Herkese merhaba
Uzun zamandır forumu keyifle takip ediyorum, ancak ilk defa bazı önemli konularda yardıma ihtiyacım oldu, ben de ilk defa konu açmaya karar verdim;
Yaklaşık 5-6 yıldır sık ve amatör şekilde(kısa mesafe bazı turlar ve şehir içinde her gün ulaşım amaçlı) bisiklet kullanıyorum. Son 2 yıldır Mosso'nun Legarda marka şehir bisikletine sahibim. Bir çok kez donanım değişikliğine gitmeyi planladım(bazılarından rahatsızlığımdan dolayı; maşa,lastik vs..) ancak vakit ve nakit sıkıntılarımdan kaynaklı üstüne çok düşemedim. Ta ki geçtiğimiz hafta ilk kez ciddi bir kaza geçirene ve bisikletimin ön kısmını komple dağıtan kadar. Ben ufak sıyrıklarla atlattım ancak amortisör, ön jant, fren diski ve lastikler perte çıktı. Ben de bisikleti tekrar hayata döndürmek için bazı araştırmalar yaptım ve parça parça alarak kendim toparlamaya karar verdim. Almam gerekenleri ufak bir liste yaptım ama ilk defa böyle bir işe girişeceğim için değerli tecrübelerinize fazlasıyla ihtiyacım olduğunu fark ettim.
Almayı düşündüğüm ya da mantıklı bulduklarım şöyle (seçim yaparken ana etkenim hız ve hafiflikten ziyade dayanıklılık ve komfor) ;
Maşa: Santour Xcm 29" ; Maşa konusunu çok aramama rağmen kesin bir yorum bulamadım, bazı kullanıcılar santour xcm çok iyi derken bazıları Rock shox dan şaşma diyor. Şehir içi için Rock shox ürünlerinin gerekli olmaldığını düşünüyorum acaba yanlış mı?(Ancak amortisör gerekli zira kullandığım şehrin yolları asfalt görünümlü arazi) Ya da sizin önerebileceğiniz bu fiyatlarda dayanıklı bir amortisör var mıdır?
Jant çemberi:Mach1 560 28" 36h; bunu buradaki bir abimizin tavsiyesinden buldum fiyatı uygun, tipi güzel, acaba dayanıklılığı ve kullanımı nasıldır?
Ön göbek: Acera ve deore arasında 30tl gibi fiyat farkları var neden acaba? Kullanım alanları mı farklı ya da? Delik sayısı ve fren vida sayısı dışında önemli bir püf noktası var mıdır?
Fren:Shimano sm-rt56; 6vida
Dış lastik: Schwalbe Marathon GT 365 700x35c; stok lastikler 32c'di, bu uygun olur diye düşünüyorum. Dayanıklılığı, yol tutuşu nasıldır, kullanan var mıdır?
İç lastik: Schwalbe 700x28-45c Av17 40mm
Jant Teli konusunu tam kavrayamadım. Bazıları çok ucuzken set olarak, bazıları çok pahalı. Fark nedir daha çok araştırma yapmam gerekli sanırım. Kaynak tavsiyeleriniz açığım.
Geniş bir zaman diliminde bunları toplayıp, azami ölçüde kendi imkanlarımla bir araya getirmek istiyorum. Değerli fikir ve tecrübelerinizi benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.
Teşekkürler
Not: Konu gerçekten çok uzun olmuş şu anda fark ettim. Buraya kadar sabırla okuyan olursa ayrıca teşekkür ederim.