Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Tünelde bisiklet kullanmak

Ali D.

Üye
Tepki
63
Bisiklet
b'Twin
1 ay sonra Karadeniz turuna çıkacağım inşallah. Aklıma bir şey takıldı yol üzerinde birçok tünel var. Ordu Nefise Akçelik Türkiye'nin en uzun tüneli var. Bu tünellerden bisikletle geçmek yasak mı? Yasak da olsa geçersem ne olur?

Scudo
Merhaba Ali Bey. Aksi bulunmadıkça yasak ne yazık ki. Ancak başka bir alternatif olmadığı için mecburi kalınıyor. Geçen hafta Antalya' dan Kemer' e tura çıktık. Malumunuz 3-4 adet tünel var yol üzerinde giderken mecburiyetten geçtik ancak dönüşte ikisi için alternatif yol bulduk. Tünellerde kaldırım vardı. kaldırımdan ziyade kablolar vs geçirmek için kanallar var kanalların üzerinde de beton bloglar var. Eğer geçeceğiniz tünellerde böyle bir imkan yok ise kesinlikle denemeyin çok tehlikeli. Ayrıca tünele girerseniz dediğim gibi benzer bir kaldırım varsa sakın ama sakın basıp gitmeyin. Bazen o beton bloglar yerinde olmayabiliyor! Dönüşte, son tünelde az daha faketmesem o trafiğin içinde takla atacaktım neredeyse, ufak sıyrıklarla atlattık neyse. Birincisi buna dikkat edin. Aydınlatma en önemli unsur. Ben arka ikaz lambasını, kask ikaz lambasını açtım ayrıca ön farımı söküp sol elimde yolda sürücülerin görebileceği şekilde arkaya çevirerek çakar modunda açarak ilerledim. mutlaka reflektör ve ek ikaz ışıkları bulundurun. Tüneller uzunsa ağız ve burnunuzu bandana vb benzeri birşeyle kapatın. o havayı solumak istemezsiniz. Güneş gözlüğü vs varsa çıkarın aydınlatma yeterli olmayabiliyor.

Mümkünse girmeyin tünele, tali yol falan olabiliyor iyi araştırın derim. Kendinize dikkat edin

Saygılarımla

Sakın girmeyin tünellere kısa olanlara girebilirsiniz fakat uzunlara girmeyin, yan yollardan geçin yada bariyerlerin arkasına geçip orda devam edin bazı tünellerde bariyer var sağ tarafta yanında yaya yolu var oradan geçebilirsiniz. Ayrıca yan yani eski yollardan giderseniz geziniz daha zevkli olur . Mesela Ordu da tünellerden gitmek yerine Perşembe yolundan giderek harika bir doğal ve bir kaç tarihi yerden geçebilirsiniz.

Bolaman tüneline girmezsem yolum çok uzuyor ve eski yolun dikliğini de bilen bilir :)

Nefise Akçelik'in yan tarafında tali yol vardı diye hatırlıyorum.

Ali Bey yol uzasın amacınız zevk almak değil mi ? Tüneller arabayla bile bitmiyor. perşembe den giderseniz daha güzel sakin bir yoldan gidersiniz. O yolda çok güzel koylar, denize girilebilecek yerler var. Yason Burnu Yason kilisesi var görmeniz gereken yerlerdir tavsiye ederim. Bisikletinizin marka modeli nedir ? O diklikleri çıkmayacak kadar antrenmanınız yok mu ? O zaman Sümela yada Uzun göl e hiç çıkamazsınız .!!!

Bisikletim rockrider 5.2. Hasan bey haklısınız çok güzel manzarası var. Ama virajları çok keskin ve kamyonların arasında sıkışmak istemiyorum ama gene de düşüneceğim. Orda çadırda kalabileceğim yerler de var. Bir gün uzatmaya değer mi bilemiyorum :)

Bence değer. Sürmene deyim beklerim uğramadan geçmeyin burdan.

normalde tam hatirlamiyorum ama 500 yada 750 metreden uzun tunellerden bisiklet gecisi yasaktir.bununda en onemli sebebi oksijen yetersizligidir.fakat pek cogumuz bu tunelleri kullanmisizdir bu konuda verebilecegim tavsiyeler

oncelikle cok sagdan gitmeyin cok fazla izgara ve cukur oluyor.aydinlatmalarinizi takip sag seridi ortalayin.

fazla nabzi yukseltmeyin nefesinizi hizlandirmayin ama buna ragmen olabildigince hizli olmaya calisin.

uzun tunellerde surekli arkanizda arac varmis gibi ses duyarsiniz yada soyle diyeyim tunele giren her arac hemen arkanizdaymis gibi ses verir cok fazla arkaniza bakmayin aydinlatmaniz tam ve seridi ortaladiysaniz zaten size korna calmadan ustunuzden gecmez :)

tum bu tecrubelerim 1-3 km uzunlugundaki tuneller icin daha uzunlarinda nasil bir ortam var oksijen acisindan bilmiyorum.

2 yaz önce Batum Samsun arası yaptigimiz turda tünellerin tamamindan gecmistik. Tavsiye ettigimden değil ama Çakar yakarsaniz bir problemle karşılaşacağınızı sanmıyorum. Nefise Akçelik tunelini doğudan batıya doğru geçmiştik ve eğim aşağı olduğundan çok çabuk bitmişti. Oksijen konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadık. Tünel içinde fazla hava akımı olmadığı için ve belki eğimin yardımıyla 40-45 gibi hızlarda bitirmistik tüneli. Tunellerde özellikle kamyonlar gürültüsü ve yankisi epey rahatsız edici. Imzamdaki Blogda konuya ilgili detay bulabilirsiniz.

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Tepkiler: Ali D.
Yorumlar için çok teşekkürler çok faydalı oldu. Ama ben yolu uzatacağım sanırım. Denize girilebilecek çok güzel yerler var. Hasan arkadaşımın da dediği gibi doğal güzellikleri kaçırmak istemem :) Ayrıca eski yolda su olukları var. Çok lezzetli. Mükemmel yerler. Tek sorun viraj ve yokuş. Babamla birlikte çıkacağım tura o benden daha fazla zorlanabilir.

Geçen yaz Karadeniz sahil yolunda bisiklet sürdüm. Bazı tünellerden geçmek zorunda kaldım. İnsan çekiniyor ama ışıklarınızı açarsanız sorun olmuyor. Oksijen sorunu olacağını sanmıyorum.

Kardeşim bugün ordudan fatsaya gidip gelicektim tura çıktım bilmediğim için başımda bere vardı elimde de yün eldiven vardı neyse zar zor iyisiyle kötüsüyle ordudan fatsaya kadar yaklaşık 2 saatte gittim o en uzun nefise akçelik tünelinden de geçtim bayağı uzundu orda ortalama 50 km hız yaptım giderken bişey olmadı oysaki gelirken o uzun tünelin orda bi karayolları arabası önüme çekti ekipman felan sordu Allahtan arka ön stop lambaları birde led vardı birde kenardan gidiyordum Beni bilgilendirdiler Allah razı olsun normalde yasak ekipmansız olanlara ama ekipmanlı olanlara yasak değil siz siz olun ekipmanlı bile olsanız asla çok uzun tünellerden geçmeyin unutmayınki siz ne kadar iyi bir sürücü olursanız olun karşınızdaki uykulu yada alkollü olabilir mazallah canınızdan olursunuz neyse iyi akşamlar :)

Ben ısparta'dan antalya'ya bisikletle giderken (oralarin gunesini bilen bilir) gozumde gozlukle tunele daldim. Epey de hizliydim. Hem tunelin karanligi, hem gozumun cok fazla isiga alismasi hem de gozumdeki gozluk yuzunden birden heryer kapkara oldu :) ne oldugunu anlamadan kendimi yere yapışmış olarak buldum :) kısacasi tüneller epey tehlikeli olabiliyor. Birinci ağızdan size tavsiye :)

Grup olarak dört kez Nefise Akçelik tünelinden geçtik. Yaklaşık 4 km uzunluğunda Türkiye'nin en uzun tünelidir. Tünele girmeden önce Kırlı Köyü tarafında olan Karayolları Şefliği'ne bilgi verdik. Tünel uyarı tabelalarında "tünelde bisikletliler vardır dikkat" yazıları yazdılar, ayrıca tünel içi hız sınırı 80'den 50'ye çekildi geçişimiz esnasında. Dönüşte tünelin diğer tarafında bir telefon kulübesi var, oradan arayıp bilgi verdik, yine aynı önlemleri aldı tünel işletme şefliği.
Tek başınıza o tünelden geçmenizi tavsiye etmem, çok tehlikeli.

@Ali D.
Nefise Akçelik'ten geçtim. Yasak değil ama 3820 metreyi tünelden geçmek tedirgin edebilir insanı. Tünele geldiğimde, bir sürücü bana yardım etmek istediğini söylemişti ve onun sayesinde rahat bir şekilde Nefise Akçelik'ten geçmiştim. Ordulu'lar çok yardımsever insanlar; eminim size yardım edecek birileriyle karşılaşırsınız.

Bu arada, ben sizin yerinizde olsam asla Nefise Akçelik'i kullanmam. Sola sapın; kıyıdan Yalıköy, Medreseönü, Yason ve Perşembe tarafından devam edin. Muhteşem manzarası olan, çok güzel bir yol bu yol. Tünelden geçtiğim zaman, o yolu bilseydim, asla tünele girmezdim.

@Ali D.

Ölürsün.

Aslında kısa cevap bu. Örneğin Nefise Akçelik Tüneli'nde emniyet şeridi yok, çoğu tünelde olduğu gibi. Ben o riski göze alamadığım için yürüdüm; 48 dakika sürdü. Karadeniz sahil yolunda birçok tünel var, Pazar Tüneli, Arhavi Tüneli, Araklı Tüneli... Birinde çarpmazlarsa diğerinde çarparlar.

Bir de, Hopa'dan Samsun'a gideceksen, birçok tünele girmeden sahildeki yoldan geçebilirsin.

Bence en iyisi Bolaman virajlarının tadını çıkarmak, bir de Yason Burnu'nda çadır kurup güzel bir gece geçirmek. Bir de Uzunsaçlı'da çay içersen, oh mis.

11179 dosyayı görüntüle

_________

Işıkları yakınca sorun olmayacağını söyleyen arkadaşlar olmuş. Ben de ekleyeyim, kask da takın. 70 km/s ile giden tomruk yüklü kamyonlara karşı iyi koruma sağlar.

Bu arada, kim canlandırdı bu başlığı yahu?

Hey Gidi Azmı Geçtim O Tünelden Tek Olduğum Zaman Arada Yaya Yoluna Çıkıyorum Korkudan Araç Sesleri Adamı Korkuyutor Hele Tır,Kamyon Varsa:D Sahil Yolu Daha Güzel Ama Yarın Gidecektik Frenin Kartuş Pimi Düştüğünden Rampa'da Gözüm Yemiyor Fren Çıkar FilanP5170487.JPG

• Beğen
Tepkiler: Rocketman
Geri