Scudo Sports

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu (2024) Presidential Cycling Tour Of Türkiye

Bisikleti bireysel kullanıyoruz ama takım halinde yarış oluyor. Yok rüzgar, yok su taşıma hep başkasının işi. Takımlarda podyum için yarışmayan bisikletçiler dolu. Bu kişiler ekibin bir parçası olmaktan mutlumu yoksa benim gibi düşünüp bireysel yarışlar da olmalı diyor mu? Triatlon bu yönüyle daha adil geldi şimdi...Hak eden kazanıyor. Bisiklette 1. Olan önde gitsin bakalım kaçıncı gelicek...
Bireysel olarak birşey yapamadıkları için zaten yardımcı oluyorlar. Kimisi severek yardımcılığı üstleniyor, kimisi başka seçeneği olmadigindan. Ayda yılda bir şansları iyi giderse kaçış grubuna girip podyum yapma şansları var.

Scudo
Bisikleti bireysel kullanıyoruz ama takım halinde yarış oluyor. Yok rüzgar, yok su taşıma hep başkasının işi. Takımlarda podyum için yarışmayan bisikletçiler dolu. Bu kişiler ekibin bir parçası olmaktan mutlumu yoksa benim gibi düşünüp bireysel yarışlar da olmalı diyor mu? Triatlon bu yönüyle daha adil geldi şimdi...Hak eden kazanıyor. Bisiklette 1. Olan önde gitsin bakalım kaçıncı gelicek...
Abes bi örnek olacak belki ama futbolda kaleciler gol atamadığı için mutsuzlar mı diye sormaya benzemiş sizin sorunuz da. Sonuçta takım sporu ve herkes bir şekilde takım oyuncusu olmak zorunda. Öyle ki takım kararına istinaden geçen sene Vingegaard gibi bi adam Kuss’a yardımcı olmak zorunda kaldı.

Bugünkü etabın sonunda kazananın değişeceği çok belliydi bence, Van Poppel sola açıla açıla sprint atarken Lonardi’y farketmedi belki de arkasında ama yine de yolunu kapatmış oldu.

Bu rota da iyiymiş bu arada, görsel olarak gayet hoştu. Yalnız Marmaris’in havadan çekimlerde ne kadar rezalet bi şekilde yapılaşmış olduğuna dikkat eden oldu mu bilemiyorum ama görüntü çok çirkin geldi gözüme.

Abes bir örnek olacak ama takım sporu olsa tandem bisiklet binmeleri gerekebilir ... Dersem belki daha iyi anlaşılır. Kimseye sen çok iyi su taşıdın diye boynuna madalya takılmıyor. Bence bisiklet markalarının takım halinde yarışma istemesi üzerine bu şekil takımlar oluyor. Takım halinde maraton koşmak kadar saçma : )

Takımda herkesin görevi var. Atak kovalayan, su getiren, lider olan, kopanı gruba getiren, treni çeken vb.

Takım lideri 1. olursa bu takımın başarısıdır. Ödüller primler paylaşılır.

Abes bir örnek olacak ama takım sporu olsa tandem bisiklet binmeleri gerekebilir ... Dersem belki daha iyi anlaşılır. Kimseye sen çok iyi su taşıdın diye boynuna madalya takılmıyor. Bence bisiklet markalarının takım halinde yarışma istemesi üzerine bu şekil takımlar oluyor. Takım halinde maraton koşmak kadar saçma : )
Bisiklet yarışları birer takım yarışı, triatlon bireysel bir yarış.
Bisiklet yarışında takım üyeleri sprinter yarışçısını bitişe en yakın mesafeye en az enerji kaybı ile en önde getirmeye çalışır, ondan sonra sprinter'ın görevi başlar.

Takımda herkesin görevi var. Atak kovalayan, su getiren, lider olan, kopanı gruba getiren, treni çeken vb.

Takım lideri 1. olursa bu takımın başarısıdır. Ödüller primler paylaşılır.
Onu diyorum. Niye takım var diye. Tek başıma bisiklete biniyorum. Biri benim rüzgarım engelliyor biri su taşıyor biri tempo ayarlıyor vs. Ne gerek var bunlara. Markalar 1. Olmak istediği için bunlar var. Herkes bireysel yarışsa üst üste birinci olsun bakalım o bildik markalar da görelim...

Onu diyorum. Niye takım var diye. Tek başıma bisiklete biniyorum. Biri benim rüzgarım engelliyor biri su taşıyor biri tempo ayarlıyor vs. Ne gerek var bunlara. Markalar 1. Olmak istediği için bunlar var. Herkes bireysel yarışsa üst üste birinci olsun bakalım o bildik markalar da görelim...
Yaş kaç? Hayatında ilk defa mı bisiklet yarışı izliyorsun?

Evet yeterince iyi bir domestik olursan boynuna madalya da takılabiliyor. Yine aynı örneği vereceğim; Kuss bunca zaman bu kadar iyi bir domestik olmasaydı 3 büyük turdan birini kazanabilir miydi? Ayrıca hangi spor dalında bu yarışlar, şampiyonalar, turnuvalar, turlar, kupalar bireysel sporcuların yz suyu hürmetine yapılıyor ki, elbette ki markalar, sponsorlar, vs. sebebine her şey.

Evet yeterince iyi bir domestik olursan boynuna madalya da takılabiliyor. Yine aynı örneği vereceğim; Kuss bunca zaman bu kadar iyi bir domestik olmasaydı 3 büyük turdan birini kazanabilir miydi? Ayrıca hangi spor dalında bu yarışlar, şampiyonalar, turnuvalar, turlar, kupalar bireysel sporcuların yz suyu hürmetine yapılıyor ki, elbette ki markalar, sponsorlar, vs. sebebine her şey.
Koşu dallarında bireysel. 4x100 gibi takımlar oluyor fakat bu sporda abd istiyor, bizim madalyamız çoğalsın diye veriliyor. Örneğin güreş gibi bir ana sporu olimpiyattan çıkarıyor abd. Çünkü ruslar daha çok madalya alıyor. Bisiklet sporuda firmaların kontrolü altında. Hak eden kazanmıyor. Takım üyeleri o kazansın diye türlü numaralar çeviriyor. Misal bizim Türk sporcumuz geçen sene yumruk yedi ve diskalifiye oldu. Tanımam etmem bizim sporcuyu ama gayet beyefendi ve centilmen biriymiş. Rakip takım istediğini yapsın diye bizim sporcularımızın ezilmesi, geriden gelmesi pek hoş değil. Katılan Türk ekipleri birlik olsun öne düşsün bak ne kavgalar çıkar yarışta... Koşu dalları gibi bireysel olsa bence daha adil yarışlar olur. Sen kabul et yada etme. Firmalar sponsor olmazsa olmasın. Sporu reklam ve markalar için degil kendimiz için yapıyoruz

Güncel örnekler verebilir misiniz? Kim yarışı hak etti ama kazanamadı?
kazananın hak ederek kazanmadığını söylüyorum örnek ver diyorsun. Örnek, kazanan herkes. Takımdaki diğer kişiler 1 kişinin başarısı için çalışıyor diyorum. Bu da adil bir rekabet ortamı oluşturmuyor. Kime göre. Bana göre. Sana göre adildir bunda sıkıntı yok. Konu uzuyor. Anlatmak istediğim bisikletin bireysel bir spor olduğu. Kime göre. Bana göre. Kızmaya gücenmeye gerek yok. Fikrinizi paylaşabilirsiniz. Ama cevap beklemeyin. Uzadıkça uzuyor yoksa.

Yasin mi cok kucuk, milleti mi trolluyorsun ya da psikolojik sorunlarin mi var cozemedim.
Yazdigin paragrafta kurdugun her cumle birbirinden kopuk, level atlamak icin butun tuslara ayni anda basan oyuncu gibi kafa karisikligi icinde yazi yazsmissin 🤔

1. Kosu yarisinda takim olmanin ne gibi bir faydasi olacak?
2. Bahsettigin takim yarisinin adi RELAY
3. ABD ne alaka? Komplo teorilerini fazla okuyorsun sanirim. ABD'nin deprem silahi yok, iklimi kontrol edemiyorlar ve uzaydan ulkemize isin gondermiyorlar.

?
Yasin mi cok kucuk, milleti mi trolluyorsun ya da psikolojik sorunlarin mi var cozemedim.
Yazdigin paragrafta kurdugun her cumle birbirinden kopuk, level atlamak icin butun tuslara ayni anda basan oyuncu gibi kafa karisikligi icinde yazi yazsmissin 🤔

1. Kosu yarisinda takim olmanin ne gibi bir faydasi olacak?
2. Bahsettigin takim yarisinin adi RELAY
3. ABD ne alaka? Komplo teorilerini fazla okuyorsun sanirim. ABD'nin deprem silahi yok, iklimi kontrol edemiyorlar ve uzaydan ulkemize isin gondermiyorlar.
Anlatmak istediğim açık yazıyor. Kimseyi trollemeye falan çalışmıyorum. Yalnış anlama varsa ben kaynaklı bunun için özür dilerim. Bisiklet bence bireysel bir spor olmalı. Sizce farklı olabilir. Tartışmaya gerek yoktur. Sizde fikrinizi aynen paylaşabilirsiniz. Katılabilirsiniz. Ya da katılmazsınız. Yaş, komplo teorisi gibi konularla, kişiselleştirme yada başkasını küçümseme gibi mesajlara cevap vermiyorum. Yanlış anlamış olabilirsiniz diye cevap yazıyorum. Yalnis anlama varsa da tekrar özür diliyorum.

Son düzenleme:
İnformal bir okul gibi olan forumumuz, bisiklet kültürüne dair kişisel gelişiminize yardımcı olabilir.
Takım yarışları ve bireysel derecenin farklı kategoriler olup kendi içlerinde teknik olarak anlamlı ayrımları/hesaplamaları olduğunu unutmayalım...
Bilgi ve deneyim, gelişime açık olan kişiye yön gösterir. Yoksa kargadan başka kuş tanımayan mahalle kahvehanesi müdavimliğinden pek ileri gidilmez diye düşünüyorum ..

Jasper nerde bilgisi olan var mı?

?

Anlatmak istediğim açık yazıyor. Kimseyi trollemeye falan çalışmıyorum. Yalnış anlama varsa ben kaynaklı bunun için özür dilerim. Bisiklet bence bireysel bir spor olmalı. Sizce farklı olabilir. Tartışmaya gerek yoktur. Sizde fikrinizi aynen paylaşabilirsiniz. Katılabilirsiniz. Ya da katılmazsınız. Yaş, komplo teorisi gibi konularla, kişiselleştirme yada başkasını küçümseme gibi mesajlara cevap vermiyorum. Yanlış anlamış olabilirsiniz diye cevap yazıyorum. Yalnis anlama varsa da tekrar özür diliyorum.
Eskiden bahsettiğiniz gibi bireysel olarak yarışılıyordu daha çok. Mercx falan zamanları kimin bacağında kuvvet varsa o basıp alıyordu. Aslında dediğiniz durum daha sıkıcılaştırıyor yarışı. Yani taktik anlamda birinci bir aksilik yaşamadığı sürece yarışı kazanması garanti gibi. 2 sene önce mesela Podgacar favori gibi görülüyordu. Belki sadece Vingegaard ile yarışsaydı kazanacaktı ama takım olarak Jumbo hem Roglic Hem de Ving. le ikili atak çekerek bi şekilde taktikle bu sonucu değiştirdiler gibi görünüyor. Yani takım sporu olan bütün sporlarda bu var. Mesela en iyi basketbolcuyu alıp birebir basketbol oynatıp her zaman şampiyon olsanız ne kadar sıkıcı bi spora dönüşürdü böyle düşünün. F1 mesela dediğiniz gibi en iyi sürücünün en iyi arabayla yarışması sonucu insanlar sadece "acaba Verstappen kaza yapacak mı?" vs. diye izlediği bi yarışa döndü.

Yine sakatlık vs. gibi durumlarda bu kişiler ne yapacak. Kaza oluyor aksilik oluyor vs. aktif yarış içerisinde bile 2. bir liderleri mevcut böyle durumlar için. Sizin dediğiniz durumda sponsorlar, takımı destekleyenler vs. böyle bir aksilikte seneye kadar Fransa Turunu beklemesi gerekiyor.

Tek kişilik performansın çok önemli olduğu yarışlar da var. Bahar klasikleri denilen Paris Roubaix, Strade Bianchi, E3, Milan San Remo, Olimpiyatlarda ve dünya şampiyonalarında mesela bireysel performanslar çok daha önemli. Yani takımı yeteri kadar iyi olmasa bile bireysel performansla bunları kazanma şansı Büyük Turlara göre çok daha yüksek.

Haricinde kimse zaten kendisinden daha kötü olduğunu düşündüğü bi liderin arkasında durmak istemiyor. Bazen böyle durumlara düşen sporcular, takımın en iyisi olduklarını düşünüp kazanmaya odaklanıp, takımdan farklı kararlar alabiliyor veya başka takıma geçebiliyorlar. Geçmişte mesela Chris Froome yanlış bilmiyorsam 2. lider olarak gittiği turda, liderden daha iyi olduğunu düşünerek ilk sarı mayosunu kazanmıştı.

Domestic, Super Domestic gibi kavramlar var, evet belki madalya almıyorlar ama aldıkları ücret yaptıkları işe göre. Mesela super domestic Sepp Kuss'ün aldığı ücret B takımında ki domestic bir yarışçı ile aynı değil. Ayrıca kazananlar zaten bireysel beceri ve özellikleri ile kazanıyor. Misal Domesticler lideri son 10 km'lik tırmanışa kadar taşıyor, sonrası sende diyor. Liderde tırmanışı yapacak güç yada özellik yoksa zaten kendisi domesric olurdu zira çoğu domesric sporcunun domestic olmasının sebebi son vuruşu yapacak özelliği olmamasından kaynaklı.

Sepp Kuss geçen sene Vuelta'yı kazandı daha doğrusu takım liderleri ve yönetimi tarafından sosyal medya baskıları nedeni ile hediye edildi. Kendisi şuan bem bir daha lider olmam domestic olmaktan memnunum diyor, yani kısaca öyle sizin bahsettiğiniz gibi bireysel çabalar ile 3 hafta süren bir yarışı kazanmak pekte mümkün değil. Tek günlük yarışlarda bile durum aynı.

Çok bireysel yarış kazanan izlemek istiyorsanız velodrom yarışları yada bireysel zamana karşı yarışları izleyiniz 😀

Farklı bir fikri var arkadaşın. Bu yönden bakmayı denemek, karşı görüş bildirmek güzel, saldırmadan tartışmak. Böyle devam etmesini dilerim tüm forum ahalisinin ;).

İzmir Valiliği duyuru yapmış:
(link)

• Beğen
Tepkiler: SlowButProud
Geri