Scudo Sports

THY Bisikletimi getirmedi

Biraz önce Esenboğa Havalimanı'ndaki Thy kayıp bagaj bürosuna gittim ve sert bi tepki vermeme gerek kalmadı görevli fatura iban kimlik ve pasaport numaranızı mail atın gerekli işlemleri yapalım en geç 3 hafta içinde paranız hesabınıza yatar dedi sabah sabah güzel oldu açıkcası

Scudo
@gmfaruk
Öyle deme ama iki katlı yataktan düşen laptopumu bedavaya tamir ettiler :)

Bagaj konusuna bir netlik getirmek gerekiyor. Kavram kargaşası yaşandığını düşünüyorum, okuyanlar da haliyle net bir fikir edinemiyorlar. Öncelikle uçağa bir bagaj veriyorsanız ve bir bavul içindeyse ağırlığı oranında para alınır. Standart ağırlıklar dahilindeyse ek para alınmaz. Ancak bu bagaja standart bagaj muamelesi uygulanır. Bu forumda çokça video gördük, standart bagaja nasıl muamele yapıldığını. Bu muamelelere karşı önlem almak istiyorsanız yapacağınız şey 1000-1500 TL üzeri para harcayıp bisiklet çantası almak olacaktır. Bu sayede bisikletinizin başına geleceklerden pek de korku duymazsınız. Eğer bisiklet çantasına bu kadar para harcamak istemiyorsanız ama bisikletin uçakta güvenle gitmesini istiyorsanız, havayolu şirketine başvurup özel bagaj muamelesi isteyebilirsiniz. Bebek arabaları ve benzeri hassas şeyler özel bagaj statüsünde taşınabilmektedir. Ancak bunun da ek bir bedeli var ve genelde yolcu bilet maliyetinin iki katını bulabilmektedir.

Diğer hak hukuk konusuna gelelim. Havayolu şirketlerinin yükümlülüğü taşıdığı yolcunun canını ve sağlığını, taşıdığı bagajın maliyetini ve en önemlisi bunlarda oluşacak hasardan dolayı ortaya çıkabilecek dolaylı sonuçların (maddi ve manevi sonuçlar) sorumluluğunu üstlenmektir ve bunu yazılı olarak açıklarlar. Bir bisiklet havayolu şirketi tarafından getirilememiş ve akıbetinin ne olduğu belli değilse, havayolu şirketinin yetkilisi "bisikletini getireceğiz, birkaç hafta sürmesen de olur" diyerek açıklamayla işi telafi edemez. Eğer bisiklet kaybolmuşsa sadece bisikletin muadil değeri değildir önemli olan, aynı zamanda manevi kaybı ve bisikletin haftalardır kullanılamamasından kaynaklı maddi ve manevi kayıp da söz konusudur. Bunun toplam maliyeti sadece bisikletin güncel ikinci el değeri değildir. Hiçbir havayolu şirketi bisiklet sahibini "bu yarışçı antrenman yapacak yarışlara hazırlanıyor, buna fazla ödeyelim; bu gezi modunda buna az ödeyelim" diyerek ayrım yapamaz. Kaybın tüm bu unsurları içeren genel bir maliyeti olmalıdır. Bisiklete ulaşılamazsa bunu istemek çok doğaldır. Biz olaylara bakarken manevi tarafı, harcanan emeği hep gözardı edip sadece eşyanın değeriyle herşeyi ölçme hatası yapıyoruz. Bu hatalı bakış neticesinde de bu tür hak arayışlarını çok doğal olarak "yolda bulunan bisiklete sahip çıkma" gibi hırsızlık eylemiyle eşdeğer görebiliyoruz. Ne zaman ki insanın eşyadan daha önemli olduğunu anlarız ancak o zaman gelişmiş medeniyet seviyesine geleceğiz.

@Bahadır Gürel ör 15 Kg'lık bir bagaj hakkımız var ise bu kapsamda bisikletimizi havayoluna özel bagaj statüsünde verdiğimizde ek bir para ödemiyoruz diye biliyorum yurt içinde. Sanki Pegasus ile bu şekilde taşıma yapan oldu diye hatırlıyorum. Bu konudaki gibi bisiklet başına 30 Avro bedel verilecekse bu da kabul edilebilir yurt dışı için, zira bisiklet kira fiyatları çok düşük değil maalesef yurtdışında. Keşke trenlerdeki düzenlemeye benzer bir düzenleme uçaklar için de yaptırılabilse. En azından bir standarta bağlanmış olur. Belki bu konuda STK'lardaki yetkililer bir adım atabilir...

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
@orcunmadran

Pegasus'la Kapadokya Gran Fondo yarışına gittim. Bu bilgiyi ısrarla almak istediğimde (özel bagaj taşıma) beni sürekli dakikası 1.5 TL olan telefon hatlarına yönlendirdiler. Standart bagajda para almıyorlar (ağırlık aşımı yoksa) ama özel bagaj statüsünde yüksek rakam alınıyor. İlginç olan da biletimi aldıktan sonra web sitesinden birkaç kez gönderdiğim sorularıma gelen yanıt 850'li bir hattı arayıp dakikası 1.5 TL ödersem bilgi alabileceğim olması oldu. Siz şimdi mail yoluyla veya web üzerinden gönderdiğim soruya yanıt vermeyi reddedip, telefonla arayıp ek para ödememi isteyen zihniyetin özel bagajı bedava taşıyacağına inanabiliyor musunuz? Ben bugüne kadar Pegasus'la yolculuk yapıyordum: Koltuk seçimi için, yiyecek ve içecek için, üşüdüğünüzde battaniye veya yastık için ek para ödemeyi her havayolu şirketinde standart sanıyorum. Ne zaman ki Anadolu Jet'le yolculuk yaptım, işte o zaman şaşkınlık yaşadığımı söylemeliyim.

Geçen yıl THY ile Frankfurttan İstanbula uçarken bisikletim Frankfurtta kaldı. Kayıp başvurusu yaptığınızda verilen formda eşyanız 5 gün içinde teslim edilmezse eşya listenizi ve degerlerini bildirin diyor. Eğer eşya e haftada teslim edilmezse tazmin ediyorlar. Bağırmaya, kavgaya gerek yok. Bisikletim değer bildiriminden bir kaç gün sonra sabaha karşı 01.00 de teslim edildi. Teslimattan sonra yanılmıyorsam 7 gün içinde eşyayı kontrol edip tazminini talep edebiliyorsunuz. Ben bu süreyi 1 gün geçirince yamulan bagajımın parasını alamadım.

@Bahadır Gürel

Bir çok havayolu ağırlık sınırları içindeyse "özel bagajı" ücretsiz taşıyor. THY de ücretsiz taşır. Defalarca özel bagaj taşıdım ücret ödemedim. Pegasus hariç. Pegasus herşeyden para alır. Pegasus'la ucuza uçtuğunuzu sanırsınız ama THY daha ucuzdur.

Özel bagajın valizinizden tek farkı ayrı bir yerden teslim eder ve ayrı bir yerden teslim alırsınız.

Bu tip kayıplardan Havayolu sorumlu gözükse de gerçek sorumlu yer hizmetlerini veren firmalardır. Yer hizmeteleri ile uçak firmasını karıştırmayın.

@ozgurgokalp
Hocam sonuç yok beklemedeyim 2 3 haftaya kadar sonuçlancak inş

@ogzhn06 Sen niye gidip teslim alıyorsun yahu, göndersinler bir de oraya git-gel para mı harcayacaksın zaten yeterince rezil ettiler...

@taner07
Abi yarın çalışıyorm evde kimse yok bide hasar felan varsa anlamazlar ben gidiyim gene eğer hasar varsa o yol masraflarını alırım zaten

• Beğen
Tepkiler: taner07
@ogzhn06 ay hadi inşallah kendi bisikletim bulunmuş gibi sevindim :) iyi akşamlar...

@Ulaş Çavuşoğlu
Teşekkürler iyi akşamlar [emoji2]

@Volg
Evet aldım ama durum iç açıcı değil jant yamulmuş kadroda ve maşada derin çizikler var hasar raporu tutturdum ve bisikletçiden tamir olmaz raporu alıp genel merkeze mail atıcamhttp://images.tapatalk-cdn.com/15/10/02/f74a91e1fdd422100faa5fc144f7e3a2.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/10/02/754c7ea00c411918ef1c9435e90c814a.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/02/1fa6a90ddd925d0dc29dcdac224552eb.jpg

Geçmiş olsun.

• Beğen
Tepkiler: ogzhn06
Geri