- Kayıt
- 25 Kasım 2015
- Mesaj
- 4.418
- Tepki
- 18.202
- Yaş
- 56
- Şehir
- BURSA
- İsim
- MEHMET CEM SAYGI
- Başlangıç
- 1974—75
- Bisiklet
- Cube
- Bisiklet türü
- Yol bisikleti
Kahve çekirdeğini nasıl muhafaza ediyorsunuz. Özellikle yaz aylarında. biraz nemli ve sıcak şehirdeyim ondan merak ettim. Acaba buzdolabında muhafaza etsek sıkıntı olur mu?
karanlık,serin ve kuru ortam değilse ve nem de çok yüksekse buzdolabının buzluk kısmı mecbur oluyor, buzdolabının içerisi de nemli olduğu için iyi olmaz bence. donmuş kahveyi (çekirdek) çözdükten sonra 1-1.5 haftada tüketmek gerektiği için (tat, tazelik vb. açılardan), porsiyon porsiyon buzdolabı poşetlerinde, havası emiklenmiş şekilde saklamak yaz için uygun gibi (ben yine de tavsiye etmiyorum). Tabii ne kadar da olsa donup çözdürülen kahve normali kadar iyi olmuyor bence. Bu arada buzlukta da 1-1.5 aydan sonra lezzeti değişmeye başlar, zaten deforme de oluyor.Kahve çekirdeğini nasıl muhafaza ediyorsunuz. Özellikle yaz aylarında. biraz nemli ve sıcak şehirdeyim ondan merak ettim. Acaba buzdolabında muhafaza etsek sıkıntı olur mu?
Ayda 1 kilo çekirdek kahve tüketiyorum. 🤣 Öğütücü meşhur sözen el değirmenlerinden öneririm.Bende de bu kahve içme olayı bağımlılık yaptı uzun zamandır filtre makinesi ve phın filtre ile tüketiyorum. Bu hobide bisiklet gibi ülkemizde tuzlu.
Yavaştan bir öğütücü edinip parça parça demleme metodumu değiştirmeye başlayacağım.
Mokapotta en önemli püf(bu tabii sert değil de daha yumuşak içim kahve içmek isteyenler için geçerli), suyu soğuk değil de, su ısıtıcıda 80-85 dereceye kadar ısıtılmış şekilde koyarak, en kısık ateşte kahvenin pişmesini ve potun dolmasını beklemek şeklinde. Soğuktan başlayınca pişme süresi uzadığı için kahvenin acılığı-sertliği de artıyor.@beermug Mokapot demleme sürecinizi detaylandırabilir misiniz? Uzunca bir süredir mokapot harici tercih etmiyorum ben. Belki demlememi geliştirecek bir şey duyarım 🙂
Mokapotta en önemli püf(bu tabii sert değil de daha yumuşak içim kahve içmek isteyenler için geçerli), suyu soğuk değil de, su ısıtıcıda 80-85 dereceye kadar ısıtılmış şekilde koyarak, en kısık ateşte kahvenin pişmesini ve potun dolmasını beklemek şeklinde. Soğuktan başlayınca pişme süresi uzadığı için kahvenin acılığı-sertliği de artıyor.
kahve klubu diye buraya benzeyen bir form var orada bir çok firmaya ulaşabilirsiniz. mesela bu ay alım yapılan yer null coffe istanbul firmasıİstanbul için güzel kahve tedarik edeceğimiz yerler konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum. Asidite anlamında düşük, gövdesi yüksek, kakao fındık aromalı kahveler favorim.
hangi marka varAyda 1 kilo çekirdek kahve tüketiyorum. 🤣 Öğütücü meşhur sözen el değirmenlerinden öneririm.
Ben de bir yerde sıcak su ve harlı ateşin acılaşmayı engellediğini okumuştum. Ayrıca bunu öneren kişi moka potu ocaktan aldıktan sonra soğuk suya konulmasını da öneriyordu. Deneyimlediğim kadarıyla suyun sıcak veya soğuk olmasında bir fark göremedim ama harlı ateş gerçekten kahvenin acı olmasını engelliyor.Mokapotta en önemli püf(bu tabii sert değil de daha yumuşak içim kahve içmek isteyenler için geçerli), suyu soğuk değil de, su ısıtıcıda 80-85 dereceye kadar ısıtılmış şekilde koyarak, en kısık ateşte kahvenin pişmesini ve potun dolmasını beklemek şeklinde. Soğuktan başlayınca pişme süresi uzadığı için kahvenin acılığı-sertliği de artıyor.
Bende french pressten geçen sene BİM e gelen v60 la geçiş yaptım plastik huni gibi birşey. Dripper ın farkı ne oluyor? Birde bunlara kağıt yerine metal filtreler var onlar nasıldır?Ayda 750 gr ile 1 kg arası kahve tüketimim var.
Kahve tercihinde son 1 yıldır az miktarda kavurum yapan satıcılara geçtim, önceden Tchibo vb alırdım, gerçekten çok kötü kahveler içiyormuşum. Zincir markaların tek derdi en fazla miktarda kahveyi en düşük fiyata almak. Kahveleri fazla kavurarak standardize tat tutturmaya çalışıyorlar, bir de söylemeseler de aroma vb ekliyorlar. Hem de çekirdek kahve almanıza rağmen, aylar önce kavrulmuş yani bayat kahve alıyorsunuz.
1 yıldır Probador Colectiva kahveleri içtim, bir kaç gün önce kavrulmuş taptaze kahveyi öğütüp içmek gerçekten çok keyifli. Son bir kaç defadır Bursa firması A Roasting Lab'den kahve almaktayım, makûl fiyatlar sunan bu kahveciyi çok tuttum. Deneme setleriyle 50'şer gr'lık paketler halinde dünyanın farklı yörelerinden kahveleri deneyebilirsiniz.
Nacizâne tavsiyem zincir markalar yerine az miktarda kavurup taze satan küçük markaları seçin. Probador Colectiva, A Roasting Lab, Montag, Espresso Perfetto vb, bir kaç isim daha var, genel olarak hepsi "nitelikli" kahveler sunuyor.
Dripper ve moka pot ile demleme yapıyorum, yüzde 90 dripper diyebilirim. Moka potla küçük porsiyon/yüksek kafeinli kahve elde edildiği için en doğal ve basit yöntem olan dripper tercihim oluyor. İnce tip (ultrafine) kağıt kullanıp kahveyi olabildiğince ince çekim yapıyorum.
French press ile kahve yapıyorsanız acilen bırakıp bir dripper veya V60 alın derim. Dripper faha fazla oynama imkânı sunacağından, v60'dansa dripper alıp farklı türde kağıtlar kullanıp, kahve öğütüm kalınlığını değiştirerek daha farklı tat notaları alabilirsiniz. French press'ten dripper'a geçince, alu kadrodan karbona geçmiş gibi hissetmiştim. French press çamur gibi kahve yapıyor.
Öğütülmüş kahve alıyorsanız bundan vaz geçip bir değirmen edinmenizi tavsiye ederim. Değirmen kesinlikle en ucuzlardan olmamalı, en azından Tchibo ya da Hario olsun.
Kahve yağ yakımına yardımcı, ayrıca genel olarak sağlıklı. Herkese afiyet olsun.
V60 tarzi urunler dripper olarakta geciyor. En azından ben boyle biliyorum.Bende french pressten geçen sene BİM e gelen v60 la geçiş yaptım plastik huni gibi birşey. Dripper ın farkı ne oluyor? Birde bunlara kağıt yerine metal filtreler var onlar nasıldır?
İstanbul için güzel kahve tedarik edeceğimiz yerler konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum. Asidite anlamında düşük, gövdesi yüksek, kakao fındık aromalı kahveler favorim.
Arkadaş zaten genel olarak cevaplamış. V60 da bir dripper'dır, sadece v60'ın kağıdı konik ve üreticisi Hairo, standart bir kahve çekim kalınlığına izin veriyor, french press çekimşnden biraz daha ince denebilir.Bende french pressten geçen sene BİM e gelen v60 la geçiş yaptım plastik huni gibi birşey. Dripper ın farkı ne oluyor? Birde bunlara kağıt yerine metal filtreler var onlar nasıldır?