@sertel
Merhabalar,
Şöyle özetleyebiliriz:
Sprint: Çok kısa içersinde, çok yüksek patlayıcı bir güç uygulayarak çıkılabilecek en yüksek sürate çıkmak, mesela düz yolda 20-30 saniye içersinde 50-60 km/saat hıza çıkmak ve mümkün olduğunca bu hızı korumaya çalışmak gibi, bisikleti süratle ivmelendirmek için üst vücut da dahil olmak üzere mümkün olan bütün kaslar kullanılır, genellikle 20-30 saniye içersinde bacaklar tüketilmelidir, 3-5 dakika kadar dinlenilir (boşa çevirirerek) ve tekrar uygulanır, en şiddetli egzersiz şeklidir, öyleki son 3-5 saniye insana yıllar gibi uzun gelir. Çok çeşitleri vardır yokuş yukarı, yüksek süratte, dağ etabı sonunda. Mesela ben şunu yapmayı seviyorum : 1-2 saatlik sert bir dağ tırmanışın sonunda yorgun bir halde yokuşta 5-10 sprint çalışması yapıyorum bu yapılabilecek en ağır antrenmanlardan birisidir. Sprint antrenmanları özellikle dağ bisikleti yarışlarında, çıkışlardaki yüksek tempoya tutunamayanlar için çok gerekli bir antrenmandır.
İnterval: Aslında her antrenman bir intervaldir! Ama genel bisiklet antrenman jargonunda çeşitli zaman eşikleri arasında yapılan yüksek şiddetteki eforları belirtir: Örnek 10 dakika 175 nabızda gidilip, 5 dakika 120 nabızda dinlenip sonra tekrarlamak gibi. İhtiyaca göre şekillendirilir genelde 1 dakikadan 10 dakikaya kadar veya daha uzun olabilir. Yeni başlayanların kolayca gelişmek için en çok faydalanacağı antrenman şeklidir.
Tempo: Bir nevi intervaldir, ancak daha uzun süreleri kapsayabilir, tercihan düz yolda yapılır, mesela düzlükte 30-35 km/saat hızı 15-20 dakika korumaya çalışarak binmek gibi, oldukça yüksek şiddetle yorucu antrenmanlardır ve yarışçılara en fazla faydayı sağlayacak antrenman çeşitlerinden birisidir.
Şimdilik bu şekilde özetle üstünde geçebiliriz, bu tür antrenmanlarda önceki günlerden dinlenik olmak, iyice ısınmak, antrenman sırasında enerji içecekleri kullanmak, ve antrenman sonrası iyice soğumak son derece önemlidir, elbette bu antrenmanların çok fazla çeşitleri, büyük kitaplar dolusu detayları var ama yukardaki şekiller size bir temel bilgi verecektir
Selamlar
Hakan Yazman