Scudo Sports

Covid-19 aşısı olacak mısınız?

Evet virüs insanların daha hafif geçirdikleri bir varyanta dönüşmüş gibi görünüyor. Yalnız şunu gözden kaçırmamak gerek; aşı olan ve olmayan insanlar olarak değil, ölen milyonlarca insan ve onların yakınları gözüyle bakmak lazım. Hala ülkemiz hastanelerinde ki muhtemelen düşük gösterilen ölüm vakalarıyla bakmak lazım. Yani aşı olmayan veya olan ama hasta olmayan kişilere göre değerlendirmemek lazım. Aşı olmayan bir kişi, bak aşı olmadım bana da hiç bir şey olmadı diyorsa meseleye ne kadar küçük bir gözle baktığını gösterir. Zira milyarlarca farklı bedenin olduğu bir dünyada bir kişinin hastalığı geçirmemiş ya da çok hafif geçirmiş veya hiç hissetmemiş olması, ölen milyonlarca insan ve onların aileleri gerçeğini değiştirmez. Ayrıca bahse konu ülkeler, aldıkları sıkı önlemler, aşı oranları vb. sebeplerle başından beri bu virüse doğru yaklaştıkları için bugün tüm yasakları kaldırabiliyorlar. Bizde neredeyse tüm yasakların kalkmış olması bizim virüsten kurtulduğumuzu değil, her zaman olduğu gibi gündelik politikalarla yönetilmemizden kaynaklanıyor. Her gün ölen yüzlerce kişi ve onların aileleri kimsenin umurunda değil.

Aşı olan veya olmayanlar olarak umarım çok yakın bir zamanda bu beladan kurtuluruz.

• Beğen
Tepkiler: seko35.50
Scudo
Covid çıkmadan bir yıl önce 2018'in kışında, benzer bir hastalık beni sert bir şekilde yataklara düşürmüştü. Çekilen akciğer filmine bakarken ve kan tahlillerime bakarken "üst solunum yolu enfeksiyonun var ve aşırı mikrop almışsın, akciğerlerin bayağı dolu" benzeri bir şeyler söylemişti doktor. Su içerken bile boğazlarım acıyordu. Sırtlarım da ağrıyor, epey de halsiz hissediyordum. Ateşlenmeler mide bulantısı, ishal, kusma... Epey zorlamıştı beni. Şimdilerde de bu hastalıkların benzerleri devam ediyor olmalı ve bazı insanların bunları Covid ile karıştırma olasılığı çok yüksek. Dikkati, sağlıklı beslenmeyi ve sporu bırakmayalım.

Covid çıkmadan bir yıl önce 2018'in kışında, benzer bir hastalık beni sert bir şekilde yataklara düşürmüştü. Çekilen akciğer filmine bakarken ve kan tahlillerime bakarken "üst solunum yolu enfeksiyonun var ve aşırı mikrop almışsın, akciğerlerin bayağı dolu" benzeri bir şeyler söylemişti doktor. Su içerken bile boğazlarım acıyordu. Sırtlarım da ağrıyor, epey de halsiz hissediyordum. Ateşlenmeler mide bulantısı, ishal, kusma... Epey zorlamıştı beni. Şimdilerde de bu hastalıkların benzerleri devam ediyor olmalı ve bazı insanların bunları Covid ile karıştırma olasılığı çok yüksek. Dikkati, sağlıklı beslenmeyi ve sporu bırakmayalım.
rotavirus, norovirus, astrovirus, adenovirus gibi gastroenteritlerden herhangi biri olabilir abi sendeki. covidde ishal-kusma ikilisi bi tık daha nadir. ama yine de inanılmaz karıştırılıyor hepsi. doktorlar tarafından bile.. pandemi var diye her viral etkeni covid sanmamak lazım. geçmiş olsun.

2009 yılında ilk çıktığında H1N1 virüsünü (domuz gribi) atlatmıştım, hayatımda geçirdiğim en ağır viral enfeksiyondu diyebilirim. Wikipeida sayfasına göre H1N1 influenza virüs ailesinde İspanyol gribi de var. Nedense bizde pek bahsedilmez ama İspanyol gribi Osmanlı'da Padişah götürmüş. Düşünün, birinci dünya savaşında aktif olarak savaşıyorsun ve padişahın İspanyol giribinden vefat ediyor ama tarih bunu anlatmıyor. Başka bir detay, 1976'da Amerikada domuz gribi küçük ölçekte 2009'dan önce zaten yaşanmış.

Buradan 2 noktaya değineceğim:

- İnfluenza (Türkçesi grip) ve soğuk algınlığı (bu da coronanın kardeşi) tarzı üst solunum yolu enfeksiyonu virüsleri/hastalıkları hep vardı ve var olacak. Bunu kabul etmek gerekiyor ve aşı yada ilaç geliştirme gibi çalışmalar ve araştırılmaları desteklenmeli.

- Bu hastalıklar ölümcül ve ciddiye alınması gerekiyor. Birşey olmaz deyip, hayatı oluruna bırakırsanız sağlık sistemi çöker. Coronada ne olduğunu gördük. Bizde sağlık sistemi ayakta kalmış gibi gözükse de 2021 yılında yaşlı annemle babama hastaneden randevu alamadık. Randevu sistemi gelecek için dahi gün vermiyordu. Kanser olsan teşhis konulana kadar gidersin, o derece. Randevu süresi 5 dakikaya indirilince sistem rahatladı. Kalp kontrolüne gidiyorsun, adam sana sadece 5dk ayırıyor, bu da ayrı konu.

Aşı olun yada olmayın ama virüsü ciddiye alın. İlk önce kendinize iyi bakın, sonra da çevrenizdeki insanları koruyun.

Selam arkadaşlar.

Bu başlıkta 8 ay içersinde 3 doz Biontech aşısı olduğumu paylaştım.

Ancak iki hafta önce 18 yaşından küçük oğlum okuldan bulaş getirdi.
Ateşi 40 C yi gördü. Hastanede testi pozitif çıktı.
5-6 günde iyileşti.

Aynı evde olunca mikrop bana ve eşime birkaç gün sonra bulaştı.

Eşim aşı olmadı ve ateşlendi, öksürdü, günlerce yatarak dinlendi. İki haftada toparlandı. Hala tad alma sorunu var.

Ben aşı olmama rağmen soğuk algınlığı formatında geçirdim.

İki hafta doluyor bugün, hala bronşlar dolu.öksürük var maalesef.:)

Bu akşam 18:00'de umuyorum maske saçmalığına son verileceğinin haberini duyarız.

olmadım, olmayacağım

ayrıca tüm koronavirüs uygulamalarını reddediyorum

Bu akşam 18:00'de umuyorum maske saçmalığına son verileceğinin haberini duyarız.
Esasında maskeyi tamamen kaldırmanın pek iyi olmayacağını düşünüyorum,zira 3senedir yani maske taktığımızdan beri nezle grip gibi hafif hastalıklarda ciddi oranda azalma olmuştu,açık alanlar için tamamen kaldırılmsı doğru olabilir ama kapalı alanlarda aslında hemen kaldırılmasa daha iyi olur diye düşünüyorum,malum kapalı ortamda bu tip solunum yoluyla geçen hastalıklar daha hızlı yayılıp bulaşabiliyor.

Esasında maskeyi tamamen kaldırmanın pek iyi olmayacağını düşünüyorum,zira 3senedir yani maske taktığımızdan beri nezle grip gibi hafif hastalıklarda ciddi oranda azalma olmuştu,açık alanlar için tamamen kaldırılmsı doğru olabilir ama kapalı alanlarda aslında hemen kaldırılmasa daha iyi olur diye düşünüyorum,malum kapalı ortamda bu tip solunum yoluyla geçen hastalıklar daha hızlı yayılıp bulaşabiliyor.
Söyleminizde çok haksız değilsiniz, fakat reele bakıldığında virüsü kapan birçok kişinin maske takmasına rağmen enfekte olduğu görülüyor.
Benim beklentim Nisan - Mayıs gibi Avrupa ülkelerinde olduğu üzere tamamen kaldırılacağı yönündedir.

Dayımın cenazesi ile ailenin bir kısmı covid oldu. Pozitif bir vaka taziye evine geldi ve olanlar oldu. Annemle memlekette aynı evde kalıyoruz. Annem pozitif çıktı ve risk kategorisinde olan beni teğet geçti. İkimizde ikişer doz biontech olmuştuk. Tüm ailemde boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı gözlemlendi. Bir kısmı 5.doza kadar olmuştu. Çok şükür toparlıyorlar. Geriye bir annem kaldı. O da atlatırsa şükredeceğim. Çok hızlı yayılan ve yaygın görülen semptomlar bizde boğaz, burun oldu. Benim testim negatif çıktı, hiçbir semptomum yoktu fakat annemden ayrılıp farklı bir evde bireysel karantinaya girdim. Anladığımız kadarıyla ben negatifte olsam taşıyıcı görevi görebiliyorum. Cenaze evinde sürekli maskeliydik. Covid bir şekilde olunuluyor fakat maskenin kalkması demek çok çok hızlı yayılması demek ve bence bu tehlike. Toplumsal bağışıklık kazanılacak diye her insan hafif atlatmayacağına göre buna farklı bir yöntem geliştirmeleri gerekiyor.. Senelerdir kendimizi sakındık ve bir şekilde ailemize geldi..
Sağlıklı pedallamanız, günleriniz bol olsun.

Maskenin kaldırılıp kaldırılmayacağını bile doğru düzgün tartışamıyor, yorum yapamıyoruz. Aşıya inanmayan, virüsün kendisine dahi inanmayan, hiç bir covid önlemini takmayan kişiler var aramızda. Bunların görüşlerine saygı duyuyorum ama aynı saygıyı onlar da duyuyor mu bu konudan emin değilim. Maskenin tamamen kaldırıldığı hangi avrupa ülkesi var onu da bilmiyorum. Kapalı alanlarda hala maske takmak zorunlu. Virüs'ün etkisi azalmış, aşı olmasa dahi enfekte olup hastalığı çok hafif atlatanlar olabilir ama bu her ay binlerce insanın yoğun bakımlarda, entübe ünitelerinde öldüğü gerçeğini değiştirmez. Bir de o ailelerin ağzından dinlemek lazım artık kapalı alanlarda bile maske takmanın zorunlu olmayacağı haberini!

Virüse, aşıya inanıp inanmamak değil, toplumsal saygıya dayanıyor bu konu. Siz toplu taşımalarda bile maskeyi kaldırırsanız, hastanelerde bile maske kalkarsa sonuçlarını düşünmek gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda fikir, düşünce ne olursa olsun tüm dünyada ve ülkemizde ölen milyonlarca insan gerçeğini unutmamak gerek. Entübe olmuş hastaların ailelerinin yaşadığı acıyı, korkuyu görmek ve ona göre yorum yapmak gerek diye düşünüyorum. Bu konuyu bir demagoji unsuru haline getirme çabasında değilim. Sadece kapalı alanlarda maske zorunluluğunun kalkmasının henüz doğru olmadığı kanaatindeyim.

Dayımın cenazesi ile ailenin bir kısmı covid oldu. Pozitif bir vaka taziye evine geldi ve olanlar oldu. Annemle memlekette aynı evde kalıyoruz. Annem pozitif çıktı ve risk kategorisinde olan beni teğet geçti. İkimizde ikişer doz biontech olmuştuk. Tüm ailemde boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı gözlemlendi. Bir kısmı 5.doza kadar olmuştu. Çok şükür toparlıyorlar. Geriye bir annem kaldı. O da atlatırsa şükredeceğim. Çok hızlı yayılan ve yaygın görülen semptomlar bizde boğaz, burun oldu. Benim testim negatif çıktı, hiçbir semptomum yoktu fakat annemden ayrılıp farklı bir evde bireysel karantinaya girdim. Anladığımız kadarıyla ben negatifte olsam taşıyıcı görevi görebiliyorum. Cenaze evinde sürekli maskeliydik. Covid bir şekilde olunuluyor fakat maskenin kalkması demek çok çok hızlı yayılması demek ve bence bu tehlike. Toplumsal bağışıklık kazanılacak diye her insan hafif atlatmayacağına göre buna farklı bir yöntem geliştirmeleri gerekiyor.. Senelerdir kendimizi sakındık ve bir şekilde ailemize geldi..
Sağlıklı pedallamanız, günleriniz bol olsun.
Öncelikle geçmiş olsun dilemek isterim.
Toplumsal bağışıklıktan önce bazı kesimin hoşuna gitmese de aşı olmak şimdilik en iyi yöntem.
Fakat artık koldan kas içine yapılan değil de direkt olarak solunum yoluna yönelik bir tedavi daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum.
Mesela burun içine damla şeklinde. Böylece hızlı bir şekilde ciğerlere de inmesinin önüne geçilebilir.
Maskenin kaldırılıp kaldırılmayacağını bile doğru düzgün tartışamıyor, yorum yapamıyoruz. Aşıya inanmayan, virüsün kendisine dahi inanmayan, hiç bir covid önlemini takmayan kişiler var aramızda. Bunların görüşlerine saygı duyuyorum ama aynı saygıyı onlar da duyuyor mu bu konudan emin değilim. Maskenin tamamen kaldırıldığı hangi avrupa ülkesi var onu da bilmiyorum. Kapalı alanlarda hala maske takmak zorunlu. Virüs'ün etkisi azalmış, aşı olmasa dahi enfekte olup hastalığı çok hafif atlatanlar olabilir ama bu her ay binlerce insanın yoğun bakımlarda, entübe ünitelerinde öldüğü gerçeğini değiştirmez. Bir de o ailelerin ağzından dinlemek lazım artık kapalı alanlarda bile maske takmanın zorunlu olmayacağı haberini!

Virüse, aşıya inanıp inanmamak değil, toplumsal saygıya dayanıyor bu konu. Siz toplu taşımalarda bile maskeyi kaldırırsanız, hastanelerde bile maske kalkarsa sonuçlarını düşünmek gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda fikir, düşünce ne olursa olsun tüm dünyada ve ülkemizde ölen milyonlarca insan gerçeğini unutmamak gerek. Entübe olmuş hastaların ailelerinin yaşadığı acıyı, korkuyu görmek ve ona göre yorum yapmak gerek diye düşünüyorum. Bu konuyu bir demagoji unsuru haline getirme çabasında değilim. Sadece kapalı alanlarda maske zorunluluğunun kalkmasının henüz doğru olmadığı kanaatindeyim.
Bir önceki sayfalarda bu Avrupa ülkelerinden bahsedildi. Başı İngiltere çekiyor.

Mormal maske değil ffp2 türü koruyuculuğu yüksek maske kullanıyorum sürekli. Maske zorunluluğu kaldırılsa bile uzun bir süre kullanmaya devam ederim.

• Beğen
Tepkiler: soulless
Maske zorunluluğu kaldırılsın, sonra isteyen taksın.

• Beğen
Tepkiler: gunerokn
Almanya'da aşının yan etkileri tartışılıyor...
(link)

• Beğen
Tepkiler: gunerokn
Ya 99 sayfalık müthiş bir atışma silsilesi geçmiş bitmiş sahi ne oldu aşı olanlar ve olmayanlar? Zorunlu diye diye bitiremedikleri aşını olmayanlar olanlarla aynı şartlara evrildi. En azıdan vücudumda neler dönüyor bunu düşünmüyorum. 1de yetmez 2 tane, 2 yetmez 3 tane, 3 de yermez 4 tane veeer veere verrrrr aşımı veer.

• Beğen
  • Hahaha
Tepkiler: templeos ve recepB
Ya 99 sayfalık müthiş bir atışma silsilesi geçmiş bitmiş sahi ne oldu aşı olanlar ve olmayanlar? Zorunlu diye diye bitiremedikleri aşını olmayanlar olanlarla aynı şartlara evrildi. En azıdan vücudumda neler dönüyor bunu düşünmüyorum. 1de yetmez 2 tane, 2 yetmez 3 tane, 3 de yermez 4 tane veeer veere verrrrr aşımı veer.

3 aşı oldum. ilk aşıda feci kol ağrısı olmuştu. ikincide halsizlik, hafif ateş falan olmuştu. son aşıda baş, kulak, boğaz, burun ağrısı halsizlik, yorgunluk Allah ne verdiyse vardı.

Varlığı ile yokluğu arasında bir fark var mı hiçbir fikrim yok. Yanlış veya doğruluğunu tartışmayacağım. Hiç pozitif olmadım. Olduysam da haberim yok. Antikorum var mı onu da bilmiyorum. Ama dediğiniz gibi garip bir şekilde her şey normalleştirildi ben hiçbir şey anlamadım. Dürüst olacaksam ben de saldım artık. Yine de sıkış tıkış kalabalık ortamlarda psikolojik olarak hala maske gereksinimi duyuyorum. En azından ağız kokusu falan da çekmemiş oluyorum.

Geçen yanımda maske kalmamış, eve gitmek için metrobüse binmem lazım. metrobüsteki güvenlik dayıya "maske zorunlu mu? bende maske kalmadı da" dedim. Maske vermesini beklerken "arka taraftan bin" dedi.

Ben kapalı ve kalabalık ortamlarda takıyorum. Açık havada takmıyorum. Aşı 3 adet oldum. Olmayana da olana da kendin bilirsin dedim geçtim. Ama olmayanların olanlara "imde ne dolaşıyor bilmiyorum" tadında iğnelemeleri bana mezarlıktan geçerken ıslık çalanları hatırlattı. Kardeşim olan olmuş olmayan olmamış, işinize bakın.

Ha yok, yarın aşı olanlar ölmeye başlayıp arkalarından "ooh iyi oldu" diyecekseniz saygı duyarım. Şahsen benim aşı olmayan insanların ağır hastalık geçirenlerini gördüğümde tavrım, bokunda boğulsun şeklinde değil, yazık oldu keşke bu kadar ağır geçirmeseydi şeklinde olmuştur.

Her koyun kendi bacağından asılır, ben kendime bakıyorum, yakın çevreme, sözümü geçirebildiklerime bakıyorum, yoksa bana ne sen, o, diğeri, öteki, beriki ne yapmış. Bırakın insanlarla uğraşmayın.

Milli sporumuz atışmak, yarışmak, her alanda takım tutar gibi davranmak. Ne siyasette doğru dürüst tavır takınabiliyoruz ne de diğer toplumu ilgilendiren konularda. Hep bir adamcılık, hep bir biz siz durumları.

Bırakın kardeşim bu işleri.

Herkese sağlıklı günler...

Aşı olan ya da olmayan herkese...

Covid ilk çıktığında aktif olarak hastanede çalıştığım için 2 sinovac aşısını oldum. Sonrasında temmuz ve aralık ayında biontech ile ilave aşı oldum (hatırlatma). Toplu alanlarda her zaman maske ile dolaştım ve yine maskemi kullanıyorum. 23 Martta ziyaret için gittiğim projenin birisindeki yönetici hastaydı bir kaç defa omicron olacağını söylemiş olsam da arabada cereyanda kaldığını belirtip red etti. 24 Mart gecesi işe gitmediğini öğrendim ve 25 Mart sabahı tedbir amaçlı PCR testi verdim. Sayesinde doğum günüde 30'uma covid pozitif ile girdim. Kendisi ile hiç temas etmesem de yanına girip çıkan personellerden olsa gerek bir şekilde bulaştı hala anlam veremiyorum. Tuvalet ihtiyacı dışında odamdan dahi çıkmadım. Bu pozitif olduğum süreç boyunca ilk gün biontech aşısındaki etki gibi bir kaç batma ve ateş dışında üçüncü güne kadar nezle grip gibi geçti sonrasında tamamen bitti. Tedbir amaçlı 1 hafta karantina sürecimi devam ettirdim. Covid sonrası 1 hafta kadar öksürme isteği olsa da şükür hiç bir şey kalmadı. Haftalık olarak projelerdeki vaka durumlarını tutuyorum. Gururuna yediremeyip hasta şekilde işe gelen yöneticisi sayesinde 25 kişilik projede 10 kişi pozitif oldu. Herkesin bünyesi ve sağlık durumu aynı olmadığı için içlerinde 2 hafta boyunca yataktan çıkamayan personelde dahi oldu.
Kimse zorla aşı olun demiyor ama bir şeylerden şüpheleniyorsanız da gidip bir test verebilirsiniz. Kendi canınızı düşünmüyor olabilirsiniz ama dolaylı yoldan başkasının canını kast edebilirsiniz. Bizim toplumumuzdaki bir çok kişi bencil ve kendisi dışında kimseyi düşünmediği için benzer vakalar yaşandı ve emin ki yaşanacaktır. Bu bugün covid olur yarın başka bir şey. Hala hastanede görüştüğüm dostlarım var evine gelen akrabası yüzünden hayatı kaybeden bir hastasının olduğunda bahsetmişti.

Son olarak en büyük eksiklerimizden bir tanesi "saygı". Aşı olana da olmayana da saygım var, tabi ki bana saygı gösterdikçe bu başlık altında da zamanında forumdaki vegan beslenme başlığı altında yada farklı başlıklar altında da sürekli konu ana konudan sapıp kişilerin bir birleri ile atışmasına geliyor. Vegan değilim ama onu kabul edenlere saygım var ta ki et yediğim için bana katilsiniz dediklerine kadar. Aşı olduğum için de aptal veya farklı bir şey değilim, keza aşı olmayan da değil. Tabi ki başkalarının hayatlarını tehlikeye atmadığımız müddetçe.

Herkese sağlıklı günler, iyi pedallamalar.

Geri