Scudo Sports

Canyon bisiklet siparişi ve teslimat süreci

Arkadaşlar böyle az kullanılmış ikinci elde alabilirsiniz eğer tanıdık TIR şöförü varsa getirir fiyatları çok uygun gerçektenimage.jpg

Scudo
@leCandas

Mevzuat ile ilgili yukarıda mesajlarım mevcut, hatta size link vermiştim. Üşenmedim sizin için İstanbul Gümrük Bakanlığı Çağrı merkezi ve Posta işleme merkezini arayıp gümrük memuruna bizzat sordum.

Gümrük memurunun söylediğini aynen aktarıyorum; Eşyanın bedeli 1500 euro üzerinde ise, beyanname açıp o eşyanın vergisi, kdv'si, ötv'si artık her ne masrafı varsa, sadece o bedeli ödersiniz. Beyannameyi ister şahıs olarak , isterseniz de müşavire vekalet verip açtırabilirsiniz.

Aradığım son numara: 0212 544 26 35

Bu arada bisikleti getirmeniz, ben dahil kimseyi rahatsız etmiyor diye düşünüyorum. Aksine böyle bir bisiklete sahip olmanız beni mutlu eder. Ancak sizin bahsettiğiniz şekilde bisiklet almak çok mümkün görünmüyor. Keşke alsanız. :)

Yani sonuçta beyanname verilerek ve vergi ödenerek getirilebilir. Doğru mu

@leCandas kargoyla canyon getirmiş biri olarak 1500 euro nun üstü meselesini 6 ay araştırdım. gümrük müşavirliğinden dhl yetkililerine kadar görüşmediğim insan kalmadı. yurtdısına italat ihracat yapan bir arkadasım var onun özel bu işlerle ugrasan gümrükcüsüyle bile araştırttım.75 euronun üstüne kdv yi (%18) ödüyoruz zaten 1500 euronun üstüne gümrük vergisi alınıyor oda % 20 . gümrük işleri sonucta bi memura bakıyor. 100 kişinden birinde gümrük vergisi gözden kaçmış olabilir bu benim araştırmalarımda da karsıma cıktı. bu tip olaylar oluyor ama cok nadir. gümrükte adamınız varsa o sekilde de yapabilenler var ama canyon dhl la calısıyor ve dhl katiyen bu tip işler yapıyor. bana göre etikte deil zaten. 199 euroluk riski ben almamıştım siz almışsınız. umarım sansınız yanınızda olur ve gümrük vergisinden kurtarırsınız. ha bu arada gümrük vergisine bahsettiğiniz 300 400 tl lik damga vergisi ıvır zıvır masraflardan hariç.
son olarak kargonuz geldiginde durum hakkında bilgi verirseniz sevinirim. sonucta bu sporla ugrasan insanların bir cogunun yurtdısında ceşitli alişverişleri hep olur. extra bir tecrube edinmiş oluruz...

• Beğen
Tepkiler: dengetekerci
@Erdal YILMAZ gümrük mevzuatında yazdığına göre bisikletin ötv'si yok ve kdv'si %18 tanıdık müşavirde var ayrıca evrak masraflarını vs karşılar alırım.

Bende zaten bundan farklı bir şey demedim 100-300TL evrak masrafı olur üstünede kdvsini öder çekerim dedim.

@sinobjk Benim siparişim ups ile gönderilecek gözüküyor, tabi dedikleriniz açısından dhl ve ups farklı değildir. Dediğiniz miktarlarda masraf çıkarsa ürünü geri gönderirim ama o şekilde olacağını zannetmiyorum.

Az önce paylatığım linki açarsanız bisikletlerin gümrük vergisi oranının %0 olduğunu göreceksiniz zaten %20 diye bir olay yok

• Beğen
Tepkiler: dengetekerci
@leCandas o bahsettiğiniz %0 gümrük vergisi bisiklet yolcu beraberinde gelirse geçerli. Yolcu beraberinde gelen bisiklet ticari mal değil kişinin özel eşyası sayılıyor ve yolcu beraberinde getirilen vergiden muaf malzemelerden sayılıyor. Herhangi bir kargo şirketiyle taşındığında ise kişinin özel eşyası statüsünden çıkıyor ve ticareti yapılan meta sınıfına giriyor ve 1500 Euro üstü bedeli olanlar gümrük vergisine tabi oluyor. Burada anahtar kavram '' özel eşya- Ticari meta'' ayrımı.

• Beğen
Tepkiler: BAROK
@leCandas yurtdisindan o kadar cok sey aldim ki kargo sirketleri karisti evet canyon ups le calisiyor ve ups inde dhl den bir farki yok. Ben uzun sure arastirdim ve sonucunda 1500 euro nun altinda bir bisiklet aldim simdi zamanla upgrade yapiorum. Umarim sizin dediginiz gibidir. Ben sadece bilginiz olsun diye solemek istemistim yoksa vergi dairesi memuru deilim :). Solede bise okumustum memnuniyetsizlik durumunda iade ederseniz canyon kargo parasinida karsiliyor diyen bi forumdas vardi. Yani aksi durumda kargo bedelinide odememis olabilirsiniz. Neyse hayirlisi olsun. Dedigim gibi olayin akibetinden haberdar ederseniz bizde tecrube etmis oluruz.

@Enginkale @sinobjk
1- silindi

2- istersen 1 tane istersen 100.000 tane bisiklet getir bisikletin gümrük vergisi EU'dan geliyorsa yoktur ticari olsun veya olmasın kanunda yazan bu (bisiklet avrupa ülkelerinden geliyorsa). Aynı bisikleti G.Koreden alırsanız %9.7 vergi ödemeniz gerekiyor kdv'ye ek olarak.

Kısaca bir ürün getirilirken önce o ürünün GTIP numarası çıkarılır. (link)
ardından o GTIP numarasının vergi koşullarına bakılır misal damızlık eşşek getirmek istiyoruz (bu derece detaylıdır) (link)

eşşek baş sayısına göre vergilendiriliyor, kdvsi %1, dünyanın neresinden getirilirse getirilsin %0 gümrük vergisi varmış. Ayrıca radyasyon sebebi ile Japonyadan ithalatı yasakmış, Eğer nesli tükeniyorsa gene ithalatı yasak.
fakat eşşeğin bedeli 1500€ az ise, adetli gelmiyorsa, EU'dan geliyorsa ve şirkete değilde bireye geliyorsa %1 değil, %18 vergi ödersiniz.

veya

Uydu getirmek istiyoruz (link)
Uydu adet başı vergilendiriliyor, kdvsi %18, belirli ülkeler dışında gümrük vergisi %0 EU, GTS, G.Kore bunlar dışında %4.2. Ithalatı kontrole tabi yani uyduyu getirmeden önce Milli savunma bakanlığından izin alınması gerekli

veya

Bisiklet getirmek istiyoruz (link)
Bisiklet adet başı vergilendiriliyor, kdvsi %18, EU vs için gümrük vergisi %0 fakat G.Kore için %8.7, gelişme yolundaki ülkeler için %10.5. Eğer adet değeri 200$ altında ise yani çer çöp ithal ediliyorsa ithalatında kota bulunmakta ve izne tabi. Fakat 200$ altında olupta 10 adetten az ithal ediliyorsa bu izne gerek yok.

gelelim 1500€ hikayesine, eğer ithal ettiğiniz ürün 1500€ altında ise taşımacı firma bu DHL olur UPS olur PTT olur gümrük işlemlerini yapmakla mükellef ve sizden bunun için para talep edemez ayrıca mevzuata bakılmaksızın fix bir tutarla vergilendirilir. 75€ ve altı gümrükten muaf olduğundan ürünün fiyatından 75€ çıkarılıp vergi hesaplanır.

Ör: G.Koreden 1000€'luk bir bisiklet getiriyorsunuz.
önce %18 olan kdv'yi ödeyeceksiniz 180€, ardından %8.7 olan gümrük vergisini ödeyeceksiniz 87€ yani toplam vergi ürün başına 267€ (Şirket iseniz ödemeniz gereken tutar bu + DHL PTT veya hangi firma ise, çıkaracağı müşavirlik masrafları )
1500€ altında ise ve bireysel gönderi ise yukarıdaki hikayeden komple muaf oluyor, kargo firması sizden müşavirlik bedeli alamıyor, ürün avrupadan geliyorsa (1000-75)*0,18= 166.5€ gelmiyorsa 185€ ödeyip alıyorsunuz.

şimdi benim durumum 1500€ geçtiğinden dolayı ithalat kanununa göre değerlendirilecek. bisiklet 2200€ diyelim
Önce kdv tahsil edilecek 2200 * 0,18 = 396€, bisikleti almanyadan aldığımdan dolayı gümrük vergisi %0, bu işleri UPS yapacağından dolayı yaklaşık 100-300TL civarı bir müşavirlik ücreti (bu devlete değil UPS'e verilecek), eğer ki işlemler uzun sürerse gün sayısı * 10-30TL arası bir depo ücreti (genelde depoya girmeden işler çözülüyor)

Bu kadar basit aslında bu iş.

@leCandas

Soru: Yolcu beraberinde getirilen eşyanın tek başına kıymetinin 1500 Avro'yu aşması halinde ne işlem yapılır?
Cevap: Söz konusu eşyaya yürürlükte olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar uygulanacaktır.

Bu paylaşımınızda atladığınız bir yer var. Şöyle ki;
Soru: Yolcu beraberinde getirilen Ek-9 sayılı liste kapsamı “A) Tüketim Maddeleri” bölümünde yer alan eşya için muafiyet nasıl uygulanır?

Cevap: Yurda giriş yapan yolcuların Karar eki Ek-9 liste kapsamı “A) Tüketim Maddeleri” bölümünde yer alan eşyaya, yolcu beraberinde olmak kaydıyla, muafiyet tanınacaktır.

Bu liste ilgili sayfanın altında var, tamamını buraya ekleyip sayfa düzenini bozmak istemedim.

Yani yolcu beraberinde 1 adet Bisikleti herhangi bir ücret ödemeden, sadece hava yollarına taşıma ücretini vererek getirebilirsiniz.

(link)

5- Bir adet bisiklet

@leCandas valla bu konulari o kadar cok okudumki artik okumak gelmiyor icimden. Sizde arastirmanizi yapmissiniz. Gumruk meselesi sorunlu bi mesele ben bulasmadim 1500 un altinada bi bisiklet aldim verdim kdv yi kurtuldum mutluyum. Forumda gidip alip gelen arkadaslar var. Hani atmasyon demissiniz yaa cezai islemi var fln. Canyondan alman vergisini iade almak icin burdaki gumruk memuruna kaseletmis ve iadesini almis arkadaslar var forumda. Demek istedigim mevzuat karisik mevzuattan ornekler veriyosunuz ama farkli bi uygulama ornegi cikiyo karsiniza. Bide benim hakli cikmak gibi bi kaygim yok ben ilk yorumunuzu okudugumda tecrubemi paylasmak istedim hepsi bu.

@leCandas Bisikletinizin elinize ulaşacağı tarihi buraya yazın lütfen, geldiği zaman sizin söyleminizle ''bu kadar basit aslında bu iş'' i bir de biz yaşayarak görelim. Yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi ''yanınızda'' 1 tane getirmeye muafiyet var sizin dediğiniz gibi 100 bin tane değil. Kaldı ki siz kargoyla getiriyorsunuz.Maliye kökenli biri olarak mevzuatta yazılanı okuyup anlayabiliyorum. Sizin bisikletiniz 1500 euroyu geçtiği halde dediğiniz gibi gümrük ödemeden geliyorsa ya gümrük memuru atlıyordur ya da yasanın gerektirdiği işlemi bilinçli yapmayıp suç işliyordur.

Bisiklet gümrük vergisinden muhaf diye ibare var + bisiklette ötv'de yok resmi gazetede yazıyor. Gümrük memuru yasayı bilmeden vergiyi uygulayabilir.

@mehmet.ali Beyefendi arkadaş yanında getirmiyor bisikleti kargo yoluyla kendisine geliyor. Gümrük muafiyeti yolcu beraberinde gelende yok..................

@Enginkale Peki yolcu beraberinde değil ithal edilen bisikletlere şu kadar vergi ödenir diye bir yazı var mı devlet tarafından yayımlanmış. Bende bilmediğimden soruyorum. En iyisi arkadaşın bisikletini gelmesini beklemek :)

@Erdal YILMAZ @Enginkale
Dediğiniz gibi anlaşılıyor aslında benim gönderdiğim kısım listede yer almayan eşya için geçerli sanırım. Fakat yolcu beraberinde getirilecek eşyalar arasında "Yolcunun giyinip kuşanmasına mahsus eşya" derken bu saat'i kapsar ama böyle bir durumda var (link)

@mehmet.ali evet böyle bir yazı var ve yukarıda paylaştım bir iki önceki mesajımı detaylı okuyun devletin nasıl bir vergi alacağı burada yazıyor (link)

Kasımın ilk haftası bisiklet gelecek bakalım neler olacak bekleyip görelim :)

@leCandas

Ben size maddeyi gösterdim, içerisine kendi yorumumu katmadım. Yolcu beraberinde 1 adet bisikleti, herhangi bir ücret ödemeden getirebileceğinizi Ek-9 Liste kapsamına yazanlar söylüyor. Yolcu beraberinde uygulanan muafiyet'den söz ediyorum.

Sadece bu foruma üye olup, Koblenz'den kendisi alan veya bir tanıdığına getiren 3-4 kişi var. Bahsettiğiniz vergileri de ödemediler.

Bahsettiğim olaya örnek konular aşağıda.
Sonunda geldi Canyon

Canyon Ultimate CF SLX 9.0

Vergi ödemeden hangi eşyalar getirilebilir. (Yolcu beraberinde)
(link)

Dış İşleri Bakanlığı
(link)

@mehmet.ali (link)
Bu linkteki 3. sorunun cevabını okuyun lütfen. Kargo veya posta yoluyla gelenler 1500 euronun altındaysa AB ülkelerinden geliyorsa %18 diğer ülkelerdense %20 maktu vergi oranı uygulanır.
Eğer 1500 Euro üstüyse %18 veya 20 maktu vergi yanında ayrıca gümrük vergisi komisyon vs. adı altında ( tam yüzdesini bilmiyorum şu anda) %40lara varan bir artış oluyor.

• Beğen
Tepkiler: mehmet.ali
@leCandas Ben senin bisiklet almadan rahatsız değilim. Niye rahatsız olayım? Bana ne senin alacağın bisikletten. Yanlış iş yapıp yüksek bedel ödememen için anlatmaya çalışıyorum ısrarla anlamamaya çalışıyorsun.

Uzun yıllardır yurt dışından kendi hobilerim için cihaz alet edevat ve bisiklet getiririm. Neyin olup neyin olmayacağını biliyorum. Zaten bu konuda tartışacak bir şey yok. Mevzuat uygulanır. Sana mevzuatı anlatmaya çalışıyorum ama ısrarla anlamıyorsun. Belliki birşeyleri yaşayarak öğrenmeyi tercih ediyorsun. İnsanlar forumlara öğrenmek için gelirler ama sen öğrenmeye gelmemişsin.

1.500 euro üstünde ürünlere farklı mevzuat uygulanıyor. 1.500 euro üstünde UPS gümrük işlemlerine yardımcı olamıyor. UPS, DHL gibi firmalar 1.500 euro altındaki ürünlerin gümrükleme işini yapıyorlar. UPS'i ya da DHL'i arayıp 1.500 euro üstünde ürünüm var gümrüklemeyi siz yaparmısınız dersen konu açıklığa kavuşur. Seni bir gümrük müşavirine yönlendireceklerdir.

Forumda kulaktan dolma bilgiden başka bir şey yok diyorsan forumu okumamışsın demektir. Gümrükleme konusunda onlarca konu var. Hatta en iyi ve en güncel bilgiler bu forumdadır. Çünkü bu forumun üyeleri yurt dışından çok fazla ürün alırlar. Esas sen kulaktan dolma bilgilerle yanlış adımlar atıyorsun.

Bundan sonra artık kendin tecrübe ederek öğrenirsin.

@leCandas

Bir ürünün EU'dan gelmesi o ürünün EU ürünü olduğunu göstermez. EU ürünü olduğunun belgelenmesi gerekir.

Samimi bir arkadaşım Almayadan kurban bayramı için geliyor ona bisiklet getiddirsem uygun olurmu ? gümrükte vergi ödemek zorundamı ?

Aynı benim de bir arkadaşım gelecek. Bisiklet almak isteyen olursa yardımcı olurum

Geri