Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisikletten gelen çıt çıt seslerine çözüm

Öncelikle sesin göbekten geldiğine emin olun eger göbekten ise acip bakim yapın duzelmez ise hallotech sisteme geçmenizi tavsiye ederim.Aynı sorunu bende yaşamıştım.

Scudo
selamlar birkaç gün önce mtbyle çamurlu yağmur suyundan geçtim ve bisikletin çoğu yerinde kurumuş çamurlar var parçalarda da gördüm bu bisikletin performansını etkiler mi yoksa parçalara zarar vermez mi eğer öyleyse silmicem görüntü olarak falan kalsın diye.

selamlar birkaç gün önce mtbyle çamurlu yağmur suyundan geçtim ve bisikletin çoğu yerinde kurumuş çamurlar var parçalarda da gördüm bu bisikletin performansını etkiler mi yoksa parçalara zarar vermez mi eğer öyleyse silmicem görüntü olarak falan kalsın diye.
BİSİKLETİNİ KOMPLE YIKA. TERTEMİZ YAP.

BİSİKLETİNİ KOMPLE YIKA. TERTEMİZ YAP.
komple yıkamayı ben de düşündüm ama disklere zincirlere viteslere aktarıcılara direk su tutmak zarar vermezmi birde yıkadıktan sonra zincirleri tekrar yağlamam gerekmezmi. ona göre yağ alıcam.

komple yıkamayı ben de düşündüm ama disklere zincirlere viteslere aktarıcılara direk su tutmak zarar vermezmi birde yıkadıktan sonra zincirleri tekrar yağlamam gerekmezmi. ona göre yağ alıcam.
Barış ben bisikletimi kendimle banyoya sokup komple sabunlayıp yıkıyorum. Daha sonrasında iyice kurulayıp yağladıktan sonra bu güne kadar herhangi bir problem yaşamadım. Mantıken düşün! Biskletinin üzerinde kalan çamur ve toz parçaları mı daha çok zarar verir yoksa su mu?

• Beğen
Tepkiler: Halitkin
pedalın gevşekliğinden kaynaklanıyor tamamen. aynı sorunu bugün pedalları sıkarak giderdim

• Beğen
Tepkiler: TeamO2.cc
Arkadailar bu ses ne sesi arka göbekten geliyor

o ses pedallardan geliyor.Pedal bakımı yapmalısınız.Sökün , göbek milini temizleyin yağlayıp tekrar montaj sonrası ses gelmez.

Merhaba arkadaslar yenı uye oldum.benımde sıkyetım var fakat nereye yazacagımı bulamadım.katlanır bısıkletım var.zıncırı kmc marka 3. Vıtesteyken cok ses yapıyor pedal cevırınce dıger vıteslerde sorun yok zıncır yaglı.sızerdede oldumu boyle sorun.acaba zıncırı degıstırsem ses kesılırmı.vıtes gecıslerı normal

Merhaba, vites kolunun oradaki ayarlama mandalini azar azar sıkıp gevşettiginizde ses değişiyor mu?

Benim çıt seside pedaldan kaynaklıymış. Pedal bakımı yapınca gitti.

Bu zamana kadar orta göbekten kaynaklı sanıyordum (ortak göbekte sorun vardı zaten). Orta göbeği değiştik, çıt sesi devam. Zincir uzamıştı (değişmesi gerekiyordu) değiştik, çıt sesi devam. Arka tekere akort yaptık (yalpalıyordu zaten) çıt sesi devam. Kadro kulağı biraz yamulmuştu (birkaç defa düşürdüm), onu yaptık, çıt sesi devam.

Tüm bunları çıt sesinin kaynağını bulmak için değil, zaten olması gerektiği için (genel bakım, hepsini tek seferde) yaptık fakat bu çıt sesinin saydığım listenin herhangi birinden kaynaklanabileceğine dair çok mesaj okudum, pedalda buna dahil (zincirin aktarıcıya değmesinden tutunda, yağsız oluşu, jant telinden gidon boğazına kadar birçok etken bu sese sebep olabilirdi). Yani bu bakımdan sonra sesin kesileceğinide umut ediyordum fakat kesilmedi ama bisiklet on numara oldu. Hele zincir değişiminin bu kadar önemli olduğunu tahmin edemezdim (zinciri 3.000KM üzeri kullandım). Pedala yüklenir yüklenmez gücü tekere aktarıyorum. Oldukça atak ve güven veren bir makina oldu (Kamu spotu: Uzamış zincirinizi değiştirin 😊).

Genel bakımdan çıkınca 10KM kadar kısa bir test sürüşü gerçekleştirdim fakat ses aynen duruyordu. Çıt çıt çıt çıt çıt... Özellikle yokuş çıkarken (pedala biraz güçlü basınca ortaya çıkan) stabil bir sesti bu ve dikkat ettim pedalın hep aynı açısında (sadece sağ pedalın saat yönünde 5 civarı) ortaya çıkıyordu. Bunu servise söylediğimde sesin pedaldan geldiğine emin olduk (yine diyorum, tüm o bakımları ses kesilsin diye değil, zaten olması gerektiği için yaptık). Farklı pedal takıp denedik, evet, çıt sesi kesildi. Bu arada kullandığım pedal Wellgo. Yani kötü bir ürün değil(miş). Arkadaş sağolsun hemen pedalın yan vidalarını vs söktü ve pedallarında bakımını kısa sürede yaptı.

Mutlu son...

Yokuş çıkarken o iğrenç çıt çıt çıt sesini duymamak psikolojik olarak beni o kadar rahatlattı ki anlatamam. Hem bisikletimin bakımı dört dörtlük oldu, hemde iğrenç çıt sesinin çözümü bulundu.

Shimano servisi Murat Spor'daki arkadaşlara teşekkürler 👏

Tavsiye: Bisiklet üzerinde iken çıt sesinin nereden geldiğini anlamak çok zor oluyor. Bu yüzden sessiz bir yerde sabit kadansta sesin aralıklarını dinleyip bir sonuca daha kolay varılabilir. Ses stabil mi (düzenli aralıkta) yoksa değişken mi, bunu bilmek bile sorunun kaynağına ulaşmakta oldukça etkili gibi görünüyor. Örneğin stabil değilse, sesin gidon boğazından gelme ihtimali dahi var. Zaten bisiklet üzerinde ses gerçekten gidon boğazından geliyormuş gibi oluyor.

Kendi bisikletimden gözlemdiğime göre çıt çıt sesleri çok fazla yüklendiğimde pedallardan geliyor. Eğer seleniz de eskimeye başladıysa ondanda geliyor ses.

Bende şuanda yaşıyor olduğum sorundan biraz bahsedeyim.;

Bisikleti alalı 4 aya yakın oldu. 2 ay önce zinciri temizleme maksatlı komple bisikleti bir yıkayayım istedim. Acemilikten veya (aptallıktan) olsa gerek aynakolu mazotla temizlerken bisikleti ters çevirdim rahat olsun diye. Tabi haliyle mazot selenin dibine, düz çevirdikten sonrada sele borusundan içeri girmiş. Tabi seleyi sökmedigim için göremedimde. Bir güzel köpükledim ve temizledim. Bisiklet gıcır gıcır oldu. Ama 2 gün sonra bisikleti alıp sürmeye başladığımda şuanda hala gelen meşhur çıtçıt sesine kapıyı aralamış oldum. Belki tesadüf belkide direkt benim yaptıgım hatadan. Sonrasında sağlam bir yere götürdüm. Bu tarz şeylerde paradan kaçmam genelde. Ses kesilsin, güvenlik sorunu arz etmesin, içim rahat olsun önemli değil.

Götürdüğüm yerde 2 kişi kullandı bisikleti. İlk arkadaş tam çözemedi, 2. arkadaş orta göbek dedi. Yıkadıktan sonra toz toprak kaçmış olabilir. Genelde yaşanan birşey diyip orta göbeği söküp temizleyip bir güzel gresleyip tekrar taktılar. Ses tamamen kesildi. Eve kadar keyifle sürdüm. Yasladım bisikleti. Ertesi gün çıkıp gezeyim dedim. Ancak aynı çıtırtılar gelmeye başladı. Haliyle insanın canı sıkılıyor. Neyse bir süre idare ettim. Sonrasında bisikleti satın aldığım asıl yerde genel bakım yaptırayım dedim. Hem ses çözülür hemde bi bakım olsun dedim. Belki görmedigimiz bir yerinde sıkıntı vardır.

Bisikleti paramparça ettiler. Arka göbek, ön, orta ne varsa. Hepsi kendi özel yağı ile yağlanıp tekrar monte edildi. Bir tek jant telleri sökülmedi okadar. Bunları yapmalarına rağmen sesin kaynağını baya aradılar. Fren kablolarından sanıldı, cık oda değildi. Seleden olduğunu çözdüler. Aldım bisikleti yine sessiz şekilde eve sürdüm. Ancak bu kadarda olmaz artık. Yine aynı şey. Fakat bu sefer ciddi şekilde farklar var gözlemledigim.

Hala çözemedigim olay şu;

- grupla sürüşlere katılmadan bir gün öncesinde bisikletin sele borusunu söküp güzelce temizliyorum. Ses 5 dk kesiliyor. Sonrasında tekrar gelmeye başlıyor.

- Ses nasıl geliyor onuda söyleyeyim. Ayakta veya oturur pozisyonda farketmeksizin her çukura girdiğimde veya sert çıkıntılarda, hoplamalarda yapıyor. İlk zamanlarda pedala ağırlık verdiğimdeydi bu durum. Ancak şuanda tümseklerde yapıyor.

- Konuda anlatmadığım ancak bu olayın önemli bir parçası olabileceğini düşündügüm bir kısımki, ufak bir kaza yaptım bunlardan önce. Aniden duran bir araca ön çapraz şekilde sola kaçırarak (yinede maşayı vurmuş oldum). En çok şüphelendiğim konu bu. Maşa karbon. Ancak furş takımınıda kontrol ettirdim. Bilyenin içinde iki parmağı sokup çevirdiginde sürtünme gibi birşey hissediliyordu. Değiştirdik. Kadroyu ve maşayı kontrol ediyorum ancak ne çatlak nede ezik var.

Olayı çözemiyorum malesef. Biraz once sele borusunu temizleyip bağlantı aparatınıda hafif yağladım.Üstüne çıkıp tepindim :) ses yok yine. O bağlantı aparatıda aluminyum oldugundan sese çok meyillli. İç içe geçmeli garip bir sistem. Birbiri üstünde elinizle sürtseniz bile ses hissediliyor. Anlayamadım artık. Seleyi temizledikten sonra sesin gitmesi ayrı bir garip.(kısa bir süreliğine) Çukurda seleye oturmadan bile sesin gelmesi ayrı bir garip. Ya 2 sorun var aynı anda nüks ediyor. Veya maşada sıkıntı var. O olmasın lütfen :)

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
@Mustafa Zeybek

Çook önceki mesaj 9 kasım olduğu için üzerime alınıyorum :) Pedalları yeni değiştim. Normal rulmanlı pedaldı. Spd-sl' i tüm bisikleti toplatırken bağlantı noktasına sürülen beyaz gress midir nedir, onunla beraber monte ettirdim. Pedaldan olmadığı kesin olabilir gibi...

• Üzgün
Tepkiler: Mustafa Zeybek
@atillakurt söylediklerinize göre jant tellerinizden bir veya bir kaçının yaptığını düşünüyorum. Hatta emin gibiyim.
Akordu bozmadan yarımşar tur sıkın tüm telleri belki işe yarar.
İlave olara dediğiniz gibi sele borusundan veya seleden kaynaklı ses olabilir ama ayakta iken gelen sesin o olması pek ihtimal değil belki ilk kalktığınızda.

@undefined Öncelikle merhabalar, iyi forumlar. Bende aynı sorundan muzdariptim bisikleti yeni almama rağmen bisikleti sürdükçe çıt çıt sesler geliyordu. Bunu başlangıçta rubleden veya aynakol göbeğinden geliyor sanıyordum. Bisikletçiye gittiğimde bunun aynakoldan geliyor olabileceğini ve kadronun sesi yansıtabileceğini söyledi ve şuanlık aynakolu açmanın sıkıntı olabileceğini söylemişti. Ben de bir müddet daha sürünce anladım ki sorun pedaldaymış, daha çok gevşeme yapmaya başlayıp 20 metrede bir gelen çıt sesi artık her pedal çevirdiğimde geliyordu. Böylece bisikletçinin dediği gibi aynakolla falan boşuna uğraşmadan bir süre daha bekleyip sorunun kaynağına ulaşmıştım böylece :) . Saygılarımla...

• Beğen
Tepkiler: trattataa
Kesin çözümü walkman abi onun 😉

Benim sesler seleden geliyordu muhtemelen
Vidaları sıkıp
sallamamaya başlayınca kesildi 😁

Geri