Scudo Sports

Vegan beslenme

@salih67 paylaşımınız için teşekkürler.. Canan Hoca'nın tüm kitaplarını okudum, bir kaç yıl öncesine kadar sıkı bir takipcisiydim. Bahsettiği bilgiler eski olabiliyor maalesef, bu sebepten bazen komik duruma düşebiliyor
Video 4 dk , what the health belgeselinden alt yazılı bir kesit.

Scudo
İnsan beynine en çok benzeyen beyin, babun beyniymiş diyorlar. Vahşilik kanımızda var :D Hayvanlarla beslenme ve onları kullanma konusunda bayaa benzermişiz...

Size yanlış bilgi vermişler. İnsana en yakın primat türü Bonobo dur. Çok uzun bir yazı değil okursunuz.

(link)

@Abdullah ozturk

Şükürki şempanzeler kadar yamyam değiliz
Bonobolar kadar hippi, anaerkil, komünist, seks düşkünü olduğumuzu da pek göremiyorum. Bonobolar da tamamen otçul değil. Küçük hayvanlar ve yumurta, bal vs. yiyorlar. (link)

En yakınının hangisi olduğu tartışılır. Dünyadaki insan topluluklarının hemen hemen hepsi ataerkil iken çoğunluğu anaerkil olan bonoboların en yakın olduğunu söylemek mümkün değil.

Konuyu fazla mı dağıttık :D Aslında ikiye bölünebilir. A) Vegan beslenirken dikkat edilmesi gerekenler B) Veganlığın ahlaki yönden tartışılması.

@gezgin gezer Sapiens in tarihsel gelişimini tam bilmediğiniz için böyle düşündüğünüzü varsayıyorum. Yamyamlık, modern insanın onbinlerce yıllık tarihinde yakın tarihe kadar getirdiği ve dünya üzerinde yaygın bir beslenme yada ritüeldi. Yazı Çok uzun değil okuyabilirsiniz
(link)

bu başlık altındaki paylaşımlarınızı takdir ediyorum ve devamını getirmenizi istiyorum. İnsan Evriminin sadece fiziksel olmadığı, kültürel evrimin de var olduğundan yola çıkarak ; zorunluluk ve imkansızlık döneminde yapılmış hayvansal beslenme yönteminin artık modern çağda zorunluluk olmadığını, evrimimizin hayvanlardan uzak beslenmeye gittiğini sizin paylaşımlarınızla da karşılaştırma yaparak gorebiliyorum. Akrabalarımızı incelediğinizde bize yaklaştıkça hayvansal beslenmenin azaldığını sizin de gördüğünüzü anladığınızı varsayıyorum. Kaldı ki şempanzenin ete düşkünlüğünü kendinizce kanıt alıp, aynı primatların sex hayatını ve sosyal ilişkilerini ilkel bulmanız, çogu hayvan eti sever muhafazakar düşüncelilerin ortak noktası.
Dediğim gibi; sizinle birlikte, ilkel olan geçmiş ile görecek olduğumuz geleceği daha iyi gösterebiliyoruz.
Ahlaki olarak tartışacak durum yok ; sömürüye karşı duran, zayıf hayvanların, güçlü insanlar tarafından kullanılmamasını isteyen veganlığın daha ahlaki olduğunu anlamamanız için cidden bilgisiz olmak lazım.
Syg

@Abdullah ozturk konu amacı dışına çıkmış olduğu görülüyor. Konu hakkında yazmayı düşünmüyordum ancak saldırgan, hakaret içeren, kara propaganda içeren... yazdıklarınızı görünce yazmak istedim. Hepsine değinmeyeceğim ama yazdıklarınızın çoğu yanlış. arkeofili deki yazı evrimcilerin teorisi. Yani bilgi değil. Bilim dünyasında onay bulmuyor. Yazıda konu edilen insan değil; Evrimcilerin insan atası kabul ettiği insan dışı türler. Yamyamlık yakın zamana kadar afrika kabilelerinde ender olarak zaten görülmüş. Yazıyı okuduysanız moder zamanda komünist ülkelerde sıklıkla görülmüş. Aynı site daha önce -3000 yıl öncesinde hz. isa betimlemesinin bulundugu saçmalıgını yazmıştı.Yine aynı site moğol ve Türk kadınlarının törenlerde giydiği giysilerin kollarındaki ahşap keçi toynağını ilk penis diye yayınlamıştı..... Önceki paylaşımda videosunu yapıştırdıgın dr. suat aynı senin gibi yanlış bilgilerle sadece propaganda amacına yönelik videolar paylaşıyor. süt içmenin sağlıklı yolu nedir videosunda -sütün 15 dk dan fazla kaynaması durumunda tüm protein ve besin değerlerinin neredeyse sıfırlanacagını - söylüyor, YANLIŞ...sütte %5-8 oranında protein varken yoğurtta 10 , çökelekte 20 gibi artan oranda var. Yazdıkların diğer kısımlar da aynı.. Düzgün cümle yazımlarınızdan anlaşılacağı gibi iyi bir kitap okuyucusunuz ama sadece propaganda kitaplarını okudunuz da açık. Tıpkı hayvanseverler (politik olarak), eşcinseller , veganistler! ateistler,.... vb gibi karalama, saldırı, hakaret, popüler yandaşı referans gösterme, toplum kural ve gelenekleri tanımama... yöntemlerini seçmeniz yanlış. Daha çok yazmak isterdim ama sıkmaya gerek yok.

@Genco.
aynı tepkiyi kendisini evrimci biyolog, evrimci antropolog.. olarak adlandıranlara da verdiğinizi umuyorum.

@asibol

sadece hayvanlara eziyet etmiyorlar ki, bildiğin alelade çiçeğe de yapıyorlar. serada çiçek yetiştirenlerde annemin dikkatini birşey çekmiş, siyah brandalar. nedendir diye sormuş, çiçekleri şaşırtıyorlarmış üreticiler. bir günde birkaç günü birden yaşatarak bir sezonda 4 kez çiçek alabiliyorlarmış. ne var ki bunda diyebilirsiniz. eziyet gibi geldi bana.

Yamyamlığı bıraktım, komünistlik de nasip kısmet inşallah.

@Genco.
Yamyamlığı bıraktıysan k.. olamazsın. nerdeyse ilk koşulu, POL POT , Kamboçya da kızıl kmerler adlı s0l gerilla örgütünün kurucusu 2 milyona yakın tamamı eğitimli kamboçyalıyı yedi.++++SOSYALİST işçi partisi lideri hitlerİN 2.dünya savaşında ölen 6o milyonun insanı yediği söylenir...K*m..t sözcüğünü görünce konuyu politikaya taşıma eğilimine girmeniz kolaycı yol...

@Abdullah ozturk
Ahlak nedir?
@moaktas
Burada şu ''ateistler'' söyleminizi düzeltme gereği duyuyorum..
Bu kelimeyi kullanmanız doğru değil..Çünkü böyle bir insan topluluğu bulunmuyor..Ateistler şöyledir veya ateistler şuradadır tarzında bir genelleme yapılamaz..Her türlü dogmadan kendini ırak gören birisi ateisttir ve ateizm,bireysel bir duruştur..Ateizmi bir din veya ideoloji gibi görerek,bir yerlerde ateistlerin olduğunu iddia etmek doğru değil..Her türlü dogmadan uzaklaşmakta,bir ortak nokta değildir..Teşbih yapayım..Bir zamanlar Fenerbahçe futbol kulübünün taraftarı olan bir kişi,bir takım nedenlerle bu taraftarlığını bıraktığı zaman,bu kişiyi ''takım tutmayanlar'' diye bir topluluğun içerisine sokamazsınız..Zaten bu kişinin takım tutmasının nedeni,çevresinin kişiye yaptığı toplumsal baskıdan dolayıdır..!

@ahlaksız
@ahlaksız Üstadım nickinizden yola çıkarak ; "sizde olmayan şeydir" diyorum :)

Şaka bir yana, insanın diğer insanlar ve çevresi ile ilişkilerindeki değerleri ve ilkeleridir.. Kimine göre vicdandır, kimine göre yardım etmek, kimine göre kötülük yapmamaktır. Tercih size kalmış üstadım, belli bir kalıba sokmak zorunluluğu yoktur. Genel olarak "iyi" dir.
Syg

@ahlaksız
kesinlikle haklısın. çerçevesini çizdiğiniz ateistler için ben de düzültiyorum. Ancak tabirdeki kastım şu: ateizm adına dernek, kuruluş kuranlar, bir düşünce etrafında örgütlenen , aralarında açık organik bağ olan topluluklar, en önemlisi propagandasını yapan topluluklardır. Konu ettiğiniz ateistleri ben de dışında bırakıyorum. Adam hayvansever ! ama erkek civcivlerin canlı makineden geçirilip hammadde yapıldıgı mama endüstrisini yırtınırcasına destekliyor. hayvanların kısırlaştırılmasını teşvik ediyor. evi diğer canlılarla paylaşan, TÜM hayvanları seven birisi olarak bunları görünce kendime asla hayvansever demem. adam vegan ama markette aradıgı vegan
döner, vegan yoğurt, vegan iskender!!!! markette satılan vegan ürünlerin nerdeyse tamamı vegan olmayan yiyecekerin imitasyonları..
kast ettiğim ateizmi de bu nedenle konu içine dahil ettim. Uzun bir süre ateizmin! sorularını ve gerekçelerini öğrenmek istedim. baktım ki hep hakaret , cevabı olan aynı soruları milyonlarca kere tekrar etme, ağır propagandası yapıldıgını görünce öğrenemeyeceğim düşüncesiyle vazgeçtim. abdullah adlı üye arkadaşın yazdıklarında ağır hakaretler var. diğer yazımda saydıgım gruplarla aynı yolu izlemesine cevapsız kalamadım.

Konunun başlık dışına çıkmasına etken olmaktan rahatsızım. C.Karatay vesilesiyle gündem olmuşken , değerlendirip bilgi paylaşmak daha iyi. ben bu başlığa bu nedenle girmiştim.
konuyu asıl odaga çekmek adına veganlık konusunda düşüncelerimi yazayım: yaşamı boyunca protein içermeyen (sıfır protein) gıdalarla yaşamak zorunda olan metabolik bozuklugu olan oğlumun babası olarak ben de et süt ve türevleri içermeyen beslenme biçimine geçmek istedim. 8-9 yıl önce araştırmalarımda bugün slogan olarak kullanılan propagandan sözcüklerini duyunca veganlık konusunda öğrenemeden vazgeçtim. karatayın dediği gibi hastalık mı değil mi bilmiyorum ama etiik tarafı dışında bana göre sağlıksız, tahılları bırakıp protein ağırlıklı beslenme denememde en sağlıklı hissettiğim dönemdi. kendimce başka nedenlere bağladıgım sebebi tahıl olan tüm rahatsizlıkları yaşamadım. nalerji , uyku bozuklugu vb. veganların ana besinleri olan olan tahıl ve meyvelerin çoğu genetiği bozulmuş gıdalar. orta asya meyvesi olan elmayı Türkler den öğrenip alıp genetiğini ve adlarını değiştirip goldan starking ,, olarak bizi pazarlayan başta ingiliz ve AB ülkeleri besin değerlerini nerdeyse sıfırlayıp verdi. diğer tahıl ve meyvelerde de durum aynı. paylaşılan videolarda sporcuların ek aminoasit ve vitamin almadan başarı elde etmesi imkansız. kısa tutmak adına şimdilik bu kadar.

@Abdullah ozturk
Saygı karşılıklı Abdullah bey:)

Kimine göre diyorsunuz..Yani göreceli bir şey..Yani iyilik dediğiniz şey de göreceli bir şey..O zaman alıntı yaptığınız yerde,hatalı olduğunuzu kabul ediyorsunuz;
Ahlaki olarak tartışacak durum yok ; sömürüye karşı duran, zayıf hayvanların, güçlü insanlar tarafından kullanılmamasını isteyen veganlığın daha ahlaki olduğunu anlamamanız için cidden bilgisiz olmak lazım.
Yani ne ahlak diye bir şey var,ne iyilik diye bir şey var,ne de veganlık ahlaki/iyi/doğru bir seçim..Veganlığı ahlak veya iyilik kelimelerini kullanarak kutsallaştırmamak lazım..
Size göre veganlık çok doğru bir şey olabilir ama tamamen ''size göre'' işte..
@moaktas
Ateizm derneği gibi kuruluşların ateizmi yaymak gibi bir amaçları olduğunu sanmıyorum..Bu tarz kuruluşlar,genelde toplum içinde görülen ayrımcılıklarla,hukuki anlamda savaşmak adına faaliyet gösteriyorlar..
Siz de benim gibi insanların tutarlı olmasını istiyorsunuz..Yalnız fazla ümitli olmamak lazım bu konuda..Bu coğrafyanın insanı biraz gariptir..Öyle tutarlı,iki yüzlü olmayan,dürüst insanlarla karşılaşma olasılığınız çok düşük..

Yeni bir vegan beslenme başlığı açılmasını ve en baştan trollük konusunda sağlam denetlenmesini talep ediyorum.

Mis gibi konu ağlama ve trolleme duvarına dönmüş. Bilgi ve tecrübelerini paylaşıp katkı sağlamaya çalışan insanlar gerçekten çileden çıkartılıyor bu forumda.

İnternetin en kötü yanı, sanırım, vasat kişilere yetkin kişilerle tamamen aynı fikir beyan etme fırsatını sunması.

@Watts Per Kilo Sanırım bisiklet sporunda vegan beslenme diye açılırsa konu, en azından veganlığı, ahlaki yönünü tartışanları konu dışı tutmak daha kolay ve yerinde olacaktır :harika:

• Beğen
Tepkiler: Abdullah ozturk
Geri