Sezon ortasında indirim olur benim bildiğim..Bir ürün çıkartıp çoğu kişi fiyat/performans diye gerek sosyal mecralardan gerek bayileri defalarca arayınca talep yoğunluğunu gören bisan yetkililerinin göstermiş olduğu durumdur ve bu durumu normal gibi gösterip algı yaratmakta ne kadar doğrudur bilemedim..
Merhabalar. Geçen senenin fiyatlarını ve bu senekileri karşılaştırınca elde edilmiş olan matematiksel verilere 'ALGI' adını vermek tam anlamıyla saçmalıktır. Sizin zannettiğinizin aksine oo çok tutulduk hadi zam yapalım mantığından daha önce düşünülmesi gereken, kar-zarar; girdi-çıktı; maliyet-getiri gibi matematiksel hesaplar var. Firmalar elbette bu hesapları bir şekilde yapmak zorunda.
Ben size geçen sene ve bu senenin fiyatlarını yazayım, siz kendiniz değerlendirin:
Bisan Rc9800 geçen yıl satış fiyatı:8900 TL Bu sezon başı satış fiyatı: 9200 TL (%3 zam)
Bisan Rc9900 geçen yıl satış fiyatı: 10350 TL Bu sezon başı satış fiyatı 10750 TL (%4 zam)
Peugeot R13 geçen yıl satış fiyatı 5575 TL, bu sezon satış fiyatı 6393 TL (Zam oranı yaklaşık %15)
Carraro Race062 geçen yıl satış fiyatı 5843 TL, bu sezon satış fiyatı 6499 TL (Zam oranı yaklaşık % 12)
Peugeot r12 geçen yıl satış fiyatı: 9895 TL, bu sezon satış fiyatı: 11150 TL (Zam oranı yaklaşık %13)
Salcano benzer şekilde geçen yıl xrs001 Uci 105 9200 TL idi, bu yıl 10500 liste fiyatı (Zam oranı %14)
Salcano Xrs001 uci tiagra geçen yıl 7900 TL, bu yıl 9000 TL (Zam oranı %14)
PeugeotT11 2019 yılında 2450 Liste fiyatı, 2020 liste fiyatı 3090 TL. (%25 zam)
Corelli aero rc109 serisi benzer şekilde (sayısal verilere ulaşamadım maalesef)
Bu fiyatlar kendime ve arkadaşıma bisiklet almak için araştırdığım bisikletlerin fiyatları. Bu liste uzar gider... Ufak tefek yanlış hatırladığım rakamlar olabilir. Bisan'ın yaptığı zam, elbette benim de hoşuma gitmiyor. Ama matematiksel gerçeklik bu maalesef.
Bayilerin indirim yapmamasının sebebi ise, tam olarak sizin bahsettiğiniz talep patlaması. Geçen yıl nerdeyse gittiğimiz her bayi nakitte en az %10-15 indirim yaparken, bu sene %5 i zor gördük, birçoğu liste fiyatına satıyor bisikletleri.
Bisan için konuşuyorum,muhtemelen piyasada tanınmak amacıyla rekabetçi fiyatlarla giriş yaptılar sezona. Ama maalesef tren kaçtı. Aynı duyguyu, xrs001 uci için ben de yaşamıştım. Bir anda %15 e yakın zam gelince mecburen seçeneklerim arasından çıkarmıştım. Geçen seneye kadar Salcano Xrs001 uci de F/P bisikletler arasındaydı, ben de o trene yetişemedim.
Bisan için değil, yerli firmaların neredeyse tamamı için konuşuyorum. Ithal bisikletlerle tek rekabet unsurları fiyat avantajları şu anda. O yüzden fahiş artışlar yapıp kendi ayaklarına sıkamazlar. Belli modellerde tutulduğu için ortalama zam oranlarından daha fazla zam yaptıkları doğrudur ama bu tüm modeller için geçerli değil. (Misalen Peugeot T11)
Bu arada ne çok kullanmaya başladık bu ALGI kelimesini. Yorum hoşumuza gitmeyince yapıştır gitsin. Cümlenin ucunun nereye gittiğini bilmeden.... Siz sormadan söyleyeyim, Bisan çalışanı değil ortaokul matematik öğretmeniyim.