Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Süt içmek

Kayıt
25 Temmuz 2011
Mesaj
80
Tepki
17
Şehir
Ankara
bisiklet antrenmanına başlamadan mı,sonrasında mı süt faydalıdır? Ya da genel olarak görüşleriniz neler? tam yağlı, yarım yağlı önerileriniz nelerdir? Ben kendimce antrenman sonrası ve yarım yağlı içiyorum,soğuk olarak, yanlış mı doğru mu bilmiyorum
 
Scudo
Benim de bu konu ile ilgili meraklarım var. Çünkü ne zaman süt içsem kilo alacağımdan korkuyorum. Günlük protein -kalsiyum ihtiyacımızı yoğrttan aldığımıza göre sütün belli bi yaştan sonra faydası olup olmadığı konusunda da şüpheliyim.
 
Diyetisyen degilim, ama ozellikle kakaolu sutun (az yagli olmasi tercih sebebi) antrenman sonrasi icin en iyi besinlerden biri olduguna dair birden fazla makale okudum.
 
En yuksek protein orani Pinar'in %0 yagli sutlerinde. En dusuk yag, en yuksek protein orani. Antrenman sonrasi kullanicak iseniz sut sekeri kana yavas karistigi icin bosalan glikojen depolarini doldurmak ve insulin salgisini arttirarak kaslara aminoasit girisini hizlandirmak icin 15-20 gram sekerle kullanabilirsiniz. Genel yag ihtiyaci omega-3 agirlikli olarak karsilanmali bu yuzden hayvansal yag az alinmali. Sut ve sut urunleri yagsiz tuketilmeli.
 
Antreman öncesi süt ve süt ürünlerinden oluşan besinlerin tüketilmesi laktik asit salınımını hızlandırır ve kaslarda yorgunluğa neden olur bu yüzden antreman öncesi kullanmamak gerekli.Ama antreman sonrası da kalsiyum ihtiyacının pek önemli olacağını düşünmüyorum protein,glikojen gibi antreman sırasında fazlasıyla harcanan değerleri almak bence daha mantıklı.Yani antreman sonrası et ve şekerli şeyler yemek gerekli tabi bu benim yorumum yanlışlarım olabilir düzeltirseniz sevinirim
 
Bence biz sporcular keçi sütü tüketmeliyiz. Hele bu yarım yağlı ucuz sütlerin hiç kimseye yararı yok. Kahveye koy sütlü şeker diye damak zevkine hitap etsin.

Hatta iddia ediyorum (marka vermeyeceğim!) piyasadaki bir çok süt faydasız. Hele çocuğunuz varsa aman o sütlerden uzak durun. Gerçi en iyi süt insan sütü ama keçi sütünün yeri bir başkadır. Şimdilerde anne sütüne eş değer olacak mama türü şeyler çıktı ya gülüyorum. Neyse konumuz çocuklar değil...:)

Melissa'nın bahsettiği gibi yağlı olanlardan uzak duracağız. Tabi bunlar bizim cüzdandaki paracıkları da hızlı şekilde uzaklaştırıyor. Yine de hazmı kolay olan ve kuru maddesi insan sütünden bile fazla olan keçi sütü önermekteyim. Bir de Kefir var ki olayı koparan bir başka nokta ya sayfalar dolusu yazsak azdır bea kardeşim!
 
melisamelisa Sütün kana karışana kadarki macerası beni heyecanlandırdı.:D Gerçekten belli bir yaştan sonra kilo aldırıyor o yüzden yağsız olmalı. Bununla beraber soğuk bir sütün verdiği haz tartışılmaz. Teşekkürler.:in:
 
Arkadaşlar,
Uzun bir süre fitness yaptım. Tabi orada kas miktarını artırmak için gerçekten protein ihtiyacı çok oluyordu ve bu konuda hayli danıştım. Ancak özellikle günümüzde doğallıktan çok uzak olan pastörize sütlerin yarardan çok zarar sağlayacağı konusunda hayli fazla saygın yurtdışı kaynak var. Süt protein ihtiyacı için alınıyorsa yumurta akı daha uygundur. Oransal olarak en yüksek protein kaynağıdır. Kolesterol de içermez tavsiye ederim. Bu konuda da çok tartışma var ama penir altı suyundan imal edien protein tozları da işinizi görür. Ancak bunlar daha çok kas artırmak için. Bisiklette de muhakkak proteine ihtiyaç var ama fitness ya da vücut geliştirme kadar değil. Ben açıkçası uzun bir süredir süt tüketmiyorum, sindirim sistemine yük olduğunu düşünüyorum. Yani bilimsel kaynaklardan bana daha inandırıcı geleni o.
 
  • Beğen
Tepkiler: omerrrr
Antrenmanımdan geldikten sonra (40-60 km kadar), 1 lt sütü dikiyorum, vücudum ister hale geldi istemsiz yöneliyorum süte ne hikmetse, hatta bardak sorunununa ortadan kaldırdım onun için pipet aldım içiyom içiyom bitmiyor :D, ertesi gün kendimi toplanmış hissediyorum. Süt olarak içtiğimiz gıda açık süt değilse yani pastorize günlük süt veya uzun ömürlü sütse içinde laktik asit kalmaz çünkü laktik asit üretecek bakteri kalmamış olur. Bu yüzden süt içerek protein ve bir miktar ca ihtiyacımızı karşılamış oluruz. LAktik asit out, süt in :D
 
Öncelikle, bedeninize fiziksel olarak yüklendiğiniz her faaliyetten sonra protein almak gerekir. ortalama aktivite halindeki bir insanın günlük protein ihtiyacı, vücut ağırlığının binde biridir...yani 70 kg iseniz, 70 gr proteine ihtiyacınız var. eğer kas kütlenizi artırmak istiyorsanız, bunu artırmanız gerekir. ama vücudunuzun işlemeyeceği ya da ihtiyacınız olandan fazla alırsanız, öncelikle böbrekleriniz zorlanacaktır...her sporda çeşitli düzeylerde ve elbette bisiklet sporunda kaslarımıza zarar veririz, vucudumuz da bunu onarmaya çalışır. eğer kasların bize yetmediğini görürse, kas miktarını artırır. bunu yapmak için proteine ihtiyaç duyar. dolayısıyla protein aktivite öncesi değil, sonrasında alınır. enerji kaynağı olarak karbonhidratlar spor öncesi, protein sonrası...antreman sonrası yıkıma uğramış vücudu canlandırmak için belli bir miktar karbonhidrat da alınması önerilir. karbonhidratın da basit değil, bileşik olanları önerilir...kan şekeri düzeyi ani değişiklikler göstermemesi için...sütteki protein miktarı yüzde 3 civarındadır...yarım yağlı sütlerden alınan yağ, endişe edecek düzeyde değildir. yoğurt süte göre (yüzde 5-6), peynir de (10-15)yoğurta göre daha zengin protein kaynaklarıdır. etteki protein oranı ise yüzde 30 civarındadır. en zengin kaynak ise yumurta beyazıdır, yüzde 80 e yakın proteindir. sarısı üzerinde çok spekülasyon var ama o da yağ olmakla birlikte b vitamini bakımından zengindir. protein vucudumuz için şarttır, kas kütlesi artırılmak isteniyorsa, süt ürünlerinden alınan protein yeterli değildir. vucudumuz proteini kasa dönüştürmek için etteki amino asitlere ihtiyacı oluyor...ağırlık çalıştığım dönemlerde, en ucuz ve sağlıklı protein ve karbonhidrat kaynaklarını araştırmıştım...bu bakımdan bisikletçiler için mucizevi olan yiyecek tahin helvasıdır...kalori, protein bakımından çok zengin ve taşınması, yemesi kolay...
 
Sut ve sut urunlerinde de esansiyel aminoasit vardir kirmizi ette de vardir.

Protein kaynaklarinin biyoyararliligi degisebilir sadece. Pastorize ya da Uht sutler ile ilgili yapilan calismalar 1970'lere dayaniyor. Bu calismalar curutuldu. Kediler uzerinde yapilan calismalarda UHT sut yararsiz olmus ama bunun nedeni Taurin adli aminoasiti uretemeyen kedilere ozel bir durumdu. Uht sutlerin insan uzerinde yararsiz oldugunu gosteren bir bilimsel calisma var ise(hayvan degil insan calismasi) hep beraber okuyalim.

En yuksek biyoyararlilik Whey Protein İsolate'tadir. Sporcular, vucut gelistiriciler, neredeyse butun milli takimlarimiz da kullaniyor. Whey Protein, peynir alti suyu proteinidir ve UHT sutten elde edilen urunler ile yapilir. Dunyada en gelismis isolate teknolojisi ABD'dedir ve FDA UHT olmayan sutlerin kullanimina izin vermez. Kullananlar oyle bir ceza yer ki kendine gelemez.

UHT sut yararsizsa Whey Protein'de mi yararsiz? Tabii ki degil. Kendim doktorum ve kardiyoloji uzmani olacagim kendi hastalarimizda da diyet esnasinda sifir kolestrollu protein kaynagi olarak basari ile kullaniyoruz.

Sutteki yaga gelince. Az veya cok. Onemli olan sutun yagi hayvansal yag tercih edilir degilir. Yagsiz sutun uretim teknolojisi geregi proteini de daha fazla. Madem hem proteini fazla hem de doymus yag orani az en iyi secim O yagli suttur.
 
Abartıya kaçmadığınız sürece ve alerjiniz de yoksa tüketin derim.
Bazı ilaçlar sütle kullanıldığında reaksiyon verebilmekte.O yüzden ilaçlarla birlikte tüketmeyin.
Tükettiğiniz içecek ne kadar doğalsa vücudunuz için o kadar iyidir.Bu yüzden dünyanın neresine giderseniz gidin her sağlıkçının tavsiye edeceği ilk içecek öncelikle su sonra da süt ve türevleridir.
Şahsi düşüncem meyve suyu-kola vb..tüketmektense çok daha denenesidir süt.
 
  • Beğen
Tepkiler: nihat yildir
İşin uzmanı doktorlar daha iyi bilecektir. Bir takım yabancı terimler geçiyor, onları da açıklarlarsa çok sevinirim. Bir de bazı insanların süt ve süt ürünlerini hazmedemediklerini okumuştum; neden olabilir? Hatırladığım kadarıyla bir enzim eksikliğiydi, en iyisi (link)...:)
 
Salih bey laktaz enzimi sütü parçalayan enzimlerden biridir.Sütün sindiriminde rol oynayan tek enzim olmamakla birlikte çoğunlukla eksikliği görülen enzim budur. Anladığım kadarıyla sorduğunuz şey de bu.Bu enzim eksikliğinde laktoz intoleransı denen durum olur.(Loktoz'u parçalayamazsınız,laktoz da süt şekeri olarak bilinir.Snouç süt ve süt mamülleri aldığınızda ishal olunması ve uzun vadede beslenme bozukluğu ve ileri derece zayıflık(malabsorbsiyon sonucu kaşeksi tablosu denir) oluşur.

Yalnız bu birden ortaya çıkacak bir tablo değil.Bu enzim eksikliklerinin neredeyse tamamı edinsel değil kalıtsaldır.Yani doğuştan vardır.25 yaşınızda birden ortaya çıkmaz.Belirtiler daha bebeklik döneminde başladığı için çok erken tanı alırlar.Bu kişiler süt ve süt ürünlerinden uzak durulduğunda normal insanlar gibi yaşamlarına devam ederler.Laktaz enziminin suni olarak üretilip üretilmediği hakkında bir fikrim yok.Bildiğim tek tedavi yöntemi o gıdalardan uzak durulması.

Benzer bir hastalık da çölyak hastalığıdır(tropical celiac sprue disease),gluten enteropatisi denen bu hastalıkta da kişide gluten'li gıda tükettiğinde ishal ve ilerleyen dönemlerde zayıflama beslenme bozukluğu şikayetleri oluşur.Gluten bir çeşit proteindir.Buğday ve türevlerinde bulunur(yulaf,arpa,mısır vb..).Bu nedenle bu kişiler için özel glutensiz gıdalar hazırlanır ve hatta devlet bu kişilerin gıda masraflarını karşılamaktaydı en son bildiğim kadarıyla. Aynen bunlarda daha bebeklik döneminde tanı alırlar.
 
süt yerine yoğurt tercih edin diyorlar... vücut yoğurttan daha çok kalsiyum, protein kullanabiliyormuş.
kaşar peyniri de sporcular için birebirmiş...
ama az yağlı-diyet kaşardan uzak durmak gerekiyomuş... kaşar yiyceksek bildiğimiz kaşar yiycekmişiz... yağsız olanlarının kaşarla alakası yokmuş :D
(sonuncusunu gıda sektörünü bilen bi arkadaşım söylemişti...)
 
Süt ve ürünlerini antremandan sonra tercih edin çünkü içinde laktik asit bulunduğundan kaslarda yorgunluğa ve vücut olarak dinlenme ihtiyacının doğmasına sebep olacaktır ancak antremandan sonra bu ürünleri tüketirseniz kalsiyum ihtiyacının büyük bölümünü karşılamış ve yorulmuş kaslara protein takviyesi sağlayıp gelişmelerini sağlayabilirsiniz ve tamamen doğal bir besin olduğu için vücut için gereklidir ve daha birçok faydası vardır.

Hayırlı Akşamlar.
 
Emrah Dost güzel bir konuya değinmiş,ben de bir ekleme yapayım.Laktoz intoleransı asya kökenli insanlarda,genetik bir bozukluk olup günümüzde dünyadaki her 10 kişiden birinin bu sorunu yaşadığı biliniyor.Örneğin ben bir bardak süt içsem kelimenin tam anlamıyla hastanelik olurum.Kimyager bir arkadaşım anlatmıştı.Basında sık sık "falanca okulda sütten şu kadar öğrenci zehirlendi" kendisi bu tür vakalarda rapor veren bir enstitüde çalıştığından,bilgi oldukça gerçektir.Araştırmalar sonucunda sorunun bozuk sütten değil,bizzat laktoz intoleransından kaynaklandığı anlaşılmıştır.İBelirtileri,mide bulantısı,kusma,ishal ve -veya barsakta şiddetli sancı.Bunun yanı sıra,süt ile ilgili farklı görüşler de vardır okumanızı tavsiye ederim.(link)
Dünya genelinde her 10 kişiden 1 inin laktoz intoleransını dikkate alırsak,bu oranın ülkemizde çok daha yüksek olduğunu varsayabiliriz.
Bu yazıyı yazma sebebine gelince.
bebeklik döneminde çocuklara inek sütünü dayayıp,sabahlara kadar bir çoğunun sancıdan kıvranmalarına sebep oluyoruz."Süt zararlıdır" demiyorum ancak genetik bir durumu değiştiremeyiz.Süt,çocuklarınızda bu tip rahatsızlıklara yol açıyorsa ısrar etmeyiniz zira sırtına vurarak "Malum gaz çıkartma işlemi" laktoz intoleransını ortadan kaldırmaz.
diyelim ve süt ile ilgili görüşlerimizi de paylaşmış olalım.
 
sütü kesinlikle yağsız olarak antrenman yada sürüşünüz bittiğiniz de içmenizi öneririm.Sürüş sırasında kasılan bacak kaslarınız aminoasite ihtiyaç duyacağından hemen yumurta beyazınızı yemenizi tavsiye ederim.Kaslarınızın daha acısız ve kısa sürede geliştiğini göreceksiniz.Daha sonrasında sütü içebilrisiniz. Günde 1 lt geçmemek koşulu ile 3 partide içmenizi tavsiye ederim.
 
Amerikalı biyokimyacı T.Colin Campbell, sütün içerisinde bulunan kazein maddesinin, kanserojen olduğunu belirterek sütün, tüketmekte olduğumuz en zararlı gıdalardan biri olduğunu söyledi.
(link)
Hoppalao_O
 
Geri