Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Vegan beslenme

@Berke Şahan
Sevgili Berke;Kuzuyu kesip/parçalayıp/pişirip yiyenler Allah'ın,böyle yapmayanlar da şeytanın yolundan mı gidiyorlar:D

Dünya'da yaşayan tüm insanlar,bu söylemi kabul mu etmişler de;siz de sanki evrensel bir doğruymuş gibi,bunu buradaki veganlara söylüyorsunuz..
İsteyen ot,isteyen et yer;kime ne?!
Ot yemenin veya et yemenin bir hakikat olduğunu kimse söyleyemez ki..Elinizde neyin doğru,neyin yanlış olduğunu söyleyen,yalan makinesi gibi bir makine mi var yoksa..:booo:

Ayrıca,doğanın düzeni veya doğanın işleyişi gibi basmakalıp söylemlerin içi boştur..Eskiden avcı toplayıcıydık,şimdi de böyle olmamız normaldir diyemezsiniz..Ben de derim ki size,eskiden yamyamlıkta revaçtaydı,bir tane insan yediniz mi?!
 
Scudo
@ahlaksız


Gerçekten buradaki cevaplardan hiçbirisi yazdıklarıma hakikî bir cevap niteliğinde değil. Tam anlamıyla okumadan cevap verecek, ön yargılı davranacak ve kelimeleri kullanırken dahi yanlış seçim yapacak kadar vegan olmuşsunuz.
Sayın @ahlaksız,
Başta söylediğim gibi "eğer semavî dinlerden birisine inanıyorsanız" diyorum. İnanan insanın doğrusu elindeki sözdür.
Rabb, inanmayan Yahudi alimlerini anlatırken kitap yüklü merkepler diye bahsediyor. Çünkü onların ilmi onlara fayda vermedi. Onlar hakikati aramak yerine Rabbin sözünde detaylara takıldılar. İşte bu da şeytanın yoludur, hakikati kaçırmak.

Et yemenin ya da ot yemenin bir hakikat olduğunu nerede söylemişiz? Sadece anlatıyorum ki et yemeyen insan belirli esansiyel grup besinden mahrum kalacaktır.
Efendim avcı toplayacıydık, şimdi de öyle olalım demiyoruz. Eskiden atalarımız sağlıklıydı, şimdi de sağlıklı olalım diyoruz. Evet, doğru; çünkü bugünkü uygulumalar bizi hastalığa götürüyor. İşte bu doğanın düzenidir, bozamazsınız.
187605


Yamyamlık insanın doğasında yoktur. Eğer gösterebiliyorsanız tarihte bir yamyam kabileyi... Ya da farz edelim gösterdiniz, o zaman doğrudur, insan yeri gelince insanı da yer. Lâkin bu anlamsızdır, açıklamaya gerek dahi yok.
 
@Berke Şahan
Avcı toplayıcıların ortalama yaşam süresi 30 yıl..Günümüzde bunun iki katından daha fazla..Demek ki salt hepçil olmayı,sağlıklı olmak olarak lanse edemezsiniz..
Yaşam süreleri de,tarım devriminden sonra artmıştır..

Rabb filan dediğinize göre,siz sanırım hristiyansınız..Yalnız,tutumunuz doğru değil..Fikir belirtmek ayrı şey,insanlara zorla bir şeyler empoze etmek farklı şey..Siz veganları şeytan ilan ettiniz burada:D
Şurada şu yazıyor filan..İnancı bu konuya dahil ederseniz,az sonra admin geliverir,hepimizi öpüverir:D
Et yemeyen insan bir şeylerden mahrum kalacakmış..Kalsın,bizene..Bu yüzden,bu insanları şeytanlaştıramazsınız ki?!
Yamyamlık konusu bir hakikat..Geçmişte insanlar birbirlerini yemişler..Bunda bir gariplik yok..Şiddet insanın doğasında var..
 
@ahlaksız

sayın @ahlaksız
Şeytan ilan ettiklerim yeni dünya düzenini savunan dünya devi markalar, milyarderler ve devletler. Şahsa söylediğim herhangi bir şey yok.
Rabb inanan herkesin Rabbi. Yalnız ben Müslümanım,her ne kadar yeri olmasa da söylemek düşer.
Avcı-toplayıcılar tarım devriminden önce yerleşik hayata geçmemişlerdi. Zamanın şartlarında yüksekten düşüyor, hayvanlara yem oluyor, kendi aralarında kavga ediyorlar, soğuktan donuyorlar vesaire dersek ömürlerinin kısalığını beslenmeyle bağdaştıramayız. Sanmıyorum ki onlar dakalp krizinden, obeziteden öldüler. Üstelik en ufak bir yaradan dahi mikrop kapma, hastalanma riskleri vardı diye düşünüyorum.

Hocam en iyisi birbirimizi kırmadan konuyu kapatalım. Nasıl iyi hissediyorsak öyle davranalım.
Selametle,
 
@Berke Şahan
Sevgili Berke,ben vegan değilim..Ben de bunu belirteyim:)
Satanizm,şeytanın yolu filan deyip,bir de ayet filan konuya ekleyince,ben de müdahil oldum konuya..Veganlığın yanlış olduğunu söylemek için satanizme,şeytana,ayetlere ihtiyacınız olmamalı..İhtiyacınız olduğu an,söyleyecek bir şeyinizin olmadığı ortaya çıkar..
Tarım devrimi öncesi,dediğiniz gibi farklı ölüm şekilleri vardı..Yalnız yine de,insanlığın bugüne geldiği nokta,salt hepçil beslenmeyle veya avcı toplayıcılıkla olmamıştır..Buğdayın,arpanın ..vb sayesinde insanlık buralara kadar gelmiştir..Bu bakımdan ''avcı toplayıcı atalarımız 30 yaşında ölseler de,bugün 70 yaşında ölen modern bir insandan daha sağlıklıydı'' diyemezsiniz..
 
:):):):):)@Şeffaf
Brooks da vegan sele yapıyor, yaklaşık 6 yıldır
(link)


@ahlaksız hocam ; Veganlığınızı en kısa zamanda ilan etmenizi bekliyoruz :):)
Gerçi biliyosunuzdur, avatarınızda kullandığınız karakterin oyuncusu Hugo Weaving Pesco Vejetaryendir ( balık ve diğer deniz hayvanlarının ölüleri haricinde hayvan cesedi yemez)
 
  • Beğen
Tepkiler: 9magiko
@Abdullah ozturk
Bir firmanın bir iki vegan ürün üretmesi daha samimiyetsiz gelmiyor mu size?
Misal Brooks sele deri diye kullanmıyorsunuz, ama aynı firma vegan sele üretiyor ve siz onlara para kazandırarak karşı olduğunuz deri sele üreten firmayı desteklemiş oluyorsunuz.
Nusrete gidip ıspanak yemek gibi geliyor bu bana :naslyany:
 
@BerkEvren
Zihin açıcı sorulara hoşgeldiniz :) . Ben de aynı sizin gibi düşünüp , gerçekten zorunlu olmadıkça hayvan sömüren firma yada markalardan Vegan ürün satsalar dahi alışveriş yapmıyorum.

Ben de sizin şu konuda yorumunuzu almak isterim ; hayvanlara zarar vermenin barbarlık, ,ilkellik, çağdışılık olduğunu düşünen , kedi-köpeği tekmeyelenlere eziyet edenlere tepki gösteren, yaralı bir kedi gördüğünde vereterinere götüren, çocuklarına hayvan sevgisini aşılamak isteyen , en azından hiç dokunmamış -sevmemiş olsa dahi hayvanların en azından yaşamaya hakkı var diye düşünen çoğu kişinin tabağında köfte/döner/kıyma olmasına ne dersiniz ? Nusret'in dükkanında Ispanak satmasından farkı var mı ? Bu kişiler samimiyet testinden geçebilir mi?
Syg
 
@Abdullah ozturk Ben vegan değilim baştan belirteyim. Bu konuda sık sık konunun dağılmasından şikayet etme ve yazma sebebim ise vegan diyetlerin ciddi anlamda sağlıklı olduğunu gözlemlemem. Özellikle uzun mesafecilerin, dayanıklılık sporları yapanların vegan diyetleri dikkatimi çekiyor. Farklı tarifler, menü alternatifleri ve günlük hayata dair çözümler çok önemli bu konuda. Sokakta, hızlıca bir yemek yemek gerektiğinde (hayat sizi zorluyor buna çoğu zaman) seçenekler olması önemli.
Şahsi olarak et konusunda beni rahatsız eden şey gıda denen şeyin bir endüstri olması. Artan bir ivme ile tüketiyoruz. Ve bu noktada tüketimimize bakmadan "doğada şöyle böyle" gibi argümanlara giriyoruz. Esas unutulan doğada böyle bir tüketme şeklinin olmaması. İnsanın doğayı tüketim hızı kanser hücresin yayılmasına benziyor. İki taraf içinde sonunun olmadığı açık bir yol bu. Hastalıklı bir halde adeta.
Giderek azalttığım et tüketimini sıfırlamadım evet. Ama şuan beslenme şeklimi, zararlı olduğunu bilmeye rağmen sigara içmeye benzetiyorum... Sigarayı bıraktım, sanayileşmiş besinleri de bırakıcam ;)

Beslenme tarzınızı değiştirmekte biraz zor. Başlıca sebepleri;
  • Basit bir diyette bile sorun olan, evdeki diğer bireylerin aynı beslenme tarzını seçmemesi.
  • Çalıştığınız yerde verilen yemekler.
  • Her an sokakta / dağ başında vs uygun besin bulamamak.
Dukan diyeti yapan da, ketojenik diyet yapan da, vegan da aynı sorunları yaşıyor. Genel geçer olan ve size sunulan kötü, işlenmiş gıdalar.
Sağlıklı beslenmek için sistem sizden daha çok para ve daha çok zaman istiyor. Bu sebeple bu tip kararlar ciddi bir hayat tarzı değişikliğini de beraberinde getiriyor. Yani olaya sadece köfte yemek / yememek şeklinde bakmamak lazım :)
Yukardaki 3 madde için tavsiye / yorum alabilirim bu arada :)
 
Yasam seklimiz ( .......) herşeyi etkiliyor. Yeme içmeyi, çalışma -dinlenmeyi, eğitimi( amaç ve biçim olarak), aile ilişkilerimizi, hatta sıkıca bağlı olanlar için ibadetleri bile.....
Temel sorun bence bu . Vegan olsak da olmasak da . Hele gıda üretim ve tüketim biçimimiz tam bir fecaat.
 
@BerkEvren

37 yaşında bankacıyım , zorluk hususunda belirtiğiniz üç maddeyi 2 yıldır yaşadım ve halen yaşıyorum .
  • Eşim Vegan değil ve 3 yaşında oğlum var . Yemekler genelde bana uygun şekilde yapılıyor (çoğunu ben yapıyorum), eşim ve oğlumun et yemeğini ise eşim ayrıca hazırlıyor. Eşimin de et tüketimi azaldı, bu süreçte tereyağını, her türlü iç organları tamamen beslenmesinden çıkardı. Genelde benim yaptığım ana yemeğin yanına köfte yada ızgara tavuk hazırlayarak yemeğini yiyor. Sıkılmamak için daha fazla çeşit yemek yiyoruz. Her yemeğimizin yanına mutlaka ama mutlaka en az 7-8 çeşit otlu salata yapıyoruz. Eğer yemek hazırlamak için vakit çok az ise ; çorba+salata+ makarna, fırında sebze/patates kurtarıcımız oluyor.
  • Yaptığım yemeklerden her gün işyerime fotograftaki decathlon kaplarından getiriyorum, küçük bir mutfağımız var orada ısıtıp yiyorum. İşyerimde sürekli ; közlenmiş biber, közlenmiş patlıcan konservesi az tuzlu turşu bulunduruyorum, yemeği bunlarla yiyorum . Dışarı çıkıp yemek gerekecek bir durum olursa , tereyağsız bir çorba, yanına salata hemen her yerde bulunuyor. Eğer benim seçme şansım var ise sulu yemek yapan yerlere gidiyoruz. AVM ye gittiğimizde ise ; yine salata + patates kızartması gibi basit yiyeceklere yöneliyorum.
  • Olur olmaz yerlerde yemek sıkıntısı oluyor tabiiki, bunu da yanımda sürekli en az bir elma/armut taşıyarak çözüyorum . Dışarıda Veganların acil durum yemeği, sağlıksız olmasına karşın Patates Kızartmasıdır . Gerçi ayda 1-2 anca yiyorumdur. En ücra köşedeki cafe - lokantaya bile rica edince ; salata + patates kızartması 10 dk da önünüze geliyor.
Kurtarıcı yancılar ile iş çok hızlı ,kolay, bol çeşitli ve sağlıklı. Örnek olarak ; çorba (un , mercimek ) , patates, bulgur , dondurulmuş ve doğranmış sebzeleri verebilirim.
Bunların yanında her hafta aşağıdakileri mutlaka pazardan bizzat alırım. Az alırım ama çok çeşit alırım
Sebze olarak ; Domates,Brokoli, Karnıbahar, Patates, Patlıcan, Kabak, tüm çeşitlerinden Biber , Mantar, Taze Fasülye/Börülce, Pırasa
Meyve Olarak ; Elma (bir kaç çeşit) , Muz, Avokado, Portakal, Havuç, Çilek,Kivi
Salata Olarak ; Marul, hem kırmızı hem beyaz Lahana,Taze Soğan
Baklagil : internetten organik sertifikalı mercimek, fasülye, nohut alıyorum.
Makarna ve ekmek tam buğday unundan alıyorum.

Pazara çıkma günüm yaklaşmasına rağmen , dolapta kalmış olan sebze olursa, hepsini doğrayıp ya Çorba yada Fırında Sebze yapıyorum.

Yaklaşık 2 yıl önce bu beslenmeye geçtim. Bu süre boyunca,
20 kilo verdim .
Sigarayı bıraktım .
Tat ve soslar için hiç tanımadığım baharat ve çeşnileri tanıdım.
Her ay düzenli Kan veya Trombosit veriyorum ( bir kere bile kan değerlerimden dolayı red edilmedim, beraber götürdüğüm çoğu arkadaşım kan değerlerinin düşüklüğünen dolayı red alarak kan veremediler)
İlk bisiklet yarışıma katıldım ( Çameli CX Marathon Cup)
Bisikletle kendi mesafe rekorumu kırdım , molasız tek sürüşte kendi irtifa kazanımı rekorumu kırdım.
6 ayda bir tam kan testi yaptırıyorum, değerler gayet iyi.
Hiç olmadığım kadar enerjik ve sağlıklı hissediyorum,
En önemlisi ; Yemeğimde/tabağımda/ağzımda "kan" olmamasının iç huzurunu maalesef yazarak tarif edemiyorum, yaşamanız gerekir.
Syg

Edit : Hafta içi kahvaltıda bir muz/elma yada soya sütlü yulaf ezmesi, Haftasonu ise bildiğimiz kahvaltı. ( yumurtasız, peynirsiz ) yiyorum. Gün içinde atıştırmalık olarak çiğ badem , fındık ve ceviz içini aşırıya kaçmadan tüketiyorum. İki yada üç günde bir sabahları , 15 TL ye aldığım BENEXOL B12 den bir hap kullanıyorum.

Taşıma kabımı ve bugünkü öğle yemeğimi de ekliyorum.

187671

187672
 
@Çağdaş78
Mesleğimden dolayı stress düzeyim düşmüyor maalesef :)

Şaka bir yana hayvansal doku ve süt/süt ürünleri tüketmememden dolayı , tükenen insanlara göre vücuduma ; östrojen, prolaktin,progesteron, prostaglandin ve diğer hormonlar girmiyor. Kendi hormon dengemi kendi hormon bezlerim ayarlıyor, dış müdahale olmadan. Bu hormonların eser miktarındaki değişimi bile hem bütün vücutsal hem de beyinsel aktivitemize etki eden hormonlar.
Her kahvaltıda peynirle , her öğünde dokularla bu hormonlar da giriyor vücutlarımıza.

Şahsi tecrübeme göre ; hazıfa ,odaklanma, dikkat toplama gibi hususlarda çok çok daha iyi ve eskiye göre güçlü hissediyorum. Uyuşukluk , yorgunluk bitti diyebilirim. Fiziksel ve zihinsel aktivitemi eskiye göre daha uzun süre , üst limitlerde tutabiliyorum.
Syg
 
@Abdullah ozturk
Saydığınız hormonların kimyasal yapısından haberiniz var mı? Peki gastroenterik sekresyonlarımızın içeriğinden haberiniz var mı? Ne güzel dünya valla, bilgisi yok salla gitsin. Gidip aile hekiminize sorun bakalım hormon ve analogları neden paraenteral yoldan uygulanıyormuş. Millet gelip milyonlarca yıldır kusursuz bir şekilde omnivor olarak evrimleşmiş canlıyı yılda 100den fazla hap içerek çok sağlıklıyım diye eleştiriyor. Aynen süper sağlıklısınız.
 
  • Beğen
Tepkiler: Berke Şahan
@SpeedHunter

Doktor değilim bankacıyım, sizin janjanlı kelimelerinizden sağlık sektöründe çalıştığınızı varsayıyorum. "Haberin var mı? Valla salla gitsin" gibi düşük seviye ergen tarzınız hiç hoş değil, öncelikle bunu bilin.
İkinci olarak, evet haberim olsun istiyorum.Ne yiyorum içinde ne var, nasıl etkilenirim merak ediyorum. Akademik olmasa da iyi derece ingilizce biliyorum, araştırma yetisine ve doğru bilgiye nasıl ulaşabileceğime de teknik olarak vakıfım.

Üstte sizin ergen eleştirinize maruz kalan bilgiyi, konusunda uzman olduğuna inandığım Dr. Suat beyden ediniyorum.Güncel bilgisini takip ettiğim bir doktordur, hormon konusunuda içeren paylaşımı ektedir. Biraz bilgilerinizi güncelleme şansı bulursunuz umarım.
 
Merhaba,
Vegan değilim fakat bilgilenmek amacıyla bu başlıkta paylaşılan bilgileri okuyorum. Özellikle vegan olup öğünlerini ve günlük rutinlerini paylaşan arkadaşlar kafamızdaki bir çok soruya yanıt vermiş oluyorlar. Aksi durumda soyut tartışmalar ve işin felsefesini içeren ifadelerin sonu yok.
How it works dergisinin geçen ayki sayısını okurken karşılaştığım bi konuyu burda paylaşmak istedim. Amacım tartışma konusu açmak değil baştan belirteyim.
188626
 
Forum cok formda bu aralar. Tum konulara gunah, dinen yasak, dinimize uymuyor temali mesajlar yagiyor. Halbuki konularin hic birinin temasi din degil. Sorulan sorulara soruldugu yonden mi cevaplar verilse biraz.
Vegan beslenmeye gelince; et yemeyi sevdigimden dolayi bana cok uyan bir beslenme turu degil ama vegan olan tanidiklarimin enerjilerinde bir kayip yok. Gunluk aktivitelerini, sporlarini vs cok rahat ve sorunsuz yapiyorlar. Bilimsel makaleleri ele alacak olursak faydalari zararlarindan cok daha fazla gibi duruyor. Turkiye gibi gelismemis ulkelerde vegan beslenme cok pratik bir yontem degil. Vegan urunlerin satislari pek yaygin degil. Gun icinde ciddi zaman ayirmak gerekiyor. ( yemek hazirlama, onu yaninda tasima vs ) avrupanin bir cok ulkesinde vegan urunlere ulasim cok kolay oldugundan insanlar son zamanlarda bu yasam bicimine yonelirken daha kolay karar alabiliyorlar.
 
Buradaki arkadaşların paylaşımlarının da (@alcest @Abdullah ozturk @Pawcraft @Pureal ve varsa unuttuğum diğerleri) büyük katkısıyla yaklaşık 4 aydır hayvansal gıdalardan tamamen uzak durarak besleniyorum. Beslenme dışında fakat veganlık kapsamında kalan diğer hususlara da dikkat etmekle birlikte onlar bu başlıktaki konunun dışında olduğu için değinmeyeceğim.

Ben paylaşılanların çok faydasını gördüm. Kendi açımdan deneyimlerimi de paylaşmak istiyorum ki hem soranlara hem belki diğer arkadaşlara kısmen de olsa cevap olur. Öncelikle sağlık vs. konularına girmeden maliyetten bahsedeyim. Pahalılık konusu: çoğu beslenme şekli için daha fazla harcamak gerekiyor ancak vegan beslenmeye başladıktan sonra bende tam tersi oldu. Böyle bir beklentim yoktu aslında 2. ayın sonunda farkettim yaptığım harcamalardaki düşüşü. 3. ay özellikle bir hesap tuttum ve oran olarak neredeyse vegan olmadan önce beslenmeye harcadığım miktarın sadece %40'ını harcıyorum. Örneğin ayda 1.200 TL harcıyorken şu an sadece 500 TL harcıyorum gibi düşünebilirsiniz.

Tabi bunun birkaç sebebi var. Birincisi çalıştığınız yerde ya da dışarıda vegan yemek bulabilmek zor olabiliyor ya da bulsanız bile çok güvenemiyorsunuz vegan olduğuna. Bu sebeple dışarıda yeme alışkanlığınız aşırı derecede azalıyor dolayısıyla bu para cebinizde kalıyor. Vegan olduğundan emin olduğunuz ürünler ise et, peynir, vs içermediğinden "genellikle" daha ucuz. Bu ikisi de o bahsettiğim tasarrufun en büyük kalemini oluşturuyor (%30-40 kadarını). Ayrıca sebzeler, bakliyat, vb ürünler her ne kadar pahalanmış olsa da et ve süt ürünlerine göre hala çok ucuzlar. Özellikle protein oranı yüksek baklagiller, fıstık ve kabak çekirdeği benzeri kuruyemişler içerdiği besin değerlerine bakınca ete göre çok daha ucuz ve toptan alınıp uzun süre saklanabiliyor ki bu da büyük bir avantaj maliyet açısından. Daha "hazır" ya da paketli gıda diyebileceğimiz tarzda vegan ürünlerden benim sık tükettiğim tofu, soya sütü vs. var. Bunlar da tüketim miktarım az olduğu için bütçeye büyük bir delik açmıyor. Kaldı ki vegan peynir muadilinden soya sütüne, tofudan seitan denilen et tarzı vegan ürünlere hepsini evde kolayca yapmak mümkün. Elbette bunları yapmak zaman alıyor ancak en azından kendi elinizden çıkmış, içinde ne olduğundan ve temizliğinden emin olduğunuz yiyecekler tüketiyorsunuz.

Bir de vegan kelimesine çok takılmadan bakınca zaten dışarıda ya da evde yediğimiz şeylerin çoğunun aslında vegan olduğunu anlıyoruz. Mercimek, yeşil mercimek, sebze çorbaları, tüm zeytinyağlı sebze yemekleri, makarnalar, pilavlar (içerisine tereyağı koyulmadığı sürece), salatalar, meyveler birçok çeşit mevcut ve bunların çoğu zaten evde pişiyor. İçerisine tereyağı ya da süt konulan ürünleri vegan yapmak çok kolay. Tereyağı yerine zeytinyağı, süt yerine soya ya da badem sütü gibi ürünler kullanmak zaten çoğunlukla yediğimiz yemekleri vegan yapmaya yetiyor.

Her an sokakta, dışarıda vs. besin bulma konusuyla ilgili de şöyle bir çözüm önerim var. Taşımak problem olmaz derseniz evde fıstık, badem, ceviz, susam, hurma vb diğer kuru meyveleri sadece 2 dakika çekip bir seferde 10 adet rahat yapabileceğiniz barlar ile yine taze meyve sebzeleri biraz bakliyatla (mercimek, nohut gibi) suyla çekip 5 dakikada hazırlayacağınız bir içecek sizi gün boyu götürecek enerjiyi ve diğer tüm ihtiyaçlarınızı karşılar. Aç kalmazsınız demiyorum dikkat edin, içinde neredeyse ihtiyacınız olan her şey var diyorum. Yaptığınız barlardan 2 tanesini ve 1 ufak termosu yanınızda taşırsanız 2 öğünlük ihtiyacınızı fazlasıyla karşılıyor. Eğer daha uzun sürelik ihtiyacınız olursa, örneğin kampa vs. gidecekseniz miktarı ve çeşidi artırmak da çok kolay. Ee ben bunları zaten yapıyorum diyorsanız daha güzel, farkında değilsiniz ama zaten zaman zaman vegan besleniyorsunuz. :)

Tabi yukarıda bahsettiklerim hızlı çözüm niteliğinde şeyler. Az lezzetli çok işlevli. Onun dışında ana yemek tarzı çok lezzetli şeyleri (ızgaralar, fırın yemekleri, tencere yemekleri, hamur işleri, salatalar, çeşitli meyveler, tatlılar) zaman buldukça yapabilirsiniz.

Sağlık konusunda şu ana kadarki deneyimlerimi artı ve eksi olarak yazacağım.

Olumlu: ✅
  • Uyku düzenim yoktu, artık var. Sanki içime bir saat takılmış vücut git yat ya da saatin geldi hadi kalk mesajı gönderiyor gibi. Eskiden uyuyamaz sabaha kadar oturur sonra 2 saat uykuyla gezerdim ve bunu 3-4 gün tekrarladıktan sonra vücut iflas edip saçma sapan uzun bir uyku moduna girerdi. Şimdi hepsi normale döndü.
  • Gün içerisinde zaman zaman hissettiğim bitkinlik, yorgunluk neredeyse tamamen kayboldu. Birden gelen uyku hali gibi şeyleri artık pek yaşamıyorum.
  • Çok daha rahat kilo verebiliyorum. Hayvansal ürün tüketirken aşırı dikkat edip 3-4 ayda verdiğim kiloları tekrar yemeye başladıktan sonra 1 ayda geri alıyordum. Şu an kilo vermeyi dert etmeden aşırı yesem bile kilo almıyorum. Abartmıyorum günde 5-6 öğün bol bol yemek yesem bile kilom sabit. Vermek isteyince de biraz dikkat ediyorum hemen 1-2 kg gidiyor ve tekrar geri gelmiyor. Vücut bitkisel ürünleri çok daha kolay sindirip kullanıyor ve kalanı çok daha rahat dışarı atabiliyor sanırım.
  • Tüm kan ve idrar değerlerime başlangıçtan bu yana her ay baktırıyorum. İlk testimde normali dışında 8-10 değerim vardı ve en can sıkıcı olanı trigliserid 260 gibi bir değer çıkmıştı. Sonraki testlerde sırayla 219>180>155 ile normal seviyenin sınırına geldim. 10 daha inerse tamamen düzeldi diyebilirim. Diğer normal dışı 8-9 değerin ise tamamı düzeldi. Sadece son olarak ayrıca D vitamini ölçümü yaptırdım ve o da normal sınırın çok az altında çıktı ki bu ülkemizde her 10 kişiden 9'unda olan bir durummuş. Yaz geldikçe kendiliğinden düzelir dedi doktor hanım. Herkesin aklına demir, kalsiyum ve B12 geliyordur onların da tamamı normal sınırların içerisinde (hatta neredeyse tam ortasında).
  • Görme durumları. Hayatım boyunca gözlük kullanmadım ve göz sorunu yaşamadım ama geçen seneden beri hafif bulanık görme, tek gözümde yakını net görememe gibi şeyler başlamıştı. Gözlerim sürekli ağrıyor ve kızarıyordu. Neden oldu nasıl oldu bilmiyorum ama son 2 ayda bunların hiçbiri kalmadı.
  • Cilt sorunları. Daha öncesinde özellikle kış aylarında aşırı kuruma ve çatlama olurdu elimde yüzümde vs. Bu kış bu sorunların çok azaldığını söyleyebilirim. Kuruma var biraz ama çatlamıyor artık en azından.
Olumsuz: ?
  • Saç dökülmesi. Hemen korkmayın kel olmadım. :) İlk başta ben de panikledim 35 yıldır 1 tel saçı dökülmemiş biri olarak birden saçlarım dökülmeye başlayınca. Ancak geçiş dönemiyle alakalı olabileceğini, yine hayatımdaki başka stres faktörleriyle ilgisi olabileceğini, 3-6 ay arasında dökülmenin muhtemelen kesileceğini ve eskiye döneceğini söyledi doktor. Haklı sanırım çünkü son 10 gündür saçım neredeyse hiç dökülmüyor artık.
  • Güç kaybı. Bunu da ilk 2-3 ay hissettim ancak şu an geri geliyor gücüm. Güç derken anlık patlayıcı güçten bahsediyorum. Şöyle bir örnek vereyim, eskiden 80 kg zorlanmadan kaldırırken ilk ay sonunda 80 kg'ı çok zorlanarak kaldırabiliyordum. Ama uzun süreli dayanıklılığa bakarsak, yine bir örnek vereyim kaslarım dur demeden 30 kg ağırlığı 50 defa kaldırabilirken bu sayı da 70-80'lere çıktı. Yani aslında yaşadığım güç kaybı bahsettiğim anlık patlayıcı güç ile ilgiliydi ancak vücut adapte oluyor sanırım ve gücüm tekrar eskiye dönüyor. Kas kaybım yok zaten ama kas yapısında değişim var diyebilirim.
  • Gaz durumları. Malum fazla tahıl bakliyat bunları yedikçe vücüt alışana kadar 1-2 hafta olması gerekenden fazla gaz üretebilir. Şişkinlik hissediyordum ben çok rahatsız etmedi zaten, 2 hafta sonunda da bir problem kalmadı bu konuda.
Bitkisel ürünlerle beslenmeye başladıktan sonra muhtemelen farkedeceğiniz bir konu da sürekli olduk olmadık acıkmaların kaybolacağı. Gece yarısı off bir hamburger olsa ya da pizza mı yesem aman kalkıp çorbacı mı yapsak gibi şeyler azalarak bitiyor. Yemek bir zevk evet ancak bir bağımlılık olmaması gerekir ve bitkisel beslendiğinizde bu bağımlılıktan da büyük oranda kurtuluyorsunuz. Bizzat yaşadım. Bilimsel detayına girmiyorum ancak araştırırsanız sebebini de bulursunuz. Anahtar kelimelerden bir tanesi kazein. Diğer birkaç tanesinden ve hormonlardan geçmiş mesajlarda bahsedilmiş zaten.

Lütfen veganlık zor, vegan ürünleri bulmak kolay değil, veganlık aşırı zaman alıyor düşüncelerine çok takılmayın. İlk başta ne yaparsanız yapın zor gelecektir. Kesinlikle pahalı olmadığını hatta tasarruf ettiğinizi fark edeceksiniz. Vegan ürünlerin çoğunu Internet üzerinden sipariş edebiliyorsunuz. Çok da ihtiyacınız yok evde yapmayı öğrenince ona da ihtiyacınız kalmıyor. Arkadaşların çoğunun bahsettiği gibi düzenin zorlaması dev firmaların vegan bile olsa ürünlerinden uzak durun zaten. Çoğu vegan diye etiketledikleri ürünleri üretirken çevreye daha beter zarar veriyor. Köylerden, pazarlardan, küçük üreticilerden olabildiğince şaşmayın. Zaman ayırmanız gerekiyor evet, ama buna hem maddi tasarruf olarak bakın hem de mümkün olduğunda ailenizi ya da arkadaşlarınızı dahil edin ki bu işleri zaman kaybı değil birlikte geçirdiğiniz anlar olarak görün.

Lezzet olarak etli, sütlü, yumurtalı şeyleri arayacak mısınız? Kesinlikle evet ancak bir süre için. Sonrasında muhtemelen etin yanından geçmek bile sizi rahatsız etmeye başlayacak ve diğer yemeklerin de ne kadar lezzetli olabileceğini göreceksiniz. Geçen haftasonu en yakın arkadaşım eve geldi ve vegan lahmacun yaptık (evet böyle bir şey var :)). Fırına götürdük pişirsinler diye o arada arkadaş normal etli lahmacun da yaptırdı. Eve gelip ikisinden de yedi ve kendisi vegan olmamasına rağmen vegan lahmacunu daha çok sevip ondan yemeye devam etti. Yani biraz kafa yorarsanız sebzelerden, baklagillerden falan çok çok lezzetli şeyler yapabilirsiniz.

Yazdığım şeyler genel olarak araştırdığım, denediğim, doğru olduğuna karar verdiğim veya bizzat deneyimlediğim konular. Hiçbirinin yüzde yüz doğru ya da sabit olduğunu iddia etmiyorum. Kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca henüz 4 aylık bir süreçten bahsediyorum ilerisini yaşayıp göreceğim. Diğer arkadaşların paylaşımlarından faydalandım ve birilerinin işine yarar belki diye de benim gözümden kendiminkileri paylaşıyorum. Soru sormak isteyen arkadaşlar lütfen çekinmesinler.

Bir de cevap yazıp konuyu olmadık yerlere çekmek istemiyorum ancak ipsiz sapsız tiplerin videolarını yazılarını paylaşan arkadaşlar oluyor. Bir de "araştırmadan bilmeden konuşmayın" falan yazıp bu tipleri kaynak gösteriyorlar. Lütfen güvenilir kaynaklardan araştırmalarınızı yapın ve daha önemlisi "kendi fikrinizi kendiniz oluşturun". Beyni olan canlılarız, tepemizde boşuna durmuyor. Karşıt görüşleri de inceleyip, verilere ve delillere de bakıp karar verin lütfen. Kimsenin şu iyi bu kötü demesiyle iş yapmamıza gerek yok. Bir de yazdıklarımın bir kısmını falan kesip din, tanrı, yaratılış, vs. ile bağlamasın lütfen kimse herkesin tuttuğu kendine arkadaşlar.

Bu arada konu "beslenme" olarak geçtiği için etik ya da vicdani konulara hiç girmedim ancak rica ediyorum vegan olma düşünceniz olsun olmasın bu konuları da araştırın, okuyun. Teşekkürler. ?

Herkese iyi günler dilerim. :harika:
 
Geri