal kırıklığına uğruyor... Torpilsiz bir gence hazır iş yok, anca çabalayarak bir yerlere gelebilir.
Teknik eleman konusunda ise, önceki mesajımda yazdım. 1-2 yıl öncesine kadar asgari ücretle başlatıyorlardı, sahada çalışan da 1,5 bilemedin 2 asgari ücret alırdı. Şu an iş yapacak adam bulamıyorlar, o yüzden de alternatifi olmayan bazı elemanlar rağbet görüyor. İş ilanlarında görmüyor olabilirsiniz ama teknik eleman aranıyor. Her usta yüksek maaş almıyor ama alternatifsiz bir ortama girince gerçekten de 5000TL/gün ile çalışıyorlar.
Kaliteli ara eleman bulunamamasının çeşitli sebepleri var... Benim için en büyük faktör işveren, çok iş yapsın ama asgari ücrete çalışsın kafasından dolayı eleman yetiştirmediler. Mesleğe atılması gereken 8 milyon gencin boş boş üniversiteye kayıt yaptırması, liselerin 12 seneye çıkması, vs de diğer faktörler.