Bu konuda son birşey paylaşayım:
Nisa sûresinin 58. ayetinde "Şüphesiz Allah size emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Gerçekten Allah bununla size ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz Allah hakkıyla işiten, kemâliyle bilendir" buyurmaktadır.
İşi ehline verdiğini düşünen halka sormalı, bu işi verdiğiniz kişiler hangi işin ehli?
Babamın öz amcası berbermiş. O zamanlar berberler dişi ağrıyanın dişini çekermiş. Her yerde bu kadar diş hekimi varken ve bu kadar berber varken, gidip dişini berbere çektiren kaldıysa tanışmak isterim. Efendim ehil berber bulsam çektiririm ehem ehem ehem diye espri yapmayın.
Faiz yani riba haramdır. Anlatalım. Diyelim 1000 gram altın borç verdiniz, geriye 1001 gram isterim dediğiniz an, işte o günahtır. Altın binlerce yıldır altındır, kullanmakla altınlığından bişey yitirmez. Para ise değiştokuş aracıdır ve 8 aydır takip ettiğiniz gibi 100 lira ile 8 ay evvel aldığınız şey için bugün 130 lira ödüyorsanız o parayla borç veren adam diyebilir ki, ben sana 20 şubat 2020 tarihinde 1 kilo altın ederi lira borç veriyorum, bana 7 ay sonra 1 kilo altın alacak türk lirası ödeyeceksin dediğinde hani nerde bunda faiz? 1600 usd mış o gün altın ons fiyatı bugün 1800 usd. Ogün 6.1 liraymış dolar, bugün 7.8 lira.
Aynı adam, sana 7 aylık yüzde 43 faizle borç veririm dese aaaa haram baaa günah.
Uzun lafın uzunu, işi bilene vereceksin.