Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Covid-19 aşısı olacak mısınız?

bir hayvan tarafından ısırılınca koşa koşa gider kuduz aşımı olurum. 100 yıldan fazla geçerliliği ve ispatı olan aşı. ama size bir müjde vereyim, geleneksel aşıların mRNA aşılarına dönüştürülmesi düşünülüyor diye bir fısıltı var ortamlarda. o zaman, ben gibi bu aşı dışındaki geleneksel olan diğer aşılara güvenenler, sevve sevve bu tip aşılardan olacaklar, mesela köpek ısırdığında.

Scudo
@Murat-k gücün medyası kalp krizlerini de küresel ısınmaya bağlamış. :)

IMG_20210923_173049.jpg

Nedeni araştırarak gayet bilinebilir;
1) Tedavi için üretilen herhangi bir ilaç yada aşı adayında kesin etkinlik oranı olan "absolute risk reduction" değerine bakılır biontech ve diğer mrna aşıları için bu değer yalnızcal %0.84~%1 arasında yani virüse karşı etkinlik 1 bile değil.

Yav hakikaten yeter. Belki susar eder diyorum ama yok.

Duymuşsunuz bir yerden absolute risk reduction diye bir şey, ne manaya geldiğini bilmeden üfürüp üfürüp duruyorsunuz.

Absolute Risk Reduction dediğiniz şey kesin etkinlik oranına bakılan bir değer falan değildir, bir istatistik terimidir. İki grup arasındaki istatistiki verilerin karşılaştırmasında sapmayı belirlemekte kullanılır. Gerçek oranı vermez.

Yazdığınız geri kalan deli saçmalarına zaten bin defa şurda cevap verdik. Ama sürekli başka bir zırvayla çıkıyorsunuz.

İstatistik bilmezsiniz, bilim, metod, süreç bilmezsiniz; iki tane şarlatanın lafıyla şurda laf cambazlığı yaparsınız.

RRR(relative risk reduction) değeri göreceli risk değeridir. Yani aşı dışında birçok faktör değerlendirmeye dahil edildiği yada bertaraf edildiği için sonuç belirlenen gruplar, geçirilen hastalıklar, gibi faktörler istendiğinde istatistiğe dahil edilip istendiğinde istatistikten çıkartılabilir ki prifez bu değeri kıstas almayı uygun görmüş.
Yasal mı elbette.
Etik mi derseniz asla değil.
Tüm iç ve dış faktörlerden arındırılmış kesin etkinlik sonucu olan ARR değerinin paylaşılması gerekirdi. Zaten ARR %0,84 RRR ise %97 idi arada dağlar kadar fark var, bu bile işin içinde bir iş olduğunun açık göstergesi!
Bugüne kadar
çiçek
verem
tetanoz
kızamık
aşısı gibi tüm aşılarda ARR değeri kıstas alınmıştır. Doktorlarınızın ilaç firmaları tarafından fonlanmadığından emin olun.
Ee ozaman bunlarda hep yanlış öylemi?

Vaccine efficacy is generally reported as a relative risk reduction (RRR). It uses the relative risk (RR)—ie, the ratio of attack rates with and without a vaccine—which is expressed as 1–RR. Ranking by reported efficacy gives relative risk reductions of 95% for the Pfizer–BioNTech, 94% for the Moderna–NIH, 91% for the Gamaleya, 67% for the J&J, and 67% for the AstraZeneca–Oxford vaccines. However, RRR should be seen against the background risk of being infected and becoming ill with COVID-19, which varies between populations and over time. Although the RRR considers only participants who could benefit from the vaccine, the absolute risk reduction (ARR), which is the difference between attack rates with and without a vaccine, considers the whole population. ARRs tend to be ignored because they give a much less impressive effect size than RRRs: 1·3% for the AstraZeneca–Oxford, 1·2% for the Moderna–NIH, 1·2% for the J&J, 0·93% for the Gamaleya, and 0·84% for the Pfizer–BioNTech vaccines.

Yav aşı etkinliğinde ARR kullanılması kadar salakça bir şey olamaz ki zaten.

Bakın ARR şudur:

100'er kişilik iki grup alırsınız. bu iki gruptan birini aşısız bırakır, diğerini aşılarsınız. Sonra sonuçlara bakarsınız.

Aşılanan grupta -atıyorum- 1 kişi enfekte pozitif çıkmıştır. Aşılanmayan grupta 10 kişi pozitif çıkmıştır.

Aşılanan grupta pozitif oranı %1, Aşılanmayan grupta ise %10'dur. Demek Absolute Risk Reduction (Mutlak Risk Farkı) %9'dur.

Ama bu %9, aşı korumasında bir şey ifade etmez. Yani burdan "koruma oranı sadece %9" denmez.

Onun yerine Görece Risk Farkına bakılır (RRR). Yani, aşısızlarda enfekte olan kontrol grubu 10 kişiyken, Diğer grupta 1 kişi'nin enfekte olduğundan hareketle, potansiyel 10 kişiden 9 kişinin korunduğu, dolayısıyla da koruma oranının 9/10 olduğu hesabına varılır. BÜTÜN AŞI ETKİNLİK HESAPLAMASI BUNA GÖRE YAPILIR, ÇÜNKÜ KONTROL GRUBUNDAKİ HERKESİN ENFEKTE OLACAĞI GARANTİSİ YOKTUR. Bu yüzden zaten kontrol grubu tutulur.

Şarlatanlığın boyası çıksın diye, üniversite istatistik kitapları karıştırtıyorsunuz insana.

Yav aşı etkinliğinde ARR kullanılması kadar salakça bir şey olamaz ki zaten.

Bakın ARR şudur:

100'er kişilik iki grup alırsınız. bu iki gruptan birini aşısız bırakır, diğerini aşılarsınız. Sonra sonuçlara bakarsınız.

Aşılanan grupta -atıyorum- 1 kişi enfekte pozitif çıkmıştır. Aşılanmayan grupta 10 kişi pozitif çıkmıştır.

Aşılanan grupta pozitif oranı %1, Aşılanmayan grupta ise %10'dur. Demek Absolute Risk Reduction (Mutlak Risk Farkı) %9'dur.

Ama bu %9, aşı korumasında bir şey ifade etmez. Yani burdan "koruma oranı sadece %9" denmez.

Onun yerine Görece Risk Farkına bakılır (RRR). Yani, aşısızlarda enfekte olan kontrol grubu 10 kişiyken, Diğer grupta 1 kişi'nin enfekte olduğundan hareketle, potansiyel 10 kişiden 9 kişinin korunduğu, dolayısıyla da koruma oranının 9/10 olduğu hesabına varılır. BÜTÜN AŞI ETKİNLİK HESAPLAMASI BUNA GÖRE YAPILIR, ÇÜNKÜ KONTROL GRUBUNDAKİ HERKESİN ENFEKTE OLACAĞI GARANTİSİ YOKTUR. Bu yüzden zaten kontrol grubu tutulur.

Şarlatanlığın boyası çıksın diye, üniversite istatistik kitapları karıştırtıyorsunuz insana.

Makale koyuyorsun bak öyle değil böyle oluyor Rölatif Risk Farkı kullanılır diyorsun ama hala aynı şekilde devam ediliyor.

11 sene evvel hürriyet gazetesinden bir haber.

(link)

Ben sizin ne yapmaya çalıştığınızı anlamadım. Yazıyorsunuz bir şeyler ama verdiğiniz linkin içeriğini ya okumamışsınız ya da anlamamışsınız.

Şöyle bir twitter'a girdim, aman Allah ne komplolar ne teoriler.. Yok 5 market fiyatları yukarı çekiyormuş, yok yakında yapay et güzellemeleri başlayacakmış.. Aşıya geliyorsun yok şu doktorun videosu var öyle dedi, yok aslında İsrail sakliyor bunlar Pfeizer'la anlaştı..

Bizim millet her şeyi kolaydan halletmeyi sever. Komplo teorileri de buna çok güzel araç valla. Hem ispat/araştırma külfeti yok, hem de her şeyi biliyorsun..

Yazı Prof. Dr. Fuat Torun'un bir yazisindan kısa bir alıntıdır.

"Komplo teorileri ekonomik, politik, psikolojik ve sosyolojik temelleri olan ve birçok bilimsel disiplinin konusu olabilecek ve her disiplinin kendi bakış açıları ile açıklayabileceği bir durumdur.

Komplo teorilerinin temelinde belirsiz ve anlaşılmaz olanı belirli hale getirmeye çalışmak yatar. Kişiler ya da gruplar etraflarında gelişen olay ya da durumları kavramakta zorlandıklarında, belirsiz ya da görünmez bir takım güçlere atıflar yaparak durumu kendilerince netleştirmeye çalışırlar. Geliştirdikleri düşünüş biçimi ile sorunun kaynağını kendilerinin dışına taşırıp çözümlerini de kendilerinin dışından beklerler. Komplo teorileri insan zihnindeki "bilişsel harita" da adeta boşlukları doldurmaktadır. Bilimsel yöntemler gibi karmaşık ve anlaşılmaz değil, oldukça basit ve herkesin anlayabileceği türden tespitler içerir. Basit olması nedeni ile kabul görür."

Ben sizin ne yapmaya çalıştığınızı anlamadım. Yazıyorsunuz bir şeyler ama verdiğiniz linkin içeriğini ya okumamışsınız ya da anlamamışsınız.

Şöyle bir twitter'a girdim, aman Allah ne komplolar ne teoriler.. Yok 5 market fiyatları yukarı çekiyormuş, yok yakında yapay et güzellemeleri başlayacakmış.. Aşıya geliyorsun yok şu doktorun videosu var öyle dedi, yok aslında İsrail sakliyor bunlar Pfeizer'la anlaştı..

Bizim millet her şeyi kolaydan halletmeyi sever. Komplo teorileri de buna çok güzel araç valla. Hem ispat/araştırma külfeti yok, hem de her şeyi biliyorsun..
Normal grip nereye gitti diyorum üstadım. 11 yıl evvel bir gazete yazısı bu.

Normal grip nereye gitti diyorum üstadım. 11 yıl evvel bir gazete yazısı bu.
Bir yere gitmedi, evrile evrile devam ediyor.
Her sene tazelenen grip aşıları ile savaşın avantajlı tarafında olarak bizler de devam ediyoruz.
Bu sene insanların çoğunda olan maskeler, dezenfeksiyon ve temizliğe olan eğilim, gribe karşı da ekstra koruma sağlayacaktır diye umuyorum.

Aşı ve ilaçların yan etkilerinin istatistiğini merak edenler (link) 'a bakabilir. Dünya sağlık örgütünün resmi verilerini gösteriyor. 1970lerden itibaren kaydedilen toplam yan etki sayıları.

Birkaç örnek:
* Çocuk felci aşısı: 121.171
1632487961881.png

* Verem aşısı: 36.815
1632488007351.png

* Grip aşısı: 266.238
1632488056040.png

* Penisilin: 51.087
1632488120970.png

* Levofloksasin(antibiyotik): 167.734
1632488160287.png

* Covid-19 aşısı: 2.068.596
1632488229330.png

Covid-19 aşıları, diğer ilaç ve aşıların 30-40 yılda yaptıkları yan etkilerin kat kat fazlasını daha 1 yıl olmadan yapmış.

Dosyalar

• 1632487856546.png
    1632487856546.png
    253,4 KB · Okunma: 5
Aşı ve ilaçların yan etkilerinin istatistiğini merak edenler (link) 'a bakabilir. Dünya sağlık örgütünün resmi verilerini gösteriyor. 1970lerden itibaren kaydedilen toplam yan etki sayıları.

Birkaç örnek:
* Çocuk felci aşısı: 121.171
274455 dosyayı görüntüle

* Verem aşısı: 36.815
274456 dosyayı görüntüle

* Grip aşısı: 266.238
274457 dosyayı görüntüle

* Penisilin: 51.087
274458 dosyayı görüntüle

* Levofloksasin(antibiyotik): 167.734
274459 dosyayı görüntüle

* Covid-19 aşısı: 2.068.596
274460 dosyayı görüntüle

Covid-19 aşıları, diğer ilaç ve aşıların 30-40 yılda yaptıkları yan etkilerin kat kat fazlasını daha 1 yıl olmadan yapmış.
Peki 1970 öncesi? Bahsettiğiniz bazı aşılar 1920 yılında bulunup üretilmiştir. Tamam belki Covid-19 aşısı kadar sayı olmayabilir ama aşının bulunmasının üzerinden 50 yıl geçtikten sonra ki bir tarih ile henüz 1 senelik aşı ile mukayese etmek ne kadar doğru bilemedim.

Peki 1970 öncesi? Bahsettiğiniz bazı aşılar 1920 yılında bulunup üretilmiştir. Tamam belki Covid-19 aşısı kadar sayı olmayabilir ama aşının bulunmasının üzerinden 50 yıl geçtikten sonra ki bir tarih ile henüz 1 senelik aşı ile mukayese etmek ne kadar doğru bilemedim.
Daha öncesine ait resmi veriler var mı yok mu bilmiyorum.
Tam olarak ne demek istediğinizi anlamadım. Yıllar geçtikçe covid aşısının yan etkisi azalacak mı demek istiyorsunuz?

Daha az yan etkisi olan aşıların geliştirileceği kesin. Örneğin fransız valneva diye bir firma geleneksel yöntemlerle aşı geliştirme çabasında. Amerikalı novavax da yine geleneksel denilebilecek şekilde aşı geliştirmeye çalışıyor. Çin aşısına bişey diyemiyorum çünkü güvenilir veri yok. bakanımız bahar aylarındaki iddiaları ile şimdiki açıklamaları birbiriyle çelişiyor.

Tartışılacak çok şey var.
Yan etki sayısı bu kadar yüksek olan bir aşıyı herkese dayatmak ne derece doğru? Yüksek risk grubundakilere(50 yaş üstü, kronik hastalığı olanlar...) yapılsın. Diğer yaş grubundakilerde ve sağlıklı kişilerde zaten risk çok düşük. Hastalığın riskinin düşük olduğu kişilere, yan etki riski bu kadar yüksek olan aşı yapmak ne kadar doğru?

• Beğen
Tepkiler: MUSA Ç.
Daha öncesine ait resmi veriler var mı yok mu bilmiyorum.
Tam olarak ne demek istediğinizi anlamadım. Yıllar geçtikçe covid aşısının yan etkisi azalacak mı demek istiyorsunuz?

Daha az yan etkisi olan aşıların geliştirileceği kesin. Örneğin fransız valneva diye bir firma geleneksel yöntemlerle aşı geliştirme çabasında. Amerikalı novavax da yine geleneksel denilebilecek şekilde aşı geliştirmeye çalışıyor. Çin aşısına bişey diyemiyorum çünkü güvenilir veri yok. bakanımız bahar aylarındaki iddiaları ile şimdiki açıklamaları birbiriyle çelişiyor.

Tartışılacak çok şey var.
Yan etki sayısı bu kadar yüksek olan bir aşıyı herkese dayatmak ne derece doğru? Yüksek risk grubundakilere(50 yaş üstü, kronik hastalığı olanlar...) yapılsın. Diğer yaş grubundakilerde ve sağlıklı kişilerde zaten risk çok düşük. Hastalığın riskinin düşük olduğu kişilere, yan etki riski bu kadar yüksek olan aşı yapmak ne kadar doğru?
Demek istediğim örnek verdiğiniz aşıları nokta atışı yaparak bulmadılar, illaki o aşılarda ilk yapıldığında yan etki göstermiştir ve zamanla geliştirilerek bugünkü halini almıştır. Bu nedenle şuan üretilen aşıların elbette yan etki göstermesi normal zira aciliyetten olması gereken süreden çok daha kısıtlı bir zamanda test edilip üretiliyor.

• Beğen
Tepkiler: Feunard
Demek istediğim örnek verdiğiniz aşıları nokta atışı yaparak bulmadılar, illaki o aşılarda ilk yapıldığında yan etki göstermiştir ve zamanla geliştirilerek bugünkü halini almıştır. Bu nedenle şuan üretilen aşıların elbette yan etki göstermesi normal zira aciliyetten olması gereken süreden çok daha kısıtlı bir zamanda test edilip üretiliyor.
Aciliyet?

@Murat-k gücün medyası kalp krizlerini de küresel ısınmaya bağlamış. :)

274419 dosyayı görüntüle
tabi canııım bu kalp krizleri mrna dan değil küresel ısınmadan yersen....
Ölüm oranı %0,5, belirti göstermeden iyileşme oranı %80 aciliyet bunun neresinde aşı dediğiniz sıvının kesin etkinliği sadece %0,84 cidden derin uykudansınız...

Biontech olanların ölüm oranı olmayanların iki katına ulaşmış durumda!

tabi canııım bu kalp krizleri mrna dan değil küresel ısınmadan yersen....

Ölüm oranı %0,5, belirti göstermeden iyileşme oranı %80 aciliyet bunun neresinde aşı dediğiniz sıvının kesin etkinliği sadece %0,84 cidden derin uykudansınız...

Biontech olanların ölüm oranı olmayanların iki katına ulaşmış durumda!
Tamam sensin reis, 0,84 anlaşıldı 🤣

• Beğen
Tepkiler: Feunard
Tamam sensin reis, 0,84 anlaşıldı 🤣
Hocam sen %97 ye inandın da neden %0.84 e inanmıyorsun her ikiside biontech resmi verisidir bu halka açıklamayı tercih ettikleri değer olan %97 Relative risk reduction(RRR) yani göreceli risk değeridir. Medyada paylaşılmayan, halka afişe etmeyi tercih etmedikleri değer olan %0.84 Absolute risk reduction değeri(ARR) yani virüse karşı kesin etkinlik değeridir. Bilmeden alay edip gülersen sen gülünç duruma düşersin şuan olduğu gibi..

Geri