MTB'ler hız yapmaz, dişli oranları uygun değil diye birşey yok, her ne kadar aynakol 53,50 dişli olacağına 40,44 dişli olduğu için hız kaybı yaşatsa da en küçük ruble dişlisi 11'li olduğu sürece çok gerilerde kalınmaz. Dişli oranlarından dolayı hız kaybımız %25 civarı doğrudur. Fakat kaç babayiğit yol bisikletçisi kamyon, otobüs arkasına girmeden 53:11 oranındayken 110 kadans çevirebiliyor? Ben sabuncu beli inişinde 29 mtb ve 700x35c lastiklerle 44:11 de inerken 70 km'lere kadar kadans yetiştirebildim, fakat sonrasında aynakolum yetmedi, aerodinamik pozisyonda 83-85 gibi hızlara geldim. 60kg'lık yol bisikletçisi arkadaşlarım 80'i geçemediler tabi bunda ağırlığın önemi büyük. Şimdi düşünüyorum da eğer 53 aynakollu yol bisikletim olsaydı aynı inişte büyük ihtimalle 90-100 görürdüm diye düşünüyorum ki 93kg olduğum düşünülürse bu hız hayal değil.
Tabi bu yazdıklarımın hepsi iniş için geçerli. Uzun turlarda ortalamamı 25'e çekmeye çalışıyorum. 29 mtb ile o ortalama tutturulur mu diyen 26 mtb'ci arkadaşlarıma şunu söyleyebilirim ki, turlarda 700x35c lastikli 29 mtb, 26'lardan bariz daha hızlı. Yani adı mtb fakat sürüş karakteri tur-şehir bisikletleri gibi oluyor 622'lik jantlardan dolayı...