Demir Eksikliği Belirtisi
Demir Eksikliği Belirtisi , Demir Eksikliği anemisi, kanda yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin bulunmadığı bir zamanda ortaya çıkan anemi türüdür.Kırmızı kan hücreleri oksijeni vücudun dokularına ulaştırmak için görevlendirilmiştir.
Adından da anlaşılacağı gibi, demir eksikliği anemisi yetersiz demir minerali almadığınız zaman ortaya çıkar. Yeterli demir minerali olmadan vücudumuz , kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşımalarını sağlayan hemoglobin içeren maddeyi üretemez. Sonuç olarak, demir eksikliği anemisinde en büyük belirtiler yorgunluk ve nefes darlığıdır.
Demir eksikliği anemisini genellikle demir takviyesiyle düzeltebilirsiniz
Demir Eksikliği Belirtileri
Başlangıçta, demir eksikliği anemisi o kadar hafiftir ki farkedilmez. Fakat vücut demir mineralinden daha fazla yoksun kaldıkça anemi kötüleştikçe belirtiler ve semptomlar yoğunlaşır.
Demir eksikliği anemisi belirti ve semptomları aşağıdaki belirtileri verebilir
- Aşırı yorgunluk
- Zayıflık
- Soluk ten
- Göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı veya nefes darlığı
- Baş ağrısı, baş dönmesi veya baş dönmesi
- Soğuk el ve ayaklar
- Dilinize iltihap veya acı
- Kırılgan tırnaklar
- Buz, kir veya nişasta gibi besleyici olmayan maddeler için olağandışı istek
- Özellikle bebeklerde ve demir eksikliği anemisi olan çocuklarda iştahsızlık
Ne zaman doktora görünmeli?
Siz veya çocuğunuz demir eksikliği anemisi ile ilgili işaret ve semptomları sezgilerseniz doktorunuza görünün. Demir eksikliği anemisi, kendi kendine teşhis veya tedavi edilecek bir şey değildir. Bu nedenle kendi başınıza demir takviyesi almak yerine doktorunuza danışın. Vücudun aşırı demir ile yüklenmesi aşırı derecede tehlikeli olabilir çünkü aşırı demir birikimi karaciğerinize zarar verebilir ve diğer komplikasyonlara neden olabilir.
Yeterince demir minerali içeren besinler tüketmiyorsanız veya çok fazla demir kaybediyorsanız, vücudunuz yeterince hemoglobin üretemez ve sonunda demir eksikliği anemisi gelişir.
Demir eksikliği anemisinin nedenleri:
- Kan kaybı. Eğer kan kaybederseniz biraz demir kaybetmiş sayılırsınız. Ağır dönemleri olan kadınlar, menstrüasyon sırasında kan kaybettikleri için demir eksikliği anemisi görülebilir. Vücuttaki yavaş, kronik kan kaybı - örneğin bir peptik ülser, hiatal fıtık, kolon polipleri veya kolorektal kanser gibi - demir eksikliği anemisine neden olabilir. Gastrointestinal kanama, reçetesiz satılan bazı ağrı kesicilerin, özellikle aspirinlerin düzenli kullanımından kaynaklanabilir.
- Diyetinizde demir eksikliği. Vücudunuz düzenli olarak yediğiniz yiyeceklerden demir alır. Çok az demir tüketirseniz, zamanla vücudunuzda demir eksikliği meydana gelebilir. Demir bakımından zengin yiyeceklerin örnekleri arasında et, (link), yeşil yapraklı sebzeler ve demir takviyeli yiyecekler bulunur. Düzgün büyüme ve gelişme için, bebekler ve çocuklar da diyetlerinden demire ihtiyaç duyarlar.