Bilimsel diye bize dayatılan anglosakson dünyanın kurgusu halbuki. Bilimsel açıklamalar diye bizlere sunulanlar, istatistiki sayılar, sonucu şaibeli testler vs. 2 arkadaş aşıdan sonra yakınlarını kaybetmiş. İstatistik bu rahmetlileri, emboli sonucu ölüm olarak kaydedecek. Sonra bilimsel veri olarak biz bunu bileceğiz.
Yani size nasıl fark yaratır bilmem ama benim için bilimsel olan evrenseldir. Batıdan gelmis doğudan gelmiş bakmam.. Geliş yöntemine bakarım.
İstatistik elbette bilimsel yöntemin bir parçasıdır ve bir anlam ifade eder. Mesela ben eğer Penisilin türevi antibiyotiklere alerjim olduğu için, alırsam ölebilirim. Bu Şimdi penisilin'in milyonlarca hayat kurtardığı gerçeğini göz ardı etmemizi mi gerektiriyor? Ya da insan sağlığı icin zararlı olduğunu söyleyebilir miyiz?
Burada bir arkadaşımız malesef alerjik reaksiyon yüzünden yakınını kaybetti. Bu çok üzücü bir durum. Anlatımına bakınca ciddî bir ihmal olduğu da ortada.. Fakat alerji bambaşka bir olgu.. insanlar için son derece sağlıklı bir gıda maddesi, alerjisi olan bir insan için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu olayda ihmalkar davranan sorumlular varsa umarım cezalandırılır.
Yine biontek olup pıhtı atması sebebiyle bir arkadaşımız yakınını kaybetti. Ona da sabirlar dilerim. Annem de kalp rahatsizligi var ve ben aşı ol dedim, bir doz biontek oldu 2 gün önce. Şimdi böyle bir kayıpta iş istatistik bilimine ve bilim adamlarına düşüyor. Ciddî kurumların hazırladığı raporlarda çok çok az sayıda bu tarz kayıplar belirtilmiş. Bunu da yine bilim adamları arada illiyet bağı var mı araştırıp çözecek.
Şaibeli testler demişsiniz ama burada aşı karşıtı yazılan bir çok mesaj gibi yine kaynak yok, bilimsel veri yok, neden yok.. sadece şaibeli.. niye? Öyle işte..
Yanarım yanarım da yarın öbürgün bu aşılarda bir sorun çıkacak olsa burada hic bir bilimsel veri göstermeden aşıların zararli oldugunu söyleyenler "biz demiştik" diyecek. Oyda sundukları verilerle sadece şans eseri tutturmuş olacaklar. Çünkü veri yok.
Halbuki gerçekten ciddî çalışmalar yapan bilim insanları ve kuruluşlarının sunmuş olduğu verilerle buraya karşıt fikirler yazılsa, çok samimi söylüyorum aşı olmayadabilirim. Ama yok.. Bir tane görmedim. Oysa aşının gerekli fazlarının tamamlandığını, işe yaradığını ve -alerjk reaksiyonları hariç tutarak söylüyorum- sağlığa zararlı olmadığını gösteren bir sürü kaynak okudum.
Yine de olmayan elbet olmaz. Bu tercihi için de kimse hor görülmemeli. Fakat bilim aşı olmayanların olası mutasyonlar için risk taşıdığını söylüyorsa, bazı kısıtlamalar getirilmelidir. Benim anneannem aşı olmak istemedi. Biz de kendisini evden çıkarmıyoruz ve kamusal alana sokmuyoruz.