El gazıyla gezip öyle diyen varsa başka ama tümüne "zerre saygım bulunmuyor" diye genelleştirmek de doğru değil.
Elektrikli bisiklet diye elektrikli motosiklet ya da el gazlı modelleri kullananlar bir tarafa. Onları elektrikli bisiklet diye kabul etmek mantıksız, zaten yasal olarak hepsi motosiklet ve kazaya karışırsa motosiklet olarak işlem görüyor. Yakında denetime başlayacaklarını söylemişti bisikletli polis yeğenimiz ama daha denk gelmedim.
Ancak hayatını bisiklete adamış ama dizindeki sakatlık nedeniyle sadece elektrikli bisiklet kullanabilen tanıdığım var. Benzer şekilde sağlık sorunları ya da yaşı nedeniyle elektrikli bisiklet kullanmasa bisiklet kullanamayacak ya da en azından daha zor kullanacak birçok kişi var.
Biraz öteyi düşünmeyen birisi olsam, "hayatta elektrikli bisiklet kullanmam" derdim. Şimdilik hiç niyetim de yok. Ama daha geçen yıl bir diz sorunu yaşadım, 1 ay zorlukla yürüdüm. Fizik tedavi uzmanı "bundan sonra bisikleti ancak zorlanmadan, çok dikkatli ve kısa süre kullanabilirsin" dedi ama ben azmettim, sabrettim, ortopedist akrabamın önerilerini uyguladım, şimdi çok abartılı zorlamadan bisiklet sürebiliyorum ama süremeyebilirdim de. O zaman ya bisikleti bırakmam, ya bir e-bisiklet almam gerekirdi. Bisikleti bıraksam dünyam kararırdı ama e-bisiklet alsam kimsenin ne düşündüğüne bakmazdım.
Yaş neredeyse 50. Bunun sonrası da var. Avrupa'da 80'lik dedelerin istediği yere gidebilmesini sağlıyor e-bisikletler. Adam baston desteğiyle yürüyor ama bastonu bisiklete asıp pıtı pıtı canının istediği yere pedallıyor. Sonuçta çok efor harcamasa da o diz hareketi ya da bisikleti kullanmak için gereken diğer beden hareketleri özellikle zor yapanlar için ciddi spor ve saygı duyarım.