Scudo Sports

Yokuş yukarı niye çıkamıyorum?

Karaburun yarımadası oldukça iniş çıkışlı. Bu yaz incelemiştim, yarısını da eşimşe tamamladık. Mordoğan'a kadar gittik. Yanlış hatırlamıyorsam toplam irtifa kazancı 4000 mt civarındaydı.
 
Scudo
Kenan Garibov arkadaşımızın konuya yaklaşımı aynen kopyala yapıştır yapıyorum yalnış yere atmış.. :)

Merhabalar :)
Forumda yokuşu zorla çıkman mevzusunu gördüm. Tüm mesajları sona kadar okumaya sabrım yetmedi. Türkçemden dolayı o kadar insanın arasında yazmaya da utanıyorum. Ama fikrimi sana özel olarak bildireyim.

Arkadaşların bir kısmı kondision diyor. Ben düşünüyorum ki, senin kondisionun çok iyidir. Çünki biz ayrılarken kifayet kadar uzun yol sürmene rağmen üzünde yorulup bitmiş ifadesi yoktu. Uzak yolda çok iyisin. Bu ise senin aerobik kapasitenin çok iyi olduğunu gösteriyor. Senin uzun zaman sabahları koşman bu kondisionun iyi olma sebeplerinden biridir. O ki, kaldı yokuşlara, yokuşlarda kaslar bir kadar farklı çalışıyor. Daha çok güç lazım, birde önemlisi, başka grup kaslar da devreye giriyor. Sen yokuş çıkmanı kolaylaştırmak için sürekli olarak yokuş çıkarak çalışmalısın. Tüm kasların yokuş için biryerde iyi çalışmasını sağlaya bilmek için. Bir de yokuş çıkma tekniği de gerekli, o da sürekli yokuşlarda antreman yaparsan düzelir. Önemlisi pedalı hızla çevirmen. En azı dakikada 70-den çok olmalı. Yavaş-yavaş pedal çevirme dizler için çok zararlıdır. Düşünüyorum benim yokuşlarda bazen ileri çıkmam her gün işden eve dönerken Yeşilpınarın tepesıne tırmanmağımla ilgili kasların o yönde gelişmesidir. Kilonun rolü de var, ama sen sürekli yokuşlarda antreman yaparsan kasların seni kaldırmaya alışacaktır.

Yol lastiğinin yokuş çıkarken önemi yok derecede, çünkü slik yol lastiği güzel asfalt yolda yüksek hız yaparken işi kolaylaştırıyor, yokuşlarda yardım etmiyor, ama lastiğin basınçı yüksek olursa, yokuş tırmanış efekti artıyor.

Ayrıca bende SPD pedallar vardı sen sezmemişsin :) Onlar yokuş çıkarken çok yardım ediyor. Çünki 1) pedalı hızla çevirə biliyorsun, ayaiklar pedaldan kaymıyor 2) bir ayakla pedalı basarken o biri ayakla diğer pedalı yukarı doğru çekiyorsun, iki farklı kas grupu çalışıyor aynı zamanda, bir-birilerine yardım ediyor.

Bu arada, hafta sonu tur yapmak isteğin olursa, biryerde pedallamaktan mutluluk duyarım.
 
Yokuş yukarı yardırmaya başlıyorum heralde yavaş yavaş :) %7-10 arası değişen ortalama 4-5km yokuş geçiliyor bu segmentte. Altımda Sedona 850 dağ bisikleti 27,5x2,25 teker ve toplamda ben, bisiklet, ekipman 102kg. Aşırı bir efor da harcamadım. Araba ile açık trafikte 23 dakika gösteriyor google :)

upload_2015-10-11_23-9-46.png

Harbi zorlasam 30 dakkanın altına inerim diye düşünüyorum. Sizce nasıl ?

@yusufixx

Yusuf kardeş siz turcusunuz heralde öyle değil mi ?
 
segment kartepe
bisiklet carraro 052
agırlık 10.5 kg
ben 78 kg :)
çıkış süresi 1 saat 13 dak.
antreman antreman antreman başka yolu yok isterse 7kg olsun bisiklet ;)
 
gidilir neden gidilmesin ordan da yalova feribotla pendik ;):harika:
 
Biraz daha kondüsyon çalışın.hepsini sollarsınız
 
bende sizler kadar bisiklet hususuna hakim olamasamda, motor sporlarına meraklı olduğum için (belki bildiğiniz bir husustur,) başka bir husustan bahsetmek istiyorum ki kilo hesabında, en az dikkate alınan hususlardandır. Atalet momenti dediğimiz bir moment vardır durağan halde olan bir tekeri hareket için gerekli kuvvet.. bunu şu şekilde açıklayayım, arabalarda kullandığımız jantlar kapaklı çelik olanlarda 8-14 kg civarı , hafif aluminyum alaşımlı olanlar, 2-3 kilo daha hafif amma mesala, birde ralli araçlarında kullanılan jantlar vardır ki 4-5 kilo civarındadır. enkeii vs.. markalar savurma döküm adı verilen bir teknikle jantı yek pare döküm yaparak bu kilolara inebiliyorlar.. (dönel halde kalıp içerisine döküm yapılıyor, boşluksuz en ince cidar kalınlığı elde ediliyor.) şunu söliim arabada lastik hafifledikçe araba çok belirgin bir şekilde serileşiyor.. bisiklettede bence bisikletin total ağırlığından ziyade jantları olabilecek en hafif ve sağlam olanı seçmek lazım diye düşünüyorum..
 
@Erbay
Güzel tespit ama zaten bunu yıllardır yapıyorlar. Artık herşeyin karbon olanı var. Jant seti carbon olanlar Bkz. Mavic mesela. Yani carbon mukavemet olarak (yalnız toplu mukavemetten bir bütün olarak bahsediyorum ) Çelik bisikletlere nazaran çok daha hafif ve sağlam. Fakat carbon bir malzeme tek noktadan bir darbe aldığında direk çatlıyor ve bir kez çatladımı da gitti paracıklar :) Bu yüzden dağa taşa vuracağınız bir mtb için carbon olayına hiç gerek yok diye düşünüyorum. Bir performans bisikletçisi iseniz triatlon v.s. o zaman saniyeler dolayısı ile tüm ağırlıklar sizin için önemli olacaktır. Diğer bisiklet kategorilerinde bence kendi düşüncemi söylüyorum carbon a hiç gerek yok.
 
Geri