Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Vegan beslenme

@SisTurkiye
Peter Sagan kendini vegan olarak tanımlamıyor tam olarak, vegan beslenmeyi tercih ettiğini söylüyor. Vegan yaşam tarzını benimseyen hiç kimse bazen et, yumurta, süt vb. ürünleri tercih etmez, ha sağlık veya performans amaçlı yapıyorsa da yaptığı kendisini ilgilendirir. Jel ürünlerinizin vegan olmadığını da söylemişsiniz, ben sizin jellerinizin çoğunu kullanıyorum ve kullandıklarımın tamamı da veganların kullanımına uygun ibaresi barındırıyor ambalajlarında. Yanlış bir bilgiyi, yanlış bir yerde paylaşıyorsunuz. Biz burada insanlarla veganlığın uygunluğu, uygulanabilirliği üzerine konuşurken sizin çıkıp bir markanın temsilcisi olarak doğruluğu konusunda tam olarak net bilgilerin olmadığı ifadeleri paylaşarak ürünlerinizin tanıtımını yapmaya çalışıyorsunuz ve bu ürünler de vegan değil. Bu nedenle yapmaya çalıştığınız iyi niyetli olsa da yanlış. Söylediklerinizi bir forum kullanıcısı yazsa sorun olmaz, oturulur tartışılır, fakat bir firmadan gelince anlamsız ve yanlış yönlendirici oluyor. Veganlığı seçenlerin geneli veganlığın birçok yönünü tartmıştır, tartmaya ve araştırmaya da devam etmektedir ki ben de sağlık alanında çalışan bir profesyonelim, illaki adı diyetisyen veya doktor diye bu kişilerin yönlendirmeleri doğru olacak değil. Daha önce de epey detaylıca anlatmaya çalışıp anlamaya çalışmayan kişiler yüzünden paylaşımlara devam etmeme kararı almıştım, bu da yine bu konudaki son mesajım olacaktır. Konuyla ilgili bilgi almak isteyen olursa özel mesaj atması durumunda elimden geldiğince bilgi vermeye yine çalışacağım.

Saygılarımla.
 
Scudo
@Pureal

Sayın Pureal

Peter Sagan örneğinde siz de diyorsunuz Vegan gibi ama yine kendine göre farklılıkları var. Biz de tam bunu demek istemiştik ama nedense bazı insanlar bu konuya sert şekilde karşı çıkıyor. Asıl tartışma noktamızın çıkış noktasına gelelim, protein alımına destek olması için bizim protein tozu takviyesi önermemiz değil mi? Biz bunu önerdiğimizde "Neden vegan/vejeteryan beslenme anlayışını benimseyen insanlara hayvansal ürün öneriyorsunuz?" diyerek karşı çıkılmıştı fakat bu konu kişiden kişiye değişiyor işte, aynı Peter Sagan örneğinde olduğu gibi... Bize de vegan/vejeteryan olduğunu söyleyerek gelen protein açığını istediği gibi kapatamadığını söyleyerek protein desteği almak isteyen müşterilerimiz olduğu için onların görüşlerinden yola çıkarak önerilerde bulunduk ama sanki vejeteryan düşmanıyız gibi bir algı oluştu. Ne yapalım o müşterilerimize mi kızalım biz de ? Böyle algılandığımız için üzgünüz açıkcası. Jel konusuna gelince haklısınız eskiden bu ibare yoktu sebebi hayvansal jelatin ya da aroma çeşidi vb gibi bir sebepten olabilir yoksa karbonhidratın zaten hayvansal bir kaynaktan gelme ihtimali yok, ama şuan ben de kontrol ettiğimde bazı aromalarda ibarelerin alındığını ve hayvansal içerik kaynağının içindekiler bölümünde olmadığını görüyorum.
 
@SisTurkiye


Verdiğiniz bilgillerden yanlış olanların doğrusunu belirtmek zorunda kalıyorum, tarzımdan dolayı kızmak olarak algılamayın lütfen. Bununla birlikte veganlık ve bitkisel beslenme hakkında bildiklerinizin yüzeysel ve az olduğunu , yine yazdığınız cümlelerden anlıyorum .Kızmak kimsenin haddine değil.

Şunu lütfen unutmayın , Vegan yada Bitkisel ağırlıklı beslenen kişiler yediklerinin çeşidine ve içeriğine tahmin ettiğinizden çok daha fazla özen ve dikkat gösterirler. Neyi-Ne kadar yememiz gerektiğini biliriz, hatta çoğumuzun önümüzdeki bir haftalık öğünlerimizin planı hazırdır, markete pazara çıktığımızda alacaklarımız bellidir, sıradan beslenenlerden daha çeşitli besleniriz . Eksik beslenme tarzı cümleler Veganlar için çok da geçerli cümleler değildir. Sizin müşterilerinizi istisna tutuyorum :)
Pro-athletlerin beslenmesi için çok bilgim olmadığı için bişey diyemeyeceğim , bununla birlikte branşlarında Dünya çağında başarılı olan sporcuların bitkisel beslenmeyi son dönemde öne çıkarmaları -tavsiye etmeleri bizim açımızdan mutluluk vericidir.

Syg
 
Veganlığın tanımı gayet net:

Çeşitli nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetme.

Bu tanıma uymuyorsa; kişi kendine istediği kadar vegan desin, vegan falan olmuyor, bazı hayvansal ürünleri tüketen bazılarını da tüketmeyen birisi oluyor.
 
Veganlığın bir çeşit besinsel mahrumiyet olduğunu düşünüyorum. Ne derlerse desinler hayvansal gıdalardan alınan ESANSİYEL bazı besinleri sağlayamadıkları açık. Hiçbir vegana müdahil olmamakla beraber, bir fikir olarak dahi savunulası yanını göremiyorum. Bakınız, bu kanalda çok güzel videolar var:

Buyrun "Vegans are loosing it":

Tarihte hiçbir vegan topluluk olmamıştır:

Ayrıca doğada veganizm diye bir şey göremezsiniz:

 
@Abdullah ozturk


Bariz olan şeyleri söylüyorum, videoda gördüğünüz "why vegans are complete retards" başlığı da bana ait değil. Bunun dışında benim kullandığım alaycı bir ifade yok. Vegan beslenmenin insanların doğasında olmadığını, vegan beslenme propagandası yapan kuruluşların da büyük kapitalist markalar olduğunu söylüyorum. Aksine gerçekleri duyduğunuz zaman siz savunmacı yaklaşımınızla benim medeniyet, saygı ve kültürden uzak olduğumu ima ediyorsunuz.
Teşekkür ederim.
 
@Berke Şahan Veganlık, hayvanların ölümü ya da eziyet görmesine neden olan her tür hareketten uzak durmak demek. Tercih fırsatı olduğunda her türlü hayvanın öldürülmesine, sömürüsüne karşı çıkar.
Vegan birey, varoluşunun doğası gereği, seçim yapma özgürlüğüne sahip olduğunu bilmekle kalmayan, yaptığı seçimlerin sorumluluğunu da üstlenen kişidir.

Bundan iki yüzyıl önce toplumların büyük bir kısmı siyah tene sahip insanların beyaz tene sahip insanlar tarafından köle olarak kullanılmasının doğal olduğunu düşünüyordu. Toplum tarafından kadın kimliğine atanan kişilerin erkek kimliğine atanan kişilerden “doğal” olarak aşağı olduklarına dair bir inanç vardı, bu sebeple bu kişilerin çalışması ve oy vermesi kabul görmüyordu. Tarih boyunca hemen hemen her ayrımcılık ve şiddet biçimi “doğa” referans gösterilerek haklı çıkarılmaya çalışılmıştır. Oysa bunların tamamı yanlıştı, hayvanları yememizin, kaynak olarak görmemizin ve kullanmamızın yanlış olduğu gibi. Hayvanlar söz konusu olduğunda konumuz neyin doğal olup olmadığı veya insanın otçul olup olmadığı değil adaletin neyi gerektirdiğidir.

Hiç kimse, bir doğum kliniğine girip yeni doğmuş bebekleri öldüren bir seri katilin, bunu zaman zaman erkek Aslanların ve Babunların yapıyor olduğunu söylemesine kulak asmaz, saçma gelir. Ancak söz konusu hayvan kullanımı olduğunda hayvanların da birbirini yediği argümanı mantıklı bulunur. Bunun sebebi türcülüğün zaman zaman mantıklı düşünmemizi engelleyecek kadar derin ve yaygın olmasıdır.
Syg
 
@Berke Şahan
Doğada et yiyen hayvanları paylaşmışsınız. Bu çok normal bir şey değil mi zaten? Aslan süpermarkete gidip yiyecek alacak değil ya? Onun doğası o şekilde. Aksi mümkün değil. İhtiyacı olanı yiyor. Aslan ve insanı bir tutamayız ki. Her şeyimiz farklı. Habitat farklı bir kere. Çok sağlıklı bir karşılaştırma değil.

Ayrıca vegan beslenmenin propagandasını yapmak neden kapitalistlere düşsün anlayamadım. Kapitalist firmalar tam aksine pazar paylarını kaybediyorlar. Bu yüzden danone gibi firmalar bitkisel süt markalarını satın almaya başladı.

Vegan olmasam inanacağım yani. Pazardan aldığım yiyeceklerle kapitalistlerin propagandasının ne alakası var yani? Yoksa pazarcılar da mı kapitalist şirketlere çalışıyor? :O

Vegan felsefe şu an bir çok firmayı tehdit ediyor. Bununla başa çıkamayacaklarını anladıkları için vegan alternatif ürünler çıkarmaya başladılar. Ama yediğimiz şeyler belli olduğu için çok fazla paketlenmiş gıda kullanmıyoruz. Pazar beni doyuruyor mesela. Marketten aldığım şeyler chia, keten tohumu falan oluyor..
 
@alcest
Vegan yada vejateryen değilim. Ama bu başlık altındaki yazıları okumaya ve anlamaya çalışıyorum. Bu veganligin çıkış yeri, gelişmiş ,hemen hemen tüm sektörleri endüstrileşmiş toplumların şehir merkezleri sanırım. Kaynak yazı yada videolar bile - menfi yada muspet yaklasan - yabancı menşeili. Yavaş yavaş bizim ulkemizi de kapsayan bir yaşam şekli sebebiyle bizlere de ucu dokunuyor.
Kısaca soyle sorayim: Asyanın Afrikanın yada Güney Amerikanın bir köyünde yaşamını sürdürmeye çalışanların pek ilgi alanı olmadığını düşünüyorum. Yaniliyormuyum?
 
  • Beğen
Tepkiler: notforheaven
@Abdullah ozturk
@alcest


Doğamızda türcülük her zaman olduğu gibi hâlen var ve elbette sağlıklı olan da budur. Yine dediğiniz gibi tercihini veganizm yönünde kullanacaklar sonuçlarını bilerek veganizmi düşüneceklerdir. Ben de hayvansal gıdalar tükettiğimde daha iyi hissettiğim ve ihtiyaç bildiğimden dolayı tüketiyorum, tıpkı doğadaki hayvanlar gibi. Bununla beraber Sayın @alcest' in de dediği gibi bir aslanla bir insanı bir tutamayız. Aynı şekilde bir kuzu ile bir bebeği de bir tutamayız. Veganizmin yeni-doğan ve akıl barî olmayan çocuklara dayatılması küçük kuzuların yenilmesinden daha âdil değildir. Veganlığın küçük çocuklarda zihinsel geriliğe sebep olabileceğini biliyorken insan yavrularının kuzulardan değersiz olduğunu söylemek mantık dışıdır:
(link)

Danone kapitalist firmaların başını çekiyor. Aynı şekilde Nestle' de geçen günlerde 1milyarlık vegan ürün yatırımı yapmıştı. Danone nut-based süt üretimini satın alarak yine insan haklarına değer vermediğini gösteriyor. Sandığınız gibi beyaz insanın siyah insana sözde üstünlüğü bitmiş değil. Hâlâ kaju üretiminde günde birkaç dolara saatlerce çalıştırılan binlerce siyahî insan var. Fakat hayvansal gıda tüketiminde insanın insana değil türün türe üstünlüğü var ki bu da normaldir.
 
(link)

"Daha önemlisi, beceriksiz ve bilgisiz vegan ebeveynlerin verdikleri zarar meselesindeki nedensellik ile etle yetiştirilen çocukların ileride sağlık sorunu yaşaması ihtimalindeki nedensellik apayrıdır. Biri, tıbbi ve kuramsal (ve genel geçer pratikte) zararlı olmayan ve olmaması gereken faydalı bir pratiğin, yanlış uygulamayla zararlı hale gelmesiyken, ikincisiyse tıbbi ve kuramsal (ve genel geçer pratikte) zararlı olan bir pratiğin, kimilerinin istisnai bir şekilde bundan zarar görmeden kurtulabilmesi nedeniyle olsa gerek, norm haline gelmesidir. Nasıl Vehbi Koç’un doksan beş yaşında vefat edene dek sigara içmesi, kötüden örnek olmaz zira, sigara tiryakiliğinin zararlarını açıklamıyorsa, ekmek arası patatesle beslenen veganların kan değerindeki aksaklıklar da veganizm tartışmasında ciddiye alınan bir örnek olamaz."

sitede başka "vegan" yazıları da var:

(link)
 
@bisikletgundemi


Ne kadar sağlıklı bir vegan diyet yapsanız da hayvansal besinlerinin sağladığı esansiyel aminoasit, protein ve vitaminlerden mahrum kalabilirsiniz. Elbette et yiyen ve vegan diyet yapanların sağlık durumlarını karşılaştırmak yanlış olacaktır çünkü yazıda geçtiği gibi ekmek arası patates kızartmasının vegan olması gibi (hayvansal yağ ile de pişirilmiş olsa) kızartılmış yumurta da trans yağ içerir ve sağlıksızdır. Kaçırdığınız nokta şu:
Küçük çocukları "esansiyel besinlerden mahrum bırakmak" mantık dışıdır.

Yazıda geçen "Oysa, bebeklere ve hamilelere zararlı olmadığı kanıtlanmış bir beslenme alışkanlığıyla, orta ve uzun vadede zararlı bir alışkanlığı mukayese edip, zararsızı günah keçisi ve toplum sağlığı düşmanı ilan etmek elbette bilimsel değil, siyasi bir yaklaşımdır." ifadesi de yine çok güzel bir propaganda örneği. Hiçbir dayanak göstermeden vegan diyetin zararlı olmadığını söylüyor fakat sanırım bilmiyor ki bu "olmazsa olmaz" besin ögelerini almak isteyen veganlar kutu kutu supplement alıyor.


*Bu tartışma bir yere varır mı bilmiyorum çünkü veganizmi tabiri caizse kült olarak benimseyen sizlerle tartışıyoruz ve buna saygı duymak gerekir; benim esasen vurguladığım nokta şu, "Veganizmi sağlıklı gösteren ve doğadaki beslenme tarzımızın tam tersini bize öğütleyen her kuruluş yeni dünya düzeninin ve kapitalizmin kuruluşudur. Bunu yapan kuruluşlardan aklınıza sadece Danone gelmesin, Amerikan Hükümeti, Dünya Sağlık Organizasyonu ve ABD Tarım Bakanlığı gibi büyük kuruluşlar dahi bunun içindeler."
 
@Berke Şahan

Kaynak gösterdiğiniz "doktor uyarıyor" haberinde son cümle şöyle:

"According to Lund, one should not completely remove meat, eggs and dairy products from small children’s diet without first consulting with a dietician."

Bu da açık ki yanlış uygulamalara yönelik bir uyarıyı ifade ediyor, veganlığın yanlışlığını değil. Veganizm karşıtları hayvansal besinlerin "esansiyel" olduğu iddiasıyla her şeyi çürütebileceklerini sanıyorlar. Veganlar da böyle bir iddia temelsizdir diyorlar. Şu doktor şöyle dedi, hayvansal besinler esansiyeldir, gibi kaynak ve iddialarla bu tartışma yürümez maalesef. Ayrıca "Doğamızda türcülük her zaman olduğu gibi hâlen var ve elbette sağlıklı olan da budur." önermesi de temelsizdir. Kaldı ki türcülük beslenme şekli ile tanımlı bir kavram değil.

Tartışmaya bu şekilde devam edemeyiz. Sağlıcakla kalın.
 
Komplo teorileri her mevzuda olduğu gibi burada da havada uçuşuyor. Ben etik gerekçelerle vegan oldum ve vegan olmadan önce daha fazla marka ürün tüketiyordum. Bir kere abur cubur alışkanlığım neredeyse sıfıra indi. Bitkisel sütümü evimde yapıyorum. Onun dışında baklagilleri, sebzeleri, kuruyemişleri küçük esnaftan ve pazardan alıyorum. Ha aksini de yapabilirdim. Sonuç olarak veganlığın çıkış noktası kapitalizmi yok etmekten geçmiyor ki. Hayvanların yaşam hakkından söz ediyoruz. Gelip ''bunlar kapitalistlerin oyunu'' demenin hiç bir manası yok. Öyle olsa dahi etik olarak vegan beslenme en doğru seçimdir.

Ayrıca doğumundan itibaren vegan yetiştirilmiş bir sürü çocuk gördüm. Hiç biri gerizekalı değildi.
 
  • Beğen
Tepkiler: 9magiko
iş veganların yada çocuklarının zeka oranına geldiyse durumunuz bayaa vahim arkadaşlar.. :acpsnr:


 
  • Beğen
Tepkiler: 9magiko
Etik nedenler ve veganlığı kült hâline getirme dışında -bir şaka yaparak- veganlığın sağlıklı olabileceğini söylüyorsunuz. Gelgelelim vegan kültünün youtube liderlerine bakınca niye öyle söyleyemiyoruz?
Bilim diye kağıt üzerindeki kolesterol rakamlarını okumak yerine gözümüzün gördüğünü söyleriz.

Ayrıca videoda adı geçen Leonardo DiCaprio veganizmin bir sağlıksız örneğidir:
187395


Onu geçtim, Gandhi de vegandı ve muhtemelen ithal gıdalar tüketmek yerine bizatihi kendi ülkesinden tertemiz kaynaklardan vegan besleniyordu. Bu adam sağlıklı mı sizce? Ya da kutu kutu supplement denilen ilaçlardan mı alması gerekiyordu?:
187384




"Veganlık kapitalizmin bir oyunu olsa dahi vegan beslenme en etiğidir."
Hayvanlar kadar insanlar sevilseydi, bu cümle çıkmazdı sayın @alcest
Ayrıca bahsettiğim şeyden sadece "bunlar ameriganın oyunu" kısmını anlatabilmişim, Bill Gates gibi milyarderler vegan pazarına yatırım yapıyorlar. Aynı zamanda BBC gibi dev medya kuruluşları bunların yandaş haberlerini yapıyor, ilginçtir; şuradan devam edebilirsiniz:

*Semavî dinlere inanan arkadaşlar için de bir şeyden bahsedeceğim. Siz bu da mı ameriganın oyunu demeden önce açıklayayım:
"Mecliste anlatılan şey muhataba uygunsa anlatılır." Bir kişi görür de aklına yatarsa diye anlatıyorum:
Veganizm satanistik yeni dünya düzeni manipülasyonlarından birisidir. Satanizm, Rabbi ve doğanın düzenini reddedip şeytanın yoluna gitmek ve doğanın işleyişinin tersine davranmaktır. Kur' an' da bu şöyle geçer:
"Onlara muhakkak emredeceğim de Allah'ın yarattıklarını değiştirecekler... Kim Allah'ı bırakarak şeytanı dost edinirse, şüphesiz, açıktan açığa büyük bir ziyana düşmüş demektir."

Doğada avcı-toplayıcı yaşam sürdük, işte doğanın düzeni budur.
 
  • Beğen
Tepkiler: BugAdam
Akademik bilim adamları dışındaki kişileri referans almamak gerektiğini bilecek olgunlukta ve yeterlilikte olduğunuzu düşünüyorum. Mesleği Youtuber olanların arkasına saklamanız, örnek göstermeniz komik olmuş ?
Komik olmayan ise iyice kapitalist satanist saçmalıklarına sarılmanız. Konuyu "İnanç" kısmına sürüklemenize alet olmayacağım. Yobazlarla (sabit fikirlilerle) tartışmam.
 
  • Beğen
Tepkiler: 9magiko ve alcest
@Abdullah ozturk


Çok yönlü düşünmedikçe basit insanlar olacağız. Semavi dinlere bağlı düşünce sabit düşünce de değildir efendim. Bildiğinizi okuyun. Selametle,
 
Heh, al sana vegan beslenme için güzel bir caps.
Vegan'lar brooks sele niye kullanıyor? şeklinde. Yani hayvan derisinden

187599
 
Geri