Abi ben oldum olası deneyimlemediği konu hakkında yorum yapan insanları anlamıyorum.
Kaç kişi bike fit yaptırmadan ve yaptırdıktan sonra hangisinin daha iyi olup olmadığı hakkında fikir beyan edebiliyor?
Bike fit mucize değil, bu herkesin kabul ettiği bir gerçek. Profesyonel destek almadan yapılan ayarlar iyi olabilir mi gayet mümkün. Hatta ben yeni bisikleti alıp 2 ay kullandıktan sonra yaptırdım, yaptirana kadar da 3-4 kez kendim değiştirdim bike fit e gittiğimde yapılan ayarlamada değişen gidon boğazı harici majör bir fark yoktu. Yaptırdıktan sonra da 5-6 aydır kullanıyorum hissedebildiğim en bariz fark 2 saat üzeri sürüşlerde kıçım başım agirmadan sürüşü bitirmem. Bir de bike fit sonrası ilk 4-5 sürüş tembel kalan kaslarım ağırdı sonra o da düzeldi.
Bir de iyi bir bike fit sadece vücut ölçüleri ile yapılmıyor. Kişinin esnekliğine ve ne tarz sürüşler yaptığına da bakıyorlar. Aynı bisiklet aynı beden ölçülerine sahip insanların esnekliği, en basitinden gidona rahat eğilme açıları farklı. 39 yaşındayım, 19 yaşındaki kadar esnek değilim vücut aynı vücut olsa da.
Sele, gidon ayarı ile beraber ayakkabılardaki cleatler de ayarlanıyor. Iki ayakkabıda da aynı mesafe açı vs olması önemli. Rastgele yapılan ayar doğru olmayabiliyor. Bu parçaların ayakkabı ile olan açıları da farklı, bende onu da değiştirmişlerdi.
Son söz olarak bike fit gümüş kurşun değil. Öncesi ve sonrasındaki fark ve maliyet oranı çok göreceli. Kendinize ve tecrübenize güveniyorsunuzdur, deneme yanılma, ölçme biçme ile size uygun olduğunuzu düşündüğünüz ayarları yapmışsınızdır gayet rahat ve mutlusunuzdur ne güzel, sorun yok. Mis gibi.
Aradaki farkı tecrübe etmiş birisi olarak diyebileceğim tek şey o para bisikletten daha fazla keyif alacağınız başka bir alana harcanabilir. Bisikleti aldığım yerde kampanya vardı, yeni bisiklet alana yarı fiyatınaydı bana uygun geldi yaptırdım. Tamamını vermezdim açıkçası.