Bilim felsefesi nedir sabahlara kadar anlatırım size ama boş.
Ben size Ortaçağ Avrupası'na hükmeden karanlık, bilimdışı skolastik düşünceye bir örnek vereyim.
Ortaçağ karanlığı denilen dönemin sebebi bu skolastik düşüncedir.. Bu durumu çok güzel anlatan bir örnek vardır: Eskiçağda yaşayan Aristo bir eserinde atın 28 dişi olduğunu yazmış. Ortaçağ boyunca hiçbir Avrupalı "Acaba doğru mu yanlış mı?" diye düşünüp atın dişini saymayı akletmemiş. Üstad Aristo dediyse doğrudur diye inanmışlar hep. Hatta bir gün bir papaz meclisinde atın ağzında kaç diş olduğu tartışılmış. "Aristo dediyse öyledir." görüşü baskın çıkmış. Ama tartışmadan sıkılan papazların en genci az ötede otlayan bir atın dişlerinin sayılmasını teklif ediyor. Ne ayıp şey diye yadırgıyorlar. Ama gürültü patırtı içinde biri gidip sayıyor. Hayret! Atın 12 dişi olduğu anlaşılıyor. Papazlar bunu dinlemek bile istemiyorlar ve Aristo'nun değil atın yanıldığına karar veriyorlar.
Skolastik anlayış yahut metot budur işte. Deney, gözlem, araştırma bilimsel yaklaşım olmayan bir düşünce.
Boş ver sen bilmem ne doktoru ARR 0.84 müş yok ölüm oranı bilmem neymiş. Geç bunları geç. Git bir pandemi hastanesinin cenaze işleri bölümüne. Ölenlerin kaçı aşılı kaçı aşışız bir say. Sonra oran orantı kur. Oran orantı kurmasını bilmiyorsan ben yardımcı olurum.
Aslında bilim insanları binlerce makalede aşılı aşısız entube, yoğun bakım bütün oranları bilimsel mantık çerçevesinde yayınlıyor. Ama anlamakta zorluk çekiyorsun belli ortaçağdaki papazlar gibi ARR de ARR.