Cif neden? Cif aşındırarak temizliyor. Zincire sürmek isteyeceğim son şey. Hissedilen kayganlık da Cif'in kalıntısı olabilir. Durulaması zor bir şey çünkü.
Hocam yanıtınız için teşekkürler. Galiba o üstündeki eski yağmış. Çünkü şuan zincir yağlı. Cif kalıntısı olsa zincir yağsız olmaz mıydı? Bide havalar iyileşsin bende mazota geçeceğim.
Hocam yanıtınız için teşekkürler. Galiba o üstündeki eski yağmış. Çünkü şuan zincir yağlı. Cif kalıntısı olsa zincir yağsız olmaz mıydı? Bide havalar iyileşsin bende mazota geçeceğim.
Eski yağsa iyi bir degreaser kullanabilirsiniz. Liqui Moly'nin zincir temizleme ürününü kullandım daha önce. Kerosen de işe yarıyor. Ben rutin temizlikte Asperox kullanıyorum ama yukarıda bir arkadaşımız zararlı olduğunu söyledi, ben araştırmadığım için öneremem.
Ev temizliğinden tecrübemle iyi durulanmamış Cif'in yağ gibi hissettirdiğini düşünüyorum. Lavaboyu temizledikten sonra durulamazsanız kaygan ve beyaz bir kalıntı bırakıyor.
Eski yağsa iyi bir degreaser kullanabilirsiniz. Liqui Moly'nin zincir temizleme ürününü kullandım daha önce. Kerosen de işe yarıyor. Ben rutin temizlikte Asperox kullanıyorum ama yukarıda bir arkadaşımız zararlı olduğunu söyledi, ben araştırmadığım için öneremem.
Ev temizliğinden tecrübemle iyi durulanmamış Cif'in yağ gibi hissettirdiğini düşünüyorum. Lavaboyu temizledikten sonra durulamazsanız kaygan ve beyaz bir kalıntı bırakıyor.
Mazota göre yağ sökücülüğü nasıl? Fırçaya mazot sürüp zinciri temizlemeye çalıştığımda biraz zorladığı oluyor. Ayrıca mazotun kokusu biraz da rahatsız edici oluyor. Bu durum gaz yağında mevcut mu?
Mazota göre yağ sökücülüğü nasıl? Fırçaya mazot sürüp zinciri temizlemeye çalıştığımda biraz zorladığı oluyor. Ayrıca mazotun kokusu biraz da rahatsız edici oluyor. Bu durum gaz yağında mevcut mu?
Mazot temininde sıkıntım yok. Eğer yaptığı iş aynıysa mazota devam ederiz. Yorum için teşekkürler. Gerçi son mazot zammından sonra ne yaparız o da meçhul
Mazot temininde sıkıntım yok. Eğer yaptığı iş aynıysa mazota devam ederiz. Yorum için teşekkürler. Gerçi son mazot zammından sonra ne yaparız o da meçhul
Mazot hala daha ucuz. Gazyağı internette 25 liradan başlıyor. Geçen hafta bir mangal malzemecisinde "gaz yağı bulunur" yazısı gördüm, ona da soracağım.
@Spartiat Gazyağı hiç kullanmadım şimdiye kadar, benzin gibi uçucu mu? Ne bakımdan soruyorum, benzin gibi uçucuysa, yani onun da soğukta muhafaza edilmesi şartı varsa, onun yerine benzin de kullanılabilir. gördüğüm en ucuzu litresi 22 tl ye geliyor gazyağının. Benzin 15tl.
@Spartiat Gazyağı hiç kullanmadım şimdiye kadar, benzin gibi uçucu mu? Ne bakımdan soruyorum, benzin gibi uçucuysa, yani onun da soğukta muhafaza edilmesi şartı varsa, onun yerine benzin de kullanılabilir. gördüğüm en ucuzu litresi 22 tl ye geliyor gazyağının. Benzin 15tl.
Uçucu ama benzin kadar değil. (link) aslında mazottan çok benzine daha yakın bir ürün. Rafineride benzinden sonraki ürün, bazı ek maddeler katılarak jet yakıtı olarak kullanılabiliyormuş ((link) / (link)).
----
HepsiBurada'nın (link) sayfasında, alt kısımdaki kovaladıkça kaçan metinde özellik ve kullanım alanlarından bahsetmişler:
Eski zamanlarda sıklıkla kullanılan gaz yağı günümüzde de varlığını sürdürür. Genellikle temizlik ya da bakım için kullanılmasının yanı sıra pek çok farklı alanda tercih edilebilir. Petrol rafinelerinde petrolden sonra elde edilen bir madde olarak bilinir. İhtiyacınız doğrultusunda çeşitli ağırlıklarda satışa sunulan gaz yağı ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Gaz Yağının Özellikleri
Şeffaf bir görünüme sahip olan gaz yağı, benzin kadar uçucu bir madde değildir. Uçucu olmaması nedeniyle cildiniz ile temas ettiğinde cilt üzerinden kolay kolay gitmeyebilir. Bu nedenle dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir. Cildiniz gaz yağı ile temas ettiği zaman cildinizi bol sabunla yıkamanız faydalı olabilir. Gaz yağının kokusu insanları aşırı derecede rahatsız edebilecek düzeyde değildir. Hatta kokusunu beğenenler de vardır. Bitlenme gibi durumlarda saça sürülebilme özelliğine sahiptir. Son derece yanıcı bir madde olması sebebiyle çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanması önemlidir. Çok fazla göze ya da cilde temas ettirmeden kullanırsanız tam anlamıyla faydasını görebilirsiniz.
Gaz Yağı Kullanım Alanları ve Faydaları
Çok çeşitli alanlarda kullanılan gaz yağı, bir miktar yabancı madde ile birlikte karıştırılarak jel yakıtı olarak kullanılabilir. Özellikle jet motorlarında tercih edilen gaz yağı yapı itibariyle benzinle benzer özelliklere sahiptir. Eski zamanlarda gaz yağı ile çalışan arabalara rastlamanız mümkündür.
Gaz yağının oldukça farklı kullanım alanları vardır. Temizlik alanında leke giderici özelliğiyle ön plana çıkan gaz yağını temizlik yaparken rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gaz yağı tek başına kullanıldığında bile lekelere derinlemesine nüfuz ederek derinlemesine bir temizlik sağlar. Temizlik malzemeleri içerisinde yer alan gaz yağının boya sanayisinde de kullanımı oldukça yaygındır. Zift ve boya işlerinde kullanılan araçların temizliğinde gaz yağından yararlanabilirsiniz. Temizlikte tiner işlevini gören gaz yağı, asfaltı inceltmek için de kullanılabilen bir maddedir. Kalın bir görünüme sahip olan asfaltın üzerine bir miktar gaz yağı döktüğünüzde asfaltın incelmesini sağlayabilirsiniz.
Gaz yağı kullanarak sobanızı kolay bir şekilde tutuşturabilirsiniz. Sobalı evlerde sıklıkla tercih edilen gaz yağı kullanıcılara vakitten kazandırır. Pratik bir soba tutuşturma gereci olarak rahatlıkla kullanılabilir. Gaz yağının çok hızlı alevlenme özelliği vardır. Bu nedenle soba tutuşturma işleminde özenli bir şekilde hareket etmeniz gerekir. Bir aydınlatma aracı olan meşale ve gaz lambalarında da gaz yağı kullanılabilir. Meşaleyi yakmadan önce meşalenin ucundaki beze gaz yağı sürebilirsiniz. Meşalenin uzun süre boyunca yanmasını sağlayabilirsiniz. Aracınızın çamurluk kısmını zift ve şerit çizgisini de boyadan arıtmak amacıyla gaz yağına ihtiyaç duyabilirsiniz. Evinizdeki böceklerin imha edilmesi için gaz yağının etkilerinden faydalanabilirsiniz. Çok sayıda kullanım alanına sahip olan gaz yağını ihtiyacınız ölçüsünde kullanabilirsiniz.
Gaz Yağı Fiyatları
Gaz yağı fiyatları kendi arasında değişiklik gösterebilir. Sprey ve paket formda üretilen gaz yağı genel olarak ekonomik fiyat seçeneklerine sahiptir. Pratik kullanım özelliği arayanların favorisi olan sprey gaz yağı, temizlik işlemlerinde güvenli bir şekilde kullanılabilir. Gaz lambaları ve sobalara gerekli miktarlarda püskürtülebilir. Sıvı formdaki gaz yağı, ekonomik bir leke çıkarma ürünü olarak kullanılabilir. Gaz yağının ağırlığı fiyatlandırma üzerinde son derece etkilidir. Fazla miktarda gaz yağına ihtiyaç duyuyorsanız büyük boyutlardaki ürünleri tercih etmenizde fayda vardır. Tek seferde fazla miktarda gaz yağı alarak ekonomik açıdan tasarruf yapabilirsiniz. Gaz yağına fazla para ödemediğiniz için aile bütçesine katkıda bulunabilirsiniz.
@Spartiat O zaman en mantıklısı benzin. Karakoldan tekne motoru için benzin alacağıma dair imzalı kağıt götürünce bidona benzin koyduruyorum, bi sorun olmuyor. Benim evin ardiyesi yazın bile serin oluyor, o bakımdan da bir sorunum yok.
@Spartiat O zaman en mantıklısı benzin. Karakoldan tekne motoru için benzin alacağıma dair imzalı kağıt götürünce bidona benzin koyduruyorum, bi sorun olmuyor. Benim evin ardiyesi yazın bile serin oluyor, o bakımdan da bir sorunum yok.
Ben balata spreyi ile temizledim. Zinciri sökmeye dahi gerek kalmadı. Öncesinde suyla yıkayıp kirleri mutfak deterjanı ile yumuşattım. Diş fırçasıyla baklaları teker teker fırçaladım. En son balata spreyini basınçlı sıkınca tertemiz oldu. Güya Würth balata spreyleri yağı daha iyi temizliyormuş. Doğru mudur bilmiyorum, tırışka bir markayla (Würth'ün yarı fiyatı) denedim.
Ben balata spreyi ile temizledim. Zinciri sökmeye dahi gerek kalmadı. Öncesinde suyla yıkayıp kirleri mutfak deterjanı ile yumuşattım. Diş fırçasıyla baklaları teker teker fırçaladım. En son balata spreyini basınçlı sıkınca tertemiz oldu. Güya Würth balata spreyleri yağı daha iyi temizliyormuş. Doğru mudur bilmiyorum, tırışka bir markayla (Würth'ün yarı fiyatı) denedim.
Bende zincir sokmeden temizleyenlerdenim.
Oncelikle gazyagi ile iyice yagini akitiyorum.
Sonra bez ile bir kere siliyorum. Ardindan su ile duruluyorum.
En son olarak wurth balata spreyi ile uzerinden gecip tekrar bez ile siliyorum.
Zincir kurudugunda da yagini suruyorum.
Balata spreyi kullananlara önemli notlar:
- Üreme bozukluğu, deri tahrişi, organ zehirlenmesi, baş dönmesi gibi birçok sağlık sorununa yol açar, örneğin solunması kalıcı akciğer hasarı bırakır, akciğer kanserine neden olan bileşenler içerir. Hekzan (hexane), heptan, oktan v.b. Yüksek miktarına maruz kalınması öldürücüdür. Spoiler içine bir firmanın ürün kılavuzundaki sağlık notlarını ekliyorum:
Maddenin veya Karışımın Sınıflandırılması Sınıflandırma (99/45/EC): Üreme İçİn toksik, Kategori 3. Zararlı. Tahriş edici Çevre için tehlikeli. CLP sınıflandırma : Aerosols, hazard category 1. Deri tahrişi, Kategori 2. Soluma tehlikesi, tehlike kategorisi 1. Spesifik hedef organ sistemik zehirlilik -tek maruz kalma, kategori 3. Spesifik hedef organ sistemik zehirliliği – tekrarlanan maruz kalma, Kategori 2.
İnsan sağlığı tehlikeleri: Deri tahrişine neden olur. Rehavete veya baş dönmesine yol açabilir. Uzun süreli veya tekrarlı maruz kalma sonucu merkezî sinir sistemi hasara yol açabilir. Yutulur ve hava boşluklarına girerse öldürücü olabilir. Doğurganlığı azaltma olası riski. Yüksek yoğunluklu buhar konsantrasyonlarına maruz kalmak narkotik etki yapabilir.
Tehlikeleri Çevresel tehlikeleri: Uzun süreli kalıcı etkisiyle sucul yaşam için toksik.
Diğer bilgiler: Çocukların ulaşmayacağı yerde saklayınız. Kanalizasyona boşaltmayın. Çalışırken uygun koruyucu giysi ve uyun koruyucu eldiven kullanın. Dikkat: Aerosollerini solumayın. Sadece iyi havalandırmalı yerlerde kullanınız. Sadece kısa bir süre için kısa aralıklarla püskürtün. Kullanım havalandırın sonra kuyu. Ev hayvanları için zararlıdır.
R36/38 Gözleri ve cildi tahriş edicidir.
R40 Kanserojen etki şüphesi – Yetersiz veri.
R51/53 Sudaki organizmalar için toksik, su ortamında uzun süreli olumsuz etkilere neden olabilir.
R67 Buharları uyuşukluğa ve baş dönmesine neden olabilir.
S1/2 Kilit altında ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edin.
S9 Kabı çok iyi havalandırılan ortamda muhafaza edin.
S13 Yiyeceklerden, içeceklerden ve hayvan yemlerinden uzak tutun.
S16 Tutuşturucu kaynaklardan uzakta muhafaza edin.– Sigara içmeyin.
S23 Buhar ve aerosolü solumayınız.
S24/25 Göz ve cilt temasından sakının.
S29/35 Kanalizasyon sistemine boşaltmayın; aƨğını ve kabını güvenli bir biçimde bertaraf edin.
S51 Sadece iyi havalandırılan yerlerde kulanın.
S61 Çevreye salıverilmesinden kaçının. Özel kullanım talimatına/Güvenlik Bilgi Formuna başvurun
Ek etiketleme bilgileri : Önemli: Basınçlı kap; Güneş ışığından koruyun. 62 °C aşan sıcaklıklara maruz
bırakmayın. Kullanımdan sonra bile delmeyin veya yakmayın.
H315 Deri tahrişine neden olur.
H336 Rehavete veya baş dönmesine yol açabilir.
H373 cns inh Uzun süreli veya tekrarlı maruz kalma sonucu merkezî sinir sistemi hasara yol açabilir.
H304 Yutulur ve hava boşluklarına girerse öldürücü olabilir.
H411 Uzun süreli kalıcı etkisiyle sucul yaşam için toksik.
H361 Doğmamış çocukta hasara yol açma veya üremeye zarar verme şüphesi var.
P101 Tıbbi tavsiye gerekiyorsa, ambalaji veya etiketi saklayın.
P102 Çocukların erişemeyeceği yerde saklayın.
P251 Kullanımdan sonra bile delmeyin veya yakmayın.
P410+P412 Güneş ışığından koruyun. 62 °C aşan sıcaklıklara maruz bırakmayın.
P301+P310 YUTULDUĞUNDA: ZEHİR MERKEZİNİ veya doktoru/hekimi arayın.
P331 KUSTURMAYIN.
P261 spray Püskürtme solunmasından kaçının.
P271 Sadece açık havada ya da iyi havalandırılan yerlerde kullanın.
P281 Gerektirdiği şekilde kişisel koruma kullanınız.
(link)
Benzer uyarılar içeren başka dokümanlar:
(link)
(link)
- Kesinlikle kapalı ortamda kullanmayın. Uygulamadan sonra havalandırılan bir ortam olması pek bir şeyi değiştirmiyor.
- Size doğru gelmemesi için gerekli her türlü önlemi alın (maske, gözlük, sizden dışarı doğru püskürtmek gibi). Açık havada uygularken rüzgarla size doğru gelmeyeceğinden emin olun.
- Oksidanlarla karıştığında yanma ve patlamalara neden olabilir.
- Yüksek miktarda kullanıldığında, buharı havadan ağır olduğu için zeminde yayılarak uzak mesafelerde tutuşmalara neden olabilir. Bu yüzden uygulama bölgesine uzak bile olsa ortamda ateş kaynağı (çalışan motor, sigara, ark kaynakları) olmadığından emin olun.
Özetle, kullanmayın. Zincir temizliği gibi bir konu için kullanılması gerekli değil.
Balata spreyi kullananlara önemli notlar:
- Üreme bozukluğu, deri tahrişi, organ zehirlenmesi, baş dönmesi gibi brçok sağlık sorununa yol açar, örneğin solunması kalıcı akciğer hasarı bırakır, akciğer kanserine neden olan bileşenler içerir. Hekzan (hexane), heptan, oktan v.b. Yüksek miktarına maruz kalınması öldürücüdür. Spoiler içine bir firmanın ürün kılavuzundaki sağlık notlarını ekliyorum:
Maddenin veya Karışımın Sınıflandırılması Sınıflandırma (99/45/EC): Üreme İçİn toksik, Kategori 3. Zararlı. Tahriş edici Çevre için tehlikeli. CLP sınıflandırma : Aerosols, hazard category 1. Deri tahrişi, Kategori 2. Soluma tehlikesi, tehlike kategorisi 1. Spesifik hedef organ sistemik zehirlilik -tek maruz kalma, kategori 3. Spesifik hedef organ sistemik zehirliliği – tekrarlanan maruz kalma, Kategori 2.
İnsan sağlığı tehlikeleri: Deri tahrişine neden olur. Rehavete veya baş dönmesine yol açabilir. Uzun süreli veya tekrarlı maruz kalma sonucu merkezî sinir sistemi hasara yol açabilir. Yutulur ve hava boşluklarına girerse öldürücü olabilir. Doğurganlığı azaltma olası riski. Yüksek yoğunluklu buhar konsantrasyonlarına maruz kalmak narkotik etki yapabilir.
Tehlikeleri Çevresel tehlikeleri: Uzun süreli kalıcı etkisiyle sucul yaşam için toksik.
Diğer bilgiler: Çocukların ulaşmayacağı yerde saklayınız. Kanalizasyona boşaltmayın. Çalışırken uygun koruyucu giysi ve uyun koruyucu eldiven kullanın. Dikkat: Aerosollerini solumayın. Sadece iyi havalandırmalı yerlerde kullanınız. Sadece kısa bir süre için kısa aralıklarla püskürtün. Kullanım havalandırın sonra kuyu. Ev hayvanları için zararlıdır.
R36/38 Gözleri ve cildi tahriş edicidir. R40 Kanserojen etki şüphesi – Yetersiz veri. R51/53 Sudaki organizmalar için toksik, su ortamında uzun süreli olumsuz etkilere neden olabilir. R67 Buharları uyuşukluğa ve baş dönmesine neden olabilir. S Birimleri S1/2 Kilit alƨnda ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edin.
S9 Kabı çok iyi havalandırılan ortamda muhafaza edin.
S13 Yiyeceklerden, içeceklerden ve hayvan yemlerinden uzak tutun.
S16 Tutuşturucu kaynaklardan uzakta muhafaza edin.– Sigara içmeyin.
S23 Buhar ve aerosolü solumayınız.
S24/25 Göz ve cilt temasından sakının.
S29/35 Kanalizasyon sistemine boşaltmayın; aƨğını ve kabını güvenli bir biçimde bertaraf edin.
S51 Sadece iyi havalandırılan yerlerde kulanın.
S61 Çevreye salıverilmesinden kaçının. Özel kullanım talimaƨna/Güvenlik Bilgi Formuna başvurun
Ek etiketleme bilgileri : Önemli: Basınçlı kap; Güneş ışığından koruyun. 62 °C aşan sıcaklıklara maruz
bırakmayın. Kullanımdan sonra bile delmeyin veya yakmayın.
Uyarı Kelimesi : Tehlike H ve P ifadeleri :
H315 Deri tahrişine neden olur.
H336 Rehavete veya baş dönmesine yol açabilir.
H373 cns inh Uzun süreli veya tekrarlı maruz kalma sonucu merkezî sinir sistemi hasara yol açabilir.
H304 Yutulur ve hava boşluklarına girerse öldürücü olabilir.
H411 Uzun süreli kalıcı etkisiyle sucul yaşam için toksik.
H361 Doğmamış çocukta hasara yol açma veya üremeye zarar verme şüphesi var.
P101 Tıbbi tavsiye gerekiyorsa, ambalaji veya eƟkeƟ saklayin.
P102 Çocukların erişemeyeceği yerde saklayın. P251 Kullanımdan sonra bile delmeyin veya yakmayın.
P410+P412 Güneş ışığından koruyun. 62 °C aşan sıcaklıklara maruz bırakmayın.
P301+P310 YUTULDUĞUNDA: ZEHİR MERKEZİNİ veya doktoru/hekimi arayın.
P331 KUSTURMAYIN.
P261 spray Püskürtme solunmasından kaçının.
P271 Sadece açık havada ya da iyi havalandırılan yerlerde kullanın.
P281 GerekƟrdiği şekilde kişisel koruma kullanınız.
(link)
Benzer uyarılar içeren başka dokümanlar:
(link)
(link)
- Kesinlikle kapalı ortamda kullanmayın. Uygulamadan sonra havalandırılan bir ortam olması pek bir şeyi değiştirmiyor.
- Size doğru gelmemesi için gerekli her türlü önlemi alın (maske, gözlük, sizden dışarı doğru püskürtmek gibi). Açık havada uygularken rüzgarla size doğru gelmeyeceğinden emin olun.
- Oksidanlarla karıştığında yanma ve patlamalara neden olabilir.
- Yüksek miktarda kullanıldığında, buharı havadan ağır olduğu için zeminde yayılarak uzak mesafelerde tutuşmalara neden olabilir. Bu yüzden uygulama bölgesine uzak bile olsa ortamda ateş kaynağı (çalışan motor, sigara, ark kaynakları) olmadığından emin olun.
Özetle, kullanmayın. Zincir temizliği gibi bir konu için kullanılması gerekli değil.
Bilgilendirme icin tesekkur ederim.
Motosiklet temizlemekten aliskanlik olsa gerek elimde daima lateks eldiven ve yuzumde maske olur.
Temizligi de kapali garaj icinde yaparim.
Ama bundan sonra sadece gaz yagi ile devam ederim.
İkisininde çok uzun bir süre tecrübe ettim. Gaz yağının zincir yağını arindirmadaki başarısı mazota göre çok iyi ama gaz yagi narin sayılabilecek plastik aksamlara özellikle yumuşak plastiklere oldukça zararlı olduğunu arastirmistim. Uzun bir süre mazot kullandım ama zincir üzerindeki yağı hakkıyla sokemiyor bence çok ugrastiriyor.