Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Chain Reaction Cycles

@Doğan Bekir Bilge

Aytaç Bey'in dediği pek anlaşılmamış sanırım..
Bu foruma sadece bisiklet kullanıcıları girmiyor, firma sahipleri, bisikletçiler de giriyor ve yazılanları görüyor.
Eğer buraya bu tip "limiti 500€ geçtim, bana mısın demedi", "Vohooo 5000€'luk mal aldım gümrüksüz geçti" yazarsanız, bisiklet firmaları devlete bu işi sıkılaştırması için daha çok baskı yapacak ve belki, bugün 75€ olan sınır yarın öbür gün 25€'ya düşecek.
"Devlet iki üç tane adamın sözüne mi bakacak" diye de düşünülmemesi lazım, sonuçta 75€'nun üzerine alınan vergi bisiklet firmaları tarafından değil devlet tarafından alınıyor.

• Beğen
Tepkiler: Aytaç Biber
Scudo
Bana kalırsa firmalar gönderi limiti için değil, alınan vergi için lobi oluştururlarsa daha akılcı bir çözüm üretmiş olurlar. Zira böyle bir durumda hiçkimse yurt dışından sipariş verip de, iki hafta yeni oyuncağının gelmesini beklemez. Gider yerli bir satıcıdan ürününü aynı fiyata alır, garantisiyle severek kullanır. Limitin düşürülmesi halinde, alıcılar limit altında kalmaya çabalamadan yapabildikleri kadar toptan alışveriş yapıp 60-70 lira masraf ve %18 vergisini vermeyi tercih edeceklerdir. Bu şartta bile harcamanın mevcut vergi oranları ile ülkemizde sunulan satış fiyatlarının altında kalacağından eminim...

@Coşkun Kumru

İşte, kazın ayağı öyle değil maalesef. Hangimiz istemez dediğiniz gibi olmasını fakat daha önce açılan birçok konudan da anlaşıldığı üzere Türkiye'de ürünler fahiş fiyatlara satılıyor. Sırf bisiklet firmaları için geçerli değil bu konu. Adam 3-5 kişinin yurtdışından alışveriş yapmasını kafasına takmıyor. Zaten yurtdışı fiyatının 2katı ücretle sattığı için o parayı rahat rahat çıkarıyor. Ama yurtdışından alışveriş arttığı takdirde ve burada bu tip mesajlar olduğu takdirde insanlar yurtdışına yönelecek (ki bence bunda hiç bir sakınca yok) ve tüccarın cebi zarar görecek. Bunu görünce tüccarın (tekrar ediyorum, sadece bisiklet konusu değil bu) yapacağı şey devlete gidip, "arkadaşım ben para kazanamıyorum bu yurtdışı işi yüzünden, o yüzden al sana cüccük kadar vergi" demek olacak, devlet de "haaaa, demek ki çok sıkı tutmuyoruz biz bu işi, o zaman sınırı 25€'ya çekip, bireysel alışverişlerde de vergi oranını 2'ye katlıyorum" diyebilir. Olmaz demeyin 300€ olan sınırı ilk önce 150€'ya daha sonra 75€'ya çektiler. Sipariş hakkını 5'e indirdiler..

Burada söylenmek istenen "aldıklarınızı paylaşmayın" değil. Yapılmaması gereken "500€'luk ürün aldım, gümrüğe takılmadı" demek. Sınırı geçmiyorsanız zaten sorun yok..

Ertuğrul söylediğim gibi DHL'den telefon geldi gümrük çekim işlemine tabi paketiniz denildi. 65 lira ardiye ücreti ve vergisiyle beraber 95-100 lira arası bir masraf olacak çekelim mi paketinizi denildi. Evet çekelim dedim, bana e-mail ile birkaç form gönderdiler doldurdum. Formlar, yapılacak işlemleri adıma DHL in yürütmesi için izin ve pakette yer alan malzeme listesinden ibaret. Sonrasında DHL işlemleri halledim paketi adresime getirdi ve 96 lira ücret ödeyerek işlemleri tamamlamış oldum :)

@Doğan Bekir Bilge

Bu ülkede niye insanlar okuduklarını bir türlü anlamazlar hep merak etmişimdir.

Yazdığım mesajdan yurtdışından alışveriş yapmayın vergisiz ürün almayın mı dedim ben.?

Yurtdışından aldığınız, ve özellikle vergisiz aldığınız ürünleri ol orta yazmayın diyorum. Dile düştükçe denetimde sıklaşıyor, muafiyet sınırıda düşüyor diyorum. Ben ne diyorum, siz bana ne diyorsunuz?

@Edip Dinçer

Aslında söylemek istediğim yurt dışından yapılan alışveriş, paramızın yurt dışına akışıdır. Limit ne kadar olursa olsun, daha kârlı olduğu sürece ben de dahil herkes yurt dışından alışverişe yönelecektir. Belki her gün daha fazla insanın yurt dışından alışverişe yöneldiği farkedilirse, vergi oranlarında bir hata yapıldığının farkına varılabilir. Limit altında kalan tutarlar için devlet vergi alamıyor, limit altı tutarlar da doğrudan Avrupa'ya, Amerika'ya ve Çin'e aktarılıyor. Bana kalırsa hiç azımsanacak bir miktar değil. Devletin, "limiti düşereyim şu kadar daha vergi koyayım" anlayışı ticaret hacmini, dolayısıyla da vergi gelirlerini düşürüyor. Sürekli yurt dışına giriş çıkışlar oluyor, hepimizin belki uzak yakın bir akrabası, arkadaşı, tanıdığı vardır yurt dışında yaşayan veya sıklıkla gelip giden. İhtiyacımız olan ürünleri bu şekilde de temin yoluna gidebiliriz zamanla. Dolayısı ile limiti düşürmek akılcı bir çözüm değil. O nedenle, bu tartışma olabildiğince çok insana ulaşsın ve mevcut durum getirisiyle götürüsüyle masaya yatırılsın isterim. Biz de paralarımızı, yurt dışından tanımadığımız-bilmediğimiz bisikletçilere değil, ülkemizde bu işlerden geçimini sağlayan abilerimize, ablalarımıza, arkadaşlarımıza verelim, hem vatandaş kazansın, hem de devletimiz... :)

Sevindim, bu arada senede 5 hakkimiz var, evet, aylik bir limit yok mu?

Birde konuya yazilanlarda 5-10€ fazlalik ile yapilan alisverislerden bahsedildi, o kadarina bilerek goz yumuluyor bence..

@Ertuğrul Mengi

5 kereden fazla alışveriş yapabilirsiniz fakat 5'ten sonrasında fiyat ne olursa olsun vergi ödersiniz.

Önemli değeri olmayan eşyaya ilişkin muafiyetten faydalanmanın bir sınırı var mıdır?

Evet, posta/hızlı kargo yoluyla gelen ve değeri 75 Avroya kadar olan eşya için uygulanan muafiyet, yılda en fazla beş kere kullanılabilir. Bu limitlerin aşılması halinde eşyanın ticari mahiyette olduğu kabul edilip buna göre işlem yapılır.

Bu sınırlamanın aşılması halinde, Gümrük Yönetmeliği'nin 169 uncu maddesine göre sözlü beyan usulü çerçevesinde işlem yapılarak, Kararın 62 inci maddesi kapsamında maktu vergi tahsil edilmesi kaydıyla eşya teslim edilir.

Bahsi geçen kararın 62.maddesinde ise şöyle denmekte
MADDE 62- (1) Önemli değeri olmayan eşya ve yolcu beraberinde getirilen hediyelik eşya muafiyeti hükümleri saklı kalmak üzere, her bir sevkiyat ya da 18 ve daha yukarı yaştaki her bir yolcu için kıymeti 1500 Avro'yu geçmeyen eşyanın;

a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18,

b) Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20,

oranında ve kıymeti üzerinden tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.

Bilginize.

Forumlarda yazılanlardan dolayı gümrük vergilerinin/uygulamalarının değişeceğine inanmak çok abartma olur. Şehir efsanesine dönüşebilir. Bireysel ithalat yolu ile gümrüklerden giren paketlerin miktarı belli. Bunların bir kısmı gümrükleniyor bir kısmı limitin altı olduğu için gümrüksüz geçiyor. Bu istatistikler devlettte ve Ticaret odaları gibi kuruluşların elinde var. Bu rakkamlara bakılarak ayarlamalar yapılıyor.

Ayrıca bu gelenlerin en az onlarca misli seyahat eden kişilerin yanında valizlerde kontrolsuz olarak geliyor.

Peki Murat bey, 5-10€ limit üstünde oldugu halde sıkıntısız gelen paketlere yorumunuz ne olur ?

@muratcolakoglu

Murat Bey,

Bu tarz olayların resmi makamlardan onaylı kanıtı olması elbette çok ütopik bir yaklaşım. Ancak son gidilen gümrük mevzuatı değişikliğinin zamanlaması , içeriğinde ithalatı yasaklanan kozmetik ürünleri, bu ürünlerin yurtiçi ve yurtdışı fiyatları arasındaki en az 2 kat,yer yer 3-4 katı da geçen fahiş fiyat farklarını, yurtdışından yapılan kozmetik alışverişlerinin toplam işlem hacmini ve tekin acar kozmetik firmasının bu yeni gümrük mevzuatından önce ve sonraki satış rakamlarını, fiyat politikalarını, hisse sahiplerinin isimleri hakkında araştırma yaparsanız farkındalık anlamında yararınıza olur kanaatindeyim.

Senelik 5 alışveriş sınırı kanun değişikliğinden sonra bir süre pek denetlenmedi ancak 1-2 aydır kontrol ediliyor ve dikkate alınıyor.
Benim son alışverişim de yapılan hata bu sene 5 den az alışveriş yapmama rağmen gümrük memurunun 5 den fazla alışveriş gerekçesi ile kargoyu gümrüğe bırakması idi.
alışveriş CRC den yapılmış kargo DHL tarafından getirilmişti. DHL yetkilisi ile konuşup itirazımı iletmelerini, yardımcı olmalarını istedim. Gumruk mudurluğu kontrol edip kabul etmiş itirazdan sonra 3 gun içerisinde ,kargoyu bu gün aldım.
Sonuç: 5 alışveriş sınırını nasıl kontrol ettiklerini bilmiyorum ama hata ihtimali var. bazen tek alışverişdeki siparişlerin bir bölümü temin edilemeyip 2 partide gönderiyor bu karışıklık yaratabilirmi bilmiyorum. Birde aynı kredi kartı ile yapılan muzik, program indirme şeklinde yapılan internet alışverişleri var bunları nasıl ayırt ediyorlar oda belli değil . Neyse bu konularda bılgisi olanlar aktarırlarsa en azından sipariş vermeden kaç kez alışveriş yapmış olduğunuzu kontrol etme şansı olabilir.

@Gökhan Ö.

Konu başka yere gidiyor. "Tekin Acar Kozmetik" verileri forumlardan mı toplamış?

@Gökhan Ö.

Ayrıca sporcu gidalarının ve kozmetiğin bireysel ithalatındaki yasak doğrudur. Nasıl kafamıza göre ilaç satın alamıyorsak denetimsiz ithalata da yasak olmalıdır. Sporcu gıdaları ve kozmetik ürünleri insan sağlığı ile doğrudan alakalı olduğu için denetimli olarak ithal edilmelidir.

@Ertuğrul Mengi

Gümrük memuru göz yummuştur. PTT kanalıyla gelen paketerde bu oluyor.

@muratcolakoglu
Bahanesinin bu olmaması lazım. Türkiyede satılabilen ürün de getirilemiyor neticede. Ürünün ne olduğu belli, zaten ürün ithal edilebiliyor ama bireysel alınamıyor. Bu yasağın sağlıkla alakalı olduğunu düşünmüyorum.

Ürünün ne olduğu nereden belli? Üstündeki etiketinden mi?

Sağlık konusundaki ürünlerin ithalatı ithalatçı firma tarafından bile bir sürü izne tabidir.

CRC ile ilgili bir bilgi paylaşayım arkadaşlar, İki gün önce bir sipariş daha verdim, limite yaklaşmadığım için, öylesine 2 adet jant bantı koydum sepete tanesi 1€, Birtakım nedenlerden dolayı ürünü gönderemediklerini söyleyen bir mail aldım, bu durum nedeniyle 5 Sterlin ( 6-7€ ) Hediye çeki verdiler :)

otosansüre çok güzel örnek olan bir başlık olmuş. bu açıdan da yararlı oldu. ''aman konuşmayalım belki birileri dinliyordur.''

• Beğen
Tepkiler: erendiz çetiner
1 Kişide çıkıp PTT Maestro Kart ile nasıl alışveriş yapıyoruz diye bilgi veren yok arkadaş ;) kimsede yokmu şu kart ya :D

Geri