Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kahve kültürü

Scudo
Kahve çekirdeğini nasıl muhafaza ediyorsunuz. Özellikle yaz aylarında. biraz nemli ve sıcak şehirdeyim ondan merak ettim. Acaba buzdolabında muhafaza etsek sıkıntı olur mu?
 
Kahve çekirdeğini nasıl muhafaza ediyorsunuz. Özellikle yaz aylarında. biraz nemli ve sıcak şehirdeyim ondan merak ettim. Acaba buzdolabında muhafaza etsek sıkıntı olur mu?

Antalya'da yaşıyorum. 250 veya 500 gr. şeklinde alıyorum. Kilitli kavanoz var. Onun içinde mutfak dolabının en dibinde tutuyorum. Öğütmek için çıkartıp kullanıp geri koyuyorum. Buzdolabında tutuyorum diyenler var ama maks 10 gün içinde tüketeceğim bir şey için mevcut yöntemimi yeterli görüyorum. Bu arada trendyolda kahvelerde indirim görünüyor. Önceki fiyatlarını bilmemekle birlikte alınabilir ürünler görünüyor.
 
Kahve çekirdeğini nasıl muhafaza ediyorsunuz. Özellikle yaz aylarında. biraz nemli ve sıcak şehirdeyim ondan merak ettim. Acaba buzdolabında muhafaza etsek sıkıntı olur mu?
karanlık,serin ve kuru ortam değilse ve nem de çok yüksekse buzdolabının buzluk kısmı mecbur oluyor, buzdolabının içerisi de nemli olduğu için iyi olmaz bence. donmuş kahveyi (çekirdek) çözdükten sonra 1-1.5 haftada tüketmek gerektiği için (tat, tazelik vb. açılardan), porsiyon porsiyon buzdolabı poşetlerinde, havası emiklenmiş :D şekilde saklamak yaz için uygun gibi (ben yine de tavsiye etmiyorum). Tabii ne kadar da olsa donup çözdürülen kahve normali kadar iyi olmuyor bence. Bu arada buzlukta da 1-1.5 aydan sonra lezzeti değişmeye başlar, zaten deforme de oluyor.
 
Son düzenleme:
  • İnanılmaz
Tepkiler: necmeddin
Bende de bu kahve içme olayı bağımlılık yaptı uzun zamandır filtre makinesi ve phın filtre ile tüketiyorum. Bu hobide bisiklet gibi ülkemizde tuzlu.
Yavaştan bir öğütücü edinip parça parça demleme metodumu değiştirmeye başlayacağım.
 
Bende de bu kahve içme olayı bağımlılık yaptı uzun zamandır filtre makinesi ve phın filtre ile tüketiyorum. Bu hobide bisiklet gibi ülkemizde tuzlu.
Yavaştan bir öğütücü edinip parça parça demleme metodumu değiştirmeye başlayacağım.
Ayda 1 kilo çekirdek kahve tüketiyorum. 🤣 Öğütücü meşhur sözen el değirmenlerinden öneririm.
 
Ayda 750 gr ile 1 kg arası kahve tüketimim var.
Kahve tercihinde son 1 yıldır az miktarda kavurum yapan satıcılara geçtim, önceden Tchibo vb alırdım, gerçekten çok kötü kahveler içiyormuşum. Zincir markaların tek derdi en fazla miktarda kahveyi en düşük fiyata almak. Kahveleri fazla kavurarak standardize tat tutturmaya çalışıyorlar, bir de söylemeseler de aroma vb ekliyorlar. Hem de çekirdek kahve almanıza rağmen, aylar önce kavrulmuş yani bayat kahve alıyorsunuz.
1 yıldır Probador Colectiva kahveleri içtim, bir kaç gün önce kavrulmuş taptaze kahveyi öğütüp içmek gerçekten çok keyifli. Son bir kaç defadır Bursa firması A Roasting Lab'den kahve almaktayım, makûl fiyatlar sunan bu kahveciyi çok tuttum. Deneme setleriyle 50'şer gr'lık paketler halinde dünyanın farklı yörelerinden kahveleri deneyebilirsiniz.
Nacizâne tavsiyem zincir markalar yerine az miktarda kavurup taze satan küçük markaları seçin. Probador Colectiva, A Roasting Lab, Montag, Espresso Perfetto vb, bir kaç isim daha var, genel olarak hepsi "nitelikli" kahveler sunuyor.
Dripper ve moka pot ile demleme yapıyorum, yüzde 90 dripper diyebilirim. Moka potla küçük porsiyon/yüksek kafeinli kahve elde edildiği için en doğal ve basit yöntem olan dripper tercihim oluyor. İnce tip (ultrafine) kağıt kullanıp kahveyi olabildiğince ince çekim yapıyorum.
French press ile kahve yapıyorsanız acilen bırakıp bir dripper veya V60 alın derim. Dripper faha fazla oynama imkânı sunacağından, v60'dansa dripper alıp farklı türde kağıtlar kullanıp, kahve öğütüm kalınlığını değiştirerek daha farklı tat notaları alabilirsiniz. French press'ten dripper'a geçince, alu kadrodan karbona geçmiş gibi hissetmiştim. :) French press çamur gibi kahve yapıyor.
Öğütülmüş kahve alıyorsanız bundan vaz geçip bir değirmen edinmenizi tavsiye ederim. Değirmen kesinlikle en ucuzlardan olmamalı, en azından Tchibo ya da Hario olsun.
Kahve yağ yakımına yardımcı, ayrıca genel olarak sağlıklı. Herkese afiyet olsun.
 
Dripper ile demleme süreciniz kaç dakika oluyor?
 
  • Beğen
Tepkiler: erman35
@beermug Mokapot demleme sürecinizi detaylandırabilir misiniz? Uzunca bir süredir mokapot harici tercih etmiyorum ben. Belki demlememi geliştirecek bir şey duyarım 🙂
 
@beermug Mokapot demleme sürecinizi detaylandırabilir misiniz? Uzunca bir süredir mokapot harici tercih etmiyorum ben. Belki demlememi geliştirecek bir şey duyarım 🙂
Mokapotta en önemli püf(bu tabii sert değil de daha yumuşak içim kahve içmek isteyenler için geçerli), suyu soğuk değil de, su ısıtıcıda 80-85 dereceye kadar ısıtılmış şekilde koyarak, en kısık ateşte kahvenin pişmesini ve potun dolmasını beklemek şeklinde. Soğuktan başlayınca pişme süresi uzadığı için kahvenin acılığı-sertliği de artıyor.
 
Mokapotta en önemli püf(bu tabii sert değil de daha yumuşak içim kahve içmek isteyenler için geçerli), suyu soğuk değil de, su ısıtıcıda 80-85 dereceye kadar ısıtılmış şekilde koyarak, en kısık ateşte kahvenin pişmesini ve potun dolmasını beklemek şeklinde. Soğuktan başlayınca pişme süresi uzadığı için kahvenin acılığı-sertliği de artıyor.

Teşekkürler. Ben maalesef ki sıcak suyla yaptıklarımı beğenemedim. Soğuk su + orta altı ateşte yapmaya devam edeceğim. Cevap için teşekkür ederim.
 
  • Beğen
Tepkiler: enzo
İstanbul için güzel kahve tedarik edeceğimiz yerler konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum. Asidite anlamında düşük, gövdesi yüksek, kakao fındık aromalı kahveler favorim.
 
İstanbul için güzel kahve tedarik edeceğimiz yerler konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum. Asidite anlamında düşük, gövdesi yüksek, kakao fındık aromalı kahveler favorim.
kahve klubu diye buraya benzeyen bir form var orada bir çok firmaya ulaşabilirsiniz. mesela bu ay alım yapılan yer null coffe istanbul firması
Ayda 1 kilo çekirdek kahve tüketiyorum. 🤣 Öğütücü meşhur sözen el değirmenlerinden öneririm.
hangi marka var
 
  • Beğen
Tepkiler: Veto8
Mokapotta en önemli püf(bu tabii sert değil de daha yumuşak içim kahve içmek isteyenler için geçerli), suyu soğuk değil de, su ısıtıcıda 80-85 dereceye kadar ısıtılmış şekilde koyarak, en kısık ateşte kahvenin pişmesini ve potun dolmasını beklemek şeklinde. Soğuktan başlayınca pişme süresi uzadığı için kahvenin acılığı-sertliği de artıyor.
Ben de bir yerde sıcak su ve harlı ateşin acılaşmayı engellediğini okumuştum. Ayrıca bunu öneren kişi moka potu ocaktan aldıktan sonra soğuk suya konulmasını da öneriyordu. Deneyimlediğim kadarıyla suyun sıcak veya soğuk olmasında bir fark göremedim ama harlı ateş gerçekten kahvenin acı olmasını engelliyor.
 
Ayda 750 gr ile 1 kg arası kahve tüketimim var.
Kahve tercihinde son 1 yıldır az miktarda kavurum yapan satıcılara geçtim, önceden Tchibo vb alırdım, gerçekten çok kötü kahveler içiyormuşum. Zincir markaların tek derdi en fazla miktarda kahveyi en düşük fiyata almak. Kahveleri fazla kavurarak standardize tat tutturmaya çalışıyorlar, bir de söylemeseler de aroma vb ekliyorlar. Hem de çekirdek kahve almanıza rağmen, aylar önce kavrulmuş yani bayat kahve alıyorsunuz.
1 yıldır Probador Colectiva kahveleri içtim, bir kaç gün önce kavrulmuş taptaze kahveyi öğütüp içmek gerçekten çok keyifli. Son bir kaç defadır Bursa firması A Roasting Lab'den kahve almaktayım, makûl fiyatlar sunan bu kahveciyi çok tuttum. Deneme setleriyle 50'şer gr'lık paketler halinde dünyanın farklı yörelerinden kahveleri deneyebilirsiniz.
Nacizâne tavsiyem zincir markalar yerine az miktarda kavurup taze satan küçük markaları seçin. Probador Colectiva, A Roasting Lab, Montag, Espresso Perfetto vb, bir kaç isim daha var, genel olarak hepsi "nitelikli" kahveler sunuyor.
Dripper ve moka pot ile demleme yapıyorum, yüzde 90 dripper diyebilirim. Moka potla küçük porsiyon/yüksek kafeinli kahve elde edildiği için en doğal ve basit yöntem olan dripper tercihim oluyor. İnce tip (ultrafine) kağıt kullanıp kahveyi olabildiğince ince çekim yapıyorum.
French press ile kahve yapıyorsanız acilen bırakıp bir dripper veya V60 alın derim. Dripper faha fazla oynama imkânı sunacağından, v60'dansa dripper alıp farklı türde kağıtlar kullanıp, kahve öğütüm kalınlığını değiştirerek daha farklı tat notaları alabilirsiniz. French press'ten dripper'a geçince, alu kadrodan karbona geçmiş gibi hissetmiştim. :) French press çamur gibi kahve yapıyor.
Öğütülmüş kahve alıyorsanız bundan vaz geçip bir değirmen edinmenizi tavsiye ederim. Değirmen kesinlikle en ucuzlardan olmamalı, en azından Tchibo ya da Hario olsun.
Kahve yağ yakımına yardımcı, ayrıca genel olarak sağlıklı. Herkese afiyet olsun.
Bende french pressten geçen sene BİM e gelen v60 la geçiş yaptım plastik huni gibi birşey. Dripper ın farkı ne oluyor? Birde bunlara kağıt yerine metal filtreler var onlar nasıldır?
 
Bende french pressten geçen sene BİM e gelen v60 la geçiş yaptım plastik huni gibi birşey. Dripper ın farkı ne oluyor? Birde bunlara kağıt yerine metal filtreler var onlar nasıldır?
V60 tarzi urunler dripper olarakta geciyor. En azından ben boyle biliyorum.
Kaynar su gecen bir urunde (kettle, termos, bardak, V60) plastik tercih etmiyorum. Sonucta plastik ne kadar kaliteli olursa olsun kanserojen bir malzeme. Ayrıca icindeki kaynar suya koku bırakma ihtimalide var. Porselen olan V60 urunler var.
Metal filtre tek kullanımlık kagitlara gore daha avantajlı ve pratik . Ancak temizlemek icin vakit ayırmalısınız.
Kagit filtre kullanmaya devam edecekseniz V60 icine yerlestirip ılık suyla ıslatıp bosa suzdurun. Kagittaki toz ve olasi tadı etkileyecek uretim kalintilari boylece gidecektir. Sonrasında kagit filtreyi avcunuzda sıkıp bir parca kurumaya bırakabilirsiniz. Filtre ıslakken kahve koyarsanız oyalanmadan demleme islemine gecmelisiniz. Suya, nemli ortama temas ederek bekleyen kahve camurlasip aromasini kaybetmeye baslayacaktir.
 
Kahvede 15 kuralı diye bir şey var. 15 aydan daha eski yeşil çekirdek, 15 günden daha eski kavrulmuş kahve ve öğütülmesinin üzerinden 15 dakika geçmiş kahvenin potansiyelini kaybettiği söylenir. Ben çekirdek kahve alırken özellikle ne zaman kavrulduğuna dikkat ediyorum. Çünkü gerçekten de taze kavrulmuş kahve çekirdeği ile örneğin 2 ay önce kavrulmuş aynı çekirdek arasında tat farkı olduğunu kendim de deneyimledim. Ayrıca aldığım paketin üzerine kavrulma tarihini yazan yerlerin, yaptıkları işi daha ciddiye aldığını düşünüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: erman35
İstanbul için güzel kahve tedarik edeceğimiz yerler konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum. Asidite anlamında düşük, gövdesi yüksek, kakao fındık aromalı kahveler favorim.

Montag'ın (link)'sı tam istediğiniz gibi bir kahve.
 
  • Beğen
Tepkiler: raceover
Bende french pressten geçen sene BİM e gelen v60 la geçiş yaptım plastik huni gibi birşey. Dripper ın farkı ne oluyor? Birde bunlara kağıt yerine metal filtreler var onlar nasıldır?
Arkadaş zaten genel olarak cevaplamış. V60 da bir dripper'dır, sadece v60'ın kağıdı konik ve üreticisi Hairo, standart bir kahve çekim kalınlığına izin veriyor, french press çekimşnden biraz daha ince denebilir.
Dipi küt, krsik dripper'larda ise makinelerde kullanılan kesik kağıtlar kullanılıyor, ister en ince ister en kalın kağıdı tercih edebilirsiniz. Demleme tamamen aynı. Tchibo dripper ve Hario v60 diye arattığınızda zaten farkı göreceksiniz.
Ben de press'ten dripper'a o plastikle geçmiştim. :) Şimdi o plastiği sadece kamplarda kullanıyorum, o amaçla çok işlevsel.
Metal filtreli Ikea dripper almıştım. Çok saçma sapan bir şey, imamın abdest suyu gibi kahve oluyor. Hem su çok hızlı akıp gidiyor hem de çamur gibi oluyor, 80'li Kaffeo marka kağıtlar 18-20 tl ve çok kaliteli. Öetal filtre kesinlikle önermem.
 
  • Beğen
Tepkiler: suat akman
Geri