Gene Hort Olacak Ama 1x11 Kullanan Sistemler Nasıl Oluyor Peki
@Murat Cömez @Burak uzun @Serkan Yalnız gibi bilgili dostlarımız bize yardımcı olabilirler mi?
Bir enduro ya da trail almak niyetindeyim. Elimizdeki sistem genelde 3x9 ya da 3x10 oluyor. Ama arazide zincir atması vs. ile uğraşmamak için 1x11 ideal değil midir? Hangi Bisiklete Aynakolda Tek Dişli + Guide olur? Hangi Bisiklete Olmaz?
Free Ride / Dirt Jump / Enduro / Trail Gibi yokuş çıkmakla çok işi olmayan, bisikletlerde, çıkarken de sürücüyü çok zorlamayan bir sistem nasıl uygulanır.
(3x10/9lu sistemde zincir aynakolda en küçük - ruble en büyük dişlideyken elbette yokuş çıkmak kolay oluyor ama en az kayıpla nasıl bir proje yapılabilir)
Ayna kolda 44-36-22, Rublede ise 11-34 / 11-32 gibi rakamlar tam olarak neyi ifade ediyor bize.
Tekli sistemde Aynakolda ideal dişli sayısı ne olmalıdır?
Shimano (link) ve (link) grup set bu iş için uygun mudur?
Bu işe girişeceklere ne tavsiye edersiniz?
Nelerden uzak duralım?
Bu işin alt ve üst maliyeti nedir?
Serkan Hocamın konusunda anlattığı bir dönüştürme paragrafı var.
""Normalde sıfır olarak XT grupset almıştım, ama 2x10 un verdiği sıkıntılar ve yeni gelişen teknolojiler ile bisikleti 1x10 a geçirmeye karar vermiştim. Agresif kullanımda ön vites sürekli sorun teşkil ettiği için, tekli sistem çok daha avantajlı. Ama standart 11-36 ruble ile de tekli sistem mantıksız çünkü yokuş çıkamamaya başlıyorsunuz sonra. Bu durumda OneUp Components firmasının çözümleri yardımınıza koşuyor. Gerekli parçaların temini ile arka rubleyi 11-42 ye çevirebiliyorsunuz. Standart dişlerden 2 tanesini eksiltip onun yerine satın aldığınız 42t ve 17t dişleri takıyorsunuz ve çok akıcı oranlara sahip, Sram XX1 tarzı bir aktarım sistemine sahip oluyorsunuz. Bu sistemi Race Face'in Narrow-wide diye tabir edilen, + ve - şeklinde diş dizilimine sahip aynakol dişlisiyle tamamladım. Fark edeceğiniz üzere zincirin baklalarının içindeki boşluklar farklıdır, + ve - şeklinde birbirlerini takip ederler. Aynakol dişlisinin de aynı şekilde olması zincirinizin nerdeyse hiç düşmeyeceği anlamına geliyor. Sistemi 1x10'a geçirdikten sonra vites kolunu da Shimano Saint ile değiştirdim, keza 2'li kola artık gerek kalmamıştı. Ön arttırıcıdan kurtulduktan sonra zincir atmasını tamamen imkansız hale getirmek için sisteme bir de chain guide ekledim, bu da MRP'nin direct mount 1X chainguide'ı. Son derece hafif bu parça hem çok işlevsel hem de güzel görünüyor.""
Bizler İçin Mantıklı mıdır?
Teşekkür ederim.