Arkadaşlar tekrar merhaba,
Uzun süredir bu konuda bir güncelleme yapamadım. Durumu özetlemek gerekirse:
İngiltere'den almak istediğim bisiklet konusunda bir ilerleme olmuştu ki maalesef mağaza stokları tükendi. Bu sebeple ürünü İngiltere'den alamadım, ancak biraz da şans eseri olarak aradığım bisikleti Kanada'da buldum ve fiyatı aynı seviyelerde idi. Ben de orada yaşayan bir arkadaşım vasıtasıyla aldım ve arkadaşım gelirken de yanına bisikleti bana getirdi. Dolayısıyla kargo ve gümrük ile uğraşmadım. Ama bu süreçte Kanada (ve Amerika)'dan alım konusunda öğrendiklerim:
- Uygun fiyatlar yakalamak mümkün. eBay ve PricePoint'i takip etmekte fayda var.
- Eyalet vergileri mevcut, özellikle Kanada'nın bazı eyaletlerinde vergi çok yüksek. Vergi iadesi pek mümkün değil.
- Kargo ciddi anlamda pahalı. Türkiye'ye bisiklet kargosu 1.200-2.500 TL arasında değişiyor.
Yolcu yanında gelecek bisiklet için:
- THY ile "direk uçuşlarda" Kanada ya da ABD'den yanınızda getireceğiniz bisikletin kutu vs. dahil ağırlığı 32 kilogramı, toplam boyutu (en+boy+yükseklik) 3 metreyi geçmediği durumlarda ödemeniz gereken tutar 60 Euro. Bu miktar aktarmalı uçuşlarda değişebiliyor. Ayrıca yanınızda bisiklet harici aşırı bagaj olması durumunda da fiyatlandırma değişebiliyor. Ancak tüm bu durumlarda alınabilecek en yüksek bedel 150 USD.
- Kargo diğer bagajlar ile aynı işlem ve yollardan geçiyor.
- Yolcu yanında getirilen 1 adet bisiklet için vergi söz konusu değil, yine de riske atmak istemiyorsanız paketin üstünde ya da içerisinde herhangi bir fatura vb. belge kalmadığından emin olmakta fayda var.
Ek olarak: Bisiklet getireceğiniz kesinleştiğinde bunu THY ya da acenteye bildirip ek kargo ücretini peşinen ekletirseniz havaalanında süpriz yaşama ihtimaliniz ortadan kalkar.
Küçük parçalar alacaksanız ve çok uygun fiyatlar bulduysanız ABD ve Kanada'dan parça alınabilir. Bisiklet için ise kesinlikle kendiniz ya da gidip gelen bir tanıdığınız getirecekse bir avantajı oluyor.
Bisiklet yolcu yanında geldiği için gümrük prosedürü olmadı, bu yüzden maalesef 1.500 Euro üzerindeki alışverişlerde gümrük konusunda hala net bir bilgi veremiyorum.
Mesaj gönderen, yardımcı olmaya çalışan, ilgi gösteren tüm arkadaşlara tekrar teşekkür ederim.
Gelelim asıl güncellemeye. Konuyu açtıktan sonra
@ingilteredensatinal ((link))'dan arkadaşlar ile mesajlaştık. Bu genç girişimci arkadaşlar hizmetlerinden ve çalışma şekillerinden bahsettiler. Dediğim gibi bisikletin stokları tükendiği için ilk etapta hizmetlerinden faydalanamamıştım. Ancak daha sonra almak istediğim bir kadro ile ilgili kendileriyle iletişime geçtim ve çok hızlı bir biçimde dönüş yaptılar. 1-2 günlük yazışmadan ve ayarlamaları yaptıktan sonra ben alımı yaptım ve arkadaşların bana verdiği adrese ürün teslim edildi. Arkadaşlar da büyük bir özenle teslimatın kontrolünü yaptıktan ve bana bildirdikten hemen sonra kargoyu gönderdiler. Bugün itibarıyla kargoyu sapasağlam ve eksiksiz olarak teslim aldım.
Bütün bu süreçte ingilteredensatinal.com konusunda edindiğim izlenim ve tecrübeleri şu şekilde özetleyebilirim:
- Öncelikle çalışan herkes çok ilgili, siteden ya da forum üzerinden mesajlara tek tek ve dikkatle cevap veriyorlar.
- Hizmet bedelleri gerçekten uygun ve sağladıkları hizmet çok kaliteli.
- Benim ürünümün durumunu, gelişini, gidişini en az benim kadar ilgiyle takip ettiler. Ürün ellerine geçtikten sonra da benim istediğim kontrolleri dikkatlice yaptılar ve bana bilgi verdiler.
- Kargo ve teslimat konusunda birkaç seçenek sunuyorlar, gümrük ve kargo konusunda ellerinden gelen tüm yardımı gösterdiler.
- Hatta süreç içerisinde bizzat telefonla beni aradılar ve bazı konuları direk görüşerek netleştirdik.
Sonuç olarak ben kardoyu (ve 1-2 ufak parçayı) gayet hızlı ve sağlam bir şekilde teslim almış oldum. Bu konuda baştan sonra verdikleri destek, hizmet ve ilgileri için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Daha önce forum yöneticilerinden de bu hizmeti alan olmuş. Bu konuda benim bilgi vermem uygun olmaz, eğer kendileri isterse burada tecrübelerini paylaşabilirler.
Ben kendi tecrübelerimi burada kısaca paylaştım. Aldığım hizmetten ve bu vesileyle arkadaşlarla tanışmış olmaktan büyük mutluluk duydum. İngiltere'den alışveriş yapmak isteyen kişilerin kesinlikle değerlendirmesi gereken bir hizmet diyorum.
Bu süreci anlatan bir konu da açacağım en kısa zamanda (kendileri reklam olarak algılanmasın ve forumda yanlış anlaşılmasın düşüncesiyle konu açmayacak kadar hassas ve mütevazı), soruları olan arkadaşlar bu şekilde orada cevapları bulabilirler. Ayrıca herkes fikirlerini iletirse belki bu hizmeti daha da verimli ve avantajlı hale getirebiliriz hep birlikte.