Sanırım forum artık eskisi kadar pek aktif değil. Sorulan sorular havada kalıyor. Sadece birkaç kişinin sorusu şans eseri cevaplanıyor.
Şahsen ben bir soruya cevap vermeden önce soru sahibi kendine düşen araştırmayı yapmış mı diye bakıyorum. Forumda derya deniz şekilde bisiklet türleri, aralarındaki farklar ve seçim kriterleri konularında bilgi mevcut.
Bunlara en azından biraz bakarak kendi ihtiyacını belirleyip, buna göre mevcut seçenekleri de araştırıp bunlardan hangisi uygundur diye soran birine severek yardımcı oluyorum.
Yoksa "Beyler 4000 TL bütçem var ne alayım?" diye soru geliyorsa, forum eskisi kadar hareketli değil evet.
Merhaba,
Uzun yıllardır ertelediğim bisiklet tutkuma, artık izlemek yerine sürmek gerekir diyerek bir yerden başlamak istiyorum. Sizlerden bu konuda destek alacağıma inanıyorum.
Sürüş alanım büyük ölçüde şehir, belli zamanlarda ise toprak olabilir çünkü sık sık kamp yapan, gerekmedikçe kamp ürünlerini araç bagajından çıkarmayan birisiyim. Ancak doğada hareket halinde değil, sakin sakin dinlenmekten keyif alıyorum. Bu doğrultuda aradığım Bisiklet türünün MTB değil Gravel olduğuna vardım. (Forum ve YouTube içeriklerinden yola çıkarak.) Sizce Gravel benim için doğru bir tercih olur mu? Son 5 yılımı aktif olarak spor ile geçirdim. Uzun turlar da hedeflemek istiyorum. Eğer Gravel benim için uygunsa, hangi Marka/Model benim için uygun olabilir?
Mevcut bütçem 10.000 TL, ancak üzerine bir tık daha ekleyip şunu almanız daha faydalı olur derseniz yapabilirim. Kur farkından dolayı ürün rakamlarının hızla yükseldiği bir dönemde; deneyimli insanların bilgilerinden faydalanmanın ihtiyaç değil zorundalık olduğunu düşünmekteyim. Dolayısıyla değerli vaktinden ayırıp ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
Not: Boy Ölçüm 1.84 CM, Kilom; 80 KG.
Öncelikle "nasıl soru sorulur" konusunda örnek gösterilebilecek sorunuz için teşekkürler. Bir üstteki mesajımda belirttiğim ön araştırma tam olarak bu.
Sorunuza geçersek, alacağınız bisikletin türüne karar verirken sürüş yapacağınız zemini ilk kriter olarak belirlemek gerek. %70 ve üzeri asfalt sürüşü için gravel bir bisiklet yerine yol bisikleti daha mantıklı olabilir. Sanılanın aksine modern yol bisikletleri, özellikle endurance sınıfı, 28-30mm gibi bir lastik ile hafif bozuk zeminin üstesinden rahatlıkla gelebilir.
Bununla birlikte aralıklı da olsa çakıllı, çamurlu, orman zemini gibi rotalara girip 50km üzeri sürüş yapacaksanız gravel yine en iyi tercih haline gelir.
Kamplı tur söz konusu olduğunda günübirlik ve en fazla bir haftaya kadar turlar için bikepacking disiplini, daha uzun süreli turlarda ise klasik rack/pannier tipi tur bisikleti verimli olmakta. Anladığım kadarıyla sizin tercihiniz ilk seçenekten yana.
Bütçenizin tamamını bisiklete ayırmak yerine ort seviye bir bisiklete yatırım yaparak kalan bütçeyi çanta, çadır gibi ekipmana ayırmak daha makul. Özellikle malum kur seviyelerinde apidura gibi markaların ürünleri can yakıyor.
Ülkemizde satılan markalar içinde kadro geometrisini en çok beğendiğim model Bisan All Trail, lakin artık 2021 modellerini beklemek gerekiyor, fiyatları ise bütçe sınırında. İkinci ellerde Carraro G2 gibi bir modele yönelmek de mantıklı olabilir. Mosso GVL700 serisi de fiyatına göre yüksek donanım sunar. Gravel tercih edecekseniz bu modelleri inceleyebilirsiniz.