Arkadaşlar selamlar,
Çok uzun zamandır akıllı saat arıyordum (birkaç yıldır) bir kaç tane saat alıp iade ettiğim ve ikinci elde çabuk sattığım oldu.
Sonunda Suunto vertical solar modelinde karar kılıp aldım. Bir haftadır kullanıyorum ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Yeni başlık açtım ama umarım yanlış bir şey yapmamışımdır.
Arkadaşlar ürünü sporcu saatleri internet sitesinden aldım (sporrest de buff hediyesi varmış )
bir gün içerisinde kargo geldi kutu içeriğinde bir adet sadece bu saat için kullanılacak şarj aleti, saat ve kullanım kılavuzu vardı.
Saat geldiğinde %60 şarjı vardı. bu şarj saati incelemek için yeterli.
Saatin sağlamlıkla ilgili askeri sertifikaları var ve GPS ile ilgili olarak. Ve şarj süresi tam kapasite kullanımda 60 saat kısıtlı kullanımda 60 gün gittiği iddiasıyla satılıyor.
GPS den başlamak gerekirse:
Saatin en önemli özelliği bulunduğunuz noktayı gerçek harita üzerinde gösteriyor tıpkı google haritalardaki gibi yerinizi görebiliyorsunuz. Yani sadece rota takip özelliği yok arazide kaybolursanız saati kullanarak yerinizi tespit edebiliyor çevrede bulunan büyük kaya zirve göl vb. görebiliyorsunuz 25 m ile 2000 m. arasında zoom özelliği var. Bu özelliği kullanabilmek için sitesinden bölge bölge Türkiye Haritasını indirmeniz gerekli. GPS e ilk bağlantı 2 3 dk sürüyor ama sonrasında açık alanda GPS bulması 10 sn falan. Ankrada olanlar bilir bizim buralarda cemır toprakta kendi biter ve bazı ana güzergahlardaki Devlet binalarının yakınlarında bu sebepten yol bilgisayarlarımız, telefonlarımız, strava, saatler doğru GPS ölçümü yapamaz (granfondoda dışarıdan gelen çok kişi bundan mustarip olmuştu 2022 de) bu saatle böyle bir durumla karşılaşmıyorsunuz. Anıttepe Spor alanında 0 hata ile GPS ölçümü yapabildik.
Rotaları yükleme özelliği ile isteğiniz rotayı kullanabiliyorsunuz rotadan çıktığınızda sizi uyarıyor ve rotaya geri döndürmek için diğer özeliklerle birlikte size yardımcı oluyor.
Saatin pil ömrüne gelince:
Saat elime 23/01/2024 de geldi o gece haritaları indirmek için şarja taktım (Harita indirebilmek için şarjda olma zorunluluğu var) haritaları indirirken şarj %100 oldu. ve o günden beri 2 tane 5000m. koşu toplam 1.5 saat , 2 tane bisiklet trainer çalışması toplam 3 saat, 1 yürüyüş 1 saat ve 30 dakikalıkta araç sürüşü kaydettim bu modlarda saat tam performans çalışıyor aksi birşey seçmezseniz ayrıca uyku takip adım ölçer havadurumu mobil bildirimler hep açık, merak ettiğim şeyleri sürekli kurcalıyorum ara ara saatin ışığını falan kullanıyorum yani hiç bir sakınma olmadan kullandım ve bu gün 30/01/2024 (7 günde ) şarj %23 e indi.
Birde bu saatin güneş enerjisiyle dolum özelliği var ama malum hep kapalı alanlardayız ve kışın güneş görmek te biraz zor bu sebepten bu Kısımıyla ilgili yorum yapamayacağım ama bu özelliği kullandıktan sonra bilgilendirme yapıcam. Şunu söyleyebilirim 5 durum var Boşta Düşük orta yüksek azami aldığı güneş miktarına göre.
Bu saydıklarım kendimce önemsediğim kısımlardı
Spor Modları:
96 spor modu bulunmakta baktığım kadarıyla avcılık modu bile var. Bisiklette 5 tip koşuda birkaç tip mevcut dağ bisikleti downhill gravel yol bisikleti salon bisikleti kondisyon bisikleti modları var koşuda da pist, trail yürüyüş modları mevcut özellikle dağcılık için kaya tırmanışı modu çok ilgimi çekti sırf denemek için esas sporum olan dağcılıkla ilgili bir faaliyete katılıcam. Yani anlayacağınız aradığını sporu bulamama ihtimaliniz yok gibi teniz badminton golf bezbol...... her sporun özelliklerine göre kendi ayarları mevcut
kendi spor aktıvitenizi antrenmanızı yükleyebilyorsunuz. ayrıca asistan hizmetleri ile bunu saatinizde yapabiliyor. Ortam sıcaklığı hava şartları bunları hep birebir ölçerek hemde uygulamalar üzerinden alıp size bilgi olarak sunuyor. Antrenman zonlarınızı kendiniz ayarlayabiliyorsunuz yada size otomatik veriyor. Haftalık Aylık 6 haftalık dönemlerde istatistikler oluşturup size kondiyon durumu toparlanma durumu gibi verileri paylaşıyor. Bisiklet bilgisayarı olarak kullanılıp kullanılmadığını daha deneyemedim denedikten sonra bilgi vericem.
Multi Medya;
Telefon olarak kullanılamıyor gelen mesajları çok uzun değilse okuyup standar 4 - 5seçenekle cevap verebiliyorsunuz (watsapda).Gelen çağrıyı gösteriyor you tube falan açıksa kumanda edebiliyorsunuz kulaklık olarak sadece kendi kulaklığını tanıyor.
İstemediğiniz kullanmadığınız wingate leri kaldırabiliyorsunuz 2 tuşa sürekli kullandıklarınızı ayarlayıp hızlı ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Şimdilik bu özellikleri tanıyabildim sorduğunuz sorulara istinaden araştırma yapabilirim yada zamanla çözdükçe eklemeler yaparım.
Ekran AMOLED değil ve bazen atlama yapıyor bu neden böyle bilemiyorum -20 +50 santigrata dayanımı var .
Fiyatına gelince 28000 TL Muadili başka markalarda fiyat 40000 civarı. Buda dipnot olsun.
Fatih TOPÇU' nun videosunu da attım o daha güzel anlatmış.