Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Zincir yağlama

Tamam uzatmak istemiyorum. Son mesajım bu konuda.

Herkes kendisini istediği kadar kimyasala maruz bırakmakta serbest. Kıymetli zincirinizde kullandığınız atık mazotu, suyu falan da lavaboya dökün gitsin.

Son düzenleme:
Scudo
Tamam uzatmak istemiyorum. Son mesajım bu konuda.

Herkes kendisini istediği kadar kimyasala maruz bırakmakta serbest. Kıymetli zincirinizde kullandığınız atık mazotu, suyu falan da lavaboya dökün gitsin.

Şu mazot ve gazyağı belasından ne çektiğimi bir ben bilirim.:uzgnm:

Yüzüm ve boynumda kabarma kızarıklıklar oluştu.
sebebini de bilmiyorum. Birbuçuk yılda 4 kez farklı hastanrlere gittim. Bir sürü krem vr hap kullandım..
Taa ki günün birinde mazotla/gazyağıyla temizlik yaptığım günün akşamı kaşıntı artması nedeniyle, uykumdan uyandığımı fark edene kadar.

Yani kullanırken, bunlar gazlaşıp buharı yüzüme geliyor ve egzama, kaşıntıyı tetikliyor.
İki aydır kullanmayı bırakınca şikayetler azaldı.
Kullanınca Bir yerleriniz kaşınıyorsa, hani haber vereyim.:)

Şu mazot ve gazyağı belasından ne çektiğimi bir ben bilirim.:uzgnm:

Yüzüm ve boynumda kabarma kızarıklıklar oluştu.
sebebini de bilmiyorum. Birbuçuk yılda 4 kez farklı hastanrlere gittim. Bir sürü krem vr hap kullandım..
Taa ki günün birinde mazotla/gazyağıyla temizlik yaptığım günün akşamı kaşıntı artması nedeniyle, uykumdan uyandığımı fark edene kadar.

Yani kullanırken, bunlar gazlaşıp buharı yüzüme geliyor ve egzama, kaşıntıyı tetikliyor.
İki aydır kullanmayı bırakınca şikayetler azaldı.
Kullanınca Bir yerleriniz kaşınıyorsa, hani haber vereyim.:)
Kimyasallara karşı soluma ve cilde temas durumlarında vücut reaksiyon gösterebilir. Bu durumlarda son çözüm asperox en iyi çözüm olabilir tabi asperox a karşı da alerji gelişebilir bu arada 👍

Kimyasallara karşı soluma ve cilde temas durumlarında vücut reaksiyon gösterebilir. Bu durumlarda son çözüm asperox en iyi çözüm olabilir tabi asperox a karşı da alerji gelişebilir bu arada 👍

evet hocam. Son iki temizliği asperox sarı ile yaptım.
Mazot ve gazyağı gibi onu da eldivenle kullandım. Cilde temas yok yani.:)

Asperox kullanırken ve sonrasında gazlaşıp kaşıntı yapmadı.:)
Bu kaşıntı mevzuu belalı birşeymiş. Aylar yıllar sürüyor.

• Beğen
Tepkiler: awakening
Bu zincir yağlama mevzusunda bir ortak yol sanırım asla bulunamayacak :)

Asperoxla temizleyip muc-off dry lube ile yağlıyorum, sistemin sesi soluğu kesiliyor. Ne koku ne kaşıntı ne kir pas, tertemiz oluyor.

28 sayfa tartışılınca, bi acaba ben yanlış mı yapıyorum diye düşündüm.

Bu zincir yağlama mevzusunda bir ortak yol sanırım asla bulunamayacak :)

Asperoxla temizleyip muc-off dry lube ile yağlıyorum, sistemin sesi soluğu kesiliyor. Ne koku ne kaşıntı ne kir pas, tertemiz oluyor.

28 sayfa tartışılınca, bi acaba ben yanlış mı yapıyorum diye düşündüm.
Bende muc off ceramic dry lube alma niyetindeyim yağdan memnun musunuz?

Bende muc off ceramic dry lube alma niyetindeyim yağdan memnun musunuz?

105 setli bisikletimi trainera ilk taktığımda 105 ne kadar sesli çalışıyormuş dedim, üzerinde fabrikasyon yağ vardı. İlk temizlik-yağlamadan sonra baya fark etti hocam sesi ama benimki normal dry lube. Ceramic deneyimim malesef yok.

Dosyalar

• Screenshot_20240216_090944_Chrome.jpg
    Screenshot_20240216_090944_Chrome.jpg
    42,6 KB · Okunma: 10
  • Beğen
Tepkiler: awakening
Zinciri ne kadar yoğun ve hor kullanırsanız kullanın 1 sene rahat dayanır diye düşünüyorum. Kendi bisikletim için söylüyorum, orjinal sıfır shimano zincir 650 lira. Zinciri koruyacağım diye tiribe girmeye gerek yok benim için. Elbette düzenli temizleyip yağlıyorum. O yüzden de zincir uzayana kadar kullanıyorum. Senede 10 bin km sürüyorsanız zaten senesi gelmeden zinciri uzar. Senede 2 kere değişmek gerekir. 650 liralık şeyi korumak için çok fazla zaman ve para harcamayı abes buluyorum.

Geçen ay değiştirdim zincirimi. Bisikletçim uzama yüzde 80'e gelmiş dedi. (yüzde 100 olunca değişmesi gerekiyor) Zincir bakımım da gelmişti. Kim uğraşacak temizlemeye değiştir dedim :D

Bu seramik araç korumadaki gibi pr mı gerçekten bir işe yarıyor mu acaba?

Zinciri ne kadar yoğun ve hor kullanırsanız kullanın 1 sene rahat dayanır diye düşünüyorum.
Doğru, sıfır aldığınız bi Shimano veya KMC gibi bi zinciri bile öyle 1 yılda falan kopartacak hale getirmek için ciddi uğraşmak gerekir muhtemelen ama dönüşü olmayacak hasarlar oluşacağı aşikar.

Benim bisikletin zinciri tam 2 yıllık ve 3.200 kilometre dolaylarında şu an. Bisikleti aldığım zaman bi tane 100ml'lik zincir yağı almıştım, ne olduğu belli olmayan ucuz dandik bi şey. Daha yarısından fazlası duruyor ve zinciri en son 2 hafta önce güzel bi temizlediğimde görüntüde heryerinin pırıl pırıl durduğunu gördüm. Üstelik baya yağmurda çamurda da biniyorum. Yalnız geçen gün bişey farkettim ki çok kısa aralıklarla fışır fışır ses yapmaya başladı sanki. Hatta yağım yanımda değil diye kısa kestim sürüşü, içim acıdı iyice o ses gelirken zorlamak istemedim. İşte göz görmeyip kulak duymayınca gönül katlanıyor da, görüp duymaya başlayınca geçen 3.200 kilometre için pişmanlık duymaya başladım. Keşke biraz daha iyi baksaymışım, durduk yere ömründen ömür yedik zincirin.

Ha bu demek mi ki bundan sonra daha iyi bakacağım, huyum batsın ki zannetmiyorum. Arabada da bisiklette de o pis görüntüyü gördükçe yaşanmışlıklarım geliyor aklıma, garip ve tarifsiz bir haz duyuyorum..

12 yılllık bisiklet hayatımda zinciri hiçbir zaman yerinden çıkarmadan bisiklet üzerinde temizledim. Her sürüşten sonra 2 dakika uğraşarak temizliği aksatmadan yapıyorum. Su, ıslak mendil ve bazen de asperox dışında hiçbir ürün kullanmadım. Sayısız zincir değiştirdim. Genel olarak 7.000 km'ye gelince zincir 0,75 uzamış oluyordu ve hemen değişim yapıyordum. Hatta uzun yıllar boyunca ucuz dikiş makinesi yağı kullandım. Yağ için para harcamadım neredeyse.

Yani demem o ki bu zincir temizleme işine bu kadar takılmaması gerekiyor. Zincir yağlı olduğu müddetçe ve içi pislik dolu değilse çok vakit harcayarak zinciri temizlemek çok da gerekli bir durum değil. Eğer vaktiniz varsa ve ve bu işten zevk alıyorsanız orası ayrı.

Zincir sökme aparatı bulundurmanızı tavsiye ederim. Zincirin bağlantı noktaları değil, kendi tek bir bakla içindeki parçaları arasında da küçük boşluklara, kum , toz , vs girebilir...o yüzden zincirin dışarı çıkararak temizlenmesi daha mantıklı geliyor bana..Bunu da 2 tane diş fırçasıyla , ona uygun bir kapta, temizlikten sonra hemen yağlamak suretiyle, yağ çözücü içinde temizlemeyi tavsiye ederim..

Disk frenli sistemlere sahip bisikletler için de, uygun alyan seti şart.. Çünkü bu temizlik esnasında,(sünger,kurulama bezi ya da fırça ile)yağ bulaşan diskler, balatalar malesef kötü etkileniyor . Yağ sökücü ya da bu özellikte temizlik maddeleri; orta,ön ve arka göbeklerin gresleri için sorun teşkil eder.. jantta kalan, zincirde kalan bu tip kimyasallar, jantınız döndükçe bir şekilde bu göbeklere nüfuz eder.. Yine fazla yağlanmış, gres değmiş, aktarma organlarına , yoldaki toz, mikro kumlar daha hızlı yapışacağı için; zinciri de , dişlileri de zımpara görevi görerek daha hızlı yer..

Özetle, zincir ve dişliler sadece yağ ile kalmalı.. göbekler de ona göre kalın yağ ya da gresle.. Amaç buysa, temizlik de ona göre olmalı..Gres ve yağlar, sudan etkilenmez kolay kolay ama, toz ve kum zerreleri için düzenli aralıklarla ya da turun mevsimine, tipine göre detay girmek gerekebilir ..

• Beğen
Tepkiler: Kadir Eskici
Zinciri ne kadar yoğun ve hor kullanırsanız kullanın 1 sene rahat dayanır diye düşünüyorum. Kendi bisikletim için söylüyorum, orjinal sıfır shimano zincir 650 lira. Zinciri koruyacağım diye tiribe girmeye gerek yok benim için. Elbette düzenli temizleyip yağlıyorum. O yüzden de zincir uzayana kadar kullanıyorum. Senede 10 bin km sürüyorsanız zaten senesi gelmeden zinciri uzar. Senede 2 kere değişmek gerekir. 650 liralık şeyi korumak için çok fazla zaman ve para harcamayı abes buluyorum.

Geçen ay değiştirdim zincirimi. Bisikletçim uzama yüzde 80'e gelmiş dedi. (yüzde 100 olunca değişmesi gerekiyor) Zincir bakımım da gelmişti. Kim uğraşacak temizlemeye değiştir dedim :D

şu anki kullandığım bisikleti sanıyorum Ekim ayında almıştım. 3600km dolmadan zincir 0.75 içinde oynayacak hale gelmişti. İki hafta önce değiştirdik. 1 sene çok iddialı olmuş :D

• Beğen
Tepkiler: makaram

2006 da aldığım ve tahminen yıllık ortalama 1.500 km kullandığım bisikletin zinciri hala sorunsuz çalışıyor.
Bırak zinciri yılda bir ayakkabı, çorap bile değiştirmem:koptum::koptum:

şu anki kullandığım bisikleti sanıyorum Ekim ayında almıştım. 3600km dolmadan zincir 0.75 içinde oynayacak hale gelmişti. İki hafta önce değiştirdik. 1 sene çok iddialı olmuş :D

4 ayda 3600 km yapıyorsanız yılda 10 bini geçiyor. Bu ortalama ile yıl içi 1 kere daha değişip yılı kapatırsınız. Benim tezi doğruluyor :)

• Hahaha
Tepkiler: Aesert
bu konuyu hiç bir zaman anlayamayacağım sanırım.
çok kirli ise sabunlu bir bezle yada köpüklü bir sünger ile güzelce temizleyip süzülmesini beklerseniz makul miktarda yağ ile doya doya kullanırsınız. işleyen demir ışıldar, binerseniz zaten paslanmaz. binmezseniz paslanır çok basit. arap usulu olmadan yağlamak, kirden zinciri göremez hale gelmeden de temizlemek gerek. gerisi boncuk aramaktır...

Bu zincir zamanında 1 kez pril ile temizlediğim ve suyla yıkayıp kuruttuğumu sandığım zincir 2 saat asılı bırakmıştım yağlama için aldığımda görüldüğü gibiydi zinciri şuan ruble sökmekte kullanıyorum. Yani demem o ki tecrübeye istinaden bu yorumları yapıyorum.

Dosyalar

• IMG_20240216_202651.jpg
    IMG_20240216_202651.jpg
    194,3 KB · Okunma: 285
Bu zincir zamanında 1 kez pril ile temizlediğim ve suyla yıkayıp kuruttuğumu sandığım zincir 2 saat asılı bırakmıştım yağlama için aldığımda görüldüğü gibiydi zinciri şuan ruble sökmekte kullanıyorum. Yani demem o ki tecrübeye istinaden bu yorumları yapıyorum.
Sırf bu şekilde çok hafif paslandı diye zinciri emekli mi ettin? Neyse ben bişey demiyorum...

Geri