Scudo Sports

Vegan beslenme

@furkantrojka dostum olayı çok iyi özetlemişsin, işte tüm bunlar senin dediğin gibi daha fazla nasıl KAR ederim felsefesinden doğdu, tabiki et satmak daha karlı, biz de hangi beslenme ekomiyi düzeltir diye bir argümanla gelmiyoruz, bu sistemi getiren adamlar marsa yatırım yapmaya başladı bile, bunu nasıl durduruzu bulmaya çalışıyoruz.

Tabi ki komunizme geçilmeyecek, reyonlarda hayvansal her gıdaya alternatif geliyo dünyada 10 sene sonra tvlerde karatay yerine başka adamların tereyağını falan kötülediğini görüceksiniz ve insanlar koşa koşa bimden vegan döner alacak. Böyle böyle değişecek düzen.

Scudo
@moennig
Burada vegan kültürünü, kapitalizmi tartışmayı çok doğru bulmuyorum şahsen. Çok uzun uzadıya tartışılması gereken, sonucunda hemfikir olacağımız ancak yine yolumuza döneceğimiz bir tartışma oluyor genelde bu tartışmalar ve şahsen beni artık yoruyor.

Benim dikkat çekmek istediğim sıkıntı veganların bunu bir tercih olarak açıklayamaması sürekli bir sebeplere dayandırmaya çalışması ve bu sürekli bu sebeplerin ellerinde patlaması. Bu mantık vegan haraketin, herhalde en büyük zararı veriyor ve bunun farkında değiller.

• Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
@furkantrojka bana da aynı şeyi vegan olmayanlar yapıyor gibi geliyor. Vegan beslenmeden bahsederken argümanlarda konu aslanların öğün tercihlerine:) dine, kedi mamasına, dünya nüfusuna, coğrafyaya göre yemek kültürüne ve en son olarak da çiftçinin karına geldi.

Halbuki öğrenmek isteyen için bir sürü belgesel tonlarca makale var, bunların hiçbiri de kesinkes çürütülmüş değil.

Baştan beri söylediğim şey tüm dünyanın vegan olması değil zaten, insanların araba yerine bisiklete binmesi gerektiği gibi( artık işe giderken mi, her yerde mi, sadece kısa mesafe mi, haftada bir gün mü) beslenmesinden de eti çıkarması gerekiyor olabildiğince. Bunun bir savunması olamaz en fazla umrumda değil, nokursa olsun dünyaya ya da bedenime dersiniz saygı duyarım ama bir grup insan kafalarından illuminati gibi bişey uydurmuş inanıyor gibi bi safsataya kapılmayın. İnsanlığın vejeteryan olması gerektiğini 100lerce yıl önce bilim insanları söylemiş zaten.

@moennig

Konuyla alakası şu esasında, besinlere kolay erişebilmek. İnsanlık tarihinde toplumların gıdaya bu kadar kolay erişebildiği bir dönem olmamıştır herhalde (belli istisnaları elbet vardır). Yani diyorum ki afrika nın bilmem hangi gariban bölgesinde yaşasanız veganlık aklınızın ucundan geçecek en son şey olurdu. Yazdığınız pek çok şeyede katıldığımı söylemek isterim.

İzlemeyen elbet vardır diye şu güzel belgeseli paylaşarak kendi adıma kapanışı yapayım.

(link)

Ben yediğim etin kır hayvanı olmasını istediğimden kimi zaman sırf et almak için kuzey bölgelere giderim Kırklareli'de
(Kofçaz , Demirköy vs ) ormanlık alanlar ve gerçekten hayvandan o doğallık tadını alırım (nekadar bilemem ama yine daha doğal oşduğunu ve kır hayvanı olduğunu hissediyorsun) ha bu arada çok et yemem ama kimi zaman canım çeker yerim veya o bölgelere yaptığım gezilerde 1 kilogram alırım.

@abbot ya işte insanlar bir gün otururken, akıllarına bir şey gelip uydurmuyolar veganlığı, afrika gıda endüstrisinin olduğu bir yer değil ki veganlık konusunda ilerlesinler. Nükleer santrale de karşı olamıyoşar çünkü santralleri yok. Amadünyadaki tüm santraller patlama tehlikeine girerse bu afrikadaki olaydan bihaber insanı da etkileyecek biz de bunun için uğraşıyoruz.

Merhaba, öncelikle ben vegan veya vejeteryan değilim (şimdilik). İnsanoğlu binlerce yıldır tarım ve hayvancılık yapıyor, öncesinde avlanıyordu, ve besin sepetinde hep hayvansal gıdalar oldu.

Ama, bu işte de aşırıya kaçtık, köyünde iki inek beş tavuk besleyen ve örneğin ineğini hasta olunca, tavuğunu yumurtadan kesilince kesip yiyen insanlar, sabah ne yesem öğlen ne yesem derdine düştü. Ayda bir kez tüketilen et, tamamen doğal yöntemlerle elde edilen süt ve yumurta gibi yan ürünler, ayrıca giyinmek için yün ve deri bunların hayvanlardan elde edilip kullanılmasında ben o kadar sakınca görmüyorum, tabi dediğim gibi sanayileşmemiş sistemde.

Bir yandan da endüstriyel gıda üretimi olmadan bu kadar nüfus da olmayacaktı. İnsan çözüm üreteceğim derken, problem üretiyor aslında. Anlamamız gereken şey dünyanın kaynaklarının sonsuz olmadığı, dünyanın ve kaynaklarının bize sunulmuş sonsuz bir lütuf olmadığı, hayvanların da bizler gibi hisleri olduğu, doğal dengeyi geri dönülemez şekilde bozarak, kendimize ve gelecek nesillere zarar verdiğimizi, açgözlülüğümüzün belki de neslimizin tükenmesine neden olacağını görmeliyiz.

Vegan arkadaşların tepkisi şurada başlıyor bence, bir inekten maksimum ne kadar kar ederiz ? Nasıl daha çok tavuk ve yumurta üretip kar ederiz ? Olay bu hale gelince ne hayvan hakkı ne insan sağlığı hiçbir önem ifade etmiyor.

Yoksa elinde bir kötü olta, balık tutan, tavuk besleyen, yiyeceği kadarını avlayan insanın doğaya bir zararı olamaz, olsa olsa doğadaki besin zincirinin bir parçası olarak hayatına devam eder.

@hayatçokgarip dinler tarihi ile ilgili çok kitap okudum kitabı olan veya olmayan hiçbir dinde böle bir şey yok.

Ben vegan değilim aksine etoburum. Et yerim, hayvansal gıdalar yerim. Yemeyene saygı duyarım, istediğini yesin. Ama şöyle bir durum var, vegan tanıdıklarımdan öğrendiğime göre veganlar hayvanların katledildiğini savunuyor. Hayvansal gıdalar yemesek de başka şeylerden protein vs alabilirmişiz. Tamam da, bitkileri öldürünce katletmiş olmuyor muyuz ? Hayır o zaman kağıt da kullanmayın ağaçları kesiyoruz, kurşun kalem de aynı şekilde. Pamuktan yapılan ürünleri de kullanmayın sonuçta o da bitkiden geliyor.

vegan beslenen ve ultra maraton düzeyinde bisiklet süren dostum berk okyay var.
haftada 250 km sürüyor, sık sık 200 km.lik 2000 m. üzeri irtifalı turlar yapıyor. (link)
geçen sene TCR 'ye katıldı. TCR insanüstü bir yarış, merak eden araştırabilir.

@charlieselim

dostum, sen eline bir bıçak aldığında, tavuğa, kuzuya, ineğe doğru yöneldiğinde, aldığın tepkiyle, brokoliyi patlıcnı keserken aynı tepkiyi mi aldığını söylüyorsun?
bir ailesi, yaşam sürdürme içgüdüsü, kanı canı olan ama sesi çıkmyan balık bile çırpınarak tepkisini verirken, domates fidesi neden öylece duruyor?

yani doğada bitkileri ktletme, aşırı tüketim, bitki örtülerine soykırım gibi yine insan doğa savaşından doğan bir mesele var yine çevreye etki eden o başka bir mevzunun altında tartışılabilir.

onun dışında bu argümanın savunma refleksinden doğan içi boş bir genelleme.

bir tavşan gördüğünde iştahın kabarmaz, seversin geçersin. muzu görünce de kabuğunu soyar yersin. bir zamanlar aç kalmamak için avlanmayı bulan insanla aynı çevrede yaşamıyosun. yemek yemek insan için açlık değil fetiş bastırma haline geldi. sana patates cipsi yerine patates tdı alfığın bitakım artıklar satan yöneticiler kar için hayvanları sömürüyor, işkence ediyor ve dünya kaynaklrını en çok israf eden sistem haline geldiği için, dönüşmek zorunda olduğumuzu söylüyoruz, zaten dünya genelinde bi uyanış var, türkiyede bile veggy markası, vegan köfte,döber, şinitzel satıyor. içerik olarak hazır tükettiğiniz etlerde zaten et met yok o yüzden bu yalancı ama aynı tad ürünlere yönelmenizi tavsiye ederim, üstelik daha sağlıklı.

tüketim falan umrunuzda değilse bile burger kingden katledilmiş bir şey yiyeceğimize bean burger yiyin en azından yalandan bişey tüketirken az zarar vermiş olursunuz.

@moennig Veggy bu işi hayrına yapmıyo herhalde. Benzer ürün satan alternatif marka yok diye 300 gr vegan köfteye 14 TL fiyat biçmiş, kilosu 46 TL yapar. 1 kg mercimeği 5 TL'ye satan da bu işten kar ediyo. Demem o ki Veggy, dediğiniz gibi bi uyanıştan dolayı değil de piyasadaki boşluğu görüp bu işe girmiş. Mercimek köftesi zaten gayet lezzetli bişey, ne gerek var böyle paketli endüstriyel ürünlere.

• Beğen
Tepkiler: Işıklar Gazisi
Sanayileşme içerisine giren şeylerden kaçınmak lazım mümkün mertebe. Hammaddeni al kendin yap. Yani kahve mi içeceksin, 3ü 1arada adı altında ne olduğu belirsiz şeyler içeceğine al kahveni bas prese, şekerini sütünü kendin ayarla....

• Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
@firestone

dünya genelinde insanlarda bir uyanış var ddim üreticilerde değil, yani müşteride. dolayısıyla kar etme prensibiyle çalışan üreticiler buraya yöneliyolar. tabi ki dünya barışı için değil, kar etmek için. fiyat politikası da yine taleple alakalı, çoğaldıkça ya da rekabet başlayınca düşecektir. istersen mercimek köftesi de yiyebilirsin. migrostan hazır döner alacaklara önerim veggy döner alması.

yani veganlık demek işlenmiş ürünleri bırakıp doğal köyden beslenmek değildir. siz doğal ya da ucuz beslenmek isterseniz evde mercimek, nohut köftesi yapıp ekonomik ve doğal beslenebilirsiniz.

ama bu umrunda olmayan insanlar ha ne idüğü belirsiz, çöpe gidecek peynirlerden yapılmış krem peynir yemiş ha trakya çiftliğinin soya peyniri, biri en azından daha sağlıklı ve hayvan sömüryeni.

@moennig dostum tepki falan asıl bunlar arkası boş şeyler. O zaman felçli, tepki veremeyen bi hayvanı kesebilir miyiz? Domates, brokoli tepki vermiyor diye onları kesme gibi bir hak mı doğuyor bize?
Yeni doğmuş bir hayvan da tepki veremez... Böyle uzar. İkisinin de canı var.
Dünyada katledilen milyonlarca insan için böyle tepki verilmiyor ya en acı olanı da o.

ben uzayıp giden bir şeyden bahsetmiyorum ama insan refleks olarak savunmaya geçtiğinde böyle konuyu uzatıp gidebiliyor.

Vegan beslenmeden bahsederken dünyada büyük ya da küçük ölçekli bir çok sorun devam ediyor. Sen et endüstrisini beslemeye devam ederken katledilen milyonlarca insana bi faydan dokunuyor mu? Hayır, o zaman et yemeyi keserek katledilen hayvanları durdurbilirain.

İnsanların katledilmesi için bir şeyler yapmak istiyorsan, seni tutan bir şey yok. Bunu et yemeyerek de yapabilirsin.

Veganların hayvanların katledilmesi için bir şeyler yapıyor olması insan katline mi yol açıyor? Hayır, o zaman bu konuyu açmana gerek yok.

Senin dünyanda bitkilerle hayvanlar aynıysa, bir kuzuya karpuza bıçak batırdığın kadar rahat batırabiliyosan, başka sözüm yok hakim bey, sen vegan olmasan da olur. Ben aradaki farkı anlayan arkadaşlara derdimi anltmaya devam ederim.

başıma bir iş gelmeyecekse insan evrimine aykırı bir davranış olduğunu düşünüyorum.

@moennig karpuz canlı değil. Bitkinin bir meyvesi. Hayvan ürünleri kullanmak yasaksa, karpuz da bitkinin ürünü. İkisinin aynı şey olduğunu anlıyorsun ama dile getirmiyorsun.

3 - 4 aylık araştırma vs şeyler sonunda 2 haftadır hayvansal hiçbir şey üretmiyorum.Ancak peynir ve yoğurt konusunda ne yapıyorsunuz? Onları çok seviyorum.Et ve türevi her şeyi kestim.Tavuk da dahil.Yumurta zaten tecrübe ettiğim bir şey sonrasından beri yemiyorum, 4 ay oldu denebilir.Süt çok çok sevmeme rağmen soya süt'ü ile değiştirdim.Yoğurt ve peynir konusunda ne önerirsiniz? Ayrıca sizler takviye hapı gibi şeyler alıyor musunuz? Kendime vegan falan filan deyip hiçbir gruba dahil etmiyorum, haz da etmem öyle şeylerden.Sadece dediğim gibi hayvansal ne varsa uzak durmaya çalışan bir bireyim.

@I am the Uptown R. Yoğurt ve peynir çeşitlerini yurtdışında baya çeşitlendirdiler, tr de sadece trakya çiftliği peynir ve yoğurt yapıyo. Tek çeşit, bir dene istersen.

endüatriyel peynir ve yoğurdun yerine rahat geçer ama illa umduğunu bulamıyosan, canın çekiyosa ye derim. Önemli olan senin sürdürülebilir kendine göre bir beslenmeye sahip olman, bir şeyletin ikamesini bulamıyosan ve canın çekiyosa yemelisin. Belki lokal yerlerden, hayvanlara zarar gelmediğini bildiğin bi yerden almaya çalışabilirsin.( bu benim kişisel fikrim vegan birlikleri böyle düşünmez)

Benim bulduğum çare kahvaltıyı çok seven biri olrak peynir yerine sürmeleri koymam oldu. Avokadoya limon, tuz sıkıp sürme haline getirdiğimde, acuka, zahterli yağ, zeytin ezmesi gibi şeylet olduğunda peynir eksikliği çekmiyorum. Ama yoğurt ve peynir fermentasyonlu ürünler fazlaca turşu, sirke yemek istediğimi farkettim, öyle dengeliyo olabilirim.

Evdw badem sütü yaparken kalan badem artığına limon tuz sarımsak sirke koyup peynir yerine tüketebler var. Hatta bikaç gün dışarda bekletip fermente bile edebiliyolar. Ben bir kere denedim lor gibi sade bi tat alabiliyosun, makarna ya d böreğin içinde hissedilmiyo. Ama meşakatli gelebilir.

Dediğim gibi optimal olmakta fayda var, olabildiğince yapmak daha uzun vadede bilinçli tüketici olmanı sağlar. Beslenmende ekaik bir şey sağlığına yansır, bu da veganlığı kötüler sadece.

• Beğen
Tepkiler: Groims ve The UGUR
Geri