Merhaba,
Süper konu başlığı. Ne bilgiler ne püfler birikecek kim bilir. Yazanın, çizenin, soranın, cevaplayanın eline sağlık şimdiden.
15 gündür yol bisikleti üzerindeyim. İlk iki günden sonra baya baya alışmaya başladım. Güzergah seçiminde biraz daha seçici olmak dışında sürüş esnasında güvensiz hissetmeme yol açacak bir durum yaşamadım. Arada dağa taşa girelim dersek emektar şehir bisikletine nasıl binerim bilmiyorum.
Bu kısa süreçte yaşadığım sıkıntılar, izlenimler:
1) Düşük hızlarda girilen özellikle ıslak, eğimli çıkışlar (kaldırım, yokuş platformlar vb).
Kaldırımların çıkış platformlarına açıyla girersem tekerde sürtünme, tutunma hiçbir şey kalmıyor. Hemen kayıveriyor. Düşmeden bir yada iki ayağı da yere basıp bisikleti elime alıyorum. Hızım yavaşsa tabii. 2-3 kere aynı sorunu yaşadım. Her zaman da dik girilmiyor ki bu platformlara... Sanırım bunun çözümü sürüş anında bu platformlara baştan girmemek, kaldırım falan hiç uğraşmamak?
2) Akıcı trafikte öndeki aracın ani frenine bisikletin vereceği tepki,
Yine trafikte bir şekilde araçların arkasından devam ettiğim anlar oluyor. Çok yaklaşmamama ve çok da hızlı olmamama rağmen 2-3 kez ani fren yapmam gerektiğinde arka tekerin anında kilitlenip kaydığını, toparlanamayacak kadar olmasa da kontrolü kaybettiğimi gördüm. Hani hızım da 25-30'dur. Daha yüksek hızlarda böyle bir durumda nasıl duracağıma dair soru işaretleri oluştu. Şimdi anlamaya başladım duramayıp arabaya, kamyona arkadan giren arkadaşları. Şehir bisikletinin mekanik disk freniyle abs misali frenliyorduk. Şimdiki frenler baya baya etkili geldi. Alışırız herhalde?
3) Son dönemde güzergahımdaki şantiyeye dönen asfalt yolların bozuk zemini.
Sürekli kullandığım ve alternatifi olmayan güzergahım, türlü yol çalışmaları, üst geçit, tramvay hattı çalışması derken bildiğiniz stabilize yola dönüştü. Kaya parçasından mıcırına, çukurundan yarığına her şey var. Görünen o ki daha baya bir süre güzergahın bir bölümü böyle. Milletin arabasını taşlamak da istemiyorum. İki tekerli bir sapan gibi ön teker arka teker ata ata gidiyoruz bu yollarda. Ne olacak bakalım. Doğuştan kabak ve hala alışmaya çalıştığım incelikteki lastiklerle bu yollar sürekli nasıl katedilir muamma. Sürekli patlama çatlama kaçınılmaz sanırım bu yollarda. Var mı böyle yol bisikletiyle stabilize yolların fatihi olmuş, periyodik olarak gidip gelen arkadaşlar? Bisikletin sunacağı performans artışını hesaba katıp yolu bir 10 km uzatarak idare ederim diyorum ama... Çok ciddi sorun oldu bu derece bozuk yollar.
Olumsuzluklara vurgu yapıyor oluşum her zaman her durumda yol bisikleti üzerinde olma isteğimle alakalı. Akıcılık, hafiflik, ataklık derken müptelası oldum çıktım kısa sürede. Şimdilik böyle.